Μια ζεστή…σοκολάτα!

Όταν το πρωί ανοίγεις τα παντζούρια και αντικρίζεις αυτό!

Σκέφτεσαι, τι άραγε να βλέπει το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπότητας όταν ανοίγει τα παντζούρια, αν έχει… και μελαγχολείς…

Μπαίνεις κάτω από ένα ζεστό ντους, πλένεσαι με σαπούνι που μοσχοβολά μαστίχα και μετά αλείφεσαι με βούτυρο από κακάο που μυρίζει σοκολάτα... και έχεις αρχίσει να μη πολυσκέφτεσαι, απλά απολαμβάνεις…
Κάνεις ότι κάνεις σχεδόν κάθε μέρα και έρχεται το απόγευμα και μπορείς να πας να δεις έναν φίλο.

Ο φίλος σου, που σε ξέρει καλά, σου φτιάχνει μια ζεστή σοκολάτα… εσύ την απολαμβάνεις ακούγοντας Nina Simone: «Dont let me be misanderstood»…


Εδώ σκέφτεσαι, αχ! αυτή η σοκολάτα και όπως λέει το τραγούδι: «Απλά είσαι μια ψυχή που οι προθέσεις της είναι καλές, παρακαλώ μη με παρεξηγείται»

Από το πρωί μυρίζεις ελαφρά, σοκολάτα, έχεις φάει και ένα κομματάκι το μεσημέρι και έχεις πιει και ζεστή σοκολάτα το απόγευμα, τι μένει; Έτσι το βράδυ περιχαρής πια, ανοίγεις το βιβλίο «Γιατροσόφια» στο κεφάλαιο σοκολάτα και αντιγράφεις μερικά σημεία:

  • «Η σοκολάτα είναι ένα «γιατροσόφι» της μόδας…από τον Μεσαίωνα είχαν ανακαλύψει τις ευεργετικές της ιδιότητες, όπου οι μοναχοί για να αντέξουν την δύσκολη πνευματική και σωματική δοκιμασία, τρώγανε σοκολάτα. Έχει κλινικά αποδειχτεί ότι η  σοκολάτα είναι αντικαταθλιπτική, δλδ χαρίζει «ευτυχία»…έστω και στιγμιαία!
  • Όταν λέμε σοκολάτα εννοούμε την μαύρη σοκολάτα που πρέπει να περιέχει κακάο πάνω από 70%.
  • Εκτός από «ευτυχία», προσφέρει βιταμίνες, Α, Β1, Β2, Ε, D, πλούσια σε πολυφαινόλες, φώσφορο, φθόριο, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο (από 100-180 gr ανά 1οοgr)…δλδ ένα μικρό κομμάτι μαύρη σοκολάτα την ημέρα φτάνει για «λίγη» ευτυχία, κάνει καλό στον οργανισμό μας  μακροχρόνια και κάτι πολύ σημαντικό, δεν παχαίνει!

Πολύ σοκολατένια ευτυχία μαζεμένη σε μια μέρα! Υπάρχει όμως κάτι που δεν έχω προβλέψει παρόλο που το ξέρω, ότι η μαύρη σοκολάτα το βραδάκι, είναι σαν ένα φλιτζάνι εσπρέσο…έτσι που να με πάρει ο ύπνος και αφού η επίδραση της καλά κρατεί,  κάνω μουσικό blogging, περιχαρής!
Δεν ξέρω αν σας έπεισα, να διαβάσετε το βιβλίο… πάντως σίγουρα μια ζεστή κούπα σοκολάτα θα την πιείτε, για σοκολατένια ευτυχία!

Advertisements

About Άιναφετς

To Άιναφετς είναι το ανάποδο του ονόματος Στεφανία και μ’ αυτό εμφανίζεται ως “μάγισσα Άιναφετς” σε ιστορίες του “Παραμυθά.
This entry was posted in Διάφορα. Bookmark the permalink.

84 Responses to Μια ζεστή…σοκολάτα!

  1. Ο/Η EΛΕΝΑ λέει:

    Εμένα παντως με επεισες:))
    Ασε που πια δεν θα νοιώθω και τύψεις όποτε απολαμβάνω ένα κομματάκι σοκολατίτσα!
    Καλό βράδυ!

    • Ο/Η Άιναφετς λέει:

      ΕΛΕΝΑ! Καλώς την καρδιακή φίλη των στομαχιών μας και όχι μόνο!
      Εκτός από τις γαστρονομικές μου επισκέψεις στο blog σου, όπου συνήθως έρχομαι ορεξάτη…σε συναντώ και στα «σπίτια» φίλων και συχνά στις διαμάχες μου περί δίαιτας, σε «επικαλούμαι», δεν νομίζω ότι χρειαζόσουν και πολλά για να πιστείς! χι χι χι, το ξέρεις καλά το θέμα!
      ΑΦ και καλή σου μέρα!

  2. Ο/Η φεγγαρενια λέει:

    ετσι πεστα νεραιδούλα σοκολατα είναι πάνω από 70% γιατι εγω όταν το λέω με κοιταν σαν εξωγηινη… αχ και κανε κανα μαγικό γιατί ενα παραμυθόπαιδο αρρωστησε αντε πες κανα μαγικο ξορκι στα γαλλικα…ξέρεις εσυ! φιλάκια

  3. Ο/Η Thalassenia λέει:

    Όπου σοκολάτα παρούσα. Μαύρη, άσπρη, όχι άσπρη δεν λέει. Αν δεν έχει και το χρώμα!!
    Τι να πω γι αυτήν την αμαρτία. Γιατί όσο καλό και να κάνει αν υπερβαίνεις τα όρια είναι αμαρτία. Αλλά κάπου διάβασα σήμερα «είναι αμαρτία να μήν αμαρτήσεις»
    Πολλά είπα ε, μάλλον φταίει η σοκολάτα που τσάκισα και είμαι μέσ΄τη χαρά.
    Καληνύχτες θαλασσένιες με σοκολάτα μπόλικη.

  4. Ο/Η Thalassenia λέει:

    Με την πολυλογία λόγω σοκολάτας δεν είπα και τίποτα για τα χιόνια.
    Τί ωραία εικόνα, τι τύχη, τι καλά να είχαμε και μεις λίγο για λίγο.
    Καλό βράδυ.

    • Ο/Η Άιναφετς λέει:

      Thalassenia μας, ΝΑΙ το χιόνι εδώ πάνω σηκώνει ΠΟΛΥ σοκολάτα και όταν είναι και ρόφημα…ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ μια γλυκιά αμαρτία!!!
      Είμαι λάτρης της αμαρτίας!
      ΑΦΑ= Αληθινά Φιλιά Αμαρτωλά…εδώ τα συνηθίζουμε!

  5. Ο/Η νατασσΆκι λέει:

    Εγώ τώρα, τι να σου πω, ε;
    Χα, ξέρω
    Θα σου ξαναστείλω ένα κουτί σοκολατάκια
    κι ένα από κείνο το κέικ με την υγρή σοκολάτα που φτιάχνω, να μάθεις!
    🙂 🙂 🙂

    ΑΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦ!!!
    σοκολατένια! 😉

    • Ο/Η Άιναφετς λέει:

      Χα,χα, χα…νατασσΆκι!
      Να μου στείλεις και το κέικ και τα σοκολατάκια…φτάνει να έχουν πάνω από 70% σοκολάτα!
      ΦΑΣ= Φιλιά Αληθινά Σοκολατένια…
      ΦΑΣ δε ΦΑΣ καλά θάσαι!
      ΥΓ Ας μη καταχωρηθεί στο μαγικό λεξικό να μη μας κυνηγήσουν…

  6. Ο/Η sea4 λέει:

    Τι ήτανε να διαβάσω την ανάρτηση;
    Φεύγω για το ψυγείο, να δαγκώσω ΚΑΜΠΟΣΗ ευτυχία λέμεεεεεε….
    :-))))

    Τέλεια η θέα με το χιόνι

    Φιλί και Γαρένιες αγκαλιές

  7. Ο/Η φεγγαρενια λέει:

    και μια βουτια στη σοκολάτα…

  8. Ο/Η Margo λέει:

    Αυτό που δε παχαίνει πολύ μου άρεσε:))
    Η μαύρη σοκολάτα είναι πιο γευστική και ικανοποιεί τη επιθυμία για σοκολάτα, σε αντίθεση με τη γάλακτος που τρως τρως και δε σε φτάνει ποτέ..
    Ο απόλυτος σύντροφος του Χειμώνα!!
    Να ‘χαμε και λίγο χιόνι!
    Πολλά πολλά ΑΦ!

    • Ο/Η Άιναφετς λέει:

      Margo, μαγισσούλα…κάθε φορά που θα σου έρχεται να τα «τινάξεις» όλα στον αέρα (!) να τρως ένα κομματάκι σοκολάτα…αφού δεν παχαίνει…να δίνεις και στα παιδάκια σου!
      ΥΓ Δοκιμασμένο γιατροσόφι…χι χι χι!
      Πολλά να ΦΑΣ!

  9. Ο/Η dimitrisp λέει:

    Τι υπέροχο πρωινό είναι αυτό!
    Έξω χιόνια και μέσα ζεστή σοκολάτα και η Nina Simone να τραγουδάει!
    Μαγεία! και το τραγούδι αυτό μάλιστα είναι από τα πολύ αγαπημένα μου μια και ήταν από τα πρώτα ξένα τραγούδια που θυμάμαι να άκουγα παιδάκι!
    Αληθινή μαγεία γλυκιά μας Άιναφετς!
    ΦΠΑ μαζί με μια καλημέρα μέσα απ΄την καρδιά μου!

    • Ο/Η Άιναφετς λέει:

      Ν Dimitri,p…Ναι τα χιόνια εδώ πάνω καλά κρατούν και εδώ λένε οι βοσκοί (γείτονες!), «χιόνι που δεν λιώνει περιμένει κι άλλο χιόνι», άσε που ξανάρθε ο κοκκινολαίμης και η αμιγδαλιά που άνθισε Γενάρη…πολλά τα σημάδια, πολύ σοκολάτα θα πέσει!
      Φυσικά, παρέα με την «σοκολατένια» Nina Simone!
      ΦΑΣ, Φιλιά Αληθινά Σοκολατένια!…(για αυτό το ποστ μόνο!)

  10. Ο/Η Mika λέει:

    αχ καλή μου μάγισσα η σοκολάτα είναι μια απο τις αδυναμίες μου…να φανταστείς ότι ενώ δεν τρελαίνομαι για γλυκά γενικά δεν μπορώ να αντισταθώ σε μια πλάκα σοκολάτα!!!
    για αυτό κάθε βράδυ μετά το φαγητό μου τρώω ένα κομμάτάκι…είναι η γλυκιά επισφράγιση της ημέρας μου…

    ωραίο σκηνικό μας περιέγραψες! ωραίες φώτο! ωραίο τραγούδι!

    να έχεις μια όμορφη μέρα!!!

    • Ο/Η Άιναφετς λέει:

      Mika, ξωτικούλη…θυμάμαι κάποια στιγμή την περασμένη εβδομάδα, αποφάσισες να φτιάξεις γλυκό σοκολάτα… και να αφήσεις το εκκρεμές!!!
      Η τέλεια ιδέα, αν καταφέρνεις και να κοιμηθείς το βράδυ τρώγοντας σοκολάτα, μπράβο σου, μόνο διάβασε να έχει πάνω από 70% σοκολάτα!
      Ο Jean Karapirer παρακάτω, δίνει και άλλες χρήσιμες ιδιότητες της σοκολάτας…Xμ…!
      ΦΑΣ για μια γλυκιά νύχτα!

  11. Ο/Η αριάδνη λέει:

    πωπωπωπωπωπω μ’εφτιαξες ΚμουΜαγισσούλα!!! Κι εμένα τα τελευταία χρόνια με τους θηλασμούς και τα ξενύχτια η σοκολάτα μ’εχει σώσει, ειλικρινά δεν ξέρω πως θα την έβγαζα την ημέρα αν δεν έτρωγα κάθε μέρα κιαπο λίγη…..
    Η αγια (μαύρη) σοκολάτα!!!!
    Φιλάκιαααααααααα

    • Ο/Η Άιναφετς λέει:

      ΝΑριάδνη,
      Ε, τι νεράιδα θα ήσουν χωρίς την «αγία» σοκολάτα της!
      Αμήν…χι χι χι!
      Ο Αλέξανδρος 29 μηνών «κάπου» την ανακάλυψε, αλλά φυσικά δεν του δίνουμε!
      ΦΑΣ… έτσι για γούρι!

  12. Ο/Η marilia λέει:

    Τις προάλλες κατέφυγα σε μια κούπα ζεστής σοκολάτας, αλλά δεν κατάφερε να με μεταφέρει εκεί που υποσχόταν: στην Ουτοπία. Οπότε… ούτε και σ’ αυτήν παρηγοριά! 😦

    φιλάκι

    • Ο/Η Άιναφετς λέει:

      marilia! δεν είναι δυνατό μια κούπα ζεστή σοκολάτα, να μη κατάφερε να σε μεταφέρει, στην Ουτοπία, απλά δεν θα είχε πάνω από 70% σοκολάτα…χι χι χι!
      Να αυξήσεις, την δόση, μια κούπα το πρωί με λίγη ζάχαρη, χωρίς γάλα. Το μεσημέρι αμέσως μετα το φαγητό, ένα κομματάκι με 73%. Το βραδάκι ένα άλλο μικρό φλιτζανάκι…με καλή παρέα, όμως!!!
      ΦΑΣ και καλή επιτυχία!

  13. Επιτέλους χιόνισε!Στο Καπανδρίτι τουλάχιστον γιατί για την Αθήνα χλωμό το κόβω να βλέπουμε χιόνι.

    Η σοκολάτα είναι αγαπημένο μου ρόφημα.Ζεστή τον Χειμώνα,κρύα το Καλοκαίρι.Ζεστή όσο χρειάζεται για να την απολαμβάνει ο ουρανίσκος και κρύα για να σε δροσίζει μέσα στον καύσωνα.

    Πολύ ωραίο το χιονισμένο τοπίο σου ΚΜΝΒ μου.Από τον κήπο σας δεν είναι;Χρήσιμες και οι πληροφορίες σου.Αλλά αυτό το δεν παχαίνει τι το ήθελες;

    @Να-τασσσΆκι:Αυτό το σουφλέ,το κέικ με την υγρή σοκολάτα,που λες τώρα τελευταία άρχισε να το φτιάχνει και η μάνα μου και,δυστηχώς,το κάνει υπέροχο.Δεν μας φέρνεις την Κυριακή να δοκιμάσουμε; 🙂 🙂

    (ΠΡΟΣΟΧΗ!Μία εικόνα από το παρακάτω βίντεο θα αρέσει ιδιαίτερα στο Να-τασσσΆκι.Για ότι προκύψει δε φέρω καμία ευθύνη! 🙂 )

    Η Σοκολάτα

    • Ο/Η νατασσΆκι λέει:

      ΦΓιάννη, τώρα κατάφερα να δω το βιντεάκι, πολύ καλό!
      (την ξέρω την εικόνα, είναι από τις αγαπημένες μου κι έχει στολίσει πολλές φορές την «κεφαλή» του blog μου. Έχω μια τεράστια συλλογή από πασχαλίτσες! 🙂 )

      Όχι, το δικό μου κέικ δεν είναι σουφλέ –είναι αυτό,
      αλλά δεν θα σας φέρω την Κυριακή, δεν είναι εκεί ο χώρος κατάλληλος για κάτι τέτοιο -θα το κανονίσουμε άλλη φορά 😉

    • Ο/Η Άιναφετς λέει:

      ΑΦΓ, αυτό το videaki, είναι γεμάτο «σοκολατένια» φιλοσοφία και
      είναι πραγματικά καταπληκτικό!
      Ευχαριστούμε πολύ…φτου, να μη σε ματιάσω…!!!
      Πολλά ΦΑΣ…να ΦΑΣ!

    • Ο/Η Mika λέει:

      πολύ ωραία η ιστορία αυτή!!!!

    • Ο/Η Θανασίτσα λέει:

      Μαγισούλα φιλενάδα μου είδες τελικά τί ωραία περάσαμε
      μέ μιά κούπα σοκολάτα και μέ ωραία μουσική.
      Σού θυμίζω καί τήν Τανάγρη!

      • Ο/Η Άιναφετς λέει:

        Θανασίτσα, ήθελα να σε ειδοποιήσω για την ανάρτηση, αλλά σκέφτηκα επειδή δεν είσαι τύπος blogging να μη σε ζορίσω…αφού με τους «έξω» φίλους μου…έχω άλλο τρόπο επικοινωνίας!
        Τώρα για την Τανάγρη, την σκέφτηκα, αλλά προτίμησα την πιο ατμοσφαιρική «σοκολατένια» Nina Simone!
        Αληθινό Φιλί Σοκολατένιο…

  14. Ο/Η φεγγαρενια λέει:

    καλά υπέροχο βιντεακι Γιαννη έγραψες…

  15. Φεγγαρένια μου να είσαι καλά!Ευχαριστώ!Θα τα πούμε την Κυριακή!

    ΑΦ!

  16. Ο/Η basnia λέει:

    αξεπέραστη η σοκολάτα υγείας παυλίδη. απλά αξεπέραστη!
    καλησπέρα σου! αφ!

    • Ο/Η Άιναφετς λέει:

      Ναι Basnia, νομίζω πως μεγάλωσαν τουλάχιστον τρις γενιές με αυτή την σοκολάτα, τώρα ο Παυλίδης την βγάζει και με 70% σοκολάτα για πιο «υγιεινή»!
      ΦΑΣ..και από τα δικά σου αφ…μαγικά!

  17. Ο/Η fractal λέει:

    Tώρα έδωσα μια εξήγηση στην απουσία σου.!!
    Αποκλεισμένη από τα χιόνι και βυθισμένη στην ευτυχία της πικρής σοκολάτας, πως να αποφασίσεις να βγεις στους δρόμους της μπλογγόσφαιρας..
    Ξέρεις…. Και από το δικό μου κομοδίνο δεν λείπει η σοκολάτα..
    Και τώρα κατάλαβα το γιατί..
    Γεύση στιγμιαίας ευτυχίας, πριν πάω για ύπνο…

    • Ο/Η Άιναφετς λέει:

      fractal…η σοκολάτα δεν είναι πικρή και ας μην έχει πολύ ζάχαρη…είναι μια γλυκιά αμαρτία, από αυτές που μας αρέσουν!!!
      ΦΑΣ πολλά πολλά ΦΑΣ!…φιλιά αληθινά σοκολατένια!

  18. Ο/Η Karapiperis John λέει:

    Χμμ, καλά τα λέτε όλοι, αλλά ξεχάσατε το βασικότερο: ότι η σοκολάτα είναι το καλύτερο αφροδισιακό !
    Μία από τις παλαιότερες σχετικά με τη σοκολάτα, είναι ότι αυξάνει τη σεξουαλική διάθεση. Οι Αζτέκοι την ονόμαζαν Theovroma (τροφή των Θεών). Ο δε αυτοκράτοράς τους Μοντεζούμα τη χρησιμοποιούσε (έπινε 50 ροφήματα κακάο ημερησίως) για να μπορεί να καλύπτει τις υποχρεώσεις του, απέναντι στο πολυπληθές χαρέμι του. Αυτή η άποψη ότι η σοκολάτα είναι αφροδισιακό, αναφέρεται σταθερά ανά τους αιώνες. Ο περίφημος για τις ερωτικές επιδόσεις του Casanova, ισχυριζόταν ότι η σοκολάτα τού ήταν απαραίτητη πριν από τις ερωτικές συνευρέσεις του. Η χριστιανική εκκλησία απαγόρευσε κατά διάφορες εποχές τη χρήση σοκολάτας στα μοναστήρια και στους πιστούς, με το σκεπτικό ότι διεγείρει τα πάθη.

    Άντε καλή όρεξη ή στην υγειά σας και… με ρέγουλα, ε? 😉

    • Ο/Η Άιναφετς λέει:

      Καλέ Jean, μια ΚΜΝΒ, ξέρει, αλλά δεν μιλάει για αφροδισιακά…τστστστσ!
      Απλά, αλείφεται με body lotion αληθινής σοκολάτας, πίνει και τρώει μαύρη σοκολάτα με 74% και ακούει την σοκολατένια Nina Simone με καλή παρέα!
      Merci για το ιστορικό και σοκολατένιο bisoux!

  19. Ο/Η Karapiperis John λέει:

    Και όσοι δεν έχετε δει ακόμα το ‘Chocolat’ με τη θεά J. Binoche, δείτε το… Οι λοιποί, ξαναδείτε το !

  20. Ο/Η Karapiperis John λέει:

    Και όπου πετύχετε σοκολάτα 99% τιμήστε την, ασχέτως τιμής… Και προσοχή: Την πραγματική σοκολάτα δεν την μασουλάμε, ένα κομματάκι βάζουμε στο στόμα μας και το αφήνουμε να λιώνει… Απλώς στην Ελλάδα η ‘σοκολάτα’ δεν πουλάει. Είχα δοκιμάσει κάποτε ‘chocolat com pimienta’ που λέει και η σπανιόλα της παρέας, πιπεράτη για τους υπόλοιπους, κι ακόμα θυμάμαι τη γεύση της…

  21. Ο/Η νατασσΆκι λέει:

    ΦJK, το Chocolat είναι μέσα στις πιο αγαπημένες μου ταινίες -εκτός από την υπέροχη Juliette Binoche ήταν και ο Johnny Depp, που είναι και στο Charlie & The Chocolate Factory (αν πέσει στα χέρια σας το βιβλίο, διαβάστε το, δεν είναι μόνο για παιδιά!). Σύμπτωση; 🙂

    Αυτό που είπες, δε, για την σοκολάτα με πιπέρι…
    Έφαγα κάποτε σοκολάτα με πράσινο πιπέρι -είναι από τις γεύσεις που δεν θα ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου!

    • Ο/Η Άιναφετς λέει:

      Νατασσάκι, τίποτα δεν είναι σύμπτωση…το ΕΙΠΑΜΕ – ΤΕΛΟΣ!
      Εκεί που θα διαφωνήσω, είναι στις πιπεράτες σοκολάτες, για μένα η σοκολάτα πρέπει να έχει γεύση σοκολάτας, ούτε πορτοκάλι που της βάζουμε, ούτε λικέρ, ούτε αμύγδαλα…πρέπει να την αφήνεις να λιώνει για δυο λόγους, ο πρώτος για την απόλαυση, δεύτερον για να κρατά πιο πολύ και να μη χρειαστείς δεύτερο κομμάτι, «Ου εν τω πολλώ το εφ»!

  22. Ο/Η φεγγαρενια λέει:

    κοπελια εδω πρασινο πιπερι δεν εχουμε μονο Μαυρο-πιπερη και δεν ξερουμε αν βγαινει σε σοκολατα…

    πάντως όσον αφορα τη σοκολάτα αυτό τα λέει όλα

    • Ο/Η Karapiperis John λέει:

      Ωραία μου Κοιμωμένη, εγώ θα σε ξυπνήσω! Αλλά τον Κορκολή τί τον ήθελες ?!!!
      Μουάτσσσσσσς και ΑνΦΑΣ(Φιλιά Αληθινά Σοκολατένια) και προΦΙΛ (Φιλιά Ιδιαίτερα Λατρευτά!)

      • Ο/Η Άιναφετς λέει:

        Τώρα κλείνω το «εργαλείο» σοκολατοεπικοινωνίας και πάω για dodo…σαν καλύτερα σε αισθάνομαι…όλα καλά;
        Και ΑΦΜ και ΦΠΑ και ΦΑΣ και ΦΙΛ, θα μας πάρουν για μουρλούς αλλά δεν μας νοιάζει!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

        • Ο/Η Karapiperis John λέει:

          που να δεις την οδοντίατρο από βδομάδα πώς θα πάρει τον φρονιμίτη ή σωφρονιστήρα μου ! από βδομάδα όμως, ε?
          Προλαβαίνω Helexpo, ΦΑΣΜΑ και ΦΑΣ κάπου που με σκέφτεται…
          Bonbon et Bijoux !

          • Ο/Η Άιναφετς λέει:

            Και κάτι special..που σίγουρα δεν ξέρεις:
            Η μαύρη σοκολάτα περιέχει αρκετή ποσότητα φθορίου…που προστατεύει τα δόντια…στην δική σου όμως περίπτωση φαίνεται ότι η καραπιπεράτη σοκολάτα σου… ήταν ληγμένη!!!

  23. Ο/Η IonnKorr λέει:

    Βρε Φεγγαρένια

    χωρίς πράσινο πιπέρι πως ζείτε?

    Το μαύρο δεν λέει!

    • Ο/Η Άιναφετς λέει:

      Καλέ Ionnaki, τι σου έκανε η κοπέλα; Ολόκληρη σοκολατοανάρτηση και εσύ στο πιπέρι κόλλησες; χι χι χι…Εμείς εδώ έχουμε έναν πολύ πιπεράτο=hot Κύριο που μας καλύπτει πλήρως και δεν χρειαζόμαστε παραπανίσιο πιπέρι, ούτε πράσινο, ούτε κόκκινο, ούτε μαύρο!
      ΥΓ. H σοκολάτα ποια επίδραση έχει άραγε στον ψυχισμό σου;
      Πάρε και ένα ΦΑΣ, για τον κόπο σου!

  24. Ο/Η φεγγαρενια λέει:

    περι ορεξεως… ουδεις λόγος Ιονκορ…

  25. Ο/Η IonnKorr λέει:

    Βρε Φεγγαρένια

    Αυτή η Στεφανία :
    – από την μία με προσκαλεί να επισκεφτώ το βλογ !!!
    – από την άλλη με βρίζει όταν έρχομαι!!!!

    Ποιά εξήγηση δίνεις εσύ για την συμπεριφορά της.

    Μήπως … λέω μήπως … πρέπει να της βάλεις πιπέρι στο στόμα?

    Αν το κάνεις θα κερδίσεις …

    … την εύνοιά μου

    … την συμπάθειά μου

    … την αγάπη μου

    … τον έρωτά μου

    και πολλά άλλα τέτοια δελεαστικά πλεονεκτήματα

    και το κυριότερο δεν θα χρειαστείς ποτέ πια «ζεστή σοκολάτα»

    Η υπογραφή μου, η αξοπιστία μου.

  26. Ο/Η φεγγαρενια λέει:

    να κέρδιζα και κατι που το χα αναγκη πάει στο καλό…

  27. Ο/Η Karapiperis John λέει:

    Kαλό μήνα σοκολατένιο (αν και κουτσός, καλός θα είναι για μερικούς!) και να χαίρεστε τον cpil- νινί σας !!!

  28. Ο/Η νατασσΆκι λέει:

    🙂

    Καλημέρα ΚΜΝΒ, καλό μήνα, καλή βδομάδα -να χαίρεσαι και να καμαρώνεις το μικρό σου γιόκα!

    Τα πολλά πολλά ΑΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦ μου σήμερα
    (και φεύγω, είναι δύσκολη μέρα η Δευτέρα… 🙂 )

  29. Ο/Η φεγγαρενια λέει:

    να χαιρεσε τον cpil νινι σου γιοκα σου νεραιδουλα πολλα πολλα φιλάκια να του δώσεις…

  30. Ο/Η Mika λέει:

    καλημέρα, καλη βδομάδα και καλό μηνα!!!
    και να χαίρεσαι τον γιό σου!!

    είδες ευχές???χαχαχα!!!καταιγισμός!

    • Ο/Η Άιναφετς λέει:

      Ευχαριστώ Ξωτικούλι-Mika, για τις ευχές! Φυσικό να υπάρχει καταιγισμός…βλέπεις το νινί μου, 26 ετών σήμερα, δεν είναι ένα τυχαίο νινί!
      ΑΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦ!

  31. Ο/Η dimitrisp λέει:

    Γλυκιά μας Άιναφετς ΚΜΝΒ να σου ζήσει το παληκάρι σου!
    να είναι τυχερός κι ευτυχισμένος να τον καμαρώνεις!
    καλό μήνα παρεούλα!

  32. Στεφανία μου.Ελπίζω,πρώτα από όλα,ο πατέρας σου να είναι καλύτερα!Επίσης να σου ευχηθώ Καλό Μήνα και καλή εβδομάδα να έχεις.

    Κάτι ευχές πήρε το μάτι μου οπότε με την σειρά μου να χαίρεσαι τον γιόκα σου!Γενέθλια έχει;

    Θα έχουμε ευκερίες να τα πούμε από κοντά εξάλλου.Βέβαια μόλις μου είπε το Να-τασσσΆκι ότι είχες πάει και την προηγούμενη μέρα με τον Νίκο μου ήρθαν κάτι δολοφονικές τάσεις αλλά τις κατέπνιξα!Μένω κοντά στην έκθεση γμτ!Σκέφτομαι να της στείλω έναν Π.Τ. που έμαθα ότι της αρέσει πολλύ! 🙂

    ΦΑΣΜΑ φιλενάδα μου.Ο Νίκος για άλλη μία φορά ήταν υπέροχος και πολλύ γλυκός!Σαν σοκολάτα!Τώρα που ο Δισκος του Παραμυθά που έχω φέρει και την,από καρδιάς,αφιέρωσή σκέφτομαι σοβαρά να τον ασφαλίσω!Έγινε ανεκτίμητος!

    Να είσαι πάντα καλά!Σε έχουμε ανάγκη!

    • Ο/Η Άιναφετς λέει:

      Όλα καλά ΑΦΓ…τι να πω, ατυχία, άσε που ξαναπήγα την μητέρα μου σήμερα το απόγευμα…ως «Γαλλίδα» ενθουσιάστηκε με τα Γαλλικά παιδικά βιβλία και αγόρασε δυο για τον Αλέξανδρο!
      Ευχαριστώ για τις ευχές στο νινί μου, νάσαι καλά!
      ΑΦ…εδώ είμαι!!!

  33. Ο/Η σταγόνα λέει:

    μετά απο την υπέροχη ανάλυση πως να αντισταθεί κανείς σε μια κούπα ζεστή σοκολάτα!! αν είναι να την πιεί και μπροστά σε αναμμένο τζάκι.. τέλεια!!
    κάτι για χρόνια πολλά πηρε το μάτι μου..
    να τον χαίρεσαι.. να ειναι τυχερός και πάντα ευτυχισμένος
    φιλάκια πολλά μαγισσούλα μου

  34. Ο/Η Άιναφετς λέει:

    Μαγική μας σταγονίτσα,
    Καταρχάς ευχαριστώ για τις ευχές!
    Η σοκολάτα στην Παραμυθο-οικογένεια μου, κατέχει ξεχωριστή θέση…Να φανταστείς την κρύβω κάθε φορά σε άλλο μέρος, να μην την βρίσκει ο Π…και του την δίνω σε μικρές δώσεις, γιατί αλλιώς θα την «τσακίσει»…!
    ΑΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦ!

  35. Ο/Η kryos λέει:

    Καλησπέρα στην υπέροχη οικοδέσποινα και στην όμορφη παρέα !!

    Είχα κάνει κάποτε μια ανάρτηση για τη χημεία του έρωτα … μία από τις πρώτες λοιπόν «παρενέργειες» που συμβαίνει μέσα μας σ εκείνες εκεί τις περίεργες μέρες είναι η μείωση της σεροτονίνης κατά 60% …. η ουσία αυτή είναι υπεύθυνη για την καθημερινή μας ηρεμία και φυσικά η απώλεια της οδηγεί σε κείνη την ένταση , γνώριμη σε όποιον πέρασε από αυτή την σχεδόν ανεξέλεγκτη κατάσταση …

    Για να συνδέσω λοιπόν αυτή την εισαγωγή μου με την δική σου πολύ όμορφη ανάρτηση , θα σου πω ότι το κακάο και η μπανάνα είναι οι δυο τροφές που εχουν τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε σεροτονίνη …και είναι αυτός ο λόγος που η κατανάλωση τους σε κάνει ευδιάθετο και σε ηδηγεί σε μια αίσθηση ηρεμίας και γαλήνης ….φυσικά ο έρωτας είναι δυνατότερος και τι να κάνει τότε η έρμη σοκολατίτσα σε κείνη την τρικυμία ορμονών ??? 🙂

    Καλό βράδυ θα ευχηθώ σε όλους !!! το κλίμα παρέας που έχεις δημιουργήσει εδώ Στεφανία μου είναι απλώς θαυμάσιο !!!

    Καλό βράδυ

    • Ο/Η Άιναφετς λέει:

      Καλημέρα Ηλία…kryos (?)…αυτό είναι ένα μυστήριο, που προφανώς ούτε η σοκολάτα, ούτε η μπανάνα θα βοηθήσουν στην επίλυση!!!
      Όταν πρωτομπήκα στο τετράδιο σου, είχα διαβάσει και για την χημεία του έρωτα… και ως «πολλάκις» παθούσα, κάτι είχα καταλάβει λογικά!
      Σοκολάτα τρώω κάθε μεσημέρι ένα κομματάκι χρόνια τώρα και κάθε πρωί μια μπανάνα…και καλά κρατώ!
      Σίγουρα θα πρόσεξες, ότι μεγάλο μέρος της παρέας είναι και «δικοί» σου, αφού φυσικά διευκρινίσω ότι κανείς δεν είναι κανενός!
      Να έχεις μια πολύ όμορφη μέρα!

  36. Ο/Η Karapiperis John λέει:

    Κανείς δεν είναι κανενός, αλλά όλοι ανήκουμε σε όλους, ΚΜΝΒ, μην το ξεχνάμε…(και έχασες σοκολάτα βέλγικη 75%… !!!)

  37. Ο/Η φεγγαρενια λέει:

    λες για αυτό να χω τσακίσει σοκολάτες και μπανανες αυτές τις μέρες πεσμένη σεροτονίνη θα χω… χμ και πάνω που θα χρειαζόμουν άλλη μια βέλγικη…

  38. Και λίγα ιστορικά στοιχεία(ελπίζω να με συγχωρέσει ο φίλτατος ΦJK,μιας και τα ιστορικά είναι ο δικός του τομέας,αλλά το μυθολογία και σκολάτα,που έκανα google δεν μου έβγαλε κάτι).

    Μία πολλύ παλιά μονομανία

    Η ιστορία της ζαχαροπλαστικής έχει καταγραφές τουλάχιστον 4,000 ετών, όταν οι Αιγύπτιοι απεικόνιζαν τις λιχουδιές τους σε πάπυρο. Τα ζαχαρωτά ήταν εμπορεύσιμο προϊόν ήδη από το 1566 π.Χ. Παρ’ όλα αυτά, η σοκολάτα δεν εμφανίζεται στο προσκήνιο, μέχρι που οι πολιτισμοί των Ατζέκων και των Μάγια ανακάλυψαν την αξία του κακαόδενδρου.

    Εικάζεται ότι η προέλευση του είναι από την κοιλάδα του Αμαζόνιου ή του Ορενόκο. Το 600 μ.Χ. οι Μάγια μεταναστεύουν στις βόρειες περιοχές της Νότιας Αμερικής, ιδρύοντας τις πρώτες γνωστές φυτείες κακαόδενδρου στο Γιουκατάν. Υπάρχουν αρκετές θεωρίες ότι οι Μάγια γνώριζαν το κακάο πολλούς αιώνες πριν από αυτήν την ημερομηνία. Σίγουρο είναι πάντως ότι το θεωρούσαν ένα πολύτιμο εμπορεύσιμο αγαθό, που το χρησιμοποιούσαν τόσο σαν μέσο συναλλαγής, όσο και σαν μονάδα υπολογισμών και μέτρησης.

    Οι Μάγια και οι Αζτέκοι έπαιρναν τους σπόρους του κακαόδενδρου και παρασκεύαζαν ένα ρόφημα που το αποκαλούσαν «ξοκοάτλ». Ο ινδιάνικος θρύλος των Ατζέκων έλεγε ότι οι σπόροι του κακάο είχαν έρθει από τον παράδεισο, και ότι η βρώση του καρπού του κακαόδενδρου προσέδιδε δύναμη και σοφία. Αρχαία χρονικά αναφέρουν ότι οι Αζτέκοι, πίστευαν ότι ο θεός Κουετσακοάτλ ταξίδεψε στην γη πάνω στην ακτίνα φωτός του αυγερινού, φέρνοντας μαζί του το κακαόδενδρο από τον παράδεισο να το προσφέρει στους ανθρώπους. Έμαθαν από τον Κουετσακοάτλ πώς να καβουρδίζουν και να αλέθουν τους σπόρους, παρασκευάζοντας μια θρεπτική πάστα διαλυτή στο νερό. Πρόσθεταν καρυκεύματα και παρασκεύαζαν ένα ρόφημα «τσοκολάτλ», ή πικρό νερό, και πίστευαν ότι τους προσέδιδε παγκόσμια σοφία και γνώση.

    Η αγγλική λέξη «chocolate» πιστεύεται ότι προέρχεται από την λέξη των μάγια «xocoatl» ή από την αντίστοιχη των Ατζέκων «cacahuatl». Η ινδιάνικη λέξη για την σοκολάτα προέρχεται από τις λέξεις «choco»=αφρός και «atl»=νερό. Αρχικά η σοκολάτα καταναλωνόταν μόνο σε υγρή μορφή. Σαν μέρος της γαμήλιας τελετής γύρω στο δωδέκατο αιώνα, προσέφεραν στους νεόνυμφους μια κούπα με αφρώδες κακάο. Ο Arthur W.Knapp, συγγραφέας του «Το κακάο κι η βιομηχανία σοκολάτας» (Pitman, 1923) τονίζει ότι εάν πιστέψουμε την Μεξικάνικη μυθολογία, «η σοκολάτα καταναλωνόταν από τους θεούς στον παράδεισο και οι σπόροι του κακάο μεταβιβάστηκαν στον άνθρωπο σαν μια ειδική ευλογία από τον θεό του ανέμου». Οι αρχαίοι μεξικάνοι πίστευαν ότι η Τονακατεκούτλι, η θεά του φαγητού και η Καλτσιουτλουκούε, η θεά των υδάτων, ήσαν οι προστάτιδες θεές τού κακάο. Κάθε χρόνο έκαναν ανθρωποθυσίες στις θεές, δίνοντας κακάο σαν τελευταίο γεύμα στο θύμα. Ο Σουηδός φυσιοδίφης Carolus Linnaeus (1707-1778) μη ικανοποιημένος από την λέξη «κακάο», το μετονόμασε σε «θεοβρώμα» από το ελληνικό «τροφή των θεών». Λέγεται ότι ο Χριστόφορος Κολόμβος, είχε φέρει μαζί του στο τέταρτο ταξίδι του στον Νέο Κόσμο, σπόρους κακάο στον βασιλιά Φερδινάνδο, αλλά δεν τους δόθηκε ιδιαίτερη σημασία, εξ αιτίας των άλλων θησαυρών που είχε ανακαλύψει.

    Η σοκολάτα καταγράφηκε για πρώτη φορά το 1519 όταν ο Ισπανός εξερευνητής Χερνάντο Κορτέζ επισκέφθηκε την αυλή του αυτοκράτορα Μοντεζούμα του Μεξικού. Ο Αμερικανός ιστορικός William Hickling στην «ιστορία της κατάκτησης του Μεξικού» (1838)αναφέρει ότι ο Μοντεζούμα «δεν έπινε κανένα άλλο ρόφημα, παρά μόνο την τσοκολάτλ, ένα διάλυμα σοκολάτας, αρωματισμένο με βανίλια και μπαχαρικά, και παρασκευασμένο έτσι ώστε να έχει την πυκνότητα και ρευστότητα του μελιού, το οποίο έλιωνε σταδιακά στο στόμα, και το έπιναν κρύο». Το γεγονός ότι ο Μοντεζούμα κατανάλωνε την «τσοκολάτλ» του σε κύπελλα πριν μπει στο χαρέμι του, οδήγησε στην πεποίθηση ότι επρόκειτο για ένα αφροδισιακό.

    Το 1528 ο Κορτέζ έφερε μαζί του από το Μεξικό σοκολάτα στην βασιλική αυλή του βασιλιά Κάρολου 5ου. Μοναχοί, απομονωμένοι στα Ισπανικά μοναστήρια, επεξεργάζονταν τους σπόρους του κακάο και κράτησαν την σοκολάτα μυστική σχεδόν για ένα αιώνα. Αποτέλεσε μια επικερδή βιομηχανία για την Ισπανία, που φύτεψε κακαόδενδρα στις υπερπόντιες αποικίες της. Χρειάστηκε έναν Ιταλό ταξιδιώτη, τον Αντόνιο Καρλέττι, να ανακαλύψει τον θησαυρό της σοκολάτας γύρω στα 1606 και να την μεταφέρει σε άλλα μέρη της Ευρώπης. Με την παρακμή της Ισπανίας σαν δύναμη, το μυστικό της σοκολάτας διέρρευσε επί τέλους, και το μονοπώλιο του Ισπανικού στέμματος στο εμπόριο της σοκολάτας έφτασε στο τέλος. Σε λίγα χρόνια η γνώση του κακάο διαδόθηκε στην Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία και Αγγλία. Όταν η Ισπανίδα πριγκίπισσα Μαρία Τερέζα αρραβωνιάστηκε τον Λουδοβίκο XIV της Γαλλίας το 1615, χάρισε στον αρραβωνιαστικό της σαν δώρο αρραβώνα σοκολάτα, συσκευασμένη σε ένα καλαίσθητα διακοσμημένο κουτί. Ο γάμος τους συμβόλισε τον γάμο της σοκολάτας στην Γάλλο-Ισπανική κουλτούρα.

    Το πρώτο σοκολατοποιείο πιστεύεται ότι άνοιξε στο Λονδίνο το 1657 από έναν Γάλλο. Κοστίζοντας 10 με 15 σελίνια η λίβρα, η σοκολάτα εθεωρείτο το ποτό της ανώτερης κλάσης. Ο Ισπανός ιστορικός του 16ου αιώνα Οβιέδο έγραφε: «κανείς παρά μόνον οι πλούσιοι και οι ευγενείς μπορούσαν να πιουν τσοκοάτλ, γιατί στην κυριολεξία ήταν σαν να έπινες χρήμα. Το κακάο εξαπλώθηκε στα έθνη σαν χρηματική μονάδα. Έτσι, ένας λαγός στην Νικαράγουα πωλείτο για 10 σπόρους κακάο, και 100 από αυτούς τους σπόρους μπορούσαν να αγοράσουν έναν σχετικά καλό σκλάβο». Η σοκολάτα επίσης φαίνεται να χρησιμοποιήθηκε και σαν φαρμακευτικό ελιξίριο από τους γιατρούς της εποχής. Σε διατριβή του Christopher Ludwig Hoffmann, συνιστά την σοκολάτα για πολλές ασθένειες παραθέτοντάς την σαν θεραπεία στις ασθένειες του καρδινάλιου Ρισελιέ. Η σοκολάτα ταξίδεψε στις Κάτω Χώρες με τον Δούκα της Αλβας. Στα 1730, η τιμή της είχε πέσει στα $3 η λίβρα, κάνοντάς την προσιτή οικονομικά και από άλλους έκτός από τους πολύ πλούσιους. Η εφεύρεση της πρέσας του κακάο το 1828 βοήθησε ακόμα στην πτώση των τιμών και στην βελτίωση της ποιότητας της σοκολάτας, με την εξαγωγή από τον καρπό κάποιας ποσότητας βουτύρου, που προσέδιδε στο ρόφημα μια απαλότερη υφή.

    Με την βιομηχανική επανάσταση, ήρθε και η μαζική παραγωγή της σοκολάτας, εξαπλώνοντας έτσι την φήμη της στο ευρύ κοινό. Αναφερόμενος στην εισαγωγή του καφέ του τσαγιού και του κακάο στην Ευρώπη, έγραφε ο Ισαάκ Ντισραέλι (1791-1834) στα εξάτομα «παράδοξα της λογοτεχνίας»: «Οι Ισπανοί έφεραν την σοκολάτα από το Μεξικό, που ήταν γνωστή σαν τσοκολάτλ. Ήταν ένα χονδροειδές μείγμα από χονδροτριμμένο κακάο και ινδιάνικο καλαμπόκι. Αλλά οι Ισπανοί που εκτίμησαν την θρεπτική του αξία, το βελτίωσαν σε ένα πιο πλούσιο μείγμα, με ζάχαρη, βανίλια και άλλα αρωματικά. Είχαμε σοκολατοποιεία στο Λονδίνο πολύ αργότερα από τα καφεκοπτεία. Φάνηκε ότι τα πρώτα είχαν συνδεθεί με την κομψότητα και τελειοποίησαν την μορφή τους, ενώ τα δεύτερα είχαν γίνει του συρμού». Σε μια έκδοση του 1891 πάνω στο φυτό του κακάο από την Walter Baker & Co αναφέρεται ότι «Με την ανακάλυψη της Αμερικής, οι αυτόχθονες του χαμηλότερου μέρους της ηπείρου που βρεχότανε από την θάλασσα της Καραϊβικής, βρέθηκαν να κατέχουν δυο πολύτιμα αγαθά, που όλοι αναγνώρισαν ότι άξιζαν να καλλιεργηθούν επισταμένα, συγκεκριμένα ο καπνός και το κακάο». Η σοκολάτα πρωτοπαρουσιάστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1765 όταν ο John Hanan έφερε σπόρους κακάο από τις Δυτικές Ινδίες στο Ντόρτσεστερ της Μασαχουσέτης για να τους επεξεργαστεί με την βοήθεια του Δρος James Baker. Το πρώτο εργοστάσιο σοκολάτας στη χώρα ιδρύθηκε εκεί. Παρ’ όλα αυτά, η σοκολάτα δεν είχε τύχει της αποδοχής των Αμερικανών εποίκων, μέχρι που ψαράδες από το Γκλόουτσεστερ της Μασαχουσέτης άρχισαν να αποδέχονται τους σπόρους του κακάο σαν μέθοδο πληρωμής για φορτία στην τροπική Αμερική. Εκεί που η σοκολάτα εθεωρείτο το ρόφημα για αιώνες κυρίως για τους άνδρες, άρχισε να αναγνωρίζεται σαν το κατάλληλο ρόφημα για παιδία τον 17ο αιώνα. Είχε πολυποίκιλα πρόσθετα.: γάλα, κρασί, μπύρα, γλυκαντικά, μυρωδικά. Η πόση της σοκολάτας εθεωρείτο κοινωνικό γεγονός.

    Η βρώση της σοκολάτας καθιερώθηκε στα 1674 με την μορφή των ρόλλς και κέικ, που σερβιρίζονταν σε διάφορα εμπορικά σοκολάτας. Το 1747 ο Φρειδερίκος ο Μέγας εξέδωσε ένα διάταγμα που απαγόρευε την πώληση της σοκολάτας από πλανόδιους πωλητές. Στα 1795, ο Δρ Joseph Fry από το Μπρίστολ στην Αγγλία, χρησιμοποίησε μια ατμομηχανή για να αλέθει τους σπόρους του κακάο, επινόηση που οδήγησε στην Παρασκευή της σοκολάτας σε μεγάλη κλίμακα. Γύρω στα 1847, ο Fry & υιός πωλούσαν την «Chocolat Delicieux a Manger», η οποία πιστεύεται ότι είναι η πρώτη μπάρα σοκολάτας που παρασκευάστηκε.

    # Η Νεστλέ δηλώνει ότι από το 1800 μέχρι σήμερα, οι παρακάτω τέσσερις παράγοντες συνέτειναν στη ενηλικίωση της σοκολάτας σαν παγκόσμιο προϊόν διατροφής: 1. Η Παρασκευή της σκόνης κακάο το 1828
    # 2. Η μείωση της φορολογίας
    # 3. Βελτίωση των μεταφορών από την φυτεία στο εργοστάσιο
    # 4. Η καθιέρωση της σοκολάτας σαν βρώσιμο αγαθό και βελτιώσεις στις μεθόδους παρασκευής. Ήδη στο 1810, η Βενεζουέλα κάλυπτε το μισό της παγκόσμιας κατανάλωσης σε κακάο, και το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής καταναλώνονταν από τους Ισπανούς. Η επινόηση της πρέσας του κακάο από τον C.J.Van Houten, έναν Ολλανδό αρχιμάστορα της σοκολάτας, βοήθησε στην μείωση της τιμής της σοκολάτας και την διάδοση της στις μάζες. Σε έκδοση του 1923 για την βιομηχανία του κακάο και της σοκολάτας από τον Arthur W. Knapp εξηγεί την αύξηση της δημοτικότητας του κακάο στις παρακάτω καινοτομίες:
    # 1. Τη εισαγωγή του κακάο στο χώρο από τον Van Houten όπως το γνωρίζουμε.
    # 2. Την μείωση των φόρων σε χαμηλά επίπεδα που παρέμειναν σταθερά για σειρά ετών.
    # 3. Τις μεγάλες βελτιώσεις στα μέσα μεταφοράς
    # 4. Οι βελτιώσεις στον τρόπο παρασκευής της σοκολάτας

    Ο Daniel Peter από το Vevey της Ελβετίας, πειραματίσθηκε για 8 χρόνια πριν επινοήσει τον τρόπο παρασκευής της σοκολάτας γάλακτος στα 1876. Προώθησε την ιδέα του σε μια Ελβετική φίρμα που σήμερα είναι η παγκόσμια παραγωγός σοκολάτας: η Νεστλέ. Το 1879 ο Rodolphe Lindt από την Βέρνη της Ελβετίας, παρασκεύασε σοκολάτα που έλιωνε στο στόμα. Εφεύρε την μέθοδο του «κοχυλιού», μια μέθοδο επεξεργασίας όπου θέρμανση και κύλιση της σοκολάτας. Μετά από 72 ώρες τέτοιας επεξεργασίας, η σοκολάτα περιείχε περισσότερο βούτυρο, οπότε το πρώτο «φοντάν» δημιουργήθηκε. Οι αδελφοί Cadbury παρουσίασαν την σοκολάτα τους το 1849 σε έκθεση στο Μπίρμιχαν της Αγγλίας. Το 1913 ο Ελβετός καραμελοποιός Jules Sechaud από το Μοντρέ επινόησε τις γεμιστές σοκολάτες. Την 1η Οκτωβρίου 1925, στην Νέα Υόρκη άρχισε να λειτουργεί το Χρηματιστήριο του κακάο, όπου αγοραστές και πωλητές μπορούσαν να κάνουν συναλλαγές. Η Βραζιλία και η Ακτή του Ελεφαντοστού προηγούνται στη παραγωγή κακάο. Οι ΗΠΑ προηγούνται στη εισαγωγή και παραγωγή προϊόντων κακάο, ενώ η Ελβετία εξακολουθεί να προηγείται στην κατά κεφαλή κατανάλωση σοκολάτας. Το 1980 μια ιστορία βιομηχανικής κατασκοπείας εμφανίζεται στον διεθνή τύπο, όταν ένας μαθητευόμενος στην εταιρεία Suchard-Tobler προσπάθησε χωρίς επιτυχία να πωλήσει συνταγές σοκολάτας στην Ρωσία, την Κίνα, την Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες. Στη δεκαετία του 1990, η σοκολάτα έχει καταξιωθεί σαν ένα δημοφιλές προϊόν και σαν μια επιτυχημένη μεγάλη επιχείρηση. Η ετήσια κατανάλωση σπόρων κακάο κυμαίνεται περίπου στους 600,000 τόνους και η κατά κεφαλή κατανάλωση σοκολάτας είναι ανοδική. Η βιομηχανία της σοκολάτας στις ΗΠΑ είναι βιομηχανία δισεκατομμυρίων.

    Ο Norman Kolpas γράφει: «Είδαμε πώς η σοκολάτα εξελίχθηκε από ένα πρωτόγονο ρόφημα και τροφή στις αρχαίες φυλές της Λατινικής Αμερικής, κομμάτι της θρησκείας, του εμπορίου και της κοινωνικής τους ζωής, σε ένα ποτό που προτιμήθηκε από την ελίτ της Ευρωπαϊκής κοινωνίας και σταδιακά εξελίχθηκε σε ένα ασυναγώνιστο ρόφημα και αργότερα σε υπέροχη τροφή. Είδαμε επίσης την σύνθετη μεταμόρφωση του κακάο από συμπιεσμένους σπόρους του καρπού ενός εξωτικού δένδρου σε μια ευρεία ποικιλία βιομηχανοποιημένου κακάο και προϊόντων σοκολάτας. Πέρα από την αγροτική και εμπορική, όσο και γαστρονομική πλευρά της σοκολάτας, υπάρχει και η πλευρά που επηρεάζει την υγεία και ομορφιά, την έμπνευση στην λογοτεχνία και τις τέχνες».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s