Ο Σωκράτης τσιμπά και ενοχλεί!

 

socratesΣωκράτης. (169-399 πχ)

Ο Σωκράτης θεωρούσε τον εαυτό του αλογόμυγα που τσιμπά και ενοχλεί τους εφησυχασμένους πολίτες, ξυπνώντας τους απ΄το λήθαργο…

Ο φιλόσοφος Σωκράτης παραμένει ένα αίνιγμα, όπως άλλωστε υπήρξε και όσο ζούσε. Παρόλο που δεν άφησε ούτε δείγμα συγγράμματος, θεωρείται ακόμα και σήμερα ένας από τους φιλοσόφους που άλλαξαν για πάντα το πώς αντιλαμβανόμαστε την φιλοσοφία και επηρέασε σχεδόν όλες τις υπόλοιπες φιλοσοφικές σχολές.
Πέρασε τη ζωή του στις αγορές και του δρόμους της Αθήνας και θεωρούσε ότι τα χωράφια και τα δέντρα δεν έχουν κάτι να του πουν.
Ό,τι ξέρουμε για αυτόν το γνωρίζουμε μέσω άλλων, όπως τον Πλάτωνα, τον Ξενοφώντα και τον Αριστοτέλη.
Η ζωή του θεωρείται παράδειγμα προς μίμηση για μια φιλοσοφική ζωή – όπως εξάλλου και ο θάνατός του.
Είναι πολύ δύσκολο όμως να διακρίνουμε τον ιστορικό Σωκράτη, από τον Σωκράτη όπως τον παρουσιάζει κάθε ένας που γράφει γι’ αυτόν, που τελικά έχει δημιουργηθεί μια κατάσταση γνωστή ως το “Σωκρατικό πρόβλημα”. Δεν έχουμε τον αληθινό Σωκράτη, αλλά τις πολλές ερμηνείες που αναπαριστούν έναν θεωρητικά πιθανό Σωκράτη.

 

soc371

«Ο Σωκράτης πίνει το κώνειο»
Francois Luis Joseph Watteau.

Ξέρουμε πάντως ότι ήταν γιος του Σωφρονίσκου και της Φαιναρέτης από το δήμο της Αλωπεκής. Παντρεύτηκε σε μεγάλη ηλικία την Ξανθίππη κι έκαναν 3 παιδιά.
Στις φιλοσοφικές του έρευνες τον παρακολουθούσαν πολλοί, κυρίως νέοι και σχηματίστηκε γύρω του ένας όμιλος, που δεν αποτελούσε όμως σχολή, γιατί ο Σωκράτης δεν δίδαξε συστηματικά, αλλά διαλεγόταν σε κάθε σημείο της πόλης, με ανθρώπους κάθε κοινωνικής τάξης.
Σε αντίθεση με τους σοφιστές δεν έπαιρνε χρήματα από τους μαθητές του. Δήλωνε ότι άκουγε μέσα του μία φωνή, την οποία ονόμαζε «δαιμόνιο» και του απαγόρευε να πράττει κάποια πράγματα, ανεξαρτήτως καλού ή κακού όμως, δεν πρέπει δηλαδή να συγχέεται με την έννοια της συνείδησης. Αυτό βέβαια δεν ακουγόταν πολύ ωραίο στους υπόλοιπους Αθηναίους. Απέφευγε την εμπλοκή στην πολιτική και προτιμούσε να πορεύεται τη δική του ανεξάρτητη πορεία. Μόνη εξαίρεση, όταν η πατρίδα τον καλούσε.

 

David_-_The_Death_of_Socrates

«Ο θάνατος του Σωκράτη»
Ζακ-Λουί Νταβίντ.

Για τη ζωή του Σωκράτη όσα ξέρουμε προέρχονται κατά κύριο λόγο από τον Διογένη τον Λαέρτιο (Βίοι Φιλοσόφων) και τον Πορφύριο (Φιλοσόφου Βίος) και δευτερευόντως από τον Ξενοφώντα και τους πλατωνικούς Διαλόγους.
Όπως φαίνεται ήταν άνθρωπος «περπατημένος» από τα νιάτα του και παρά τις μικρές οικονομικές του δυνατότητες την έζησε τη ζωή του. Αγαπούσε τις γυναίκες, τις διασκεδάσεις και το κρασί. Όταν όμως μυήθηκε στη φιλοσοφία όλα αυτά κόπηκαν. Όχι πως το έριξε στον ασκητισμό. Εξακολουθούσε να ζει όπως και πριν αλλά απείχε των καταχρήσεων και των ηδονών, χωρίς όμως να κατακρίνει όσους εντρυφούσαν σ΄αυτές.

 

51513«Ο θάνατος του Σωκράτη».

Jacques Philippe Joseseph de Saint Questin.

Την Ξανθίππη, την γυναίκα του Σωκράτη, την αναφέρει ο Ξενοφώντας στο έργο «Συμπόσιο» , όπου ο Αντισθένης την χαρακτηρίζει ως την πλέον δύστροπη από όλες τις γυναίκες που υπάρχουν, που υπήρξαν και θα υπάρξουν. Όταν ρώτησαν τον Σωκράτη πώς την αντέχει, απάντησε ότι όπως εκείνοι που επιθυμούν να γίνουν οι καλύτεροι ιππείς διαλέγουν τα πιο ατίθασα και άγρια άλογα, επειδή αν καταφέρουν και τα χαλιναγωγήσουν, θα τιθασεύσουν ευκολότερα τα υπόλοιπα, έτσι και αυτός αν καταφέρει να υποφέρει την Ξανθίππη εύκολα θα μπορεί να αντιμετωπίσει όλους γενικώς τους ανθρώπους.

Για την φιλοσοφία του Σωκράτη και εδώ.

Η πολυτάραχη ζωή του Σωκράτη ενέπνευσε πολλούς ζωγράφους και πολλοί πίνακες τους βρίσκονται στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου.

 

168808_10150926186154646_1642092288_n_edited

«Γνώθι σαυτόν».

«Εκείνος που περισσότερο μοιάζει με Θεό, είναι εκείνος που δεν εξαρτάται από τίποτα».

«Δεν είμαι Αθηναίος, ούτε Έλληνας, αλλά πολίτης του κόσμου».

«Αλίμονο σ’ αυτούς που δεν ξέρουν ότι δεν ξέρουν αυτά που δεν ξέρουν».

.

.

.

*

About Άιναφετς

To Άιναφετς είναι το ανάποδο του ονόματος Στεφανία και μ’ αυτό εμφανίζεται ως “μάγισσα Άιναφετς” σε ιστορίες του “Παραμυθά.
This entry was posted in Διάφορα. Bookmark the permalink.

37 Responses to Ο Σωκράτης τσιμπά και ενοχλεί!

  1. Ο/Η Η Blogger της διπλανής πόρτας λέει:

    Καλά γενικά οι αρχαίοι την ζούσαν την ζωή τους μην το κάνουμε θέμα χαχαχα
    Δεν το γνώριζα ότι η γυναίκα του ήταν τόσο δύστροπη, τώρα εξηγείται το «Σε συμβουλεύω να παντρευτείς. Αν βρεις μια καλή γυναίκα θα είσαι ευτυχισμένος. Αν όχι, θα γίνεις φιλόσοφος». Το έλεγε βιωματικά ο άνθρωπος! χιχι.
    Πάντως πως γίνεται βρε μαγισσούλα μου, από μια γη που φιλοξενούσε τις πιο αγέρωχες φωνές και τις πιο μεγάλες φιλοσοφίες να καταντήσουμε σε αυτά τα χάλια ποτέ μου δεν θα το κατανοήσω.
    Σε γλυκοφιλώ και σε καλημερίζω!

    • Ο/Η Άιναφετς λέει:

      Φυσικά και μια χαρά τη ζούσαν τη ζωούλα τους οι πρόγονοι μας, γιατί η τότε νοοτροπία, ήταν «απόρροια» της φιλοσοφίας και της Δημοκρατίας που επικρατούσε …
      Ακόμα και οι δούλοι, μπορούσαν να ακούσουν τον Σωκράτη να μιλά! (ενώ οι τωρινοί δούλοι του συστήματος, τι ακούν;) 😦
      Τότε ο δάσκαλος, δίδασκε και τα λόγια του, τα «κρατούσε» και όχι το σημερινό, που άλλα λένε/ λέμε και άλλα κάνουμε!!! 😉
      Καλά έκανε η Ξανθίππη και ήταν ατίθαση… ας πρόσεχε, κανείς δεν την υποχρέωσε να παντρευτεί έναν Σωκράτη! χαχαχα!
      (Μη ξεχνάμε και τη θέση της γυναίκας από τότε!) 😆
      Στο ερώτημα σχετικά με τη κατάντια μας, νομίζω πως αυτή η νοοτροπία χάθηκε στους αιώνες γιατί με τους πολέμους ανακατεύτηκαν οι πραγματικοί Έλληνες, όπως πχ, η ίδια με μαμά Γαλλίδα! χαχαχαχα! 😉

      ΑΦιλιά Μαρινάκι ευαίσθητο και ελπίζω σύντομα να σε ξαναδιαβάσουμε! 🙂

  2. Ο/Η dodo λέει:

    Γέννημα της κλασικής Αθήνας.
    Και θύμα της.

    • Ο/Η Άιναφετς λέει:

      Νομίζω dodo μου, πως ο Σωκράτης ήταν τόσο προκλητικός, που δύσκολα θα μπορούσε να έχει άλλο τέλος… Βλέπεις, είναι να μη σε τσιμπήσει μύγα! 😉

      ΑΦιλιά και καλό Σαββατιάτικο βραδάκι! 🙂

  3. Πάντα διαχρονικός και επίκαιρος. Βαριά κληρονομιά να έχουμε τέτοιους προγόνους.
    Πολύ ενδιαφέρουσα η ανάρτηση σου Στεφανία μου. Κάποιες λεπτομέρειες κυρίως αυτή με τη γυναίκα του, δεν την είχα διαβάσει και ομολογουμένως είναι πολύ φιλοσοφημένη η απάντησή του. Πώς να μην ήταν δηλαδή;
    Kαλό βραδάκι εύχομαι!

    • Ο/Η Άιναφετς λέει:

      Όλοι μας, λίγο πολύ ξέρουμε αρκετά για τον Σωκράτη, αν και πάντα υπάρχει και η αίσθηση πως δεν ξέρουμε πολύ καλά τι είπε αυτός και τι του «φόρεσαν» οι μαθητές του!
      Σ’ αυτή την ανάρτηση βασικά, με κέντρισε (ως αλογόμυγα!) η προσωπική του ζωή!
      Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι πως έχουμε τη προτομή του! 😉

      ΑΦιλιά Μαρία μου και να έχουμε επιτέλους μια ηλιόλουστη Κυριακή! 🙂

  4. Ο/Η oneiraparamithiou λέει:

    Πολυ χαίρομαι να ξανάδιαβάζω για το Σωκράτη…θυμάμαι απο το σχολείο «ρουφουσα'» αυτα που μας δίδασκαν για τη ζωή του. Τον ορισμό τέλος του ποιος άνθρωπος είναι μορφωμένος στην σκούρα φωτογραφία που μας έχεις αναρτήσει, νομίζω πρεπει να τον διαβάζουμε καθημερινα μαγισσούλα μου, για να συνειδητοποιούμε κάποια πράγματα.Πρεπει να τον κορνιζάρω, χιχι! Πολλα πολλα αφιλιά!(άσχετο, είδα πρόσφατα μια ταινια-το σινεφιλ λιονταρακι βλέπεις-κ ενθουσιάστηκα, αν βρω χρόνο θα κανω ανάρτηση, μου άρεσε πολυυυ ο σκηνοθέτης της κ για αυτο σας σκεφτόμουν- λέγεται Τερρυ Γκιλλιαν, φανταζομαι το στερνοπούλι θα τον έχει υπόψη, αλλιώς ανέφερέ του το ονομα, η ταινια λέγεται ´ο θαύματος κόσμος του Δρ. Παρνάσους´, κ ναι, ενω ξεφυγα απο το θέμα η συγκεκριμενη έχει φιλοσοφικό ένα μέρει…περιεχόμενο, αφου αφορά στην αιώνια πάλη ανάμεσα στο καλο κ στο κακό κάθε φορά που καλούμαστε να διαλέξουμε μονοπάτι για τις επιθυμίες κ τα όνειρά μας!! :))

    • Ο/Η Άιναφετς λέει:

      Πολύ χαίρομαι που χάρη στον Σωκράτη, αναφέρεις τη ταινία που είδες… θα μιλήσω με τον γιόκα να μου δώσει και άλλες πληροφορίες! 😉
      Πάντως είναι καλή ιδέα (ευκαιρία!) μια σχετική ανάρτηση!

      Για μένα πάνω απ΄ όλα μόρφωση είναι, να μπορείς να εφαρμόζεις καθημερινά την σοφία, απ΄ όπου και αν προέρχεται!

      ΑΦιλάκια με πολλά πολλά Κυριακάτικα χαμόγελα! 🙂

  5. Ο/Η Σούλη λέει:

    Ακόμη ερίζουν οι μελετητές την ύπαρξη ή μη του Σωκράτη. Και, βέβαια, δεν θα καταθέσω την άποψή μου, με βάση τα όσα έχω διαβάσει ή μελετήσει. Δεν έχει καμία σημασία, εξάλλου. Μεγάλη σημασία όμως έχει η παρακαταθήκη του λόγου, της διδασκαλίας και, κυρίως, της δομημένης διαλεκτικής που αναπτύχθηκε στα χρόνια της ζωής του.
    Για τους περισσότερους δε από εμάς, ελάχιστη σημασία έχει το ποιός είπε π.χ. «γνώθι σαυτόν» ή «εν’ οίδα ότι ουδέν οίδα», άντε και το είπε κάποιος Σωκράτης .. ε .. και λοιπόν? αν δεν είμαστε σε θέση να συνειδητοποιήσουμε το νόημα και την αξία του λόγου. Σε διαφορετική περίπτωση, θα καθόμαστε πάνω στις αρχαίες μαρμάρινες επιγραφές της εποχής και θα κοκορευόμαστε απλά τη δήθεν σπουδαιότητά μας, ως απόγονοι των θαυμαστών και λατρεμένων προγόνων μας .. τρομάρα μας!!
    Η αξία τούτης της ανάρτησης -εκτός του διδακτικού χαρακτήρα της- είναι στο ότι ο Σωκράτης τσιμπά και ενοχλεί! Πολύ σωστά το ξεκινάς, μαγισσούλα μου 😉 Είναι δε, σαν να ξεφυλλίζω πάλι τα μαθητικά μου βιβλία, χωρίς το άγχος, αυτή τη φορά, του διαγωνίσματος, όμως, αρχέτυπα διατυπώνοντάς το, ότι η γνώση είναι ανάμνηση.
    ΑΦιλιά με ΑΑγάπη 🙂
    Φρίντα

  6. Ο/Η Άιναφετς λέει:

    Έχουν έρθει εποχές Φρίντα μου, που αισθάνομαι ότι χρειαζόμαστε υπενθυμίσεις του τι είναι πραγματικά ο άνθρωπος και ο λόγος φωτισμένων ανθρώπων μπορεί να μας στρέψει προς αυτή την κατεύθυνση, φτάνει αυτός ο λόγος να είναι ευκολονόητος και ν’ αγγίζει τη καρδιά … και επίσης, φτάνει να μπορεί κανείς να πειραματιστεί πρακτικά καθημερινά με αυτό που θα του κάνει «κλικ» και αυτό το «κλικ», είναι η αναγνώριση του κάτι που έχει ήδη κανείς μέσα του!
    Γι αυτό όπως πολύ σωστά αναφέρεις, δεν έχει σημασία ποιος λέει τι, άλλα τι λέει! 😉
    Αν η αλλαγή δεν γίνει στη καρδιά του καθενός, πολύ φοβάμαι πως καμιά κοινωνική επανάσταση δεν θα φέρει την πολυπόθητη αλλαγή!
    Το διαδίκτυο αν μάθει κανείς να το χρησιμοποιεί σωστά, είναι μια ατέλειωτη πηγή πληροφόρησης και μάθησης, έτσι με κάθε μου ανάρτηση εξακολουθώ να μαθαίνω και χαίρομαι όταν μπορώ να μεταδώσω- μοιραστώ αυτά που ανακαλύπτω! 😉

    ΑΦιλιά με όλη μου την αγάπη! 🙂

  7. Ο/Η sigatabga λέει:

    Ω! Μαθαίνω εδώ πέρα μέσα και μ’ αρέσει!
    Φιλί διψασμένο για μάθηση!

  8. Ο/Η Άιναφετς λέει:

    Μαζί μαθαίνουμε Αθηνά μου και μαζί χαμογελούμε και αυτό μ’ αρέσει πολύ πολύ! 😉

    ΑΦιλιά με πολλά χαμόγελα! 🙂 🙂 😉

  9. Ο/Η aristea k λέει:

    Λοιπόν χαίρομαι που δεν κατέκρινε όσους έκαναν καταχρήσεις και που έπινε και ο ίδιος! Μου κάνει μια χαρά τούτο να το έχω ως δικαιολογία ☺
    Μου άρεσε η εξήγηση για τη δύσκολη γυναίκα του!
    Ένα σύντομο αλλά πολύ καλό αφιέρωμα στον μεγάλο φιλόσοφο!
    Τα φιλιά μου Στεφανία μου! ♥

    • Ο/Η Άιναφετς λέει:

      Χαχαχα! Αριστέα μου…. (σαν τον Σωκράτη!) και εμείς εδώ, στην τρυφερή μας μπλογκοπαρεούλα, δεν κρίνουμε κανένα και προπαντώς δεν κατακρίνουμε, γιατί είμαστε μια σοφή παρέα, μ’ ένα κοινό, την καλοσύνη, την κατανόηση, το χιούμορ και ενίοτε, μας αρέσει να «ξεκουνάμε»! 😉
      Και σαν γυναίκα, ούτε μια στιγμή, δεν ξεχνώ, όσα τράβηξαν και τραβούν ακόμα οι γυναίκες, χωρίς να παριστάνω τη φεμινίστρια… αλλά προσέχοντας να κρατώ το μέτρο!

      ΑΦιλιά αγαπημένη Αριστέα και εύχομαι να έρθει γρήγορα ότι καλύτερο επιθυμείς! 🙂

  10. Ο/Η Sophia λέει:

    Καλημερούδια!!!
    Λοιπόν, πολλά για τον Σωκράτη δεν ήξερα… Κάτι ‘τσάτρα – πάτρα’ από το σχολείο και φυσικά το κώνειο… αλλά μου άρεσε πολύ που ήταν περπατημένος ο τύπος…

  11. Ο/Η Άιναφετς λέει:

    Καλημερούδια Σοφία και καλή μας βδομάδα! 🙂

    Το «Sophia» από πάνω δεν μου βγάζει το blog σου!
    (Είσαι το «Σοφία Σοφάκι»;)
    Αν όχι και θέλεις, στείλε μου το link από το blog σου!

    Νομίζω, πως μόνο τα περπατημένα άτομα, μπορούν και ξέρουν να επι-κοινωνούν! 😉

    ΑΦιλιά πάντα καρδιάς! 🙂

  12. Ο/Η evonita λέει:

    Σωκράτη εσύ σούπερ σταρ!!! 🙂 ωραία όσα μάθατε, βρε την Ξανθίππη!! φιλάκια πολλά μαγισσούλα μου!!!

  13. Ο/Η xristin λέει:

    Αν ζούσε σήμερα ο Σωκράτης μάλλον θα μας έλεγε……αλίμονο σ΄αυτούς που ξέρουν ότι ξέρουν αυτά που ξέρουν καθότι……ενώ ξέρουν ότι είναι Αθηναίοι και Έλληνες ,αρνούνται πεισματικά να γίνουν και….. πολίτες του κόσμου!
    Στεφανία ούτε ξέρω τι γράφω η τρελή γυνή γιαυτό ελπίζω να μην έχω την τύχη του…… κωνειόπληκτου φιλοσόφου.
    Τις φιλούρες μου

  14. Ο/Η Άιναφετς λέει:

    Αποκλείεται Χριστίνα μου να τη βρεις απ’ το κώνειο… αυτοί που έχουν χιούμορ, απ΄ αλλού τη βρίσκουν… αν φυσικά έχουν κάτι να βρουν 😉 … νομίζω, πως καλύτερα να πάω για νανάκια και ν’ αφήσω τις αμπελοφιλοσοφίες για το φως της μέρας… άσε που ο δικός μου σούπερ σταρ, έχει αρχίσει και εκνευρίζεται απ΄ τα χάχανα μου! 😉

    ΑΦιλάκια και όνειρα γλυκά! 🙂

  15. Ο/Η ekfrasou λέει:

    Στεφανια μου καλημερα. Η αναρτηση αυτη με εκφραζει πληρως. Αυτο με τους μορφωωμενους το ειχα αναφερει και εγω σε αλλη παλια μου αναρτηση. Φιλακια πολλα. καλη εβδομαδα να εχεις!

  16. Ο/Η Γιώργος-Hengeo λέει:

    Όμορφο αφιέρωμα Στεφανία!
    Περιμένω να μου απαντήσεις σε κάποιες απορίες στο μειλ, ειδικά για την ταλαιπωρημένη ψυχή, που ακόμα δεν κατάλαβα τι είχες ακριβώς στο μυαλό σου.
    ΑΦ!

  17. Ο/Η χρηχα λέει:

    «Αλίμονο σ’ αυτούς που δεν ξέρουν ότι δεν ξέρουν αυτά που δεν ξέρουν».

    Καλησπέρα σας……

    🙂

  18. Ο/Η Smaradenia λέει:

    Εγώ τωρα τι να πώ.. για το Σωκρατη μαγισσουλα μου που μονο το ονομα του ήξερα.. και οτι ήταν φιλοσοφος .. τιποτε αλλο και οπως κάθε φορα που κανω την βολτα μου εδώ σαν την μαθητρια.. ολο και περισσότερα πραγματα μαθαίνω.. ειμαι τόσο χαρουμενη.,!!!! μου άρεσε που
    διαβασα για την ζωή του στο λινκ που εχεις βαλει… και μου αρεσε επίσης που ειχε πεί ο φιλόσοφος αυτός…οτι….ταυτιζε την γνωση με την αρετή…. βεβαια και τα γνωμικα του..!!!
    αυτά καταλαβα απο το μαθημα μαγισσουλα μου..ειμαι καλή μαθητρια; η θελω κι αλλο διαβασμα; χι.χι. να είσαι καλά και να περνας ακομα καλύτερα… φιλακιαααα μαθητικά..χι.χι. 🙂 🙂

  19. Ο/Η Antriana..Io λέει:

    Ο πατέρας μου έχει μεγάλη αδυναμία στους αρχαίους φιλοσόφους. Θυμάμαι, παλιά, στο σπίτι μας είχαμε πολλά βιβλία τους ή από άλλους συγγραφείς που αναφερόντουσαν σε αυτούς. Σε κάποια φάση ζήτησα κι εγώ να διαβάσω κάποιο, αλλά μου πρότεινε όχι ακόμα, ας διαβάσω πρώτα κάτι άλλο και σε μεγαλύτερη ηλικία να τα πιάσω αυτά. Βέβαια, δεν πολυάκουσα και έτυχε εκείνο το διάστημα να πέσει στα χέρια μου ένα βιβλίο του Καζαντζάκη(ο Χριστός ξανασταυρώνεται) το οποίο και φυσικά διάβασα. Μέχρι την τελευταία σελίδα αναρωτιόμουν τί στην ευχή ήθελε να πει ο συγγραφέας κι έτσι…τα άφησα για λίγο πιο μετά. Χάρηκα όμως με αυτή σου την ανάρτηση, με έβαλε σε πνεύμα που ήθελα εδώ και πολύ καιρό να μπω.

    • Ο/Η Άιναφετς λέει:

      Αν δεν βαριέσαι (πολύ!) διάβασε το link της ανάρτησης… είναι πολύ κατατοπιστικό, στη συνέχεια ενδιαφέρον( πολύ!) έχει η απολογία του Σωκράτη!
      Αυτό που βρίσκω εξαιρετικό είναι μια ιστοσελίδα που δημιούργησε ένας πολύ αγαπητός φίλος, το tobiblio.net θα βρεις το link στο blogroll μου, εκεί υπάρχουν πολύ ενδιαφέροντα άρθρα για τους φιλοσόφους μας που διαβάζονται ευχάριστα! 😉
      Καλή ανάγνωση σου εύχομαι!

      ΑΦιλιά καρδιάς! 🙂

  20. Ο/Η Άιναφετς λέει:

    Και θα είναι όλα όπως τα κατανοεί κανείς…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.