Αρσενικός και θηλυκός εγκέφαλος ή μυαλουδάκι!

Ναι μπορείτε να γελάσετε…
Ναι, τα έχω «βάλλει» με τον εγκέφαλο μας, όχι μόνο το ντόπιο (Ελληνικό),  αλλά τον οικουμενικό!
Προσπαθώ να «κατανοήσω» τι συμβαίνει στο μυαλό των ανδρών και των γυναικών και υπάρχει αυτή η αιώνια πάλη…

Είναι αλήθεια πως το γυναικείο και το ανδρικό μυαλό διαφέρουν;

Τι λέει η βιολογία, η ψυχολογία, η επιστήμη … η πείρα μας;

Ας αρχίσουμε λοιπόν ν’ απαριθμούμε τις διαφορές:
Ο δεξιός εγκέφαλος (του συναισθήματος) είναι πιο ανεπτυγμένος στις γυναίκες και ο αριστερός (της λογικής) στους άνδρες.
Μια από τις βασικότερες διαφορές είναι, πως η γυναίκα χρησιμοποιεί συγχρόνως και τα δυο μέρη του εγκεφάλου της, ενώ ο άνδρας όχι.
Μη ξεχνάμε όμως πως οι έρευνες έδειξαν ότι υπάρχει κι ένα 20% των ανδρών που έχει «θηλυκό μυαλό», ενώ μόνο ένα 10% των γυναικών έχει «αρσενικό μυαλό».

Σ’ ένα νηπιαγωγείο στα 50΄ λεπτά τα κορίτσια μιλούν 15 λεπτά, τα αγόρια 4΄λεπτά.
– 9 ετών, τα κορίτσια προηγούνται κατά 18 μήνες από τα αγόρια.
Αν στο πάτωμα αφήσεις μια μπάλα, το αγόρι θα τη κλωτσήσει, το κορίτσι θα τη πάρει αγκαλιά, στο ύψος της καρδιάς…
Πριν καν η γυναίκα ενηλικιωθεί, θα μιλάει π.χ στο τηλέφωνο 20 λεπτά, ενώ ο άνδρας 6 λεπτά…

Ψυχολογικά, η γυναίκα έχει την ανάγκη να μοιραστεί τις ιδέες της, τα συναισθήματα της, τις συγκινήσεις της, ενώ ο άνδρας ελέγχει και συγκρατεί τα δικά του, μεταδίδει πληροφορίες, ψάχνει για λύσεις, έχει κρίση.
Η γυναίκα έχει την αίσθηση, πως ο άνδρας  «δεν την ακούει»...
Και κάτι που προσωπικά βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρον:
Η γυναίκα είναι λιγότερο συναισθηματική, αλλά εκφράζεται περισσότερο, ο άνδρας είναι πιο συναισθηματικός, αλλά  δεν εκφράζει τα συναισθήματα του!

.

.

Η γυναίκα προσανατολίζεται με βάση συγκεκριμένων στοιχείων, ενώ ο άνδρας με πιο αφηρημένο τρόπο, (π.χ. κόβει δρόμο όταν οδηγεί).
Ο άνδρας προσανατολίζεται στο διάστημα, συλλαμβάνει πολύ πιο εύκολα τις τρις διαστάσεις ήδη από τα 10 του (γι αυτό και συνήθως  άνδρες στέλνονται στο διάστημα).
Ο άνδρας βλέπει καλύτερα από τη γυναίκα τη νύχτα.
Η γυναίκα είναι πολύ πιο ευαίσθητη στην ακοή (για ν’ ακούσει το μωρό όταν κλαίει) και δείχνει μεγαλύτερη ευαισθησία στην απαλή φωνή (στα γλυκόλογα!) και στην απαλή μουσική…
Η γυναίκα…ε, ναι πάλι! είναι πιο ευαίσθητη στο άγγιγμα…10 φορές περισσότερο από τον άνδρα. Η ocytocine και η prolactine (ορμόνες αγκαλίτσας!) διπλασιάζουν την ανάγκη της ν’ αγγίζει και ν’ αγγίζεται (σωματικά όπως και ψυχολογικά) και επίσης μπορεί και ερμηνεύει καλύτερα τα συναισθήματα, όπως τα ερωτικά, του θυμού, του φόβου, της θλίψης…
Η testosterone στον άνδρα, είναι η ορμόνη που ευθύνεται για τις επιθυμίες του (ερωτικές και μη), την προστατευτικότητα, την επιθετικότητα, τον ανταγωνισμό και τις κατακτήσεις (σε όλα τα επίπεδα), του δίνει μυική δύναμη και σωματική αντοχή…

Γιατί άραγε αυτές οι βιολογικές διαφορές;
Αυτό έχει σχέση με την εξέλιξη του εγκεφάλου του ανθρώπου κατά τη διάρκεια πολλών αιώνων.
Ο άνδρας αναγκάστηκε να προσαρμοστεί στις μεγάλες επιφάνειες από την προϊστορία για να μπορεί να κυνηγά και να πολεμά, γι αυτό και βλέπει τηλεσκοπικά, για να εντοπίζει το θήραμα ή τον εχθρό, να κυνηγά ή να εργάζεται «βουβά» (χωρίς να μιλάει!) για μεγάλο χρονικό διάστημα και να προσανατολίζεται εύκολα για να μπορεί να γυρίζει στη σπηλιά (στην εστία του).

Η γυναίκα μένοντας στη σπηλιά (στην εστία της) για να φροντίζει τα παιδιά και να περιμένει από τον άνδρα να της φέρει τροφή, έγινε συναισθηματικά πιο ευάλωτη.

.

Οι γυναίκες μιλούν χωρίς να σκεφτούν…
Οι άνδρες δρουν χωρίς να σκεφτούν…

Μια γυναίκα που δεν είναι ευτυχισμένη στις σχέσεις της, δύσκολα συγκεντρώνεται στη δουλεία της…
Ένας άνδρας που δεν είναι ευτυχισμένος στη δουλειά του, δυσκολεύεται θα συγκεντρωθεί  στις σχέσεις του…

Μια γυναίκα έχει ανάγκη την οικειότητα για να χαρεί ερωτικά…
Ένας άνδρας χρειάζεται τον ερωτισμό για να εκτιμήσει την οικειότητα…
Και στις δυο περιπτώσεις η ερωτική πράξη επιταχύνει την επούλωση πληγών, προφανώς ψυχολογικών όπως και φυσικών (όπως πληγή από ξύρισμα!)…

Τελικά η αντίληψη του κόσμου από τον άνδρα και τη γυναίκα είναι «αρκετά» διαφορετική και ευχάριστα συμπληρωματική!

ΥΓ. Πολλά μέρη από το παραπάνω κείμενο, τα δανείστικα από τον Serge Ginger, διδάκτορα και ερευνητή της Gestalt ψυχοθεραπευτικής.

.

Αξίζει να δείτε αυτό το video, που δυστυχώς δεν έχει υπότιτλους στα Ελληνικά, αλλά συνοψίζει με πολύ χιούμορ τις διαφορές ανδρών και γυναικών.

.

About Άιναφετς

To Άιναφετς είναι το ανάποδο του ονόματος Στεφανία και μ’ αυτό εμφανίζεται ως “μάγισσα Άιναφετς” σε ιστορίες του “Παραμυθά.
This entry was posted in Διάφορα. Bookmark the permalink.

42 Responses to Αρσενικός και θηλυκός εγκέφαλος ή μυαλουδάκι!

 1. Ο/Η Ευρύνοος λέει:

  θα απαντήσω με ένα πολύ ωραίο άρθρο που διάβασα εδώ..
  μητριαρχικές κοινωνίες και πατριαρχικές..

  http://www.orgonelab.org/saharasia_gr.htm

  το βρίσκω αρκετά αξιόλογο και υποστηρίζω την μητριαρχική κοινωνία, όπως αυτή παρουσιάζεται στο συγκεκριμένο άρθρο..

  υγ: ναι, είμαστε διαφορετικοί στον τρόπο σκέψης, επειδή έτσι προέκυψε απο την Φύση.. αργότερα δέ και απο τις «κοινωνίες», μα δέν ξεχνάμε και τα μικρά ποσοστά (εκείνου του 10%) των ανδρών..

  καλησπέρα 🙂

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Όντος το άρθρο του Τζαίημς ΝτεΜέο Τάσο,είναι ενδιαφέρον γιατί εξηγεί πως επηρεάστηκε η ανθρώπινη συμπεριφορά σε σχέση με τις κλιματικές αλλαγές στον πλανήτη από το 4000 πχ..
   Βρήκα επίσης ενδιαφέρον τη μελέτη στο βρεφικό εγκέφαλο που έδειξε πως η ασιτία επηρεάζει τον εγκέφαλο και συναισθηματικά και διανοητικά!
   «Ασιτία» δεν είναι μόνο τροφική αλλά και συναισθηματική (έλλειψη αγάπης), έτσι δεν είναι;

   Το θέμα «σηκώνει» πολύ κουβέντα…ένα είναι σίγουρο για μένα, πως στην εποχή μας τα πράγματα εξελίσσονται ραγδαία ως προς τη κοινωνική συμπεριφορά ανδρών και γυναικών και αυτό από τη στιγμή που η γυναίκα έχει βγει έξω για «κυνήγι» τροφής και ευχαρίστησης! 😉

   Ευχαριστώ Τάσο!
   ΑΦιλιά με την όμορφη καλημέρα μου! :)))

 2. Ο/Η Margo λέει:

  Είχα διαβάσει ανάλογο άρθρο πριν κάποια χρόνια και κατάλαβα πολλά για την συμπεριφορά των αντρών γύρω μου, έτσι δεν εκνευριζόμουν πια;-)

  Εκεί που είδα τις μεγάλες διαφορές που έχουμε γυναίκες και άντρες ήταν όταν έγινα μητέρα. Όπως λέμε η μέρα με τη νύχτα; Αυτό 🙂
  Ευχάριστα συμπληρωματικοί όμως, όπως γράφεις μαγισσούλα μου..

  Να έχεις ένα υπέροχο ΠΣΚ!
  AΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦ!

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Είναι γεγονός Margo μου πως η «κατανόηση» του αντρικού εγκεφάλου βοηθά… αλλά προσωπικά βρίσκω ότι με βοηθάει περισσότερο η παρατήρηση άρα και η «κατανόηση» του δικού μου αν-εγκέφαλου! 😉

   Ο καλύτερος τρόπος να μάθεις το πως λειτουργούν αυτοί οι εγκέφαλοι είναι όταν μεγαλώνεις ένα κοριτσάκι και ένα αγοράκι…έχω και εγώ αυτή την εμπειρία (2 αγόρια κι ένα κορίτσι), ναι οι διαφορές είναι τεράστιες… εδώ καλείται η μητέρα να κόψει το μοντέλο, του ανδρικού πρότυπου και φυσικά και του γυναικείου, που αιώνες τώρα ευθύνεται για τις δυσκολίες μας!

   ΑΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦιλάκια και να έχουμε ένα ειρηνικό Σ/Κ!!! :))

 3. Ο/Η marilia λέει:

  χαχαχαχαχα! Άντρας το ‘χει φτιάξει το πρώτο βίντεο, είμαι σίγουρη! χαχαχαχα! Καθώς διάβαζα, σκεφτόμουν ότι αυτά τα ‘χω ξανακούσει. Εμ, ναι… Ginger, ψυχολογία ανάπτυξης, στερεότυπα, κλπ.

  Βούτα φιλάκι χαμογελαστό

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Α! Μαριλίτσα… και τώρα καλείσαι γλυκιά μου δασκαλίτσα να εφαρμόσεις στα 26…29…παιδάκια σου αυτά που ακούς και ξανακούς κλπ…από διάφορες πηγές που τελικά όλοι το ίδιο υποστηρίζουν, χαχα! 😉

   ΑΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦιλάκι και από μένα, πολύ πολύ τρυφερό! :)))

 4. Ο/Η ΕΛΕΝΑ λέει:

  Απόλαυσα όσο δεν μπορείς να φανταστείς την ανάρτηση σου μαγισσούλα, χαμογελώντας (κρυφά) πολλές φορές!
  Μα δεν θα ήταν φοβερά πληκτικό αν είμασταν οι ίδιοι?
  Ενώ πόσο συναρπαστική είναι αυτή η συμπληρωματικότητα!!
  Φιλάκια!

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Καλημέρα Έλενα μου!
   Το χιούμορ για μένα και για πολλούς από μας, βοηθά πρώτα να αυτοσαρκαζόμαστε και φυσικά να χαμογελάμε (κρυφά) αφού λειτουργούμε συγχρόνως και τις δυο πλευρές του εγκεφάλου μας… χαχα!!! 😉

   Όσο μας συναρπάζει η διαφορετικότητα καλά θα τα πηγαίνουμε!!!

   ΑΦιλάκια και ας έχουμε ένα συναρπαστικό Σ/Κ!!!

 5. Ο/Η mixalis karlis λέει:

  H δική μου κατάθεση από εμπειρία στις διαφορές αντρα γυναίκας.
  Η γυναίκα έχει έντονο το ένστικτο της αυτοσυντήρησης,αυξημένα αντανακλαστικά,είναι αυτό που λέμε αλαφιάζεται. .Μπαίνεις σε ένα δωμάτιο και σε αντικρίζει μπροστά της παρατηρείς ότι τρομάζει,ανοίγει την πόρτα του ασανσέρ και ξαφνικά σε βλέπει μπροστά της κάνει ω!!έντρομη.Πιστεύω ότι για τη προστασία των παιδιών της έχει αυξημένη την αίσθηση του κινδύνου.
  Οι τελευταίες αναρτήσεις σου είναι όλες εξαιρετικές.
  Άργησα να σε επισκεφτώ ένας λόγος ήταν και ο θάνατος της μητέρας μου στις 30/11 αλλά και μια μέρα πριν 29/11 της αδελφής της,84 και 82 ετών αντίστοιχα.Οι δυο αυτοί θάνατοι με έβαλαν σε σκέψεις φυσικές και μεταφυσικές.Οι φυσικές σκέψεις:Η ύλη σε πλήρη οργάνωση με τη μορφή της ζωής και με το θάνατο η αποδιοργάνωση η αποσύνθεση στο πιο απλό .Στη φυσική λέμε ότι με το θάνατο αυξάνει η εντροπία.O μεταφυσικές σκέψεις:Κάποια σημάδια προσωπικά μέσα από όνειρα που τα εξέλαβα σαν μήνυμα,αλλά δεν αντέχουν στην κρίση της λογικής.

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Καλημέρα Μιχάλη, η απουσία σου αισθητή στο σπιτικό μου!
   Πρώτα απ’ όλα θέλω να εκφράσω τη λύπη μου για το χαμό της μητέρας σου και της θείας σου…(η ηλικία δεν μετράει).
   Δεν υπάρχει μεγαλύτερο σοκ από τον θάνατο και αυτό για όλα τα ζωντανά πλάσματα στη γη…και μια και μιλάμε για τον εγκέφαλο, ναι, είναι όντος ένα σοκ που ο εγκέφαλος (ανδρών και γυναικών) δεν μπορεί να ερμηνεύσει, ούτε λογικά ούτε συναισθηματικά, απλά πρέπει να τον βιώσει…

   Τώρα θέλω να «κοιτάξω» αυτό που αναφέρεις για τις γυναίκες (που τρομάζουν εύκολα). Πάντα μιλάω από προσωπική μου εμπειρία (και αφήνω τις θεωρίες για του ειδικούς!)…Τις φορές που τρομάζω, έχω παρατηρήσει πως δεν βρίσκομαι στο παρόν…δλδ με απασχολεί κάτι άλλο, άρα δεν προσέχω, έτσι στο ξαφνικό, τρομάζω…όσο πιο αγχωμένη, τόσο πιο αλαφιασμένη…τόσο πιο στον κόσμο μου! 😉

   Μη ξεχνάμε όμως κάτι πολύ σοβαρό, πως οι άνδρες είναι πιο συναισθηματικοί αλλά δεν το εκφράζουν και σ’ αυτό πιστεύω πως φταίει η κοινωνική διαμόρφωση…

   Ευχαριστώ που μοιράστηκες μαζί μας τις σκέψεις σου!
   ΑΦιλιά και στη Δώρα!!! :))

   • Ο/Η Άιναφετς λέει:

    ΥΓ: Ξέχασα να σου γράψω, Μιχάλη (στο σχόλιο μου), κάτι που προσωπικά με είχε βοηθήσει να κατανοήσω (κατά κάποιο τρόπο) και το θάνατο και είχε απαντήσει σε πολλές μεταφυσικές μου ανησυχίες, είναι ένα βιβλίο του Κρισναμούρτι με τίτλο «Το τέλος του χρόνου» από τις εκδόσεις Καστανιώτη.
    Αυτό το βιβλίο είναι μια συν-ομιλία του David Bohm (βοηθός του (Αϊνστάιν) με τον Κρισναμούρτι…(νομίζω ότι κάποτε στο είχα αναφέρει)…

 6. Ο/Η nikiplos λέει:

  Αγαπητή Άϊναφετς, καλησπέρα…

  Μου θύμισε αρκετά ένα βιβλίο με τίτλο:
  Men Are from Mars, Women Are from Venus: A Practical Guide for Improving Communication and Getting What You Want in Your Relationships
  του John Gray…
  Είναι όντως ενδιαφέρουσα αυτή η οντολογική προσέγγιση στα δύο φύλα και στις ιδιεταιρότητες που αυτά επιδεικνύουν σε διάφορες σύνθετες καταστάσεις… βέβαια πιστεύω πως πέρα από μερικά νευροεπιστημονικά χαρακτηριστικά που είναι λογικά και σωστά αναφέρονται, πολλές διαφορές έλκουν την καταγωγή τους απο τον τελείως διαφορετικό τρόπο που μεγαλώνουν τα κορίτσια και τα αγόρια οι γονείς τους.
  Έτσι σε κοινωνίες που οι γυναίκες είναι λιγότερο χειραφετημένες, οι διαφορές γίνονται συνήθως εις βάρος των γυναικών που τους δίνεται μονάχα ο συναισθηματικός ρόλος και αυτός του είδους εν προστασία. Αντίθετα σε κοινωνίες που οι γυναίκες είναι αρκετά χειραφετημένες, οι διαφορές αμβλύνονται σε σημαντικό βαθμό…

  Θυμάμαι κάποτε πριν 6-7 χρόνια είχαμε κάνει ένα reunion με αφορμή τα 10 χρόνια που είχαν παρέλθει από το πέρας των σπουδών μας… Εντύπωση μου έκανε πως οι γυναίκες αμέσως σχημάτισαν παρέες και συζητούσαν, συζητούσαν συνέχεια… ενώ οι άνδρες μείναμε κάπως πιο απόμακροι ο ένας από τον άλλον, οι συζητήσεις κυρίως περιορίζονταν σε κάποια κοινά «τότε» ή για business as usual… Εν τούτοις είχαμε και οι δύο τις ίδιες αγωνίες… αν οι δρόμοι μας ήταν ανταποδοτικοί, αν είχαμε κάνει τις σωστές επιλογές… φεύγοντας με την κατακλείδα, πως λίγο έως πολύ, και εκτός κάποιων συγκεκριμένων και αναμενόμενων εξαιρέσεων, όλοι οι υπόλοιποι ήμασταν πάνω κάτω απλοί συνηθισμένοι…

  Αφιλιά!

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Καλησπέρα και από εδώ Νίκηπλε… 😉

   Και εγώ είχα διαβάσει στα Ελληνικά αυτό το βιβλίο που τότε ήταν και best seller και θυμάμαι πως μου άρεσε πολύ!
   Σίγουρα η οικογένεια-κοινωνία και η θρησκεία πάνω απ΄όλα έχουν διαμορφώσει γενιές ολόκληρες, αλλά βρίσκω ήδη τεράστιες διαφορές στη νέα γενιά…ακόμα και στα μικρά παιδάκια πάνω από τα 4…τότε που το εγώ αρχίζει και διεκδικεί…
   Τα βασικά όμως χαρακτηριστικά και οι βιολογικές διαφορές παραμένουν…νομίζω πως η αποδοχή του τι είναι ο καθένας μας και του ρόλου που καλείται να «παίξει», γεννά μια βαθιά κατανόηση που βοηθάει αρκετά στην ομαλή συνύπαρξη μας…δεν νομίζεις;

   ΑΦιλιά…σταυρωτά!!! :)))

 7. Ο/Η Βίκυ λέει:

  πολύ-πολύ σωστά, μαγισσούλα μου!
  έτσι ακριβώς είναι!
  διαφορές που διαχωρίζουν τα φύλα και έτσι το αρσενικό συμπληρώνει το θηλυκό και το αντίστροφο!
  πολλά φιλάκια αγαπημένη μου!

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Έτσι είναι λιχναράκι μου…όταν καταφέρουμε και γεφυρώσουμε τις διαφορές μας, τότε μπορούμε να μιλήσουμε για «συμπλήρωμα»… 😉

   ΑΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦιλάκια πολύ τρυφερά! :)))

 8. Ο/Η Καρυάτιδα Ακροπολίδου λέει:

  Βλέποντας τα δυο βιντεάκια χθες βράδυ με πήρε και ο ύπνος….
  Κοιμήθηκα παρατηρώντας τον ανδρικό εγκέφαλο και πραγματικά το ευχαριστήθηκα…:)

  Διαβάζω το σχόλιο του Κένταυρου, και το βρίσκω τόσο σωστό ως προς τις γυναικείες αντιδράσεις στην ξαφνική είσοδο ενός προσώπου στο πεδίο της! Αναρωτιέμαι μόνο γιατί η είσοδος όλων σχεδόν των ανδρών γίνεται με τρόπο αθόρυβο….σε σημείο τέτοιο ώστε να τους βλέπεις ξαφνικά μπροστά σου και να τρομάζεις…λες να είναι to έντσικτο του αιφνιαδιασμού που έχουν ως μαχητές? :))

  Kαλημέρα Μαγισσούλα μου.
  Φιλάκι έχεις και απο την κ.Ακροπολίδου

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Καλησπέρα στη Καρυάτιδα Ακροπολίδου!!! :))

   Αυτό που μου άρεσε ειδικά στο δεύτερο βιντεάκι, είναι πως και οι δυο πλευρές αναγνωρίζουν τις διαφορές και γι αυτό και μπορούν και γελούν…

   Τώρα δεν ξέρω πως θ’ αντιδρούσα αν ξαφνικά εμφανιζόταν μπροστά μου…ο Κένταυρος μας…χαχα! 😉

   Αφιλάκι και καλό μας Σαββατοκύριακο!

 9. Ο/Η MAKIS λέει:

  Καλημέρα Αιναφετς,πολύ όμορφα τα 2 video,συμφωνώ μαζι τους,έχουμε διαφορές μεταξύ μας……αλλιώς δεν θα επιβιώναμε σαν είδος στον πλανήτη.
  Καλη συνέχει και να έχετε ένα όμορφο Σ/Κ.

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Χαίρομαι που σου άρεσαν τα βιντεάκια Μάκη!
   Όσο για την επιβίωση μας στο πλανήτη, αν συνεχίσουμε (άνδρες και γυναίκες) να λειτουργούμε αν- εγκέφαλα, δύσκολα θα επιβιώσουμε! 😉

   ΑΦιλιά και καλό ειρηνικό βραδάκι σ’ όλη την οικογένεια! :)))

 10. Ο/Η Hengeo λέει:

  Εμένα μου λες, με δύο γυναίκες μέσα στο σπίτι! :p

  Επικό το δεύτερο βίντεο!

  ΑΦ 🙂

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Αυτό Γιώργο μου λέγεται, καθημερινή εμπειρική παρατήρηση! χαχα!
   Φυσικά θα μ’ ενδιέφερε να μου πεις «εκείνες» τι λένε! 😉

   Και τώρα στο δικό μου εγκέφαλο:
   Πάλι δεν μπορώ ν’ αφήσω σχόλιο στο blog σου…γιατί όχι μόνο μου άρεσε αυτό που διάβασα, αλλά θα ήθελα να σου γράψω…διάφορα!
   Μου βγάζει συνέχεια ΕROR και έχω γραφτεί στο Path…κλπ, ΤΙΠΟΤΑ!
   Την άλλη φορά ένας θεός ξέρει πως τα είχα καταφέρει!
   Λες να φταίει ο γυναικείος αν- εγκέφαλος μου???????????????

   ΑΦιλιά πολύ εκνευρισμένα και καταπιεσμένα! 😆

   • Ο/Η Hengeo λέει:

    Στεφανία ξανακοίταξα τις ρυθμίσεις, δοκίμασε και με λατινικούς χαρακτήρες μήπως, κατά τα άλλα δεν ξέρω τι άλλο να πω. Όπως και να έχει, στην ανάγκη έχεις και το mail μου, ενώ και η σκέψη μόνο μετράει, είτε γυναικεία είτε αντρική 😉

    Όσο για το τι λένε.. ένα δείγμα.. η μάνα μου έχει καταλήξει ότι τα κορίτσια ωριμάζουν πιο γρήγορα από τα αγόρια, η αδερφή μου στον κόσμο μου λέει ότι είμαι, άλλες φορές πάλι, όταν κάνω κάτι που της την δίνει, ανώμαλο με ανεβάζει προβληματικό με κατεβάζει. Όσο αναφορά τα ρούχα, είμαστε χαλαρά κάπως έτσι:

    ΑΦ και καλό ξημέρωμα!

 11. Ο/Η Levina λέει:

  Άργησα να έρθω να σου γράψω μαγισσούλα μου.
  Το είδα από προχθές αλλά ήθελα να το σκεφτώ , με προβλημάτισες
  αν και δεν είναι ένα ξένο θέμα!! Υπάρχουν διαφορές , αυτό είναι
  το σίγουρο…όμως όλες αυτές οι διαφορές μέσα στα χρόνια και
  ειδικά στα τελευταία τείνουν να εκλείπουν , ειδικά στις κοινωνίες
  που η γυναίκα ακολουθεί την επαγγελματική της καριέρα και
  αποφεύγει να στριμώχνει την ζωή της στα στενά πλαίσια του σπιτιού
  και της ανατροφής των παιδιών.
  Εγώ θα μείνω στο ΄΄ μυαλουδάκι΄΄ που πλέον είναι πολλοί και
  από τα δυο φύλλα που το διαθέτουν…ένα τοσοδούλικο μικρό
  μυαλό που το περιφέρουν με περηφάνια από εδώ και από εκεί πιστεύοντας πως η φαιά ουσία που διαθέτουν είναι ισάξια
  ενός Αϊνστάιν τουλάχιστον….και πασχίζουν γελοιωδώς
  να πείσουν και τους άλλους για το πόσο μεγαλειώδεις και μοναδικοί είναι!!
  Μόνο που τα γεγονότα και οι απαιτήσεις των καιρών
  τους προσπερνούν και αναδεικνύουν την γελοιότητά τους!

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Καλημέρα στη γειτονοπούλα μου!

   Οι βιολογικές διαφορές, δλδ πιο ημισφαίριο χρησιμοποιεί το κάθε φύλλο (εκτός από σπάνιες εξαιρέσεις) δεν αλλάζει, αυτό που αλλάζει και όντος βλέπουμε διαφορές, είναι η κοινωνική συμπεριφορά (οικογένεια, θρησκεία,χώρα)…αλλιώς λειτουργεί πχ μια αγρότισσα, αλλιώς μια γυναίκα στη πόλη, αλλιώς οι γιαγιάδες μας, αλλιώς τα παιδιά μας,(αλλάζουν τα εξωτερικά… τα εσωτερικά θέλουν δουλειά!).
   Αυτό που έχει πάνω απ΄όλα σημασία είναι το πως χρησιμοποιούμε τον εγκέφαλο μας, έτσι δεν είναι;
   Δεν νομίζω πως αξίζει το κόπο ν’ ασχολείται κανείς με τα μυαλουδάκια των άλλων, όσο και να μας θυμώνουν, γιατί ο καθένας μας είναι άξιος της τύχης του…

   ΑΦιλάκια! και καλή χειμωνιάτικη Κυριακή θα ευχηθώ στην όμορφη οικογένεια σου! :)))

 12. Ο/Η melita λέει:

  Καλησπέρα μαγισσούλα μου .Όπως σου υποσχέθηκα ήρθα στο πολύ ζεστό σπιτικό σου και μάλιστα απολαμβάνω τόσο πολύ τη φιλοξενία και τη θαλπωρή που θα το επισκέπτομαι πολύ συχνά.
  Μου άρεσε πραγματικά τόσο το κείμενο όσο και τα βιντεάκια (με έκαναν να γελάσω πάρα πολύ αλλά και να συνειδητοποιήσω ότι έχουν και μια μεγάλη δόση αλήθειας). Αυτή η διαφορετικότητα (ανάμεσα στα δύο φύλα) που μας ξεχωρίζει είναι και αυτή που μας κάνει να αλληλοσυμπληρωνόμαστε.
  Σου στέλνω αστερόσκονη και πολλά φιλιά .

 13. Ο/Η Άιναφετς λέει:

  Καλώς μας όρισες Melita!

  Ο γυναικείος μου εγκέφαλος τον τελευταίο καιρό ξεζουμίζεται…ή μάλλον αντιστέκεται στη μαυρίλα και «φροντίζει» να βρει τρόπους που να μας κάνουν να χαμογελάσουμε…
  Θεωρώ πολύ σημαντικό σε τέτοιες εποχές να μη χάνουμε το χιούμορ και προπαντός τον αυτοσαρκασμό μας!

  Αφιλάκια γεμάτα αστερόσκονη! :))

 14. Ο/Η ElGrecoGr λέει:

  Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο…

 15. Ο/Η Άστρια λέει:

  Πολύ ωραία ανάπτυξη του θέματος, με λίγα λόγια, πολλές και ενδιαφέρουσες σκέψεις.
  Βέβαια και τα δύο βίντεο που διάλεξες πολύ καλά. Με το πρώτο γέλασα, με το δεύτερο έσκασα στα γέλια. Τώρα αντί να ρωτάμε «τί σκέφτεσαι?» θα λέμε «άνοιξες πάλι εκείνο το κουτάκι που λέει nothing?» :)))
  Βέβαια, μα βέβαια, δεν είναι τελείως έτσι τα πράγματα, υπάρχουν τόσες αποκλίσεις από αυτά, που ίσως εκείνες να κάνουν τελικά για τον καθένα τον δικό του κανόνα.

  Όμως διαβάζοντας τα σχόλια πιο πάνω κάτι, μου έμεινε αναπάντητο ένα σοβαρό ερώτημα, κάτι για το οποίο δεν μίλησε κανείς… το γιατί φοβόμαστε τις κατσαρίδες;;;;; (προσωπικά, δεν μπορώ να σκοτώσω καμία:)
  Και εδώ ηρωποιείται ο ισχυρός ήρωας άνδρας 🙂

  φιλάκια πολλά μαγισσούλα με το δυνάτό και ωραίο μυαλουδάκι σου!

 16. Ο/Η Άιναφετς λέει:

  Φυσικά Άστρια μου, και υπάρχουν εκατομμύρια αποκλείσεις, θυμάσαι τι λέγαμε για τους νευρώνες του εγκεφάλου μας στη προηγούμενη μου ανάρτηση; χαχα! 😉
  Τώρα θα αναλύσουμε το αηδιαστικό θέμα της κατσαρίδας:
  Θα το εξετάσουμε αντίστροφα: Γιατί πχ ο άνδρας μου, τις σκοτώνει με το χέριιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιι! και εγώ όταν συναντώ καμιά (ευτυχώς μόνο στην Αθήνα!) πολύ απλά, φεύγω από «αυτό» το σπίτι! 😦
  Δεν μπορούμε να τις σκοτώσουμε γιατί δεν αντέχουμε το κρατς και τα ζουμιά! μπιχ!
  Ο αρσενικός εγκέφαλος που έχει κατασκευαστεί έτσι ώστε να «κυνηγά», όλων των «ειδών» τα θηράματα, αιώνες τώρα, τι να φοβηθεί μια τόση δα κατσαριδούλα;
  Ελπίζω να συμφωνείς με την ανάλυση μου!!!

  ΑΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦιλάκια και καλή μας βδομάδα! :)))

 17. Ο/Η Άστρια λέει:

  Δεν το πιστεύω!! επανήλθα να σου πω ότι όταν ήμουν φοιτήτρια, είχα νοικιάσει ένα ολοκαίνουργιο καθαρό σπίτι και τυχαία μετά από τρία χρόνια, εμφανίστηκε μια μέρα μία μεγάλη κατσαρίδα (εκτιμώ από το απέναντι οικόπεδο που έκαναν εκσκαφή για τα θεμέλια) . Ε, της άφησα το σπίτι και έφυγα και παρακάλεσα έναν συμφοιτητή μου να πάει να την σκοτώσει. Όταν η επιχείρηση ολοκληρώθηκε, επέστρεψα στο σπίτι.. χαχαααα δηλαδή της άφησα το σπίτι αφού δεν μπορούσαμε να συνυπάρξουμε:)
  Δεν μπορούσα να μη στο γράψω!!!:)

  Για την ανάλυσή σου, ναι (κάτι παρόμοιο εννοούσα κι εγώ) Και βέβαια άλλος ένας λόγος είναι να καμαρώνουν μετά σε μας ως ήρωες για τη ….σωτηρία μας…. 🙂
  Ένας ακόμα γενικότερος λόγος που έμεσα έχουμε κάποια εξάρτηση από την παρουσία των «δυνατών» είναι και η προστασία μας:)
  Και όχι, δεν έχω καθόλου ανατολίτικες επιρροές, και πιστεύω ακράνδατα στη δύναμη του ανθρώπινου μυαλού !:)

  φιλάκια:)

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Α! Μα τι καλά ακόμα και στην αντιμετώπιση του «εχθρού» συν-πνέουμε!!! 😉

   Πρέπει να ομολογήσω, πως επειδή μεγάλωνα επί 12 χρόνια μόνη ένα παιδί, «εκπαιδεύτηκα» στην αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων και έτσι ανέπτυξα κάπως τον αρσενικό μου αν-εγκέφαλο!!!
   Ευτυχώς τότε δεν θυμάμαι να υπήρχαν κατσαρίδες!!!
   ΑΦ! και καλή γαλήνια νύχτα! :))

   • Πρέπει να σας πω ότι κι εγώ σιχαίνομαι απίστευτα τις κατσαρίδες και δε μπορώ να τις σκοτώσω με ευκολία…αναγκάζομαι να το κάνω (πάντα με ένα παλιό παπούτσι )γιατί η γυναίκα μου με υποχρώνει να αναλάβω τις «ευθύνες» μου ως άνδρας 🙂
    Ανήκω στο 20% ή κάτι άλλο συμβαίνει με εμένα 🙂 …ποιος ξέρει;
    Πολύ το διασκέδασα το ποστ!
    Φιλιά!

    • Ο/Η Άιναφετς λέει:

     Χμ! Δημήτρη, δεν ξέρω αν αυτό σε πικράνει ή όχι αλλά νομίζω πως ανήκεις στο ειδικό αυτό ποσοστό των 20%…αν και ο Παραμυθοσύντροφος που και αυτός σαφέστατα ανήκει στο 20%, τις σκοτώνει με τα χέρια…τι να πω!!!
     Τώρα τι να πω κι εγώ, που μάλλον ανήκω στο 10% των γυναικών…
     Αχ! αυτός ο λογισμός μου!!! 😉

     Πάντως ένα καλό εγκεφαλικό refresh…κακό δε μας κάνει!!!
     ΑΦιλιά! :))

 18. Ο/Η άσωτος λέει:

  επ! μ έκανες να χαμογελάσω, και ναι το ξέρω πια δεν είμαι μονος

 19. Ο/Η η ζωή με blogάρει λέει:

  Υπερβολικά αληθινό…και με πάρα πολύ καλή επιστημονική εξήγηση…
  Εξηγεί πολλά πράγματα που τελικά παρατηρούσαμε όλοι,αλλά δεν κατανοούσαμε…
  Πανέμορφο…..Μπράβο σου για την τόσο καλή δουλειά!!!

 20. Ο/Η Άιναφετς λέει:

  Χαίρομαι που το κείμενο σου άρεσε κι έγινε κατανοητό…γιατί τα περισσότερα σχόλια δεν μου έδωσαν αυτή την εντύπωση! 😉

  Ευχαριστώ για τα καλά λόγια! :))

 21. Ο/Η Ελίνα λέει:

  Eντάξει. Γυναίκα βγήκα 🙂

 22. Ο/Η Άιναφετς λέει:

  Μα φυσικά Ελίνα μου! 😉

 23. Ο/Η Giannis Pit λέει:

  Στεφανία μου,
  σίγουρα άντρας και γυναίκα είναι διαφορετικές οντότητες και υπάρχουν διακριτές διαφορές στην ψυχοσύνθεση.
  Όμως αυτό είναι λογικό. Αλλά μέχρις εκεί. Τα υπόλοιπα κατασκευάζονται στα κοινωνικά προκάτ και στον καταμερισμό εργασίας μέσα στις κοινωνικές δομές.
  Απομένει σε μας στο τι ακριβώς θα δεχτούμε και θα ακολουθήσουμε.
  Δυνατό χαρτί το θέμα σου σήμερα.
  Καλό βράδυ να έχεις.

 24. Ο/Η Άιναφετς λέει:

  Αιώνες τώρα Γιάννη μου, η ανθρωπότητα έχει καταπιέσει τη γυναίκα και αυτό φυσικά κοινωνικά, γιατί μόνο εκεί τη παίρνει… και η θρησκεία όμως φέρει τεράστια ευθύνη, δες τι γίνεται και στις Μουσουλμανικές χώρες! 😉
  Ευτυχώς στη χώρα μας, γίνονται μικρά βηματάκια στον καταμερισμό εργασίας μεταξύ ανδρών και γυναικών αλλά έχουμε πάρα πολύ δρόμο να διανύσουμε για την πλήρη ισότητα… και ας διαφέρουν και κατασκευαστικά οι εγκέφαλοι μας!!! 😛

  ΑΦιλιά και καλή μέρα να έχουμε! 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.