Σχέσεις είναι…

«Οι σχέσεις είναι με όλα τα πράγματα: με τη φύση, με τα πουλιά, με τα βράχια- με τα πάντα γύρω μας και πάνω από μας-με τα σύννεφα, με τα άστρα και με τον γαλάζιο ουρανό.
Όλη η ζωή είναι σχέσεις, χωρίς αυτές δεν μπορείς να ζήσεις. Επειδή έχουμε διαφθείρει τις σχέσεις, η κοινωνία στην οποία ζούμε είναι εκφυλισμένη.
Η τέχνη της ζωής μπορεί να υπάρξει όταν η σκέψη δεν μολύνει την αγάπη»…

«Ζωή είναι αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή, όχι σε μια φανταστική στιγμή, όχι αυτό που η σκέψη έχει συλλάβει. Έτσι αυτό που είναι σημαντικό, είναι το πρώτο βήμα που κάνετε τώρα. Αν το βήμα είναι στη σωστή κατεύθυνση, τότε όλη η ζωή ανοίγεται μπροστά σας, η σωστή κατεύθυνση δεν είναι προς ένα ιδανικό, προς ένα προκαθορισμένο τέλος, δεν μπορείς να τη ξεχωρίσεις από αυτό που συμβαίνει τώρα.
Αυτό δεν είναι φιλοσοφία όπως μια σειρά από θεωρίες, είναι ακριβώς αυτό που η λέξη φιλοσοφία σημαίνει: η αγάπη της αλήθειας, η αγάπη της ζωής. Δεν είναι κάτι που πας να μάθεις στο Πανεπιστήμιο. Μαθαίνουμε τη τέχνη της ζωής στη καθημερινότητα μας»…

«Αυτό που κάνετε τώρα είναι πολύ πιο σημαντικό από αυτό που θα κάνετε σε μια φανταστική ημερομηνία»…

«Οι αναμνήσεις δεν έχουν θέση στη τέχνη της ζωής.
Οι σχέσεις είναι η τέχνη της ζωής.
Αν υπάρχουν αναμνήσεις στις σχέσεις, αυτές δεν είναι σχέσεις. Οι σχέσεις είναι ανάμεσα στα ανθρώπινα πλάσματα, όχι ανάμεσα στις αναμνήσεις τους. Αυτές οι αναμνήσεις είναι που διαιρούν και έτσι υπάρχει διαφωνία, η αντίθεση στο «εγώ» και του «εσύ», έτσι η σκέψη, που είναι αναμνήσεις, δεν έχει απολύτως καμιά θέση στις σχέσεις.
Αυτή είναι η τέχνη της ζωής».

Τζίντου Κρισναμούρτι.

*****************************************************************************************

.

Οι παραπάνω φωτογραφίες (εκτός από τη πρώτη που είναι από το βουνό μου) τραβήχτηκαν από το τελευταίο μας ταξίδι στη Τζιά.
Ο Παραμυθοσύντροφος ήταν το τιμούμενο πρόσωπο για τα 10 χρόνια του φεστιβάλ παραμυθιού, ο ίδιος ετοιμάζει σχετική ανάρτηση της εκδήλωσης. (paramithas.gr)
Πηγαίνοντας στη Τζιά διάβαζα στα αγγλικά ένα μικρό βιβλίο του Κρισναμούρτι με τίτλο: The pocket Krisnamourti, είναι επιλογές από διάφορες ομιλίες του, εκεί έπεσα πάνω σ΄ένα κείμενο με θέμα τις σχέσεις, έτσι προέκυψε αυτή η ανάρτηση, γιατί οι σχέσεις είναι ζωή και δεν μπορεί να υπάρξει ζωή χωρίς σχέσεις!

About Άιναφετς

To Άιναφετς είναι το ανάποδο του ονόματος Στεφανία και μ’ αυτό εμφανίζεται ως “μάγισσα Άιναφετς” σε ιστορίες του “Παραμυθά.
This entry was posted in Διάφορα. Bookmark the permalink.

46 Responses to Σχέσεις είναι…

 1. Παράθεμα: Ο Παραμυθάς » Blog Archive » Η Γιορτή των Παραμυθιών

 2. Ο/Η Ginger λέει:

  Εγω όμως σταμάτησα στα χρώματα και τις μυρωδιές που ανέδυαν οι φωτογραφίες γιατί τις σχέσεις τις έχω όλες σε σωστο δρόμο αλλα τη θάλασσα δεν την έχω και μου λείπει. Ομορφα να περνάς Στεφανία μου.

  • Ο/Η ainafets λέει:

   Λίγο καιρό γνωριζόμαστε Μαίρη και από τις πρώτες μας e-επαφές υπήρξε επικοινωνία, δλδ εκπέμπουμε στα ίδια «μήκη» κύματος…έτσι είχα καταλάβει πως τις σχέσεις σου τις «έχεις» (όπως λες) σε σωστό δρόμο…
   Τώρα είναι εντελώς φυσικό αφού ζεις στην Ουγγαρία και έχεις μεγαλώσει με τη θάλασσα κοντά σου, η σχέση αυτή να σου λείπει και να σε λυπεί, αλλά ακόμα και αυτό δεν νομίζω να επηρεάζει τις προσωπικές σου σχέσεις, έτσι δεν είναι; Εξάλλου κανένας δεν σε ανάγκασε να ζήσεις εκεί, ήταν δική σου επιλογή! 😉

   ΑΦιλάκια και όμορφα να περνάμε όπου και να βρισκόμαστε, γιατί είναι στο χέρι μας! 🙂

   • Ο/Η Mary Ginger λέει:

    «Εξάλλου κανένας δεν σε ανάγκασε να ζήσεις εκεί, ήταν δική σου επιλογή! ;-)»
    Εδώ θα διαφωνήσω αγαπημένη μου. Ηταν δυστυχώς μιά επιλογή επιβεβλημένη. Δεν γνώριζα και δεν θαύμαζα την χώρα που ζω. Ούτε τώρα τη θαυμάζω. Είμαι όμως περήφανη για τόν λόγο που με ανάγκασε να ζω εδώ. Υπήρξα πολύ «ξεροκέλαφη» γιά να λαδώσω τον μηχανισμό που επι 2,5 χρόνια δεν μας έδινε απάντηση στην αίτηση άδειας παραμονής του σημερινού μου συζύγου. Αν αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε «δική μου επιλογή» τότε ΝΑΙ ΗΤΑΝ. Να περνάς όμορφα. Φιλάκια!

    • Ο/Η ainafets λέει:

     Ναι ήταν…αγαπημένη Gingeroula….γιατί η σχέση είχε και έχει σημασία, γι αυτό και εξακολουθεί και είναι τόσο στέρεα και αληθινή!

     ΑΦιλάκια! 🙂

     • Ο/Η ainafets λέει:

      Α! και κάτι πολύ προσωπικό…η δική μου η σχέση αν βασιζόταν στις αναμνήσεις…θα είχε διαλυθεί, γιατί «οι σχέσεις είναι ανάμεσα στα ανθρώπινα πλάσματα και όχι ανάμεσα στις αναμνήσεις τους» !!!

      • Ο/Η Mary Ginger λέει:

       Δεν το βλέπω από αυτή την οπτική γωνία, αλλά το αφήνω εκεί. Σέβομαι πάντα τη γνώμη του άλλου αλλά κρατάει και τη δική μου σφιχτά μεσα στα χέρια μου. Φιλιά πολλά.

       • Ο/Η ainafets λέει:

        Μόνο αν οι σχέσεις μας βασίζονται στο σεβασμό της προσωπικότητας του καθενός, θα υπάρξει ειρήνη μεταξύ μας!

        ΑΦιλάκια Gingeroula μου γλυκιά! 🙂

        ΥΓ Ακολουθεί mail…. 😉

 3. Ο/Η gip λέει:

  Πολύ ωραίες οι φωτογραφίες. Αλλά η ασημαντότητα μου διαφωνεί μετο Κρίσνα Μούρτι. Αλοίμονο αν οι σχέσεις δεν έχουν αναμνήσεις. Δεν λέω να βασίζονται στις αναμνήσεις, αλλά αν δεν ε΄χουν, αν τίποτε ουσιαστικό δεν έγινε να το θυμούνται ή κάτι που τους γέμισε κι ας μην ήταν σημαντικό, τότε τι σχέσεις είναι ;

  • Ο/Η ainafets λέει:

   Ο Κρισναμούρτι δεν υποβιβάζει τις αναμνήσεις μας Γιώργο (οι αναμνήσεις μας, οι εμπειρίες μας είναι το υλικό που μας μαθαίνει για μας!), απλά όπως λες και εσύ, επισημαίνει πόσο ολέθριο είναι να ζούμε βασισμένοι στις αναμνήσεις μας…εξηγεί πολύ καθαρά πως «Ζωή είναι αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή»…
   Οι αναμνήσεις πολλές φορές δεν είναι πάντοτε ευχάριστες και πολλοί είναι αυτοί που ζουν μια καθημερινή κόλαση γιατί δεν μπορούν να ξεχάσουν και να ζήσουν στο παρόν, έτσι δεν είναι;
   Οι σχέσεις είναι Ζωή! 🙂

 4. Και μένα μου άρεσαν οι φωτό…απο την Τζιά. ΄Οσο για την πρώτη φωτό και να μας έλεγες πως ήταν κι’αυτή απο την Τζιά δεν θα το πιστεύαμε με τίποτα! :))
  —-
  Σχετικά με τις αναμνήσεις των σχέσεων θα συμφωνήσω κι’εγώ με τον Τζιπ και όχι με τον Κρισναμούρτι.
  -Χάρε Κρίσνα,Κρίσνα Χάρε αλλά κάπου κάνεις λάθος ή άλλο θέλεις να μας πεις και δεν σε μεταφράζουμε σωστά….:)

  • Ο/Η ainafets λέει:

   Χαίρε αγαπημένη Κόρη!!!
   Χαίρομαι που σου άρεσαν οι φωτό…εξάλλου όταν αγαπάς την Ελλάδα μόνο χαρά μπορούν να σου δώσουν «τέτοιες» εικόνες!
   Ξέρεις πολύ καλά πως η ζωή που βασίζεται στις αναμνήσεις και όχι στις καθημερινές μας σχέσεις δεν μπορεί να κυλήσει ομαλά…γιατί ζούμε τώρα, τόσο απλό!

   ΑΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦιλάκια με θαλασσινή αλμύρα (παρελθόν!) ακόμα και τώρα…χαχα! 🙂

   ΥΓ: Και σ’ ευχαριστώ που μου δίνεις της ευκαιρία να ξεκαθαρίσω το εξής:
   Το «Χάρε Κρίσνα» των μοναχών στα πορτοκαλιά που αλώνιζαν την Ευρώπη την εποχή των Μιιτλς (!) δεν αναφέρεται στον Κρισναμούρτι, αλλά στον Κρίσνα που στον βουδισμό είναι ο Θεός.
   Κρισναμούρτι οι Ινδοί ονόμαζαν το κάθε όγδοο αγόρι που γεννιόταν στην οικογένεια, έτσι υπάρχου χιλιάδες Κρισναμούρτιδες! 😉

 5. Ο/Η Levina λέει:

  Επειδή κάθε φορά που αναφέρεις τον Κρισναμούρτι νοιώθω πως κάτι
  βαθύτερο υποβόσκει στα λόγια του… να υποθέσω πως δεν εννοεί τις
  κοινές αναμνήσεις που έχουν δυο άνθρωποι που συμβιώνουν αλλά τις
  ανεξάρτητες για το κάθε άτομο ή ακόμα και τις κοινές αναμνήσεις
  ενός ζευγαριού που έχει πια χωρίσει, οπότε συμπερασματικά ναι
  σωστό είναι πως δεν ωφελεί να ζεις με αυτές τις αναμνήσεις!! Πως
  πρέπει να ζούμε στο σήμερα και να λέμε και ευχαριστώ για το δώρο
  της ζωής.
  Δυστυχώς βλέποντας και ακούγοντας τι γίνεται γύρω μου, αυτή η
  λέξη ΄΄σχέσεις΄΄ κάτι σε σημαδεμένη τράπουλα μου κάνει, γενικά
  ότι έχει σχέση με σχέση… άνθρωποι, φύση, ουρανός και θάλασσα…
  Καλημέρα μαγισσούλα
  πολλά πολλά φιλιά γελαστό μου γειτονάκι

  • Ο/Η ainafets λέει:

   Πολύ σωστά (όπως πάντα) νιώθεις πως κάτι βαθύτερο υποβόσκει! χαχα! 😉
   «Επειδή έχουμε διαφθείρει τις σχέσεις, η κοινωνία στην οποία ζούμε είναι εκφυλισμένη», αυτό είναι έτσι.
   Πχ: Οι σχέσεις μας με τους πολιτικούς μας έχουν φέρει εδώ που είμαστε! έτσι δεν είναι;
   Το κείμενο αναφέρεται σε όλους, νέους γέρους, είτε είναι ελεύθεροι είτε είναι χωρισμένοι…και όσοι ζουν βασίζοντας την καθημερινότητα τους στις αναμνήσεις (καλές ή κακές) παραπατούν και παραπλανούν τον εαυτό τους… τόσο απλό! 😉
   «Οι σχέσεις είναι ανάμεσα στα ανθρώπινα πλάσματα και όχι ανάμεσα στις αναμνήσεις τους», έτσι δεν είναι;
   Οι σχέσεις είναι Ζωή…

   ΑΦιλάκια γειτόνισσα του υπέροχου βουνού μας! 🙂

 6. Ο/Η φεγγαρένια λέει:

  η φεγγαρενια συμφωνει και αναγνωριζει τη χρησιμοτητα των συμβουλων νεραιδας και παραμυθοσυντρόφου δια μεσου των ετων και στελνει τουτο το τραγουδακι που μιλάει για την αρχη μιας σχεσης πολυ γλυκιας.

  • Ο/Η ainafets λέει:

   Ευχαριστώ για το τρυφερό νανούρισμα-τραγούδι…που είναι γεμάτο ευαισθησία!

   «Ξέρουμε» Μαρία τι εννοείς για «αυτά» τα χρόνια…

   ΑΦιλάκια και να περνάς όμορφα! 🙂

 7. Ο/Η Thalassenia λέει:

  «Η τέχνη της ζωής μπορεί να υπάρξει όταν η σκέψη δεν μολύνει την αγάπη”…
  “Οι αναμνήσεις δεν έχουν θέση στη τέχνη της ζωής.»
  Ή κάτι δεν καταλαβαίνω με αυτά ή διαφωνώ με τον συγγραφέα στοχαστή.
  Οι αναμνήσεις και το παρόν είναι αυτά που δημιουργούν μια σχέση. Εάν αυτά είναι καλά, τότε είναι και η σχέση, εάν όχι τότε οι συσχετιζόμενοι έχουν πρόβλημα.
  Πώς μπορεί κάποιος να διαγράψει τα γεγονότα και τα συναισθήματα του παρελθόντος που είναι οι αναμνήσεις μας και είναι αυτά που σε δεσμεύουν ευχάριστα σε κάποια σχέση.

  Φιλιά μαγισσούλα.

  • Ο/Η ainafets λέει:

   Ναι Θαλασσένια μου φίλη, καταλαβαίνω πολύ καλά που οι δυο φράσεις στις οποίες αναφέρεσαι, όντος δημιουργούν ερωτήματα… και αν δεν έχουμε οι ίδιοι προσωπικά βιώματα σχετικά… δεν μπορούμε να τις κατανοήσουμε…
   Υπάρχουν άτομα που οι σχέσεις τους βασίζονται σε παλιές αναμνήσεις (συνήθως ωραίες!)και εκεί καταφεύγουν για να μη σκέφτονται την τωρινή τους δυστυχία…
   Κανένας δεν πρέπει να διαγράφει τίποτα, όλα μας μαθαίνουν για μας και για τις σχέσεις μας, φτάνει να μην είμαστε εξαρτημένοι και προσκολλημένοι σε τίποτα από αυτά.

   ΑΦιλιά βουνίσια! 🙂

 8. Ο/Η thalassokrator λέει:

  Δεν ξέρω τι λέει ο Κρίσνα (Ινδός) για τις σχέσεις αλλά ξέρω τι έμαθα στα όσα χρόνια είμαι στη ζωή.
  Σχέσεις είναι και αναμνήσεις αλλά το κυριότερο είναι να σκέφτεσαι το μέλλον μαζί με αυτή τη σχέση.Δεν υπάρχουν ουτε μυστικά ούτε συνταγές στις σχέσεις παρα μόνο ανιδιοτελή εξάρτηση (αν στέκει αυτός ο όρος) και ακόμα καλύτερα να σε γεμίζει χαρά όποια σχέση ….τα υπόλοιπα είναι λόγια κοπανιστά για να γλυκαίνουμε το χάπι.
  Φιλιά πολλά.

 9. Ο/Η ainafets λέει:

  Σέβομαι Θαλασσό τα όσα έμαθε η ζωή στον καθένα και εξακολουθεί να μας μαθαίνει την κάθε στιγμή…και βασικά μαθαίνουμε από τα λάθη ή τις σωστές επιλογές που κάναμε στο παρελθόν!
  Ο Κρισναμούρτι σ’ αυτό το κεφάλαιο αναφέρεται σε αυτούς που οι σχέσεις τους βασίζονται σε αναμνήσεις (συνήθως καλές γιατί τις κακές δεν θέλει κανείς να τις θυμάται!) που είναι παρελθόν και δεν κοιτούν τις τωρινές που έχουν γίνει τυπικές ή ανύπαρκτες… τώρα ζούμε, δεν ζούμε αύριο…όσα όνειρα για το αύριο και αν κάνουμε! 😉

  ΑΦιλιά πολλά και καλή μας δύναμη! 🙂

 10. Αυτά τα υπέροχα «Κρισναμούρτικα» ποστ τα λατρεύω…και η «σεμνή» σου φωτογραφία που ανέβασε ο «άτακτος» Π ταίριαζε στο παρόν ποστ …γιατί τη λογόκρινες; ε; 🙂
  Φιλιά

  ΥΓ «μια εικόνα είναι μόνο,μια απάτη» 😉

 11. Ο/Η ainafets λέει:

  Το περίμενα το σχόλιο σου Δημήτρη…ο Π δεν συμφώνησε με την επιλογή μου και μάλλον είχε δίκιο… δύσκολο κείμενο, τέλος πάντων!
  Το δικό σου σίγουρα πιο κατανοητό! 😉

  Όσο για τη φωτογραφία μου, τον απείλησα πως θα τον μηνύσω…χαχα! δεν είναι δυνατόν να παίρνει την άδεια από μαμάδες για να βάλει τα βλαστάρια τους και να μην παίρνει την άδεια από την «συνεργάτιδα» του!!!

  Καλό βραδάκι… Νεράιδε! 🙂

  • Με στενοχωρεί ένα πράγμα και αν δεν το πω θα σκάσω: δεν είναι κακό που διαφωνούμε με τον Κρισναμούρτι αλλά έχω την αίσθηση ότι κάνουμε το λάθος (έτσι καταλαβαίνω) να τον ακούμε και να τον αντιμετωπίζουμε επιφανειακά ως ένα ακόμη φιλόσοφο που προσφέρει μια θεωρία ανάμεσα στις άλλες και τελικά δεν καταλαβαίνουμε τί λέει γιατί έτσι δεν μπορούμε να έχουμε σχέση μαζί του.
   Έχουμε κρατήσει μια ανάμνηση-μια εικόνα γι αυτόν,έχουμε και μια εικόνα στο μυαλό μας σύμφωνα με τις εμπειρίες μας τα βιβλία που διαβάσαμε κτλ η οποία μας τροφοδοτεί συνεχώς με αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις-πιστεύω-ιδέες-συμπεράσματα και αυτό είναι όλο …κλείσαμε.
   Αυτό είναι που καταλαβαίνω ότι εννοεί λοιπόν ο Κ όταν λέει ότι «οι αναμνήσεις δεν έχουν θέση στην τέχνη της ζωής».
   και λεει ακόμα ο Κ:
   «Δείτε τι συμβαίνει στον κόσμο. Οι δυνατοί, οι βίαιοι, οι ισχυροί, εκείνοι που σφετερίζονται και χρησιμοποιούν εξουσία πάνω σε άλλους, είναι στην κορυφή· στους πρόποδες είναι οι αδύναμοι και ευγενικοί, που αγωνίζονται και προχωρούν με δυσκολία. Σε αντίθεση μ’ αυτό σκεφτείτε τα δέντρα που η δύναμη και το μεγαλείο τους αντλούνται από τις βαθιά κρυμμένες ρίζες τους. Στην περίπτωση του δέντρου, η κορυφή στεφανώνεται από τα λεπτά φύλλα, τα τρυφερά βλαστάρια, τα πιο εύθραυστα κλαδιά. Στην ανθρώπινη κοινωνία, τουλάχιστον όπως είναι συγκροτημένη σήμερα, οι δυνατοί και οι ισχυροί στηρίζονται από τους αδύναμους. Στη φύση, από την άλλη μεριά, οι δυνατοί και οι ισχυροί είναι εκείνοι που συντηρούν τους αδύναμους. Όσο επιμένει κανείς να βλέπει το κάθε πρόβλημα με διαστρεβλωμένο και παραμορφωμένο νου, θα παραδέχεται την υπάρχουσα κατάσταση των πραγμάτων. Εγώ κοιτάζω το πρόβλημα από διαφορετική σκοπιά… Οι πεποιθήσεις σας δεν είναι αποτέλεσμα της δικής σας κατανόησης, απλώς επαναλαμβάνετε ό,τι έχετε πάρει από διάφορες αυθεντίες· μαζεύετε διάφορα αποφθέγματα, στρέφετε τη μια αυθεντία εναντίον της άλλης, το παλιό εναντίον του καινούργιου. Δεν έχω τίποτα να πω γι’ αυτό. Αν όμως αντιμετωπίζετε τη ζωή από μια σκοπιά που δεν είναι παραμορφωμένη ή ακρωτηριασμένη από την εξουσία, που δεν στηρίζεται στις γνώσεις των άλλων αλλά στις γνώσεις που πηγάζουν από τα δικά σας βάσανα, από τις δικές σας σκέψεις, από τη δική σας παιδεία, από τη δική σας κατανόηση, τη δική σας αγάπη, τότε θα καταλάβετε τι εννοώ όταν λέω: «car la meditation du Coeur est l’entendement…». * Προσωπικά, κι ελπίζω να καταλάβετε αυτό που λέω τώρα, δεν πιστεύω σε κάτι και δεν ανήκω σε καμία παράδοση. Είχα από πάντα αυτή τη στάση απέναντι στη ζωή. Καθώς είναι γεγονός ότι η ζωή ποικίλλει από μέρα σε μέρα, όχι μόνο οι θρησκείες και οι παραδόσεις μου είναι άχρηστες, αλλά αν αφηνόμουν να αιχμαλωτιστώ από αυτές θα με εμπόδιζαν να κατανοήσω τη ζωή… Μπορείτε να φτάσετε στην απελευθέρωση αδιάφορο πού βρισκόσαστε ή τι συνθήκες σας περιβάλλουν, αλλά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχετε τη δύναμη της ευφυΐας. Επειδή, σε τελευταία ανάλυση, ευφυΐα είναι η ικανότητα να απελευθερώνεται κανείς από τις καταστάσεις στις οποίες έχει εμπλακεί, η ικανότητα να ελευθερώνεται από το φαύλο κύκλο… Ίσως μου πείτε: «Δεν έχω αυτού του είδους το σθένος». Αυτή ακριβώς είναι κι η άποψή μου. Προκειμένου, τώρα, να ανακαλύψετε το ίδιο σας το σθένος, τη δύναμη που βρίσκεται μέσα σας, πρέπει να είστε έτοιμοι και πρόθυμοι να πιαστείτε στα χέρια με όλων των ειδών τις εμπειρίες. Και αυτό ακριβώς είναι εκείνο που αρνείστε να κάνετε!»

 12. Ο/Η xristin λέει:

  Πολλές φορές οι αναμνήσεις μπορούν να γίνουν το άρωμα της ζωής.
  Γιατί θα πρέπει να τις αποσυνδέουμε απο την ζωή μας και από τις σχέσεις μας;;

  Μπορεί να είναι οι πιο αυθόρμητοι καλεσμένοι στο μυαλό του καθενός μας,αλλά όπως έλεγε και ο  Όσκαρ Ουάιλντ «Η μνήμη είναι το ημερολόγιο που όλοι κουβαλάμε μαζί μας» η αλλιώς,μια δεύτερη καρδιά που χτυπά μέσα μας!
  Ας την αφήσουμε να χτυπάει την δεύτερη καρδούλα μας,και θα βρει την ισορροπία με τις ανθρώπινες σχέσεις.

  • Ο/Η ainafets λέει:

   Ευτυχώς Χριστίνα που η μνήμη είναι αισιόδοξη, γιατί αλλιώς αλίμονο μας!
   Κανείς δεν μίλησε για αποσύνδεση, αντίθετα η μνήμη είναι η δεξαμενή εμπειριών χρήσιμες για το ΤΩΡΑ μας, από εκεί αντλούμε μαθήματα ζωής…φτάνει οι σχέσεις μας να μην είναι οι αναμνήσεις μας…τώρα ζούμε, έτσι δεν είναι;
   Αν στην ανθρωπότητα επικρατεί η διαφθορά, είναι εμφανέστατο πως γι αυτό φταίνε και οι σχέσεις των ανθρώπων με τα πάντα, είναι τόσο εμφανές! 😉
   Το πιο σημαντικό είναι αυτό που αναφέρεις και εσύ, να εμπιστευτούμε την καρδούλα μας, να μάθουμε όμως και να την ακούμε…αυτή ξέρει!!!

   ΑΦιλάκια με τις όμορφες καλημέρες μου! 🙂

 13. Ο/Η onlyandjustme λέει:

  Άλλο ένα φοβερό απόσπασμα ενός σύγχρονου φιλοσόφου που μέχρι το τέλος της ζωής του δε σταμάτησε να υπερασπίζεται και να προσπαθεί για τις ίδιες αξίες και ιδανικά..Αλίμονο αν η ζωή μας ήταν οι αναμνήσεις μας..Η ζωή μας,όπως πολύ σωστά λέει και λες,είναι το τώρα….καλό σου βραδάκι Στεφανία μου! 🙂

  • Ο/Η ainafets λέει:

   Έτσι είναι Νικολέτα, το απόσπασμα φοβερό για όποιον καταλάβει το πόσο βαθιά πηγαίνει…αλλά και δύσπεπτο για καλοκαίρι! 😉
   Αναρωτιέμαι πόσοι μπορούν να ζουν στο παρόν και να μη τρέχει ο νους τους συνέχεια στο τι έγινε χθες και στο τι μπορεί να γίνει αύριο;
   «Απόλαυσε τη σημερινή μέρα γιατί το χθες πέρασε και το αύριο μπορεί να μην έρθει ποτέ»…τόσο απλό!

   ΑΦιλάκια και να έχεις μια υπέροχη μέρα…στο παρόν! 🙂

 14. Ο/Η Evie λέει:

  Η σχέση είναι κοινή σε όλη την ανθρωπότητα, είναι αυτή που μας ενώνει, όλοι σκεπτόμαστε και ζούμε διαφορετικά και μου είναι δύσκολο να καταλάβω το βαθύτερο νόημα στην διδασκαλία του Κρισναμούρτι, λίγο περίεργη, για αυτό δεν μπορώ να κάνω κριτική, θετική η αρνητική. Πάντως η ανάρτησή σου Στεφανία μου είναι τροφή για σκέψη!

  Σε αφήνω με κάτι που πιστεύω, χωρίς να είμαι σκλάβος του παρελθόντος. «Όποιος δεν θυμάται το παρελθόν του, είναι καταδικασμένος να το ξαναζήσει». George Santayana, Ισπανός φιλόσοφος.

  Οι φωτογραφίες σου υπέροχες από το αγαπημένο μου νησί με τις ωραίες αναμνήσεις του 60.

  Καλό σου μήνα και πολλά φιλάκια!

  • Ο/Η ainafets λέει:

   Μα γιατί αρνιόμαστε να δούμε, πως η ανθρωπότητα δεν είναι ενωμένη και δεν υπήρξε ποτέ, αλλιώς δεν θα υπήρχαν πόλεμοι οικονομικοί ή θρησκευτικοί…και όλοι μας είμαστε υπεύθυνοι…ζούμε όλοι μας εγωκεντρικά, μας ενδιαφέρει μόνο ότι γίνεται στην ¨αυλή» μας και σ’ αυτό φταίνε οι σχέσεις των ανθρώπων με τα πάντα!
   Και ποιος είπε να μη θυμόμαστε το παρελθόν;
   Το κείμενο είναι τροφή μεν για σκέψη αλλά σίγουρα είναι εξαιρετικά δύσκολο να κατανοηθεί για κάποιον που δεν έχει διαβάσει τον Κρισναμούρτι!
   Χαίρομαι Εύη μου για το σχόλιο σου!

   ΑΦιλάκια και να έχεις ένα όμορφο και γεμάτο μήνα! 🙂

   • Ο/Η Evie λέει:

    Η ανθρωπότητα δεν θα είναι ποτέ ενωμένη, όχι γιατί δεν υπάρχει σχέσης, η σχέσης υπάρχει αλλά είναι άλλοι οι παράγοντες, φανατισμοί, συμφέροντα, θα τα δούμε παντού.. πόλεμοι μέχρι μέσα στα σπίτια μας, παράδειγμα τα κληρονομικά. Άλλωστε αν δεν κοιτάξεις πρώτα το σπίτι σου, την αυλή σου, δεν θα είσαι και καλός νοικοκύρης! Η σχέση δεν είναι αιώνια, οι καθημερινές καταστάσεις προκαλούν την αλλαγή των σχέσεων, ετσι κι αυτή αλλάζει μορφές όπως όλα τα άλλα τριγύρω μας.

    Ο Κρισναμούρτι μπορεί να θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους στοχαστές και πνευματικούς δασκάλους όλων των εποχών, όμως οι ιδέες του δεν με έπεισαν, τις έχω διαβάσει αρκετές φορές για να μπω στο νόημά του και διακρίνω τα περιορισμένα όρια της θεωρίας του παρακολουθώντας φιλοσοφικά συνέδρια πανεπιστημίων, όταν σπούδαζα.

    Στο Πανεπιστήμιο εδώ μαζί με άλλα διδαχτήκαμε τον Βουδισμό για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την ζωή και θάνατο σε διαφορετικές κουλτούρες αφού διαφέρει ο Δυτικός κόσμος από τον Ανατολικό. Ενώ είμαι ορθόδοξη χριστιανή έχω μπει στον Καθολικισμό, Ιουδαϊσμό, στη Βασιλεία του Ιεχωβά και τα διδάγματα του Βουδισμού που προσωπικά με βοήθησαν πιο πολύ από όλα. Συμφωνώ σε πολλά με όλες τις θρησκείες, κάθε θρησκεία έχει κάτι μοναδικό κι όλες έχουν την ίδια βάση.

    Επειδή ασχολούμαι με τα βιβλία του New Age πιο πολύ διαβαζω του Deepak Chopra.

    Είπα να μην σου γράψω Στεφανία μου αλλά πως θα γνωριστούμε αν δεν ανταλλάξουμε τις απόψεις μας. Να ξεκαθαρίσω ότι δεν κρατώ αμυντική στάση διότι τα πιστεύω του καθενός είναι διαφορετικά, τα σέβομαι και τα εκτιμώ και πιο πολύ όταν βλέπω ότι τον ανακουφίζουν και τον βοηθούν στην ζωή του, εμένα δεν μου πέφτει κανένας λόγος είτε ετσι η κι αλλιώς.

    Πολλά φιλιά μου και μηνιατικες ευχές!

    • Ο/Η ainafets λέει:

     Χαίρομαι Εύη για το σχόλιο σου γιατί όπως λες έτσι γνωριζόμαστε καλύτερα και μπορούμε να έχουμε ένα e-διάλογο, ειδικά όταν θίγονται τόσο λεπτά θέματα!
     Από τα πιο σημαντικά πράγματα που έμαθα από τον Κρ, είναι πως ο καθένας είναι υπεύθυνος για τη ζωή του, πως μαθαίνουμε κάθε στιγμή και πως αν η οποιαδήποτε διδασκαλία δεν την εφαρμόσουμε στην καθημερινή μας ζωή είναι παντελώς άχρηστη, είμαστε δάσκαλοι και μαθητές του εαυτού μας…

     ΑΦιλιά καρδιάς και να έχεις ένα πανέμορφο μήνα! 🙂

 15. Ο/Η thalassokrator λέει:

  Μα δε ζούμε για το αύριο μαγισσούλα μου; Δεν ζούμε για να καμαρώσουμε τα καμάρια μας (που λές και εσύ).Δεν κάνουμε όνειρα για ένα καλύτερο άυριο και δουλεύουμε γι αυτό; Αυτή είναι η διαφορά μας απο τα υπόλοιπα όντα σ΄αυτον τον πλανήτη καλή μου φίλη οτι κάνουμε όνειρα και ζούμε με αυτά.Τουλάχιστον αυτή είναι η κουλτούρα μας, Ο Κρίσνα μόνο το «τώρα» ζεί; μαμ κακά και νάνι που λένε στο χωριό μου;
  Kαλό μήνα.

 16. Ο/Η ainafets λέει:

  Μα φυσικά και προγραμματίζουμε το αύριο μας…αλλά όλα αυτά τα κάνουμε ΣΗΜΕΡΑ -τώρα γιατί σήμερα ζούμε…τόσο απλό! Τις προκλήσεις, τα προβλήματα, τους συνεργάτες, την οικογένεια, τους φίλους, στο παρόν τους αντιμετωπίζουμε…φυσικά υπάρχουν πολλοί (οι περισσότεροι) που αφήνουν για αύριο τα προβλήματα τους, είναι σαν αυτό που λέγεται: «Μη κάνεις σήμερα ότι μπορείς να κάνεις αύριο»…και πάει λέγοντας!!!
  Δεν μου αλλάζει το τώρα μου Θαλασσό να ονειρεύομαι πως αύριο ο γιος μου θα βρει δουλειά…τα όνειρα δεν γεμίζουν το στομάχι, έτσι δεν είναι! 😉
  Και το «τώρα» δεν είναι μαμ κακά και νάνι…χιχι! είναι και αυτά…. γιατί το μαμ μπορεί να είναι απόλαυση και το νάνι είναι υπέροχο (αν δεν σκέφτεσαι όλη τη νύχτα τις αυριανές σου υποχρεώσεις!) και έχεις δίπλα σου αγαπημένα πρόσωπα…όσο για το κακά, είναι τραγικό οι άνθρωποι που υποφέρουν από δυσκοιλιότητα (και προπαντός εγκεφαλική)!!!

  ΑΦιλιά και να έχεις έναν υπέροχο μήνα γεμάτο καθημερινές μαγευτικές στιγμές! 🙂

  .

 17. Ο/Η thalassokrator λέει:

  Καλά τότε τόση φασαρία για να μας πεί οτι τα ονειρα τα κάνουμε μια συγκεκριμένη στιγμή του σήμερα?
  Για μ……μας πέρασε? χαχαχαχα
  Θα μας πεθάνεις ρε μαγισσούλα με τα Ινδικά σου!!!!
  Κοίτα να πάς Σκιάθο να κάνεις κανένα μπανάκι και ασε τους αυτονόητους προβληματισμούς για αργότερα οταν το μάμ θα θέλει πολύ αγώνα για να το κερδίσουμε και το νάνι θα το πληρώνουμε σαν ξενοδοχείο 5 αστέρων στο σπίτι μας.

  • Ο/Η ainafets λέει:

   χαχα! Δεν έχει Σκιάθο φέτος (λόγο οικογενειακών προβλημάτων) έτσι θα συνεχίσω τα Κρίσνα-Ινδικά και σε όποιον αρέσωωωωωωωωωωωωωωωωωω! 😉

   ΑΦιλιά και καλή μας δύναμη (πάντα στο παρόν!!!!!!!!!!!!!!!!) 🙂

   ΥΓ: Συμφωνώ για το μαμ και το νάνι!

 18. Ο/Η glarenia λέει:

  Η προσέγγιση στο τόσο ευαίσθητο θέμα των σχέσεων είναι κάτι που εκφράζει τον καθένα προσωπικά και εξαρτάται από ΠΑΜΠΟΛΛΟΥΣ παράγοντες.
  Για σήμερα, αύριο και όλες τις ημέρες εύχομαι ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!!

  Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

  • Ο/Η ainafets λέει:

   Φυσικά Γλαρένια μου, επειδή οι σχέσεις είναι ζωή, είναι πολύ ευαίσθητο θέμα που ξεπερνάει τα όρια του blogging! 😉

   Αφιλιά και να έχεις ένα εξαιρετικά όμορφο μήνα! 🙂

 19. Είμαι ασυγχώρητος Μαγισσούλα μου!!!

  ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!!!

  • Ο/Η ainafets λέει:

   Ευχαριστώ ΑΑΦΓιάννη μου που πάντα είσαι ακριβής και ας καθυστερείς λιγάκι που και που! 😉
   Όμορφο τραγούδι και εύχομαι να έχεις έναν πανέμορφο Αύγουστο!

   ΑΦιλιά και καλή σου δύναμη! 🙂

 20. Ο/Η misoagnosti λέει:

  “Αυτό που κάνετε τώρα είναι πολύ πιο σημαντικό από αυτό που θα κάνετε σε μια φανταστική ημερομηνία”

  🙂

 21. Ο/Η ainafets λέει:

  Όταν γνωρίζω μια «μισοάγνωστη» έτσι, αυτομάτως παύει να είναι άγνωστη!
  Ξέρεις πόσοι λίγοι κατανοούν αυτή τη φράση που προσωπικά μου φαίνεται τόσο λογικά απλή;
  Πριν σου απαντήσω επισκέφτηκα το καλοκαιρινό σου σπιτικό…και επιστρέφω να σε γνωρίσω καλύτερα! 😉

  ΑΦιλιά (Α=Αληθινά) και καλώς όρισες! 🙂

 22. Ο/Η ♔DƦάɱα QuƎeи ♔ λέει:

  Οι σχέσεις με το κάθε τι είναι αυτές που θα προσδιορίσουν το τι άνθρωπος είσαι και τι άνθρωπος θα είσαι όσο η ζωή κυλά. Όμορφη ανάρτηση.
  Να περνάς καλά όπου και αν είσαι μαγισσούλα μου! Και να έχεις έναν υπέροχο και γλυκό Αύγουστο!

  • Ο/Η ainafets λέει:

   Τόσο απλό!!!
   Εξάλλου οι σχέσεις είναι ο καθρέπτης μας, έτσι δεν είναι;

   ΑΦιλάκια και να έχεις έναν πανέμορφο Αύγουστο…με τέλειες σχέσεις! 🙂

 23. Στεφανία μου καλημέρα και καλόν Αύγουστο;-)))

  σου έστειλα μόλις ένα μεηλ με τα τηλέφωνά μου στη διεύθυνση που γράφεις στο βιογραφικό σου εδώ……ισχύει;

 24. Ο/Η ainafets λέει:

  Καλό μήνα Ειρήνη μου!
  Ναι έλαβα το mail ….και σπεύδω να το υλοποιήσω! 😉

  ΑΦιλάκια! :)))))))))))))

 25. Παράθεμα: Έρευνα… | Άιναφετς

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.