Χημικά στη Κρήτη… βιαστείτε!

.

Δεν νομίζω πως μπορεί να υπάρχει άνθρωπος σ’ αυτό τον πλανήτη που να πιστεύει πως η Γη δεν είναι ζωντανή, πως δεν αναπνέει…

Τον τελευταίο μήνα στη μπλογκογειτονιά μας με την παρότρυνση της Αγριμιώ που βρίσκεται στη Μελβούρνη, ξεκίνησε μια κινητοποίηση των bloggers, για να σταματήσει μια τεράστια οικολογική καταστροφή έξω από την Κρήτη.
Οι bloggers ξέρουν πια ότι το διαδίκτυο έχει δύναμη και μπορεί να καταφέρει πολλά…

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

 .1524609_570356776385252_433863375_n_zps03596eb2

 

Με την ελληνική κυβέρνηση να τηρεί σιγήν ιχθύος και την κοινή γνώμη να ανησυχεί, όλα δείχνουν πως η καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας, θα γίνει στη Μεσόγειο και συγκεκριμένα δυτικά της Κρήτης.

Παρά την αντίδραση των περιφερειών σε Ιταλία, Μάλτα και Ελλάδα, των χωρών δηλαδή ανοιχτά των οποίων θα γίνει η καταστροφή των χημικών όπλων, και τις επιστολές που απέστειλε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σε υπουργούς αλλά και τις περιφέρειες Ιταλίας και Μάλτας για… γενικότερη αφύπνιση, ουδεμία επίσημη απάντηση υπάρχει, αλλά ούτε και θέση, σε ένα σημαντικό θέμα, που μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη καταστροφή στο περιβάλλον της κλειστής λεκάνης της Μεσογείου.

Η μοναδική πληροφόρηση έρχεται από μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες και site, με την νέα εξέλιξη, όπως έγραψε το ekriti.gr, να λέει ότι Ρώσοι, Αμερικανοί, Κινέζοι και Γερμανοί συνεργάζονται στην υπόθεση της απομάκρυνσης του επικίνδυνου φορτίου των χημικών όπλων της Συρίας. Ρωσικά πολεμικά σκάφη βοηθούν τη διεθνή επιχείρηση απομάκρυνσης των χημικών όπλων από τη Συρία σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Άμυνας της χώρας. Μάλιστα είναι η πρώτη φορά που Ρώσοι συνεργάζονται με Κινέζους σε επίπεδο στρατιωτικών ναυτικών δυνάμεων, γεγονός που καταδεικνύει την σπουδαιότητα και την επικινδυνότητα της αποστολής.

Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται στο site avaaz της κοινωνικής δικτύωσης πολιτών, σε μία προσπάθεια να αποσοβηθεί η μόλυνση της κλειστής θάλασσας της Μεσογείου με ένα φορτίο που η οικολογική καταστροφή που θα επιφέρει δεν είναι δυνατόν ούτε να προβλεφθεί για την ώρα, καθώς προηγούμενο διεθνώς με υδρόλυση σε τέτοιο φορτίο δεν υπάρχει.

«Αν είχαμε ΑΟΖ θα μπορούσαμε να πούμε όχι»

Την ίδια ώρα για την καταστροφή των επικίνδυνων χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο γράφει ο γνωστός δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου, ο οποίος αναφέρει ότι υπήρχε τρόπος να βάλουν «βέτο» η Ελλάδα, η Ιταλία και η Μάλτα στην καταστροφή των χημικών όπλων στο «τρίγωνο» της Μεσογείου που σχηματίζουν οι τρεις χώρες,  αν είχαν αποφασίσει να χαράξουν την ΑΟΖ, καθώς έτσι θα είχαν το δικαίωμα να πουν «όχι» στην απόφαση του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων.

Συγκεκριμένα, σε ανάρτηση του στην προσωπική του ιστοσελίδα ο Μιχάλης Ιγνατίου υποστηρίζει ότι η καταστροφή των χημικών της Συρίας ανοιχτά της Κρήτης θα μπορούσε να αποφευχθεί, εάν οι χώρες που εμπλέκονται σε αυτό το «τρίγωνο» της Μεσογείου που επελέγη -η Μάλτα, η Ελλάδα και η Ιταλία είχαν ΑΟΖ-, Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου:

«Tον Δεκέμβριο του 2013 ο Οργανισμός για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων ανακοίνωσε ότι είναι «τεχνικά δυνατόν» να καταστραφούν τα χημικά όπλα της Συρίας στην Μεσόγειο. Βέβαια δεν έδωσαν λεπτομερείς εξηγήσεις πώς θα καταστραφούν αυτά τα χημικά όπλα.

Μια εκδοχή είναι ότι θα καταστραφούν πάνω σ’ ένα πλοίο με την μέθοδο της υδρόλυσης αντί αποτέφρωσης. Οι Αμερικανοί έχουν ήδη παραλάβει τα χημικά όπλα και τα πάνε στην Ιταλία όπου θα γίνει η επεξεργασία τους. Η επεξεργασία θα γίνει στο πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ Cape Ray που έχει μήκος 198 μέτρων και χωρητικότητα 91.000 τόνους και συνοδεύεται από πολεμικά πλοία της Ρωσίας και της Κίνας.

Το πλήρωμα και 15 ιδιώτες είχαν ειδικά εκπαιδευτεί πριν αναχωρήσει το πλοίο για την Ιταλία. Το πλοίο διαθέτει δυο πυρηνικούς αντιδραστήρες που θα χρησιμοποιηθούν για την καταστροφή των χημικών όπλων και για την ουδετεροποίηση των βασικών τους στοιχείων. Το σύνολο των χημικών όπλων που θα καταστραφούν ανέρχονται σε 800 τόνους ενώ υπολογίζεται το σύνολο των χημικών όπλων που διαθέτει η Συρία ανέρχονται σε 1.300 τόνους.

Έχει ήδη αποφασιστεί ότι αυτά τα απόβλητα των χημικών όπλων να καταποντιστούν σε μια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου στο τρίγωνο Κρήτη-Μάλτα-Ιταλία. Εάν όμως τα τρία αυτά ευρωπαϊκά κράτη είχαν δημιουργήσει ΑΟΖ, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα μπορούσαν να πετάξουν τα χημικά όπλα στην θαλάσσια περιοχή τους χωρίς την άδειά τους.

Το Άρθρο 56 (Δικαιώματα, αρμοδιότητες και υποχρεώσεις του παράκτιου Κράτους στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) της Σύμβασης του Δίκαιου της Θάλασσας αναφέρει στην παράγραφο 1β (ιιι) ότι το παράκτιο κράτος είναι υπεύθυνο για «την προστασία και διαφύλαξη του θαλάσσιου περιβάλλοντος». Δηλαδή εάν η Ελλάδα διέθετε ΑΟΖ σήμερα δεν θα μπορούσαν οι Αμερικανοί να ρίξουν (dumping) χημικά απόβλητα στον θαλάσσιο χώρο της Κρήτης. Έτσι οι Αμερικανοί έχουν έναν επιπλέον λόγο να μην επιθυμούν η Ελλάδα να ανακηρύξει ΑΟΖ.

Μία μελέτη του καθηγητή Moshe Kol του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ δείχνει ότι τα υποπροϊόντα των χημικών όπλων θα καταστρέψουν ένα μέρος της θαλάσσιας ζωής και θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στο θέμα της αλιείας και γενικότερα της μόλυνσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Το πρόβλημα το έχουν ήδη αντιληφθεί επιστήμονες του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Δημόκριτου αλλά δεν γνωρίζουμε εάν έχει ενημερωθεί η ελληνική κυβέρνηση.

Εάν όλα τα κράτη της ΕΕ είχαν δημιουργήσει ΑΟΖ στην Μεσόγειο θα μπορούσαν να μην επιτρέψουν στους Αμερικανούς, τους Ρώσους και τους Κινέζους να προχωρήσουν στην μόλυνση της Μεσογείου και να αναγκαστούν να τα πάνε στη μέση του Ατλαντικού Ωκεανού.

Γι’ αυτό η ιδέα της Ευρωπαϊκής ΑΟΖ που άρχισε να συζητά η σημερινή κυβέρνηση και που την ειρωνεύτηκαν κάποιοι ειδικοί πρέπει να ζωντανέψει πάλι τώρα που Ελλάδα έχει την Προεδρία της ΕΕ. Όπως έχω γράψει πολλές φορές, το γεγονός και μόνο ότι η ΕΕ διαθέτει μεγάλο μήκος ακτών ήταν αρκετό για να ενδιαφερθεί και να λάβει μέρος στην 3η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας που θα δημιουργούσε το νέο Σύνταγμα των Θαλασσών και Ωκεανών του πλανήτη μας.

Βέβαια, ο κύριος λόγος της συμμετοχής της ΕΕ στην Διάσκεψη, ήταν το γεγονός, ότι τα κράτη-μέλη της είχαν μεταβιβάσει ορισμένες αρμοδιότητες σ’ αυτήν. Οι αρμοδιότητες αυτές αφορούσαν βασικά τα θέματα της αλιείας, της εμπορικής πολιτικής και της διατήρησης του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Δηλαδή η ΕΕ έχει κυριαρχικά δικαιώματα αλιείας και θαλάσσιου περιβάλλοντος στις ΑΟΖ των κρατών-μελών της. Γι’ αυτό και η ΕΕ έχει Επίτροπο για τα θέματα Αλιείας και ΑΟΖ που σήμερα τα καθήκοντα αυτά ανήκουν στην Ελληνίδα επίτροπο, κυρία Μαρία Δαμανάκη.

Η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει από τους εταίρους της στις Βρυξέλλες να επεκτείνουν την ΑΟΖ τους και στη Μεσόγειο όπως έχουν κάνει στις άλλες θαλάσσιες περιοχές τους. Για αυτό το λόγο ήταν πολύ σημαντική η παρέμβαση του Έλληνα Πρωθυπουργού που ουσιαστικά ζήτησε να δημιουργηθεί μια Ευρωπαϊκή ΑΟΖ στην νοτιοανατολική Μεσόγειο ανάμεσα στην Ιταλία, την Ελλάδα, την Κύπρο και την Μάλτα. Θα περάσουν πολλά χρόνια για να ξαναπάρουμε την Προεδρία και πρέπει να αναλάβουμε τώρα μια πρωτοβουλία και να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα».

.

Διαβάστε επίσης από το blog της Φλώρας, το κείμενο που αποφάσισαν να δημοσιεύσουν στις 12 Μαΐου, πολλοί bloggers.
Και το κοινό κείμενο που μοιράστηκε από την Κίνηση Πολιτών «εξουδετέρωση» των Χημικών όπλων της Συρίας στη θάλασσα της Μεσογείου- Μελβούρνη.

.

Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του, υπογράφοντας και αναδημοσιεύοντας τα κείμενα που μπορούν να κινητοποιήσουν αυτούς που κρατούν στα χέρια τους τις τύχες των επόμενων γενιών…

Μόλις έλαβα και ένα link του site avaaz όπου πολύ απλά μπορεί κανείς να υπογράψει και νομίζω πως υπογράφοντας δείχνουμε στη πράξη την αγανάκτηση μας.

 

.

 

 

 

About Άιναφετς

To Άιναφετς είναι το ανάποδο του ονόματος Στεφανία και μ’ αυτό εμφανίζεται ως “μάγισσα Άιναφετς” σε ιστορίες του “Παραμυθά.
This entry was posted in Διάφορα. Bookmark the permalink.

25 Responses to Χημικά στη Κρήτη… βιαστείτε!

 1. Ο/Η Margo λέει:

  Μαγισσούλα μου αναδημοσιεύω! Αν και αισθάνομαι πως είναι πολύ πολύ λίγο αυτό που γίνεται με τα κουμπιά του υπολογιστή. Βράζει το μέσα μου και φοβάμαι πως καταπιέζοντάς το ολοένα και πιο πολύ θα ξεστρατίσω, και με τίποτα δεν θέλω να μπω στο κλαμπ του δε βαριέσαι….

  Πολλά πολλά ΑΦάκια!!!!!!!

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Η δύναμη του διαδικτύου Margo μου, δεν περιορίζεται πλέον με τίποτα, βασικά με την πληροφόρηση και τις υπογραφές, πχ μπήκα σήμερα στο site avaaz και είδα με τα ματάκια μου, πόσα άτομα από ξένες χώρες έχουν βάλει την υπογραφή τους… μη χάνουμε τις ελπίδες μας, εξάλλου είδες και εσύ στη Μύκονο τι καλά που δούλεψε το «σύστημα»! 😉

   ΑΦιλάκια πολλά πολλά, καλή δύναμη (σε σένα!) και καλή επιτυχία στον Μαργκοσύντροφο! 🙂

 2. Η Φύση, η Φύση…….η διαρκής Ιφιγένεια. Καλημέρα Στεφανία μου, μετά από ενάμιση μήνα διαδικτυακης απουσίας. Ευχαριστούμε για την ενημέρωση, όμορφη μέρα να έχεις :]]]

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Έτσι Ειρήνη μου, μια και είμαστε μέρος της φύσης, η φύση πάντα θ’ απασχολεί τα ευαίσθητα και συνειδητοποιημένα άτομα!
   Είμαι σίγουρη πως και εσύ μέσα από το facebook θα κάνεις αυτό που αισθάνεσαι! 😉

   ΑΦιλιά και εύχομαι να έχουμε όλοι μας μια δημιουργική μέρα! 🙂

 3. Ο/Η ΧΑΡΑ λέει:

  Στεφανία μου
  αυτό που διάβασα ήταν το πιο εμπεριστατωμένο και πλήρες κείμενο και μάλλον(τι μάλλον, οπωσδήποτε) θα έπρεπε να είχε συμπεριληφθεί στις αναρτήσεις μας.
  Μακάρι να έφτανε , έστω κι έτσι, στ αυτιά των ανεγκέφαλων που μας κυβερνούν και να μην έμενε μια διαδικτυακή διαμαρτυρία μόνο
  Νάσαι καλά,πλούτισες την ενημέρωσή μου
  Φιλάκια πολλά

 4. Ο/Η Άιναφετς λέει:

  Χαίρομαι Χαρά μου, που βρήκες εμπεριστατωμένο το κείμενο αυτό, ήθελα να δώσω όσες πιο πολλές πληροφορίες μπορούσα, ώστε αυτός που θα υπογράψει (που είναι το βασικό) ή θα το αναδημοσιεύσει να έχει καλή πληροφόρηση! 😉
  Πριν λίγο μάλιστα πρόσθεσα στο τέλος και ένα Link του site avaaz όπου μπορείς πολύ εύκολα να βάλεις την υπογραφή σου!

  ΑΦιλιά και εύχομαι σε όλους μας καλή τύχη! 🙂

 5. Ο/Η oneiraparamithiou λέει:

  Μαγισσούλα και Αγριμιώ θα κάνουμε ότι μπορούμε προωθώντας το κείμενο και υπογράφοντας…

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Το πιο σοβαρό νομίζω πως είναι να προτρέψουμε όσους μπορούμε πιο πολλούς να υπογράψουν… και απ’ ότι πληροφορήθηκα από χθες πέφτουν πολλές υπογραφές… 😉

   ΑΦιλιά συμπαράστασης! 🙂

 6. Παράθεμα: Ο Παραμυθάς » Blog Archive » Θέλουν να σκοτώσουν την… Κρήτη

 7. Ο/Η mariela λέει:

  Μόλις το διάβασα στην Μαργκό και αναδημοσίευσα στο facebook….
  φιλιά πολλά

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Πολύ χαίρομαι που και εσύ Μαριέλα μου, το αναδημοσίευσες στο fb γιατί εγώ δεν έχω …
   Όσοι πιο πολλοί τόσο το καλύτερο! 😉

   ΑΦιλιά πολλά πολλά! 🙂

 8. Ο/Η ANAZHTHSH λέει:

  Μπράβο Στεφανία μου…
  Το μπλογκ μου είναι ανενεργό και δεν έχει νόημα η αναδημοσίευση , ωστόσο ενημερώνω τους γνωστούς-δυστυχώς πολλοί έχουν άγνοια- εδώ και μήνες…
  Ο αγώνας δριμύς, οι στόχοι υψηλοί…
  σε γλυκοφιλώ
  Όλυ

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Το μπράβο Όλυ μου είναι σε όσους κινητοποιήθηκαν για να γίνουν αυτές οι αναρτήσεις στα blogs μας και αυτό το οφείλουμε στην «Αγριμιώ» που ζει στη Μελβούρνη! 😉
   Πάντως νομίζω πως ο καλύτερος τρόπος να δείξουμε την αγανάκτηση μας είναι οι υπογραφές!

   ΑΦιλιά πάντα με πολύ αγάπη! ❤

   ΥΓ: Γιατί δεν ανεβάζεις στο blog σου τα πανέμορφα video που φτιάχνετε;

 9. Nαι Στεφανία μου..ας τους δείξουμε ότι εχουμε ξυπνήσει . και ότι ολοι μαζί μπορούμε.. να αλλαξουμε τα πράγματα αν το θελουμε..θα συμφωνήσω με την Χαρά πιο πανω.. αααα χαίρομαι που την βλέπω εδώ… πέρασ ακ ανοιξα τα παραθυρα σου… .. ομως η…προσκόληση του Κισναμούτρη είναι αλήθεια πως με μπέρδεψε λίγο… ίσως γιατί αυτον τον καιρό.. δεν είναι το μυαλό μου τόσο καθαρό… να σκεφτεί παραπανω.. πολλα φιλακια Αιναφέτς μου.. 🙂

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Είναι γεγονός πως η μπλογκοσυντροφιά μας έχει μια κοινή γραμμή σε πολλά θέματα, διαφορετικά δεν θα μπορούσαμε να επικοινωνήσουμε… τώρα αν θα καταφέρουμε και κάτι αυτό δεν το γνωρίζουμε, αλλά τουλάχιστο ας δείξουμε ενημερωμένοι…
   Οι υπογραφές μας όμως είναι το σημαντικότερο σ’ αυτή την κινητοποιήση! 😉

   Όσο για την προσκόλληση Ρούλα μου, απλά αναρωτήσου αν είναι αγάπη το να είσαι προσκολλημένος ή να εξαρτάς την ευτυχία σου απ΄τους άλλους ή από πράγματα;
   Είναι ένα τεστ για δούμε αν αγαπάμε χωρίς να περιμένουμε ανταλλάγματα!

   ΑΦιλιά πολλά πολλά και καλή μας δύναμη! 🙂

 10. Ο/Η joan petra λέει:

  Βοήθεια μας…… Καλό βράδυ και καλούς αγώνες όπου και όπως μπορούμε!

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Ακριβώς joanoula μου….
   Στης Margo υπάρχει το σχόλιο του blogger «think» που εξηγεί καθαρά τ; όλο επιχείρημα . και έχω πολύ προβληματιστεί… άσε που μούγκα η TV μας…αλλά από την άλλη, το να κάθεσαι και να περιμένεις με σταυρωμένα χέρια, μπορείς;

   ΑΦιλιά και καλή μας τύχη! 🙂

 11. Ο/Η ekfrasou λέει:

  Καλημερα Στεφανια μου!
  Μεγαλη και αμεση η κινητιποιηση ολων μας!
  Πολυ χαρηκα!

  Φιλακια πολλα!

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Έτσι είναι και μπράβο σε όλους μας… αλλά δεν ξέρω γιατί, δεν είμαι και πολύ αισιόδοξη…
   Τουλάχιστον να καταλάβουν οι bloggers, πως η υπογραφή μας μπορεί κάτι παραπάνω να κάνει! 😉

   ΑΦιλιά Κική μου και να έχεις μια όμορφα δημιουργική μέρα! 🙂

 12. Ο/Η dodo λέει:

  Καλά που υπάρχει το διαδίκτυο.

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Ναι το διαδίκτυο είναι το μοναδικό όπλο που διαθέτουμε, ενάντια στην παραπληροφόρηση ή καλύτερα στη μηδαμινή πληροφόρηση… και δύσκολα φιμώνεται!

   Ομολογώ πως δεν είμαι και πολύ αισιόδοξη, ως προς την έκβαση….αλλά που ξέρεις! 😉

   ΑΦιλιά dodo μου, (με θολή οθόνη ακόμα!) 🙂

 13. Ο/Η melita λέει:

  Η φωνή μας έχει δύναμη , το έχω ξαναπεί , αλλά πρέπει να ξέρουμε πως να την χρησιμοποιήσουμε .
  Υπέγραψα και το ανάρτησα στο facebook (αν και καταριούνται κάποιοι το φατσοβιβλίο , νομίζω ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι ιδανικό για να μεταδοθούν και να εξαπλωθούν τα νέα).
  Φιλιά μαγισσούλα μου.

 14. Ο/Η Άιναφετς λέει:

  Α! και η ίδια δεν έχω fb γιατί το αντιπαθώ… σφόδρα, αλλά σίγουρα κάνει δουλειά σε παρόμοιες περιπτώσεις! 😉
  Ας ελπίσουμε πως η φωνή μας και οι υπογραφές μας, κάτι θα κάνουν… αν και δεν είμαι και τόσο αισιόδοξη…

  ΑΦιλιά και πολύ χαίρομαι που είσαι πάλι στη μπλογκογειτονιά! 🙂

 15. Ο/Η astria λέει:

  Απαράδεκτο που οι ειδήσεις δεν το αναφέρουν ούτε στα ψιλά τους γράμματα. Όμως απογοητευτικά και όσα έγραψε, αν αληθεύουν, στο σχόλιό του στη Margo ο Thinks για τα διεθνή ύδατα.
  Τελικά ο άνθρωπος, πόσο καλό έχει μέσα του;; Και ίσως αυτό είναι το πιο απογοητευτικό!

  Προβληματισμένη, σε φιλώ πολύ μαγισσούλα μου..

 16. Ο/Η Άιναφετς λέει:

  Ναι έτσι είναι αστεράκι μου, ούτε λέξη δεν ακούμε από πουθενά, λες και το θέμα δεν υπάρχει……
  Στα links που έβαλα όμως, μπορούμε να ενημερωνόμαστε καθημερινά για τις ενέργειες;των κατοίκων και όχι μόνο!
  Η ψηφοφορία του κόσμου, μέρα με τη μέρα αυξάνεται και αυτό είναι σημαντικό! 😉

  ΑΦιλιά καρδιάς και πολύ προβληματισμένα, επίσης…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.