ΦΥΤΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ*
Παρατηρώντας συχνά τα φυτά σας, μαθαίνετε την γλώσσα τους. Σε αυτή τη σειρά άρθρων -και στο βιβλίο- θα βρείτε λύσεις για τα προβλήματα που θα παρουσιαστούν για κάθε φυτό χωριστά.
Για παράδειγμα, ένα φυτό που διψάει θα σας το πει με διάφορους τρόπους, τα φύλλα θα γείρουν προς τα κάτω ή θα κιτρινίσουν κ.λ.π. Καλό είναι που και που να «ψάχνετε» τα φυτά σας, έτσι θα προλάβετε τυχόν παράσιτα και αρρώστιες.
Ποτίζετε τα φυτά με νερό που θα έχει την ίδια θερμοκρασία με το περιβάλλον του φυτού.
Αν δεν ξέρετε πότε το φυτό σας χρειάζεται νερό κάντε τα εξής: Βάλτε το δάκτυλο σας μέσα στο χώμα, αν είναι υγρό μην την ποτίσετε. Μπορείτε επίσης να κτυπήσετε με ένα μαχαίρι το εξωτερικό της γλάστρας, αν ο ήχος είναι κούφιος, θέλει πότισμα.
Τα φυτά αν μεγαλώσουν πολύ θέλουν αλλαγή γλάστρας, προσέξτε μόνο η καινούργια γλάστρα να είναι λίγο μεγαλύτερη, έτσι το φυτό θα προσαρμοσθεί πιο γρήγορα. Η άνοιξη είναι η καλύτερη εποχή να αλλάξετε γλάστρα.
Μη τοποθετείτε τα φυτά σας σε διαδρόμους ή εκεί που έχει ρεύματα.
Το τσιγάρο δεν βλάπτει μόνο τους ανθρώπους αλλά και τα φυτά!
Να αερίζετε συχνά το δωμάτιο που ζουν τα φυτά σας.
Τα φυτά αγαπούν την καθαρότητα! Γι’ αυτό μια φορά την εβδομάδα, να βγάζετε την σκόνη από τα φύλλα τους πρώτα και στην συνέχεια πλύνετε τα με νερό και λίγο σαπούνι (πράσινο ή Μασσαλίας ), να τα ξεπλένετε, να τα ψεκάζετε και να τα γυαλίζετε με ένα πανάκι με λίγο νερό. Μπορείτε μια φορά τον μήνα αφού θα έχετε ξεσκονίσει τα φύλλα και να τα περάσετε με λίγη μπύρα, αυτά θα γυαλίσουν.
Να βγάζετε τα μαραμένα φύλλα και λουλούδια. Όταν κόβετε κάποιο κοτσάνι φυτού μπορεί το κομμένο σημείο να μολυνθεί, γι’ αυτό περάστε εκείνο το σημείο με λίγο κάρβουνο, αυτό θα βοηθήσει την επούλωση.
Όταν κόβετε κάποιο άρρωστο φύλλο καλό είναι να αποστειρώνετε το εργαλείο που χρησιμοποιήσατε (περνώντας το πάνω από μια φλόγα) για να μην κολλήσετε άλλο φυτό, σε περίπτωση κάποιας κολλητικής αρρώστιας.
Αν το φυτό σας είναι άρρωστο απομακρύνετε το από τα άλλα για να μην κολλήσει τα άλλα σας φυτά.
Αν έχετε ξεχάσει να ποτίσετε για πολύ καιρό κάποιο φυτό και αυτό κοντεύει να ξεραθεί, βάλτε την γλάστρα σε μια λεκάνη με νερό ή στην μπανιέρα, τότε θα δείτε να βγαίνουν φυσαλίδες αέρα, όταν αυτές σταματήσουν βγάλτε την γλάστρα από την λεκάνη, το φυτό έχει πάρει όσο νερό χρειάζεται.
*Το παραπάνω κείμενο είναι η εισαγωγωγή του βιβλίου: «Φυτά σε γλάστρες», (ίσως προσορινός τίτλος ) που θα κυκλοφορίσει το 2010 από τις εκδόσεις Libro.
Μπορείτε όμως, όπως το έχουν κάνει μερικοί ,να με ρωτήσετε ότι επιθυμείτε, χαρά μου να σας απαντήσω σ’ αυτή την σελίδα.
Στεφανία Ταπτά
Γεια σου Στεφανία. Από τις φωτογραφίες του κήπου φαίνεται πόσο αγαπάς τα φυτά και είμαι σίγουρη ότι έχεις αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση μαζί τους. Εγώ δεν έχω κήπο, έχω γεμίσει όμως τις βεράντες μου με πάνω από 80 γλάστρες, μικρές και μεγάλες με κάμποση πρασινάδα. Μια πικροδάφνη μου όμως έχει αρρωστήσει, με κάτι κολλώδες να έχει μαζευτεί στα φυλλαράκια της και κάτι ζωύφια να ξεραίνουν τα ροζ λουλοδάκια της. Εχεις υπόψη κανένα γιατρικό?