«Ιδανικός και ανάξιος εραστής»…

Το να πλησιάζει κάποιος ένα ποιητή μέσα απ΄ ένα τραγούδι, νομίζω πως είναι ότι καλύτερο και ας τον είχε κάποτε συναντήσει και μελετήσει «αλλιώς» όταν πήγαινε σχολείο.

 

.

Θα μείνω πάντα ιδανικός κι ανάξιος εραστής
των μακρυσμένων ταξιδιών και των γαλάζιων πόντων,
και θα πεθάνω μια βραδιά σαν όλες τις βραδιές,
χωρίς να σχίσω τη θολή γραμμή των οριζόντων.

Για το Μαδράς τη Σιγκαπούρ τ’ Αλγέρι και το Σφαξ
θ’ αναχωρούν σαν πάντοτε περήφανα τα πλοία,
κι εγώ σκυφτός σ’ ένα γραφείο με χάρτες ναυτικούς,
θα κάνω αθροίσεις σε χοντρά λογιστικά βιβλία.

Θα πάψω πια για μακρινά ταξίδια να μιλώ,
οι φίλοι θα νομίζουνε πως τα `χω πια ξεχάσει,
κι η μάνα μου χαρούμενη θα λέει σ’ όποιον ρωτά:
«Ήταν μια λόξα νεανική, μα τώρα έχει περάσει»

Μα ο εαυτός μου μια βραδιά εμπρός μου θα υψωθεί
και λόγο ως ένας δικαστής στυγνός θα μου ζητήσει,
κι αυτό το ανάξιο χέρι μου που τρέμει θα οπλιστεί,
να σημαδέψει κι άφοβα το φταίχτη θα χτυπήσει.

Κι εγώ που τόσο επόθησα μια μέρα να ταφώ
σε κάποια θάλασσα βαθειά στις μακρινές Ινδίες,
θα `χω ένα θάνατο κοινό και θλιβερό πολύ
και μια κηδεία σαν των πολλών ανθρώπων τις κηδείες.

.

124219g-kavadias2

Το «ιδανικός και ανάξιος εραστής» είναι ένα από τα πιο ωραία ποιήματα του Νίκου Καββαδία που μελοποιήθηκε από τον Γιάννη Σπανό το 1975 βρίσκεται στην Ανθολογία Γ’.  και το τραγουδάει ο Κώστας Καράλης.
Ας δούμε όμως από ποια γεγονότα εμπνεύστηκε για να γράψει το συγκεκριμένο του ποίημα.

.

kavvadiasbioνν

Ο Νίκος Καββαδίας γεννήθηκε στις 11 Ιανουαρίου του 1910 στην Άπω Ανατολή, στο Νικόλσκι Ουσουρίσκι, μια μικρή πόλη της Μαντζουρίας, κοντά στην περιοχή του Χαρμπίν. Ο Νίκος ήταν το δεύτερο παιδί του Χαρίλαου και της Δωροθέας Καββαδία, οι οποίοι είχαν ακόμη τρία παιδιά, την Ευγενία, τον Δημήτρη και τον Αργύρη.

.

Νίκος Καββαδίας Ήθελαμμ

Ο πατέρας τους Χαρίλαος είχε την ρώσικη υπηκοότητα και διατηρούσε επιχείρηση εισαγωγών εξαγωγών, τροφοδοτώντας κυρίως τον τσαρικό στρατό, στον οποίο υπηρετούσε και ως έφεδρος αξιωματικός. Η μητέρα τους Δωροθέα καταγόταν από την κεφαλονίτικη εφοπλιστική οικογένεια των Αγγελάτων.

.

kavadias_8π

Το 1914, με τις εξεγέρσεις στη Μαντζουρία αλλά και σε ολόκληρη την Κίνα, ο Χαρίλαος Καββαδίας έφερε την οικογένεια του πίσω στην Ελλάδα, στην Άσσο και στο Φισκάρδο της Κεφαλληνίας, κοντά στους παππούδες.   Ο ίδιος επέστρεψε στη Μαντζουρία αλλά τον βρήκε η Οκτωβριανή Επανάσταση και ο ρωσικός εμφύλιος, με αποτέλεσμα να αποκλειστεί στη Σιβηρία. Στην συνέχεια φυλακίστηκε και έχασε όλη την περιουσία του. Το 1920 επιστρέφει στην Ελλάδα, σε άσχημη ψυχολογική και σωματική κατάσταση.

.

kavadias_101

Το 1921 η οικογένεια Καββαδία μετακόμισε στον Πειραιά, αρχικά στη Φρεατίδα και στη συνέχεια στο Πασαλιμάνι.Εκείνη την εποχή ο εντεκάχρονος Νίκος Καββαδίας πήρε το βάπτισμα της θάλασσας με το πλοίο «Πολικός» των Αγγελάτων, ταξιδεύοντας στη γραμμή Πειραιάς – Σμύρνη – Κωνσταντινούπολη μαζί με τον πατέρα του, ο οποίος αφού συνήλθε, δούλευε ως τροφοδότης του πλοίου.

.

Image1ν

Στο μεταξύ ο Νίκος, ο Κόλιας όπως των φώναζαν, ήδη από το Δημοτικό Σχολείο, είχε αρχίσει να εκδηλώνει την κλίση του στο γράψιμο. Σκάρωνε στιχάκια, έγραφε λογοτεχνικά κείμενα, ενώ με την οικονομική ενίσχυση συγγενών και φίλων είχε εκδώσει μια σχολική εφημερίδα, τον Σχολικό Σάτυρο.   Ακόμη, έστελνε ποιήματα του στην Διάπλαση των Παίδων με το ψευδώνυμο «μικρός ποιητής». Στο Δημοτικό επίσης υπήρξε συμμαθητής του Γιάννη Τσαρούχη. Παράλληλα με το γράψιμο και το διάβασμα, ο Νίκος Καββαδίας ασχολήθηκε με τον αθλητισμό.

.

kavadias_9

Γυμναζόταν στο παλιό γυμναστήριο του Πειραιά, όπου έκανε πυγμαχία και αγωνιζόταν στον Πειραϊκό Σύλλογο.  Τελειώνοντας το Γυμνάσιο γράφτηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας, αλλά σύντομα εγκατέλειψε τις σπουδές του για να εργαστεί σε ναυτιλιακό γραφείο του Πειραιά.κρατώντας τα χοντρά λογιστικά βιβλία.

.

ªTO MAPAM¦OY

Οι πνευματικές του ανησυχίες όμως, αλλά κυρίως οι ιστορίες των ναυτικών που άκουγε καθημερινά στο γραφείο τον συνάρπαζαν και του δημιουργούσαν μια έντονη διάθεση για ταξίδια μακρινά.   Ήθελε να γνωρίσει τον κόσμο και ενώ ήταν αποφασισμένος να μπαρκάρει, βρέθηκε αντιμέτωπος με τη μητέρα του, την Δωροθέα, η οποία ως γόνος της κεφαλονίτικης εφοπλιστικής οικογένειας των Αγγελάτων γνώριζε καλά τις δυσκολίες που συναντάνε οι ναυτικοί και, φυσικά ως μητέρα δεν ήθελε το παιδί της να φύγει μακριά.   Θεωρούσε επίσης πως το να ταξιδέψει ο Νίκος ήταν μια τρέλα, μια λόξα νεανική και πως κάποια στιγμή θα του περνούσε.

.

kavadias_11

Όμως για τον Καββαδία δεν ήταν μια λόξα νεανική, ήταν όνειρο ζωής.  Έτσι, μετά τον θάνατο του πατέρα του Χαρίλαου το 1929 και παρά τις έντονες ακόμη αντιρρήσεις της μητέρας του, αποφασίζει να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα, μπαρκάρει στο φορτηγό «Άγιος Νικόλαος», γραμμή Πορτ Σαιντ – Αλεξάνδρεια – Μασσαλία.

.

Scan8

Από τότε και μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου του 1975 που έφυγε από τη ζωή, θα περιπλανηθεί σε όλους τους ωκεανούς και θα καταγράψει μέσα στα ποιήματα και τα πεζά του ένα μεγάλο μέρος από την καθημερινή ζωή των ναυτικών στα πλοία και τα λιμάνια, όπως επίσης και διάφορα περιστατικά που βίωσε ή άκουσε σε πάμπολλα ταξίδια του ως ασυρματιστής.

.

Untitled-37_30

Στην κατοχή περνάει στις γραμμές της Εθνικής Αντίστασης και γίνεται μέλος του ΕΑΜ στη συνέχεια γίνεται μέλος του ΚΚΕ και εντάσσεται στην Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών.

.

καββαδίαςππ

Λεπτομέρειες για το έργο που άφησε μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

.

kavadias8υ

Ο Νίκος Καββαδίας δεν πέθανε στην αγκαλιά της θάλασσας, όπως ο ίδιος είχε ποθήσει, πέθανε σε μια κλινική της Αθήνας, τους «Αγίους Αποστόλους» στις 10 Φεβρουαρίου του 1975 από εγκεφαλικό επεισόδιο και είχε μια κηδεία «σαν των πολλών ανθρώπων τις κηδείες».
Κηδεύτηκε στο Α΄ νεκροταφείο όπου παρευρέθηκε σύσσωμος ο καλλιτεχνικός κόσμος…

.

Εδώ μπορείτε να δείτε ένα πολύ καλοφτιαγμένο video μ’ ένα λιγότερο γνωστό αλλά εξαιρετικά μελοποιημένο ποίημα του και τραγουδούν οι «Ξέμπαρκοι», με τίτλο «Yara Yara» σε σύνθεση Ηλίας Αριώτης και Νότης Χασάπης.
(Το πλοίο είναι το «Ιόνιον» 1934)

.

.

Χάρηκα πολύ όταν βρήκα στο youtube και μια εκπομπή της «τότε» ΕΡΤ αφιερωμένη στον Καββαδία.

.

 

.

Μετά από αυτό το εξαιρετικό αφιέρωμα στον Κόλια, από την ΕΡΤ, όπου ο Αναγνωστάκης, απαγγέλει Καββαδία, τι θα μπορούσα να γράψω σαν επίλογο σε μια ανάρτηση;

Μόνο, πως ο Νίκος Καββαδίας υπήρξε ένας άξιος εραστής της ζωής.

.

 

.

.

About Άιναφετς

To Άιναφετς είναι το ανάποδο του ονόματος Στεφανία και μ’ αυτό εμφανίζεται ως “μάγισσα Άιναφετς” σε ιστορίες του “Παραμυθά.
This entry was posted in Διάφορα. Bookmark the permalink.

38 Responses to «Ιδανικός και ανάξιος εραστής»…

 1. Ο/Η Tzina λέει:

  Σ’ ευχαριστούμε που μοιράστηκες μαζί μας τούτο το κείμενο.
  Προσωπικά γνώριζα λίγα και πολύ γενικά πράγματα για τον Καββαδία.
  Με βοήθησες να μάθω περισσότερα, πιο λεπτομερή και με μεγαλύτερο ενδιαφέρον!
  Καλή σου ΄μέρα Στεφανία μου 🙂

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Μαζί με σας Τζίνα μου, γνώρισα καλύτερα και εκτίμησα τον Καββαδία… και δεν τελείωσε η μελέτη μου, έχω σκοπό ν’ αναζητήσω και τα γράμματα που έγραψε στον μοναδικό μεγάλο του έρωτα! 😉

   ΑΦιλιά και καλή βδομάδα από αύριο! 😉

 2. Τι θαυμάσια και υπεπλήρης ανάρτηση!
  Τη στέλνω σε φίλο ναυτικό και λάτρη του έργου του Κόλια.

  Καλή μας μέρα!

 3. Ο/Η Γιώργος-Hengeo λέει:

  Εξαιρετικό αφιέρωμα! Όσο για το ποίημα, ούτε να το ήξερες, μετά από μία απογοήτευση νιώθω ανάξιος εραστής (για ιδανικός δεν ξέρω). Πάντως καταλήγω ότι ούτε το να κατηγορεί κανείς τον εαυτό του, ούτε τους άλλους, ούτε το να το σκέφτεται ξανά και ξανά ωφελεί..

  ΑΦ!

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Μα τι μου λες τώρα Γιώργο, αλίμονο αν κρίναμε την αξία των ανθρώπων… ως εραστές… και που να ήξερες πόσοι ανάξιοι κυκλοφορούν και νομίζουν πως είναι και άξιοι εραστές… Για μένα, άξιος εραστής είναι αυτός που ζει και αγαπά πραγματικά τη ζωή! 😉

   ΑΦ! και καλή βδομάδα από αύριο! 🙂

 4. Εξαιρετικό αφιέρωμα σ’ έναν άνθρωπο που αγαπήθηκε πολύ και συνεχίζει να μας συντροφεύει με τους μοναδικούς του στίχους. Δεν είχα ως τώρα την ευκαιρία να διαβάσω τέτοιες λεπτομέρειες απ’ την προσωπική του ζωή και σ’ ευχαριστώ που μου έδωσες την ευκαιρία να το κάνω.
  Στεφανία μου, καλό σου βράδυ!

 5. Ο/Η Άιναφετς λέει:

  Καλημέρα Μαρία μου!
  Αν σου πω τώρα, πως η ίδια, μόνο τον τελευταίο καιρό συμφιλιώθηκα γενικά με τη ποίηση και αυτό γιατί για 12 χρόνια κάθε βδομάδα, προσπαθούσα να μάθω στον μεγάλο μου γιό ( τον Γάλλο!) κάτι απίστευτα δύσκολα γαλλικά ποιήματα που τους υποχρέωναν ν’ αποστηθίζουν στο γαλλικό σχολείο όπου πήγε απ΄ τη πρώτη δημοτικού…. μια κόλαση! 😉
  Όαση πλέον για μένα, η καλή ποίηση! 🙂

  ΑΦιλιά και εύχομαι καλή βδομάδα! 🙂

  ΥΓ: Νομίζω πως κανείς κατανοεί καλύτερα τον ποιητή, αν διαβάσει για τη προσωπική του ζωή.

 6. Ο/Η me (maria) λέει:

  Καταπληκτική ανάρτηση, υπέροχο αφιέρωμα!
  Να είσαι καλά!!
  Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα!

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Χαχαχα! είδες Μαρία μου φάνηκε πως δεν είμαι σε διακοπές, τουλάχιστο έτσι έχω πιο πολύ χρόνο να ψάχνω τα θέματα των αναρτήσεων μου! 😉
   Θα φύγουμε (καλώς εχόντων των πραγμάτων) την άλλη βδομάδα… αλλά το pc μαζί, για να μπορώ ν’ απαντώ βασικά στα mails!

   ΑΦιλιά και καλή μας συνέχεια! 🙂

 7. Ο/Η ηλιογράφος λέει:

  Φευγάτος και αγαπημένος, «δέκα λογιών παλλικαριές, οι εννιά να δραπετεύεις» 🙂 δεν ξέρω ποιός το έχει πει αυτό αλλά νομίζω ότι του ταιριάζει 🙂

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Οι φευγάτοι και οι αγαπημένοι, βρίσκουν άπειρους τρόπους επικοινωνίας! 😉
   Μου αρέσουν, όλοι οι δραπέτες!

   ΑΦιλιά και καλά να είσαι, όπου και να είσαι! 🙂

 8. Ο/Η ekfrasou λέει:

  Καλημερα αγαπημενη μου φιλη!
  Ευχομαι να περνας ομορφα!
  Υπεροχο ποιημα!
  Υπεροχο κειμενο!
  Ευχαριστουμε τοσο πολυ!
  Φιλακια πολλα γλυκια μου!

 9. Ο/Η aristea k λέει:

  Υπέροχη ανάρτηση Στεφανία μου για έναν αγαπημένο ποιητή και ένα τραγούδι ποίημα που έχω λατρέψει με τη φωνή του Καράλη!
  Έμαθα και λεπτομέρειες που αγνοούσα! Σε ευχαριστώ πολύ!
  Καλημέρα!
  Φιλάκια ♥

 10. Ο/Η Άιναφετς λέει:

  Έτσι είναι Αριστέα μου, υπέροχο ποίημα και υπέροχο τραγούδι και αυτό αποκτά άλλη αξία αν έχεις διαβάσει και για τη ζωή του!

  Χθες το βράδυ ενθουσιάστηκα, γιατί σε μια οικογενειακή συγκέντρωση έμαθα πως ο πεθερός μου που δυστυχώς δεν γνώρισα ήταν φίλος του Καββαδία και επίσης, πως ο πρώτος ξάδελφος τού Νίκου- άνδρα μου που ήταν καπετάνιος, ο Καββαδίας του είχε χαρίσει και υπογράψει ένα βιβλίο του, (σε κάποιο απ΄ τα ταξίδια τους!)…
  Πολύ μου αρέσουν αυτές οι συγκυρίες! 😉

  ΑΦιλιά και χαίρομαι που ξεκουράζεσαι ακόμα απ΄ τα σχόλια στο blog σου! 🙂

  • Ο/Η aristea k λέει:

   :))
   Και θα πάρει λίγο καιρό ακόμα Στεφανία μου! Αν και μου έχει λείψει τρομερά η επικοινωνία και το blogging (αφού περνάω πολύ λίγο χρόνο διαδικτυακά πια), θα το τραβήξω γιατί θα κάνω κι άλλα σεμινάρια προσεχώς με διάφορες τεχνικές και όλα αυτά απαιτούν χρόνο για εξάσκηση. Όπως και το διάβασμα ..Ούτε πανελλήνιες να έδινα! :)))
   Και μόλις έσπασα το ποτήρι που έπινα…πάω να το ντεκουπάρω κι αυτό 😉 αχαχαχα!!
   Φιλάκια! ♥

   • Ο/Η Άιναφετς λέει:

    Καλημέρα Αριστέα μου!
    Νομίζω πως πολύ καλά το πας, (τώρα πια!), γιατί είμαι της γνώμης ότι παραείχες ασχοληθεί με το blogging και αυτό βέβαια μας άρεσε (πολύ) εμάς, αλλά δεν σου άφηνε το χρόνο να κάνεις και άλλα πράγματα που σου άρεσαν… ακόμα και τώρα, χμ!… βλέπω πως συνεχίζεις τις σχεδόν καθημερινές σου αναρτήσεις και τις επισκέψεις στους φίλους σου και μόνο έχεις κλειστά τα σχόλια… Ε! είναι σχετική ξεκούραση!!!
    Είμαι της άποψης πως μια ανάρτηση κάθε πέντε-έξι μέρες είναι υπέρ αρκετό, έτσι προλαβαίνουν να σε διαβάσουν όλοι και εσύ ν’ απαντήσεις «εμπεριστατωμένα» σε όλους! 😉

    ΑΦιλιά χαμογελαστά και πάντα δημιουργικά! 🙂

 11. Να ήξερες Στεφανια μου… τι όμορφα που νιώθω κάθε φορα που θα περασω απο εδώ!!!! εκτός το οτι μορφώνομαι…ναι για μενα είναι μόρφωση ότι μαθαινω διαβαζοντας εδώ..είναι αλήθεια .. οτι ονοματα σαν τον Καββαδία μονο ακουστα και μεσα απο τους μελοποιημενους στίχους του τον ξερω…αυτό το αφιέρωμα σου με εκανε να τον γνωρίσω καλήτερα και χαιρομαι πολύ για αυτό .. γιατί οταν θα αναφερω το ονομα του .. δεν θα είναι απλα ένα όνομα για μενα.. θα ξερω τι ..και πως ήταν στην ζωή του .. ο ποιητής…ενα ακομη σύν στις γνώσεις μου… να είσαι καλα ….. ομως θελω να αφήσω εδώ και τον θυμασμό μου για την προηγούμενη αναρτηση σου σχετικα με τις προσωπικες σκηνοθετικές δουλειές του γιού σου…που είναι γεματες απο τις αξιες που χάνονται πια …. ξερω πόσο δυσκολο ειναι να αναδειχτούν τέτοια ταλέντα.. εδώ…του ευχωμαι τα καλύτερα και να δει τα ονειρα του να πραγματοποιούναι…… να περνάς καλά φιλακιαααααα!!:)

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Καλησπέρα Ρούλα μου!
   Σε όλα σχεδόν τα σχόλια τονίζω, πως μαζί μαθαίνουμε, και εγώ λίγα γνώριζα… βασικά ότι γνωρίζω, πχ για τα ψυχολογικά-φιλοσοφικά, τα γνωρίζω μέσα απ’ τη προσωπική μου παρατήρηση… για όλα τα υπόλοιπα να είναι καλά το google που μας παρέχει ότι θέλουμε να μάθουμε! 😉
   Ο γιόκας παιδεύεται όπως όλα τα ταλαντούχα παιδιά και αυτό είναι κάτι που το ξέρεις και εσύ πολύ καλά! 😦

   ΑΦιλιά με μια μεγάλη αγκαλιά, συναδελφική! 🙂

 12. Ο/Η oneiraparamithiou λέει:

  Τα μελοποιημένα ποιήματά του με συντρόφευσαν στην εφηβεία μου, τα λάτρεψα. Δεν ήταν μόνο η ευαισθησία της μουσικής που τα συντρόφευε, αλλά και οι δύσκολες λέξεις που τα απάρτιζαν. Τα νοήματα τους όχι πάντα ευδιάκριτα, και με έβρισκαν να τα ταυτίζω με καταστάσεις που βίωνα εκείνη την στιγμή…Για τη ζωή του δεν γνώριζα λεπτομέρεις, παρά μόνο το ότι ήταν ναυτικός, η αριστοκρατική του καταγωγή και το γεγονός ότι το θαλασσινό ταξίδεμα ψυχής και σώματος αποτελούσε εφηβικό του όνειρο, τον ξαναπροσδιόρισαν μέσα μου μαγισσούλα μου και θαύμασα την πίστη στο εφηβικό του όνειρο, τη συνέπεια, τις θυσίες για να το ακουλήσει, την επίγνωση των δυσκολιών, την έλλειψη κριτικής απέναντι στον κόσμο που αποτελούσε κομμάτι του. Τυχερός όποιος από μικρός ξέρει πως θέλει να πορευτεί ενάντια στις Σειρήνες της Τρέλας της ίδιας της Λογικής… 😉
  Θαυμάζω το γεγονός επίσης ότι με τον τρόπο του πρόσφερε τόσα στους ναυτικούς και πωςτους έβαλε να βουτήξουν όχι μόνο ως ήρωές του, αλλά και ως αναγνώστες του στον δύσκολο κόσμο της ποίησης. Τους έκανε επίσης να νιώθουν κάτι ξεχωριστό και όχι μόνο φυγάδες λόγω δύσκολων οικονομικών συνθηκών. Αυτό από μόνο του ςίναι επίτευγμα.
  Τέλος, κρατάω το ομότιτλο με την ανάρτησή σου τραγούδι. Δεν το γνώριζα μέχρι σήμερα, το άκουσα ήδη δις και θα θελα να το ξανακούσω για να συγκρατήσω την τόσο σημαντική για μένα έννοια, πως αν στη ζωή δεν κάνουμε αυτό που βαθιά επιθυμούμε, πρώτος αδίκαστος δικαστής ο ευατός μας θα μας δικάσει για αυτό…Φιλιά απογευματινά και αληθινά, σε ευχαριστούμε (και) για τούτη την πολύτιμη ανάρτηση!

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Έτσι ακριβώς Κατερίνα μου!
   Να πραγματοποιούμε τις βαθιές μας επιθυμίες, πάντα προσεχτικά και φτάνει αυτές να μην είναι εγωιστικές, γιατί κινδυνεύουν να μετατραπούν σε εμμονές…. και ξέρω πολύ καλά για τι πράγμα μιλάω! 😉
   Το μόνο που έχω εντοπίσει στον Καββαδία και μόνο στην εκπομπή της ΕΡΤ αναφέρεται, είναι η προσωπικές του σχέσεις με τις γυναίκες… ερωτεύτηκε μόνο στα γεράματα του, μια πολύ νέα γυναίκα…

   Πάω και εγώ να ξανακούσω το τραγούδι!

   ΑΦιλιά και καλή μας μέρα! 🙂

   • Ο/Η oneiraparamithiou λέει:

    Τη Θεανώ, ναι, μια νεαρή φιλόλογο για την οποία έγραψε και το τελευταίο ποιήμα του λίγες μέρες προτού φύγει από τη ζωή…

    • Ο/Η Άιναφετς λέει:

     Τραγικό να συναντάς τον Έρωτα λίγες μέρες πριν φύγεις απ΄ τη ζωή….
     Δεν έχω διαβάσει αυτό το ποίημα και θα το αναζητήσω…
     ΑΦιλιά και καλό μήνα να έχουμε, με αγάπη στις καρδιές πάνω απ όλα! ❤

 13. Ο/Η xristin λέει:

  Μπορεί κάποιοι να λένε ότι η ποίηση είναι για τους ελιτιστές,εντούτοις η ποίηση του Καββαδία κατάφερε με την αμεσότητα της να γίνει ποίηση για πολλούς.
  Βοήθησε βεβαίως και η έξοχη μελοποίηση από τον Μικρούτσικο και Σπανό στην διάδοση της ποίησης του στο ευρύ κοινό.
  Λάτρης της θάλασσας και των μακρινών ταξιδιών αισθανόταν ιδιαίτερα άβολα στην στεριά «Ζαλίζομαι στη στεριά. Το πιο δύσκολο ταξίδι το πιο επικίνδυνο το ΄καμα στην άσφαλτο από το Σύνταγμα στην Ομόνοια».
  Ο Καββαδίας συγκίνησε,συγκινεί και θα συνεχίσει να διαβάζεται και να τραγουδιέται με πάθος ανεξήγητο για ποίηση που εμπεριέχει πλήθος άγνωστων λέξεων για το ευρύ κοινό γιατί είναι λέξεις του ναυτικού κώδικα.
  Πως καταφέρνει αυτός ο άνθρωπος και σε κάνει συνταξιδιώτη του μόνο αυτός το ήξερε.
  Δεν είναι ανάγκη να ξέρεις τι σημαίνει….. παταράτσα, καραντί και όρντινα για να ταυτιστείς με τον στοίχο του.
  Κάτι σε τραβά σε αυτήν την ποίηση που δεν μπορείς να το προσδιορίσεις.
  Εύγε Στεφανία για το έξοχο αφιέρωμα στον…..ιδανικό και ανάξιο εραστή που φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την γέννηση του.
  Τις φιλούρες μου

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Ω! Χριστίνα, δεν ξέρεις πόσο χαίρομαι που και εσύ εκτιμάς τον Καββαδία και απ΄ ότι βλέπω τον έχεις πολύ πολύ καλά κατα-νοήσει! 😉

   Διάβασα επίσης πως ήταν πολύ καλός γνώστης της Ελληνικής γλώσσας και αυτό φαίνεται απ’ τα κείμενα του!

   Δεν χορταίνω να τον διαβάζω και ν’ ακούω ξανά και ξανά τα μελοποιημένα ποιήματα του!

   ΑΦιλιά πολλά πολλά και κάνε και καμιά βουτιά και για μας τους εγκλωβισμένους, απ΄ το πανέμορφο νησί σου! 🙂

 14. Ο/Η Ανν Λου λέει:

  Ένιωσα τυχερή που διάβασα το κείμενο σου. Ήξερα αρκετά τον Νίκο Καββαδία αλλά αποσπασματικά , κυρίως μέσα από την ποίηση του , τα μελωπιημένα τραγούδια του λίγα βιογραφικά. Είχα εντυπωσιαστεί με τις λέξεις του . Το καραντί, το πούσι,παλινόριο τις εικόνες του, το γλυκό της Κυριακής , στην ζώνη μου δεμένο. Ένας άλλος κόσμος. Κάτι σαν συνθηματικό, όταν πλησια΄σεις την ποίηση του για ένα άλλο κόσμο. Ο Καββαδίας είναι η πιο τρανή απόδειξη πως η ποίηση είναι έξω στον κόσμο , στην ζωή , στους ανθρώπους . Είναι πολύ σπουδαία η δουλειά που κάνεις , ΄Αιναφτες , είναι πολύ σπουδαίο το μεράκι σου. Νιώθω τυχερή. Τύχη με επιγνωση.

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Ὁ ἔρωτάς σου μία πληγὴ καὶ τρεῖς κραυγές.
   Στὰ κόντρα σκούζει ὁ μακαρᾶς καθὼς τεζάρει.
   Θαλασσοκόρη τοῦ βυθοῦ – χίλιες ὀργιὲς –
   τοῦ Ποσειδώνα ἐγὼ σὲ κέρδισα στὸ ζάρι.

   Καὶ σ᾿ ἔριξα σ᾿ ἕνα βιβάρι σκοτεινὸ
   ποὺ στέγνωσε καὶ ξανεμίστηκε τὸ ἁλάτι.
   Μὰ ἐσὺ προσμένεις ἀπ᾿ τὸ δίκαιον οὐρανὸ
   τὸ στεριανό, τὸ γητευτή, τὸν ἀπελάτη.

   Ὅταν θὰ σμίξεις μὲ τὸ φῶς ποὺ σὲ βολεῖ
   καὶ θὰ χαθεῖς μέσα σὲ διάφανη ἀμφιλύκη
   πάνω σὲ πράσινο πετούμενο χαλί,
   θὰ μείνει ὁ ναύτης νὰ μετρᾶ τὸ ἄσπρο χαλίκι.

   Καλημέρα Άννα!
   Πριν σου απαντήσω, έψαξα και διάβασα για την Θεανώ… και επειδή εμείς νομίζω πως επικοινωνούμε, παραθέτω αυτό το ποίημα…

   Καλό μας μήνα! ❤

 15. Ο/Η Zeta λέει:

  Πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα… δεν ήξερα τόσες λεπτομέρειες για τη ζωή του. Μου αρέσουν πολύ τα μελοποιημένα ποιήματα γιατί είναι, πέρα από μια υπέροχη συνάντηση της τέχνης (μουσική και ποίηση), και ένας καλός τρόπος να αποστηθίσεις ένα αγαπημένο ποίημα!
  Καταθέτω το δικό μου αγαπημένο από Καβάφη σε σύνθεση Θάνου Μικρούτσικου: https://www.youtube.com/watch?v=v13KBlQNg8s.

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Ω! Ζέτα μου, ενώ είχα διαβάσει το ποίημα του Καβάφη, δεν το είχα ακούσει μελοποιημένο… εξαιρετικό και πολύ σ’ ευχαριστώ που έβαλες το link…

   Για τις «επιστροφές» όμως έχω μια ένσταση… «επιστρέφω» μόνο για να διδαχτώ και να μη κάνω τα ίδια λάθη… 😉

   ΑΦιλιά πολλά πολλά και καλό υπόλοιπο καλοκαιριού! 🙂

 16. Ο/Η lefti λέει:

  Εξαιρετική ανάρτηση Μαγισσούλα μου…
  Σε ευχαριστώ
  ΑΦιλιά…:))) και όμορφη Τρίτη να έχεις..

 17. Ο/Η Άιναφετς λέει:

  Εξαιρετικός είναι ο Καββαδίας που και η ίδια τώρα ανακάλυψα!

  ΑΦιλιά αγαπημένη Ελευθερία! 🙂

 18. Τι εξαίρετο αφιέρωμα στον αγαπημένο Καββαδία, τι περιποιημένη ανάρτηση, Στεφανία μας!!! Ευχαριστούμε :]]]]

 19. Ο/Η Άιναφετς λέει:

  Πολύ χαίρομαι Ειρήνη μου, που βρήκες χρόνο να τη διαβάσεις… γιατί είναι απ΄ τις αγαπημένες μου αναρτήσεις! 😉

  ΑΦιλιά πολλά πολλά! 🙂

 20. Ο/Η Foteini λέει:

  Υπέροχο αφιέρωμα για εναν πολυ αγαπημένο ποιητή που κάθε άλλο παρά ανάξιος εραστης της θάλασσας υπηρξε 🙂

 21. Ο/Η Άιναφετς λέει:

  Ποιητική αδεία Φωτεινή μου, μπορούμε να πούμε πολλά…. όπως «τα καράβια δεν τα πάμε…μας πάνε…» 😉
  Χαίρομαι όταν μοιραζόμαστε παρόμοιες αφιερώσεις! 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.