Ο «σόλε μίο» και η ανατροπή σου!

sunshine_meditation1-1024x682.

Όχι… δεν θα γράψω για τον μύθο του ήλιου, απλά θα τον ανατρέψω… επιστημονικά!
.

Ένα ενδιαφέρον «O sole mio» ,  (σε ρετρό ύφος), με τον εκπληκτικό Luciano Pavarotti, δείτε το όμως fulls screen για να μπορέσετε να διαβάστε τα λόγια του τραγουδιού στα Ελληνικά!

.

.

Από παιδιά μας μιλούν για τη βλαβερή επίδραση του ήλιου στον οργανισμό μας και τώρα έρχεται μια νέα έρευνα ν’ ανατρέψει αυτή την θεωρία και να μας αποδείξει:

Γιατί δεν πρέπει να αποφεύγουμε τον ήλιο το καλοκαίρι!

Μη βαρεθείτε (ξέρω πως κάτι τέτοιες μελέτες είναι βαρετές) κάντε μια προσπάθεια και διαβάστε αυτή την ανάρτηση!

.64822_616000225100616_649498324_n

Γνωρίζουμε όλοι ότι η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών. Αυτό που δεν ξέραμε μέχρι τώρα είναι πόσο επηρεάζει άλλους τομείς της υγείας μας και πως.
 
Τα τελευταία χρόνια ο παγκόσμιος ιατρικός τύπος και τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων είναι γεμάτα από άρθρα που αναφέρονται στις ευεργετικές ιδιότητες της βιταμίνης D: στα αυτοάνοσα νοσήματα, στον αυτισμό, στη νόσο Alzheimer, στη σκλήρυνση κατά πλάκας, στην υπέρταση, στον καρκίνο, στο διαβήτη, στην εγκυμοσύνη, στην ανάπτυξη των παιδιών και σε πολλά άλλα.
 
Αν αναζητήσετε νέα και ειδήσεις για τη βιταμίνη D θα διαπιστώσετε ότι πρόκειται για ένα από τα πιο «καυτά» θέματα των τελευταίων ετών. Η πληθώρα των επιστημονικών ανακοινώσεων που δημοσιεύονται καθημερινά είναι εντυπωσιακή.
 
Αυτή τη στιγμή η μέτρηση της βιταμίνης D στο αίμα είναι η εξέταση που ζητείται με τη μεγαλύτερη συχνότητα από τους γιατρούς στις ΗΠΑ. 
 
Σύμφωνα με τον Robert Heaney Καθ. Ιατρικής Univ. Creighton Nebraska USA, μέλος της επιτροπής για τον καθορισμό των ημερήσιων δόσεων βιταμινών και από τους πρωτοπόρους στην έρευνα σχετικά με τη βιταμίνη D, “Η ιατρική εισέρχεται στην μετά-Βιταμίνη D εποχή”. 
.Soleil-bronzage-Copier-190435_L
Πως μπορεί ένα και μόνο συστατικό να επηρεάζει σε τόσο μεγάλο βαθμό την υγεία μας;
 
Η βιταμίνη D είναι στην πραγματικότητα μια ορμόνη και έχει άμεση δράση στα γονίδια μας. 
 
Μια κορυφαία μελέτη που πραγματοποιήθηκε με συνεργασία των δύο σημαντικότερων πανεπιστημίων στον κόσμο, του Harvard και του UCLA, συμπέρανε ότι η παρουσία της βιταμίνηςD είναι απαραίτητη για να μπορέσουν τα κύτταρα μας να έχουν πρόσβαση στην «βιβλιοθήκη» του DNA.
 
Στη συγκεκριμένη μελέτη αποδείχθηκε για πρώτη φορά το 2006, ότι ενώ τα λευκά αιμοσφαίρια του ανθρώπου έχουν καταγεγραμμένη την πληροφορία στο DNA τους για την αντιμετώπιση του βακίλου της φυματίωσης, δεν μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν χωρίς την παρουσία της βιταμίνης D. 
 
Στο DNA μας υπάρχουν όλες οι πληροφορίες που χρειάζονται τα κύτταρα μας για να επιβιώσουν, ανάλογα με το τι αντιμετωπίζουν κάθε φορά. Πρόκειται για γνώση που συσσωρεύτηκε στα εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης της ζωής.
 
Η βιταμίνη D φαίνεται ότι είναι το κλειδί για την ενεργοποίηση των γονιδίων μας.
 
 
a097b7ab3794b113ea6ec87edc257709
Έχω έλλειψη βιταμίνης D?
 
Αυτό δεν μπορεί να το γνωρίζει κανείς αν δεν μετρήσει τα επίπεδα της βιταμίνης D: (OH) 25 D, στο αίμα του. 
 
Σύμφωνα με το Συμβούλιο για τη Βιταμίνη D (Vitamin D Council) τα επίπεδα της (ΟΗ) 25 D στο αίμα δεν πρέπει να πέφτουν κάτω από τα 50 ng/ml κατά τη διάρκεια  του χρόνου.
 
Η καλύτερη πηγή για την αύξηση της βιταμίνης D είναι ο ήλιος. Δέκα με είκοσι λεπτά έκθεσης στον ήλιο, χωρίς αντηλιακό, αρκούν ώστε το σώμα μας να παράγει 10.000 με 20.000 IU.
 
Όταν το δέρμα μας λάβει ροζ χροιά, έχουμε όλα τα οφέλη από τον ήλιο χωρίς τις  βλάβες της υπερέκθεσης στην ακτινοβολία του. Χρειάζεται πάντα προσοχή να μην καούμε και να καλυφθούμε έγκαιρα αφού το σώμα μας παράξει την απαιτούμενη ποσότητα βιταμίνης D.
.
 
fond-thematique-famille
Αντηλιακά και βιταμίνη D
 
Οι πρόγονοι μας ζούσαν γυμνοί στον ήλιο για πολλά εκατομμύρια χρόνια. Πενήντα χιλιάδες χρόνια πριν, μερικοί από αυτούς μετανάστευσαν βόρεια ή νότια σε περιοχές με λιγότερο ήλιο. Στη συνέχεια αρχίσαμε να φοράμε ρούχα, να εργαζόμαστε σε εσωτερικούς χώρους και να ζούμε σε πόλεις όπου τα κτίρια κρύβουν τον ήλιο. 
 
Αργότερα αρχίσαμε να μετακινούμαστε με αυτοκίνητα αντί να περπατάμε ή να καβαλάμε άλογα κι έτσι η χρήση του γυαλιού ελάττωσε περαιτέρω την UVB ακτινοβολία που προκαλεί την παραγωγή D από το δέρμα μας.
 
Μόλις λίγα χρόνια πριν αρχίσαμε να αποφεύγουμε συνειδητά τον ήλιο και να χρησιμοποιούμε αντηλιακά. Όλο αυτό το διάστημα η ανθρώπινη φυλή μείωνε σταθερά τα επίπεδα στους ιστούς της πιο ισχυρής ορμόνης που φτιάχνεται μέσα στο σώμα μας.
Οι μεγαλύτερες μειώσεις στην έκθεση στον ήλιο συνέβησαν μετά τη βιομηχανική επανάσταση, τη στιγμή ακριβώς που οι «αρρώστιες του πολιτισμού», όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο διαβήτης και ο καρκίνος άρχισαν να αυξάνονται ραγδαία. Είναι αρκετά τρομακτικό αν το σκεφτεί κανείς. 
 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια αξιολόγησαν στοιχεία και έρευνες 40 ετών σχετικά με το αν η χρήση αντηλιακών μειώνει τον κίνδυνο για την ανάπτυξη μελανώματος. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χρήση αντηλιακών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης μελανώματος γιατί εμποδίζει την UVB ακτινοβολία, που είναι υπεύθυνη για την παραγωγή βιταμίνης D στο δέρμα μας.
 
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι τα εγκαύματα που προκαλούν καρκίνο του δέρματος και όχι η απλή έκθεση στον ήλιο. Ο δε καρκίνος του δέρματος που μπορεί να προκύψει από επαναλαμβανόμενα εγκαύματα δεν αφορά το μελάνωμα όπως λανθασμένα πιστεύεται αλλά το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, το οποίο όταν εντοπίζεται πρώιμα είναι σχεδόν πάντα θεραπεύσιμο. 
 
Πόση βιταμίνη D πρέπει να παίρνω;
 
Οι συνιστώμενες ημερήσιες δόσεις, από το Συμβούλιο Για τη Βιταμίνη D, στους υγιείς ενήλικες είναι από 4000 – 5.000 IU κατά την διάρκεια του έτους. 
 
Η Καναδική Παιδιατρική Εταιρεία το 2007, 5πλασίασε τη συνιστώμενη ημερήσια δόση για τις εγκύους και θεωρεί ασφαλείς δόσεις από 4.000 – 10.000 IU ημερησίως για την προστασία του εμβρύου από μελλοντικά προβλήματα υγείας.
 
Η ιατρική σύμφωνα με κορυφαίους ερευνητές φαίνεται να εισέρχεται σε μια νέα εποχή.
Όσο περισσότερο κατανοούμε τους μηχανισμούς και τη φυσιολογία του ανθρωπίνου σώματος τόσο πιο εφικτή θα γίνεται μια ζωή με περισσότερη υγεία.
Στην Υγειά σας!
 
 
Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου UNI.NA. Federico II
American College for the Advancement in Medicine
________________________________________
Πηγές:
Harvard Gazette
Vitamin D Council
Times Online
Canadian Pediatric Society
To Your Health
Annals of Epidimiology
.
.6468113-famille-heureuse-et-un-magnifique-coucher-de-soleil
Λοιπόν… Δεν αποφεύγουμε τον ήλιο, αλλά δεν καθόμαστε και με τις ώρες (το γνωστό μας, πάν μέτρον άριστον» ) …
Δεν βάζουμε αντιηλιακό και χαιρόμαστε ότι ομορφότερο έχει να μας προσφέρει η Ελλάδα!
Στην υγειά μας!!!
.
.
.

Blog Widget by LinkWithin

 

About Άιναφετς

To Άιναφετς είναι το ανάποδο του ονόματος Στεφανία και μ’ αυτό εμφανίζεται ως “μάγισσα Άιναφετς” σε ιστορίες του “Παραμυθά.
This entry was posted in Διάφορα. Bookmark the permalink.

46 Responses to Ο «σόλε μίο» και η ανατροπή σου!

 1. Ο/Η Levina λέει:

  Όταν Στεφανία μου είσαι κουκουλωμένος και για μήνες δεν βλέπεις ήλιο και στα ξαφνικά πας να ξεροψηθείς στην παραλία ένα τρίωρο ντάλα ήλιο φυσικό είναι είτε φοράς αντιηλιακό είτε όχι να πάθεις τα χειρότερα… από το να βαφτιστείς στο γιαούρτι δυο μέρες έως να παθεις σοβαρά εγκαύματα που δεν ξέρεις πως θα εξελιχθούν σε βάθος χρόνου….
  Το παν μέτρον άριστον ισχύει για ότι κάνουμε και ότι λέμε και καλά θα κάνουμε να το εφαρμόζουμε μήπως και δούμε προκοπή γενικά … όσο για αντιηλιακά και άλλα χημικά σκευάσματα δεν μπορώ να πω ότι τους είχα και ποτέ ιδιαίτερη εκτίμηση 🙂
  Τώρα μάλιστα που διάβασα την ανάρτησή σου, μακριά κι αγαπημένοι πλέον!

  Δροσεροφιλιά μαγισσούλα μου
  καλό Σαββατοκύριακο να έχουμε 🙂

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Μη μου πεις… χιχι! 😉
   Μη μου πεις Εύη μου, πως ξέχασες το ρητό: «Παν μέτρον άριστον» !!!
   Απ’ την άλλη και το να το ρίχνουμε έξω, πολλές φορές ψυχολογικά είναι ότι καλύτερο… τώρα έχεις μελανίνη για ένα χειμώνα!

   Καυτοφιλιά θα έλεγα από χθες, ακόμα και στο βουνό μας! 🙂

 2. Μαγισουλα μου πολύ ενδιαφεροντα αυτά που γραφεις για την βιταμίνη; D… μονο ο ήλιος την προσφέρει; υπαρχουν αλλοι τρόποι;; να παρουμε την βιταμίνη αυτή;.. απορίες άσχετης… αλλα προνοητικής χωρίς να το ξέρει… ποτε δεν καθησα στο ηλιο πανω απο μια ωρα μαζί με το κολύμπι μου με μπρατσάκια παρακαλώ..χι.χι….και περπάτημα στην άμμο.. φιλια θαλασένια… σου εστηλα μεηλ

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Βασικά Ρουλίτσα μου, ο ήλιος είναι ο βασικός υπεύθυνος για τη παραγωγή της βιταμίνης D… αν και παλιά έπαιρνα η ίδια και έδινα στα παιδιά μου ένα σκεύασμα από φυσικό μουρουνόλαδο που περιείχε βιταμίνη D και A…. αλλά εδώ με 20 λεπτά τζάμπα ήλιο, μη ψάχνουμε για άλλες λύσεις! 😉
   Όσο για το mail, ναι το έλαβα και έχει το σωστό mail της εγγονής, αλλά δεν έχουμε το
   mail της ιστοσελίδας της… αν έχει, για να δούμε δουλειά της!!! 😉

   Καλές ηλιο-θεραπείες λοιπόν με πολλά πολλά ΑΦιλιά! 🙂

 3. Ο/Η Χαρά λέει:

  Στεφανία μου μάλλον αυτή η ανάρτηση θα πρεπε νάναι αφιερωμένη σε μένα,όχι απο εγωισμό κι αυταρέσκεια,αλλά επειδή σ εμένα έχουν εφαρμογή όλα αυτά που γράφεις. Εχεις ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ! Ετσι είναι όπως τα γράφεις. Και να φαντασθείς ότι μέχρι πέρσυ που έκανε αυτό το τέταρτο μια ξαδέλφη μου,εγω υπερηφανευόμουν οτι ήμουν φουλ στη βιταμίνη,τρομάρα μου! φέτος αναζητώ τις θωπείες του ήλιου για να ανακτήσω το χαμένο έδαφος και να διατηρήσω τις ισορροπίες μου. Μια παθούσα λοιπόν,προσυπογράφει ενθέρμως την ανάρτησή σου
  Ας εκμεταλλευτούμε τον Ελληνικό Ηλιο,ως φάρμακο,μπας κι αποφύγουμε τα πραγματικά φάρμακα.
  Φιλάκια πολλά ηλιόλουστα κορίτσι μου

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Κάπου, κάποτε Χαρά μου, διάβαζα, πως αν μια συμβουλή σου πιάσει τόπο έστω και σ’ έναν άνθρωπο, πρέπει να είσαι πανευτυχής! 🙂
   Έτσι κι εγώ, είμαι πανευτυχής που η αγαπημένη μου Χαρά, από αύριο, θα πάει στον ήλιο να κάτσει… ένα τέταρτο (με το ρολόι) χωρίς αντηλιακό και μετά… τσουπ στη σκιά! 😉

   Ανταποδίδω τα ηλιόλουστα φιλάκια σου, με όλη μου την καρδιά! 🙂

 4. Ο/Η coulacou λέει:

  Το διάβασα όλοοοοοο.
  Λατρεύω τον ήλιο και τίποτα δε θα με έκανε να τον στερηθώ.
  Προσέχουμε τι ώρα θα εκτεθούμε στον ήλιο, μπαίνουμε στη θάλασσα να δροσιστούμε, καθόμαστε και κάτω από μια ομπρελίτσα και όλα καλά.

  Δεν πίστεψα ποτέ πως ο ήλιος θα έκανε κακό στην υγεία μας.
  Και τα αντηλιακά τα βάζουμε πιο πολύ για την μυρωδιά τους (έχεις δοκιμάσει με μυρωδιά καρύδας;) παρά για την προστασία.

  φιλιά πολλά

  Καλό υπολοιπο Καλοκαιράκι

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Α! Κουλίτσα μου, χαίρομαι που το διάβασες όλοοοοοοοοοοοο… εξάλλου είχα φροντίσει να βάλω μια ωραία κορμάρα- δόλωμα για τα κορίτσια, μια καλλονή για τ’ αγόρια και μια μανούλα με παιδάκι για τους οικογενειάρχες! χαχα! 😉
   Λατρεύω ότι έχει σχέση με καρύδα… και ας είναι αντηλιακό, (φτάνει να έχει χαμηλό δείχτη προστασίας)… αλλά δυστυχώς, η μυρωδιά ούτε η γεύση δεν αρέσουν στον Παραμυθοσυντροφούλι μου… έτσι απέχω από αντιηλιακό γενικά!

   ΑΦιλάκια πολλά πολλά και να έχουμε ένα όμορφο υπόλοιπο καλοκαιριού! 🙂

 5. Ο/Η antaios1 λέει:

  Ενδιαφέρουσα μα και πολύ χρήσιμη η ανάρτησή σου, φίλη Στεφανία!
  Μάλιστα όσοι έχουν πρόβλημα με τον ύπνο τους, θα πρότεινα να διαβάσουν
  κι αυτό: http://tomaganopigado.blogspot.gr/2010/06/blog-post_2149.html
  Μην ξεχνάμε επίσης (ειδικά εμείς οι άντρες) πως η λογική έκθεση στον ήλιο,
  βοηθάει και την libido!!

  Καλό Σαββατοκύριακο εύχομαι, γεμάτο αγαπόσκονη..!

 6. Χρήσιμα κι ενδιαφέροντα
  και το Sole Mio με πήγε -δια συνειρμών και αναμνήσεων- κοντά σ’ ενα λίγο πιωμένο γονδολιέρη..

  Καλό απόγευμα με ήλιους πάντα..

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Χαχα! Δάφνη μου, τι καλά που έχουμε και «τέτοιες» αναμνήσεις, να μας βγάζουν (ενίοτε) απ’ τη σκληρή μας πραγματικότητα! 😉
   Το Sole Mio, δεν με τρελαίνει σαν άσμα… αλλά μου άρεσε αυτό το video και τα λόγια που δεν γνώριζα!
   Καλή μας ηλιο-θεραπεία λοιπόν, που φαίνεται να γιατρεύει και πολλά κακά!

   ΑΦιλιά και καλό Σαββατόβραδο! 🙂

 7. Ο/Η Άιναφετς λέει:

  Α! πόσο χαίρομαι που η ανάρτηση μου, άρεσε και σ’ έναν άνδρα!
  Διάβασα και το λινκ που μας έβαλες και σ’ ευχαριστώ πολύ.
  Το βρήκα εξ΄ ίσου ενδιαφέρον, αν και ποτέ δεν είχα προβλήματα ύπνου!
  Όσο για τη libido…από μικρή μου άρεσαν τα ηλιοκαμένα αντρικά κορμιά! 😉

  Και τι όμορφη που είναι αγαπόσκονη σου! 🙂

  ΑΦιλιά μ’ ένα πανέμορφο ηλιό- λουστο Σαββατοκύριακο! 🙂

 8. Ο/Η Margo λέει:

  Με τον ήλιο είμαι πολύ προσεκτική από φόβο κυρίως γιατί κάηκα πολλές φορές σε μικρή ηλικία και όχι γιατί έκανα ηλιοθεραπεία, αλλά από υπερβολική έκθεση εν ώρα δουλειάς και τότε δεν υπήρχαν αντηλιακά ή δεν τα ξέραμε. Γι αυτό και τώρα έχω πάει στο άλλο άκρο. Καταλαβαίνω όμως πως είναι λάθος. Μάλλον θα φτιάξω ένα πρόγραμμα έκθεσης στον ήλιο σαν συνταγή φαρμάκου κυρίως για τα παιδιά που ευτυχώς είναι πιο ανθεκτικά στις ακτίνες του απ’ ότι εγώ.
  Πολύ χρήσιμη η ανάρτηση και ήρθε την πιο κατάλληλη στιγμή. Προλαβαίνουμε 😉

  Πολλά ΑΦάκια 🙂

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Έτσι σκέφτομαι κι εγώ Margo μου, (και από τότε που διάβασα τη μελέτη το εφαρμόζω, σαν ιατρική θεραπεία!) δλδ με το ρολόι η ίδια και όσο μπορώ και στον Νίκο ( Χμ! ξέρεις οι άνδρες- αγόρια! 😉 ) κάθομαι ένα τέταρτο στον ήλιο χωρίς αντιηλιακό, μόνο με λοσιόν ενυδάτωσης, στη συνέχεια στη σκιά ή κάτω απ΄ την ομπρέλα! 😉
   Το δύσκολο είναι στα μικρά μας, εκεί δεν τους βάζουμε αντιηλιακό, αλλά αφού στεγνώσουν τους φοράμε ένα μακό μπλουζάκι και ας το βρέξουν παίζοντας στον ήλιο!
   Το καλοκαίρι είναι στη μέση… προλαβαίνουμε…. προλαβαίνουμε! 😉

   Πολλά πολλά ΑΦιλάκια σε όλους σας! 🙂

 9. Ο/Η aswtosyios@blogspot.gr λέει:

  αρεσε και σε δευτερο ααντρα και μαλιστα ασωτο! αν σου πω οτι εχω διαβασει καπου ξανα για το θεμα αυτο και μαλιστα στ αγγλικα
  μπραβο και καλα εκανες και το αναρτησες
  φιλια απο την μ.α

 10. Ο/Η xromatisti λέει:

  Αυτό που θα προσθέσω είναι ότι η έλλειψη βιταμίνης D, που σαν αιτία όπως λες έχει τη μειωμένη έκθεση στον ήλιο, προκαλεί και κατάθλιψη.
  Χρήσιμη η ανάρτησή σου, Άιναφετς!

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Πολύ πολύ πολύ σωστό!!!
   Που λες, Χρωματιστή μου, σε μια φάση μεγάλου μου ζορίσματος, μόλις έβγαινε ο ήλιος, καθόμουν από κάτω και τον ρούφαγα σαν ναρκωτικό και όντος με βοήθησε πολύ, να μη αποτρελαθώ!!! 😉
   Από τότε τον λατρεύω!

   ΑΦιλάκια ηλιόλουστα και χαμογελαστά!

   • Ο/Η Άιναφετς λέει:

    Πριν λίγο θυμήθηκα το πάθος μου για τον Ήλιο, γιατί ξέρω πλέον πόσο με βοήθησε, σε πραγματικά δύσκολες φάσεις της ζωής μου…
    Να τι έγραφα για τα δυο χρόνια blogging μου…
    Το αφιερώνω σε όσους ζορίζονται συναισθηματικά… και το ξέρουν!

    https://ainafetst.wordpress.com/2011/07/06/anniversair/

    Με όλη μου την Αγάπη σε όσους διαβάζουν αυτή την ανάρτηση! 🙂

 11. Ο/Η Άιναφετς λέει:

  Είδες… είδες ‘Ασωτε μου! Δεν νομίζω πως οι άνδρες δεν αφήνουν σχόλιο γιατί δεν ενδιαφέρονται… μάλλον για τους περισσότερους το ν’ ασχολείσαι με το σώμα σου, δεν είναι αρκετά πνευματικό! 😉
  Και εσύ που ζεις στη μ.α (!) αυτή η έρευνα σίγουρα θα σου είναι πολύ χρήσιμη!

  ΑΦιλιά πολλά και ξέρεις οι μέρες που θα βρεθώ στη μ.α…. πλησιάζουν! (θα σου στείλω mail!) 🙂

 12. Ο/Η Τελευταίος λέει:

  Καλά κι ενδιαφέροντα όσα έγραψες για τη βιταμίνη D, πολλά από τα οποία οφείλω να ομολογήσω πως δεν τα γνώριζα. Χάθηκα όμως μέσα στο τραγούδι και το υπέροχο βίντεο… καλή μου μαμ-μάγισσα 🙂 Λες να φταίει το καλοκαίρι;…

  Πολλά πολλά ΑΦιλιά καλή μου μαμ-μάγισσα 🙂

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Χαχα! Κώστα, ο τρίτος άνδρας που δέχεται να μιλήσει και για κάτι καθαρά πρακτικό-σωματικό!
   Όσα για τ’ «άλλα» και για οτιδήποτε «άλλο» που συμβαίνει στο κόσμο (και δεν αναφέρομαι στα γεω-φυσικά φαινόμενα!) εμείς φταίμε!

   Καλές ηλιο- θεραπείες λοιπόν, και οι θεραπείες να είναι οικογενειακές! 😉

   Πολλά πολλά ΑΦιλιά απ’ την μαμ-μ’αγισσα σε όλη την οικογένεια σου! 🙂

 13. Ο/Η H.Constantinos λέει:

  Δεν μπόρεσα να μην θυμηθώ το «O sole mio» του απίστευτου Max Raabe…

  …που δεν νομίζω να φανταζόταν κανείς ότι θα συνέχιζε να ακούγεται ακόμα -όχι το O sole mio βέβαια, άλλες διάφορες διασκευές του.

  Αυτή η ιστορία με τον ήλιο, και την αποφυγή του, και τους καρκίνους, και τις ανατριχιαστικές φωτογραφίες, και την πλύση εγκεφάλου, και τις συμβουλές για γέλια μόλις αρχίζει η σαιζόν, κλπ, κλπ, είναι άλλη μία από τις δυτικές υστερίες τις σχετικές με την πρόληψη. (Η άλλη, η πιό διάσημη, η πιό σούπερ υστερία, είναι το κάπνισμα βέεεβαια…)

  Τέλος πάντων, με τον ήλιο, εκτός από τις μελέτες και τις βιταμίνες και τα σχετικά, υπάρχουν και τα φαινόμενα που δεν νομίζω να απατούν: Πώς να το κάνουμε τώρα, ο άνθρωπος που δεν τον βλέπει ο ήλιος έχει κάτι το χλεμπονιάρικο, το ταλαίπωρο, φαίνεται, το βλέπεις.
  Αντιθέτως, ο ηλιοψημένος εκπέμπει υγεία, εκτός αν λόγω υστερίας τον βλέπουμε ως υποψήφιο γιά καρκίνο του δέρματος.

  **Θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον ένα δοκίμιο με συγκεντρωμένες όλες τις δυτικές υστερίες…

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Χαχαχα! Constantin, πολύ μου άρεσε η κατάρριψη του Sole Mio- τραγουδιού που μου έστειλες, βλέπεις από μικρή, το θεωρούσα εξαιρετικά γελοίο (όπως πολλά Ιταλικά της ίδιας κατηγορίας!) γι αυτό και το πρόσθεσα στην ανάρτηση μου! 😉
   Εδώ το ανεβάζω γιατί είναι εξαιρετικό!

   Οι φαρμακοβιομηχανίες και οι εταιρείες καλλυντικών κάνουν καλή δουλειά και μας πλασάρουν φάρμακα και αντηλιακά πολύ έξυπνα! (αυτές μαζί με τράπεζες, ναρκωτικά και βιομηχανία όπλων, κρατούν την οικονομία στα χέρια τους) τώρα γιατί εμείς μασάμε, είναι άλλη υπόθεση! 😉

   Νομίζω πως η υστερία είναι παγκόσμιο φαινόμενο, όπως και η βλακεία! 🙂

   ΑΦιλιά και καλή μας θεραπεία… γενικώς! 🙂

   ΥΓ: Άντε να μαζεύονται και άντρες, να πουν τη γνώμη τους… τεσπα!

   • Ο/Η H.Constantinos λέει:

    Χαιρετίζω τον συσχετισμό υστερίας και βλακείας!
    Αν και συναντούμε υστερίες και σε έξυπνους ανθρώπους, το οποίο όμως μάλλον πρέπει να αποδοθεί στην τηλεόραση, η οποία μέσω της χαύνωσης αμβλύνει τις εγκεφαλικές λειτουργίες με αποτέλεσμα ο εκ πεποιθήσεως τηλεθεατής να είναι πιό δεκτικός στις πλύσεις εγκεφάλου.

    • Ο/Η Άιναφετς λέει:

     Και την εποχή που δεν υπήρχε τηλεόραση Constantin… η βλακεία και η υστερία, δεν έλειπαν, έτσι δεν είναι;
     Αχ! αυτές οι ωραίες κυρίες μιας άλλης εποχής με τα υπέροχα μακριά μαγιό και τα όμορφα ομπρελάκια, τότε, ήταν μάλλον θύματα μιας άγνοιας και μιας μόδας, όπου οι ωραίες και οι ωραίοι πρέπει να ήταν άσπροι σαν το γάλα! 😉
     Το πρόβλημα στη TV είναι επίσης η διαφήμιση που και αυτή ευθύνεται για τη πλύση εγκεφάλου!
     Βλέπεις η συμπατριώτισσα μου Λαγκάρντ, μαύρη μαύρη (σα μπαμπούλας)… τιμά δεόντως τον ήλιο! χιχι!

     Bonsoir! 🙂

 14. Ο/Η koufetarios λέει:

  Πάρα πολύ ενδιαφέρον το άρθρο αυτό αγαπητή μάγγισα, δεν είχα ιδέα περί βιταμίνης D. Πήγα φέτος μερικές φορές στη θάλασσα αλλά κουλουριάστηκα κάτω απ’ την ομπρέλα μη με φάει ο ήλιος!! Όσο για το τραγούδι, ήταν ότι καλύτερο για να ξεκινήσει το πρωί η μέρα μου. Αλήθεια, είναι από κάποια ταινία τα στιγμιότυπα που δείχνει κατά τη διάρκεια του τραγουδιού;

  Δεν σου έστειλα ακόμα αυτό που σου είχα πει γιατί εμφανίστηκε αμυγδαλύτιδα και πυρετός και έπρεπε εκτός σπιτιού να φροντίσω για το σκανάρισμα, εντός της εβδομάδος θα σου το στείλω.

  Πολλές καλημέρες, φιλιά!

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Είδες, είδες Κουφετάριε, για να μη απλώσεις τη κορμάρα σου στον Ήλιο, εμφανίστηκε πυρετός από αμυγδαλίτιδα… τσ τσ τσ! 😉
   Βλέπεις μέσα σ’ όλα τα σωματικά και ψυχολογικά καλά που μας προσφέρει η ηλιοθεραπεία, δυναμώνει και το ανοσοποιητικό μας σύστημα… και προπαντός ψυχολογικά!
   Μη βιαστείς να βγεις απ’ τη δροσιά και τη φροντίδα του σπιτιού σου!

   ΑΦιλιά καλή μας βδομάδα και περαστικούλια! 🙂

 15. Ο/Η evrynoos λέει:

  το λοιπόν..
  πρίν μόλις 3 μέρες, μέσα στο μετρό, κάθεται σε διπλανό κάθισμα έγκυος και την χτυπάει ο Ήλιος..

  λέει στον σύζυγο : «αχ και δεν πρέπει να χτυπάει την κοιλιά μου ο Ήλιος» !!!!

  μου ήρθε να βγάλω τα μάτια μου και να τα κάνω zen balls http://www.dreamstime.com/stock-photo-chinese-stress-balls-hand-image5830490 χαχαχα

  ήθελα να την ρωτήσω για τον γιατρό που την συμβούλεψε κάτι τέτοιο (αν και πολλοί άνθρωποι, είναι αρκετά παντογνώστες για να συμβουλευτούν οποιονδήποτε)..

  κοιταχτήκαμε απλά με την Σαββίνα και παραλίγο να σκάσουμε στα γέλια..

  για τον γυμνισμό, -άρα και την άμεση έκθεση στον Ήλιο και όχι μόνο- πολλά πρέπει να πούμε αλλά σηκώνει ολόκληρη ανάρτηση..

  ασπασμοί 🙂

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Ω! να την κάνουμε την ανάρτηση περί γυμνισμού Τάσο…τέλεια! 🙂
   Δεν νομίζω πως υπάρχει ωραιότερη αίσθηση από το να κολυμπάς γυμνός, στη συνέχεια, να κάνεις γυμνός ηλιοθεραπεία και να περπατάς στη παραλία τσίτσιδη (απ΄το τούρκικο τσιτσίδ) αλλά με μέτρο δλδ ένα τεταρτάκι, στη συνέχεια, το τσιτσίδ στη σκιά!
   Τώρα για τον γυμνισμό, είναι υπόθεση του καθενός, αφού φυσικά κανείς πρέπει να σέβεται και τους άλλους που μπορεί να ενοχληθούν από την όποια τσιτσίδ κορμάρα που περιφέρεται!!! 😉
   Καλέ…οι περισσότεροι «ξέρουν» τα πάντα, δεν ρωτάνε ούτε καν γιατρό!
   Καλά τα stress μπαλάκια, εμείς έχουμε το μπεγλέρι… απ’ το τούρκικο (πάλι) μπερλέρ για τα νευράκια! χαχα!

   ΑΦιλιά ηλιόλουστα! 🙂

 16. Ο/Η ♔DƦάɱα QuƎeи ♔ λέει:

  Καλησπέρα μαγισσούλα μου,
  δεν γνώριζα πολλά απ’ αυτά που μας ανέφερες για την βιταμίνη D. Εγώ πάντως τον ήλιο τον αποφεύγω, αμέσως «αρπάζω» και ξεροψήνομαι σαν μπούτι κοτόπουλου 😛
  Αλλά η αλήθεια είναι πως ο ήλιος σε συνδυασμό με τις υπέροχες παραλίες της Ελλάδας, κάνουν το καλοκαίρι υπόθεση ελληνική!!
  Να περνάς όμορφα μαγισσούλα μου. Μάκια!

 17. Ο/Η Άιναφετς λέει:

  Πολλοί έχουν το ίδιο πρόβλημα με σένα Μαρινάκι μου, όπως πχ τα παιδιά, αυτό όμως δεν πρέπει να σ’ εμποδίζει να κάθεσαι δέκα λεπτά στον ήλιο, (τις ώρες όμως που δεν καίει πολύ) και προπαντός χωρίς αντιηλιακό… βλέπεις η βιταμίνη D είναι χρήσιμη σε όλα! 😉

  ΑΦιλάκια και καλή ηλιο-θεραπεία σου εύχομαι! 🙂

 18. Καλό μήνα Μαγισσούλα μου!!!! Με υγεία-ευτυχία και πολλά χαμόγελα!!!! !!ΦΑΣΜΑ!! καλή μου!!!

 19. Ο/Η Άιναφετς λέει:

  Ευχαριστώ ΑΑΦΓιάννη μου!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Και ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ σε όλους…. χαλαρό και πολύ χαμογελαστό!
  ΑΦιλιάαααααααααααααααααααα! 🙂

 20. Ο/Η Hengeo λέει:

  Καλό μήνα!

  Λοιπόν, ο Παβαρότι αγαπημένος από όταν ήμουν μικρός!

  Τώρα με τις διάφορες έρευνες ειλικρινά δεν βγάζω άκρη, άλλα λέει η μία, άλλα η άλλη ε κάτι σαν το μύθο με αυτόν που πήγαινε να πουλήσει ένα γαϊδούρι και στο δρόμο ο ένας του έλεγε έτσι ο άλλος γιουβέτσι, τελικά τον τρέλαναν τον άνθρωπο και απλά σταμάτησε να τους δίνει σημασία. Όπως νιώθει ο καθένας καλύτερα άντε και μέτρον άριστον όπως έλεγαν οι πρόγονοί μας.

  Καλό ξημέρωμα και ΑΦ! 😀

  Υ.Γ. Έστω και λίγο καθυστερημένα, χαίρομαι που σου άρεσε ο μαγεμένος καθρέπτης 😉

 21. Ο/Η Άιναφετς λέει:

  Έτσι ακριβώς Γιώργο μου, παίρνουμε μια πληροφορία, την επεξεργαζόμαστε, κάνουμε ότι μας λέει η λογική (αν έχουμε!) και συνήθως η λύση είναι στη μέση οδό! 😉
  Πάντως αντιηλιακό με ψηλό δείκτη προστασίας δεν θα ξαναβάλω και δεν θα κάθομαι ποτέ πάνω από είκοσι λεπτά στον ήλιο!

  ΑΦ! καλό μήνα και καλές βουτιές…εκεί δεν υπάρχει περιορισμός… μόνο αντοχές! 🙂

 22. Ευτυχώς όμως, στην Ελλάδα έχουμε τέτοια ηλιοφάνεια, που και να του κρυβόμαστε, την βιταμινούλα την παίρνουμε επαρκώς!!
  Ευχαριστούμε για τα εξαιρετικά ενδιαφέροντα φακτς Στεφανία μας, και πάντα ήλιος στη μέρα σου, και στην ψυχή σου, όλο τον χρόνο!!!!

 23. Ο/Η Άιναφετς λέει:

  Λένε Ειρήνη μου, πως ναι, παίρνουμε τις βιταμίνες μας, λόγο ηλιοφάνειας, αλλά άλλο η ήλιο-θεραπεία!!! 😉
  Εύχομαι να μαζεύεις και εσύ αυτή την πολύτιμη ενέργεια, κοντά σε κάποια θάλασσα, έστω που και που!

  ΑΦιλάκια και ναι ο ήλιος να είναι πάντα και μέσα μας! 🙂

 24. Ο/Η V λέει:

  Εγώ πρόσφατα ανακάλυψα ότι δεν έχω καθόλου μα καθόλου βιταμίνη D….. Παίρνω συμπλήρωμα…….. 😦

 25. Ο/Η Zeta λέει:

  Πως μου είχε ξεφύγει εμένα αυτό το άρθρο σου; Συμπληρωματικά λοιπόν με το δικό μου πρόσφατο (http://noexcus.blogspot.gr/2014/08/blog-post_6.html), θα σου αποκαλύψω ένα μυστικό μου: Για να παίζω και στα δύο “μέτωπα” της επιστήμης, δε βάζω αντηλιακό αμέσως! Χιχιχι! Μετά τη πρώτη μου βουτιά κι αφού έχω στεγνώσει κάτω από τον ήλιο… όταν δηλαδή νιώσω ότι το δέρμα μου έχει ζεσταθεί και πλέον περνάει στο “ψήσιμο”, τσουπ! Βάζω το αντηλιακό μου!

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Καλημέρα Ζέτα απ΄τη βροχερή Σκιάθο… χαχαχα! τι αντιηλιακό να βάλλουμε! 😉
   Το θέμα είναι οι εταιρίες καλλυντικών που διαδίδουν «διάφορα» για να πουλήσουν τ αντηλιακά τους και τα χειρότερα αντηλιακά είναι αυτά που έχουν υψηλό δείκτη προστασίας… τελικά ΜΕΤΡΟ παντού… πάντως φέτος δεν έβαλα τίποτα, μόνο μετά το ντους ενυδατώνω το σώμα μου με γαλάκτωμα δικής μου κατασκευής!!!! 😉

   Πάω τώρα για συννεφιασμένο και υπέροχο κολύμπι!

   ΑΦιλιά πολλά και χαμογελαστά! 🙂

 26. Ο/Η Melina λέει:

  Για μένα αντηλιακό είναι το λάδι ..εκείνο που μυρίζει καρύδα και θυμάμαι τα παιδικά μου χρόνια. Συνήθως τελειώνω ένα το χρόνο το πετάω και περιμένω την «έναρξη » του επόμενου καλοκαιριού με … το ακριβώς ίδιο !!!
  xo
  Melina
  http://www.amuseinu.com

 27. Ο/Η Άιναφετς λέει:

  Καλώς τη Μελίνα!
  Και εγώ λατρεύω ότι έχει σχέση με καρύδα… σε αντίθεση με τον άνδρα μου που δεν του αρέσει καθόλου ούτε η μυρωδιά ούτε η γεύση της… έτσι μένω στις νεανικές μου αναμνήσεις! 😉
  Χαίρομαι για το σχόλιο σου και εύχομαι να μας γράψεις κάτι και σε άλλες αναρτήσεις!

  Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού! 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.