Τι να λυπόμαστε…

12112006529«Απ’ έξω προς τα μέσα.»

.

Ένα πολύ διδακτικό και επίκαιρο απόσπασμα από το μεγάλο Χαλίλ Γκιμπράν και τον “Κήπο του Προφήτη”. Ας μας προβληματίσει αυτές τις δύσκολες μέρες που κάποιοι επιχειρούν να διχάσουν τον Ελληνικό λαό και ας μας κάνει να σκεφτούμε.

«Φίλοι και συνοδοιπόροι μου,

Να λυπάστε το έθνος που είναι γεμάτο θρησκεία κι άδειο από πνευματικότητα.

Να λυπάστε το έθνος που φορά ένα ρούχο που δεν το έχει υφάνει, που τρώει ψωμί που δεν το έχει θερίσει και πίνει κρασί που δεν έχει τρέξει από το πατητήρι του.

Να λυπάστε το έθνος που αποκαλεί τον βίαιο άνθρωπο ήρωα, και βλέπει το λαμπροφορεμένο κατακτητή γενναιόδωρο.

Να λυπάστε το έθνος που περιφρονεί το πάθος στ’ όνειρό του, κι ωστόσο γίνεται σκλάβος στο ξύπνιο του.

Να λυπάστε το έθνος που δεν υψώνει τη φωνή του, παρά μόνο σαν βρίσκεται σε κηδεία δεν υπερηφανεύεται, παρά μόνο μέσα στα δικά του αρχαία μνημεία και δεν ξεσηκώνεται παρά μονάχα όταν ο λαιμός του βρίσκεται ανάμεσα στο σπαθί και στην πέτρα.

Να λυπάστε το έθνος που έχει μια αλεπού για κυβερνήτη, ένα ταχυδακτυλουργό για φιλόσοφο, και έχει μπαλωματήδες και μίμους για καλλιτέχνες.

Να λυπάστε το έθνος που υποδέχεται το νέο του κυβερνήτη με σαλπίσματα και τον αποχαιρετά με γιουχαΐσματα για να καλωσορίσει και πάλι άλλον με σαλπίσματα.

Να λυπάστε το έθνος που οι σοφοί του έχουν σιωπήσει από χρόνια και οι γενναίοι του άνδρες ακόμη δεν έχουν απογαλακτιστεί.

Να λυπάστε το έθνος που είναι χωρισμένο σε κομμάτια, και που κάθε κομμάτι θεωρεί τον εαυτό του έθνος».

.

Πηγή
www.logiastarata.gr

.

160620116241Φωτογραφίες απ΄το σπίτι μου.

.

Μην ανησυχείτε για εκείνο που έγινε
και για εκείνο που θα γίνει.
Υπάρχει μια παροιμία που λέει:
«Το χθες είναι μια ιστορία.
Το αύριο είναι ένα μυστήριο,
αλλά το σήμερα… είναι ένα δώρο,
γι αυτό και λέγεται παρόν».

*

*

*

About Άιναφετς

To Άιναφετς είναι το ανάποδο του ονόματος Στεφανία και μ’ αυτό εμφανίζεται ως “μάγισσα Άιναφετς” σε ιστορίες του “Παραμυθά.
This entry was posted in Διάφορα. Bookmark the permalink.

44 Responses to Τι να λυπόμαστε…

 1. Ο/Η Άννα... λέει:

  Πολύ φοβάμαι ότι, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, είμαστε για λύπηση, σύμφωνα με τον Χαλίλ Γκιμπράν.

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Και εύλογα, Άννα μου, αναρωτιέται κανείς γιατί;
   Γιατί αιώνες τώρα το «φαινόμενο» δεν αλλάζει;
   Τι φταίει;
   Μήπως γιατί ο καθένας αιώνες τώρα δουλεύει για τον εαυτούλη του;
   Εδώ προσωπικά βρήκα το γιατί και δεν μένει παρά να το βάλουμε σ’ εφαρμογή! 😉

   https://ainafetst.wordpress.com/2014/04/04/changer/

   ΑΦιλιά και καλή μας δύναμη-απόφαση! 🙂

 2. Ο/Η Φρίντα λέει:

  Η μαγική σου εικόνα ..απ’ έξω προς τα μέσα … εκπληκτικής ομορφιάς καi σημασίας 🙂
  Η εικόνα του απέραντου ορίζοντα που ξεφεύγει απ’ τη βλάστηση .. ηρεμίας και γαλήνης 🙂

  Ευλογημένοι που είμαστε στο «παρόν», που το θεωρούμε (τρομάρα μας) δεδομένο!

  Κατά τα λοιπά «Ο κήπος του Προφήτη» δ ι δ ά σ κ ε ι. Διδάσκει το προφανές, με τόσο απλές φράσεις και νοήματα. Μόνο που το έθνος είναι το σύνολο, το όλο, κι έχει ο καθένας από εμάς να διανύσει πολλά χιλιόμετρα ήθους, δικαιοσύνης, ανιδιοτέλειας, αυτογνωσίας, για να μην καταλήξει και καταντήσει όχλος. Φοβάμαι, λοιπόν, ότι έχουμε το έθνος που μας αξίζει … και λυπάμαι ..

  ΥΓ: Τι μου έκανες βραδιάτικα! Να ψάχνω να βρω από τις βιβλιοθήκες που είναι διάσπαρτες σε χώρους του σπιτιού τον Χαλίλ Γκιμπράν των νεανικών μου χρόνων, αυτόν που αφύπνιζε τότε τον επαναστάτη μέσα μου, αυτόν όμως της ήρεμης δύναμης. Δύσκολο 😉

  Φιλιά Ααγαπημένα 🙂

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Η δράση, είναι τώρα Φρίντα μου και με δράση εννοώ, την εσωτερική επανάσταση που αν δεν την κάνει κανείς μας με τον εαυτό του, ΤΏΡΑ, θα συνεχίσει ν’ αραδιάζει μελλοντικές θεωρίες και να κάνει μελλοντικά όνειρα! 😛
   Η ιστορία (το χθες) μας διδάσκει, τώρα γιατί εμείς ερμηνεύουμε τα γεγονότα όπως μας βολεύει, είναι μια άλλη ιστορία… το «εγώ» μας, αντιστέκεται και αρνείται να γίνει «εμείς» και αυτό το φαινόμενο, αντιμετωπίζεται μόνο στο παρόν!
   Στην Άννα, έβαλα ένα link που για μένα ξεκαθαρίζει πολλά… και όποιος το κατάλαβε, το κατάλαβε… αλλιώς ας πάψουμε να γκρινιάζουμε! 😉

   Χαίρομαι που πήρες το μήνυμα με τις δυο μου φωτό! 😉

   ΑΦιλιά με όλη μου την Αγάπη! 🙂

 3. Ο/Η Margo λέει:

  Έπαθα ό,τι και η Φρίντα. Έψαχνα για τον κήπο του προφήτη. Το βρήκα και ο διάβασα από την αρχή. Πόσο διαφορετικά το ένιωθα στα 17 και πόσο διαφορετικά τώρα. Και πρόλο που οι ομοιότητες του Έθνους που είναι για λύπηση με το δικό μας είναι ανατριχιαστικές, επιμένω να αισιοδοξώ. Το μόνο που δεν άλλαξε από τότε 😉

  Παμέμορφες φωτογραφίες όπως πάντα. Το κτήμα σας είναι παραδισένιο όλες τις ώρες 🙂

  Πολλά πολλά ΑΦάκια!

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Πριν σου απαντήσω Margo μου, έψαξα και διάβασα το κείμενο στ’ Αγγλικά και μου «μίλησε» ακόμα πιο πολύ και συνέχισα να διαβάζω τον Gibran στ’ Αγγλικά για πολύ ώρα, μέχρι που ξεχάστηκα (ευτυχώς που δεν μαγείρευα!)… 😛
   Σίγουρα όταν τον διαβάζουμε τώρα, αλλιώς μιλάει μέσα μας και ειδικά όταν το κείμενο είναι τόσο επίκαιρο… επίσης διαπιστώνουμε πως δυστυχώς αυτό που λέει, ισχύει και για όλη την ανθρωπότητα, αιώνες τώρα! 😉

   ΑΦιλιά πολλά πολλά και καλή μας δύναμη! 🙂

 4. Ο/Η Crux λέει:

  Νομίζω ότι η μετάφραση με το present άξιζε να παραμείνει στα αγγλικά!

  Κι αυτό που έπεται είναι τι να προσδοκούμε. Κι εκεί εστιάζουμε. Άλλοι με αισιοδοξία, άλλοι με πείσμα να κρατηθούν μακριά απ’ τη μιζέρια ανεξάρτητα απ’ την κατάληξη της προσπάθειας. Όλοι τους πάντως με περηφάνια.

  Εδώ και κάτι μήνες βρισκόμαστε στη ζύμωση μιας ομάδας, θα προτιμούσα να έλεγα μιας κοινωνίας ατόμων, που θέλει να δει κάτι διαφορετικό και ψάχνει να βρει τους τρόπους να κινητοποιήσει ακόμη και τους νέους που δεν μπήκαν ποτέ στην αρένα της διεκδίκησης. Μπορεί βέβαια να φάμε άκυρο αλλά αξίζει να δώσουμε μια καλή προσπάθεια. Θα ήταν τουλάχιστον ντροπιαστικό να ξεκινήσουμε τη ζωή μας από το σημείο όπου οι περισσότεροι κατέληξαν : βόλεψη, δειλία και γκρίνια.
  Μέχρι τώρα είμαστε μόλις 5 και συναντηθήκαμε τυχαία αλλά δεν ξέρω… αν και ανήκω στη δεύτερη κατηγορία των «άλλων» που σου αναφέρω στην αρχή, έχω μια διαίσθηση καλή. Όταν πια θα έχουμε πάρει σχήμα ξεκάθαρο θα σε ενημερώσω. Ετοιμάζουμε site φυσικά.

  Να λυπόμαστε, ναι. Αλλά με την προϋπόθεση να προσδοκούμε.

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Then he said: “My friends and my road-fellows, pity the nation that is full of beliefs and empty of religion.

   “Pity the nation that wears a cloth it does not weave, eats a bread it does not harvest, and drinks a wine that flows not from its own winepress.

   “Pity the nation that acclaims the bully as hero, and that deems the glittering conqueror bountiful.

   “Pity the nation that despises a passion in its dream, yet submits in its awakening.

   “Pity the nation that raises not its voice save when it walks in a funeral, boasts not except when its neck is laid between the sword and the block.

   “Pity the nation whose statesman is a fox, whose philosopher is a juggle, and whose art is the art of patching and mimicking.

   “Pity the nation that welcomes its new ruler with trumpetings, and farewells him with hootings, only to welcome another with trumpetings again.

   “Pity the nation whose sages are dumb with years and whose strong men are yet in the cradle.

   “Pity the nation divided into fragments, each fragment deeming itself a nation.”

   Σίγουρα στ’ Αγγλικά το ποίημα «μιλάει» καλύτερα, μια και γράφτηκε στ’ Αγγλικά! 😉
   Αλλά η ουσία παραμένει… είμαστε αδιόρθωτοι και πολύ εύκολα, ανεβάζουμε, κατεβάζουμε και επικρίνουμε, ξεχνώντας να «κοιτάξουμε» στον καθρέπτη των σχέσεων τον εαυτό μας!
   Νομίζω, πως η αυτολύπηση είναι το χειρότερο συναίσθημα που μπορεί να έχει ο άνθρωπος…
   Χαίρομαι για το εγχείρημα και εύχομαι να βρεθούν πολλά ακόμα άτομα με καθαρό νου και ανοιχτή καρδιά που θα διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή…
   Διάβασε και το link ποιο πάνω στην Άννα, θα σου μεταδώσει την δική μου αίσθηση!
   Καλή μας βδομάδα!
   ΑΦιλιά καρδιάς! 🙂

 5. Ο/Η dodo λέει:

  Εξαιρετικό, βαθύ και πάντοτε επίκαιρο. Ακολούθησα την παραπομπή σου στο παλιότερο κείμενο, το θυμήθηκα- ευχαριστώ. Εύχομαι ένα δυνατό, δημιουργικό παρόν!

 6. Ο/Η Άιναφετς λέει:

  Το μόνο σίγουρο Ελένη μου, είναι το παρόν μας, έτσι πορευόμαστε, τη μια στιγμούλα μετά την άλλη! 😉

  ΑΦιλιά πολλά πολλά και πάντα τρυφερά! 🙂

 7. Ο/Η koufetarios λέει:

  Είναι λυπηρό να το διαβάζεις και να συνειδητοποιείς πόσο προφητικό τελικά είναι για τη χώρα μας, πόσο εύκολα όλα τα αρνητικά που διέπουν ένα έθνος να αντιπροσωπεύουν το δικό μας. Αλλά έχει δίκιο ο Γκιμπράν, γι’ αυτό άλλωστε μια απάντησή του σε όλα αυτά είναι και οι ρήσεις του Προφήτη!

 8. Ο/Η Άιναφετς λέει:

  Εξαιρετικά λυπηρή αυτή η πραγματικότητα για όλο το ανθρώπινο είδος… και μάλιστα αναρωτιόμουν διαβάζοντας «τις ειδήσεις» ανά τον κόσμο, αν στη φύση υπάρχει ένα τόσο καταστροφικό πλάσμα, όπως ο άνθρωπος… μια και το φαινόμενο δεν είναι μόνο Ελληνικό… 😉
  Τεράστια η ευθύνη αυτών που δεν δέχονται να παίζουν βρώμικα και εγωκεντρικά!

  ΑΦιλιά καρδιάς πάντα και μόνο! 🙂

 9. Το κακό είναι ότι κάτι άλλα έθνη που είναι για λύπηση σύμφωνα με τον Προφήτη, μεγαλουργούν και συνεχίζουν να υποδουλώνουν λαούς, «αποκαλώντας τον βίαιο άνθρωπο ήρωα»…
  Στεφανία μου η λύπηση ή και η αυτολύπηση, δεν είναι καλός μπούσουλας. Προτιμώ να έχω τη συνειδήση μου ακέραια.
  Χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υποκλίνομαι στα λόγια του Γκιμπράν ε;
  Φιλιά πολλά κι εύχομαι να μην έχετε προβλήματα απ’ τη φωτιά στα μέρη σας 😦

 10. Ο/Η Άιναφετς λέει:

  Όσο φυσάει αυτός ειδικά ο «άνεμος» που σκορπά περίτεχνα την αβεβαιότητα Μαρία μου, ο κίνδυνος ανάφλεξης θα παραμένει… η φύση διδάσκει, πως οι καιροί έχουν γυρίσματα και είμαι σίγουρη πως θα υπάρξουν αλλαγές βασικά εσωτερικές που ούτε καν τις φανταζόμαστε… ναι, η αυτολύπηση και βασικά η λύπηση δημιουργούν μια αίσθηση ηττοπάθειας που εμποδίζει την ορθή δράση….συμφωνώ μαζί σου, απ΄ την άλλη μεριά, σίγουρα το κείμενο είναι ΕΤΣΙ ακριβώς… 😉

  ΑΦιλιά πολύ πολύ τρυφερά! 🙂

 11. Πω..πω… σαν να έχει γραφτει για το δικο μας έθνος αυτό …μαγισσούλα μου.. η λύπη είναι ενα συναισθημα που σιγουρα δεν το θελουμε….και δεν θελουμε να έχουμε ενα εθνος να το λυπούνται….. αν έχουμε την δυναμη να αντιστεψουμε αυτό το συναισθημα σε θετικες σκέψεις ….και αντίσταση σε όλα αυτά που μας εχουν επιβαλει θα έχουμε κερδισει..ενα μικρό πολεμο με τον ιδιο μας τον εαυτό…πολύ σωστα τα λογια του Γκιμπράν….για παρελθον -παρόν- και μέλλον..
  ας περνάμε καλά και με τα λίγα και με τα δύσκολα… δεν μπορεί θα υπαρχει τρόπος … ας τον βρουμε μέσα απο τις σχέσεις μας…με τους γύρω μας… ονειροβατώ το ξερω αλλα προσπαθώ…να αφήνω τον θυμο μου… να εκτονώτεται μεσα απο πιο όμορφα συναισθηματα…δεν ξερω αν τα καταφέρνω .. προσπαθω ομως.. ….Πες μου πως τα καταφέρενεις καθε φορα που έρχομαι εδώ και με κανεις να περνω παρα πολύ ωρα σκεπτομενη πως να σχολιασω .. τα κειμενα που βαζεις .. δεν ξερω… ισως να κρατας το μαγικο ραβδακι της μαγισσούλας… κατι μου θυμίζει αυτό… τι άραγε; 🙂 😀 ..να είσαι καλά Αιναφετς μου… φιλακιαααα! :k :k .. ❤ ❤

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Νομίζω Ρούλα μου, πως το να λυπάται κανείς τ’ οτιδήποτε, δεν βοηθάει την ανα-διάρθρωση (για να χρησιμοποιήσω και έναν όρο της μόδας!) δλδ, δεν λύνει το πρόβλημα που βασικά είναι παγκόσμιο… νομίζω πως μια καλή αυτοκριτική θα ήταν πιο χρήσιμη… φυσικά και όσα αναφέρονται στο κείμενο είναι έτσι, αλλά πρέπει να δούμε την ευθύνη που φέρει και ο καθένας μας χωριστά! 😛

   Όσο για το μαγικό ραβδάκι… αυτό διόρθωσε και «έβγαλε» τις καρδούλες! ❤ ❤ !!! 😀

   ΑΦιλιά πολλά πολλά και καλή συνέχεια σ' όσους κάνουν διακοπές! 🙂

 12. Ο/Η Giwrgos Sevastos λέει:

  Εγώ λυπάμαι γιατί είναι δύσκολο να βρεις αληθινό φίλο, ευτυχώς όμως όχι αδύνατο!

  ΑΦ!

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Χαχαχα! Γιώργο μου! 😉
   Αν ήταν αδύνατο να βρει κανείς έστω κι έναν αληθινό φίλο… τώρα εσύ δεν θα σχολίαζες εδώ!!! 😛
   Την άλλη φορά που θα συναντηθούμε θα συζητήσουμε το θέμα φιλίας, γιατί νομίζω, πως αν εκεί υπάρχει κάποιο πρόβλημα, συνήθως φταίνε και οι δυο πλευρές ή λάθος επιλογές που κάνουμε εμείς οι ίδιοι…

   ΑΦ! καρδιάς! 🙂

   • Ο/Η Giwrgos Sevastos λέει:

    Επειδή η δεύτερη φορά θα μπορούσε να είναι την Παρασκευή, αλλά το έμαθα εκ των υστέρων από αλλού, η θλίψη μου και ο προβληματισμός μου για το θέμα των αληθινών φίλων παραμένει..

    Καλή σου συνέχεια..

    • Ο/Η Άιναφετς λέει:

     !!! για στείλε mail! 😎
     ΑΦ! 🙂

     • Ο/Η Giwrgos Sevastos λέει:

      Δεν έχω για τίποτα να στείλω μειλ.

      Σε ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου που με κάλεσες, για δεύτερη φορά μάλιστα.

      • Ο/Η Άιναφετς λέει:

       Καλημέρα!Κάτι έγραψες για κάποια Παρασκευή και δεν κατάλαβα τι εννοούσες γι αυτό σου ζήτησα να μου στείλεις mail…τώρα μια και όλα καλά εύχομαι να περάσεις όμορφα το υπόλοιπο σου καλοκαίρι!Εμείς πάμε για 10 μέρες Σκιάθο στο εξοχικό της οικογένειας… τόσο μας παίρνει! ΑΦ!

       • Ο/Η Giwrgos Sevastos λέει:

        Δεν είπα ποτέ ότι όλα καλά..

        • Ο/Η Giwrgos Sevastos λέει:

         Αλλά αν εσύ θεωρεί ότι όλα καλά, τότε καλώς θεωρείς έτσι..

         • Ο/Η Άιναφετς λέει:

          Απ’ τη στιγμή που με mail, ο ίδιος με βεβαιώνεις πως δεν έχεις τίποτα να πεις, τι μπορώ να προσθέσω ή να καταλάβω η ίδια;
          (είπαμε μαγισσούλα μεν, αλλά μέχρι ένα σημείο!) 😛
          Καλό μήνα Γιώργο μου!
          ΑΦ! 🙂

          • Ο/Η Giwrgos Sevastos λέει:

           Με τον τρόπο που απαντάς βέβαια, ίσως και να πέφτω έξω τελικά, αλλά τον καθένα τον σεβόμαστε για αυτό που είναι, τι να γίνει..

           Καλή Κυριακή να έχεις!

          • Ο/Η Άιναφετς λέει:

           Πολύ πολύ σωστά και έχεις απόλυτο δίκαιο!
           Καλό λοιπόν υπόλοιπο καλοκαιριού!
           Και να μη ξεχνάς ότι για οτιδήποτε θέλεις να συζητήσουμε, ήμουν και θα είμαι ΕΔΩ!
           ΑΦ! 🙂

         • Ο/Η Άιναφετς λέει:

          Σωστά!
          Αν όντος κάτι δεν καταλαβαίνω, (γιατί κάτι τέτοιο συμπεραίνω) αν θέλεις μπορείς να μου το εξηγήσεις με mail, όπως σου το είχα ζητήσει εξ αρχής! 😛
          ΑΦ! 🙂

          • Ο/Η Giwrgos Sevastos λέει:

           Λοιπόν, αυτό που εννοούσα είναι ότι θεωρώ άσκοπο να μπω σε εξηγήσεις αφ’ενός διότι για το συγκεκριμένο θέμα είχαμε ξανασυζητήσει στο παρελθόν σε παρόμοια περίπτωση και η εμπειρία μου με έχει διδάξει ότι όταν λέω σε ένα άτομο ότι με ενόχλησε κάτι και αυτό το επαναλαμβάνει δεύτερη φορά, δεν έχει νόημα, αφ’ετέρου διότι θεωρώ ότι αν πραγματικά σε ενδιέφερε να μιλήσουμε μέσω μειλ θα είχες στείλει προ πολλού.

           Καλό υπόλοιπο καλοκαίρι, καλά να περάσεις στο εξοχικό..

 13. Να λυπόμαστε όταν ένας λαός αναθέτει τις τύχες του σε «σωτήρες» αντί να μάχεται για τη ζωή του βγαίνοντας ο ίδιος στο προσκήνιο των εξελίξεων…

 14. Ο/Η Άιναφετς λέει:

  Όταν κανείς ανατρέχει στην ιστορία, βλέπει πως το ίδιο φαινόμενο «σωτήρων» επαναλαμβάνεται αιώνες τώρα… άρα κάτι κάπου δεν γίνεται σωστά… γι αυτό νομίζω, πως η επανάσταση πρέπει πρώτα ν’ αρχίσει από μέσα απ΄ τον καθένα χωριστά… (διάβασε αν δεν βαριέσαι και το Link που έβαλα στην Άννα)… και φυσικά είναι ένα θέμα που ούτε μέσα απ΄ τα σχόλια λύνεται… 😉

  ΑΦιλιά με όλη μου την αγάπη! 🙂

 15. Ο/Η ekfrasou λέει:

  Πολυ δυνατο μυνημα. Μακαρι να ακουστει παντου.
  Φιλακια πολλα Στεφανια μου

 16. Ο/Η Άιναφετς λέει:

  Πριν ακουστεί παντού Κική μου, ας ευχηθούμε να το ακούσουμε και να χωνέψουμε πρώτα εμείς οι ίδιοι! 😛

  ΑΦιλιά πολλά πολλά! 🙂

 17. Ο/Η oneiraparamithiou λέει:

  Νομίζω οτι δεν εχει να κάνει μόνο με το δικό μας έθνος αυτο, παρά αναφέρεται σε όλες τις απανταχού ομάδες κ ολα τα έθνη. (Επειδη κάποιοι πιο πανω το εξειδικευςαν για την Ελλάδα το λέω). 😔Το γιατι η πατρίδα μας εχει περάσει κ περνάει οικονομικές αναταράξεις κ πολλές φορες διχασμούς, ειναι μεγάλο θέμα, που απλοποιώντας το υπερβολικά θα μπορούσαμε να πούμε οτι οφείλεται μεταξύ άλλων στην χρονια έλλειψη οικονομικής ανεξαρτησίας και παραγωγής σεβαστού εθνικού προϊόντος κ επαρκών εξαγωγών, στα μικροπολιτικά συμφέροντα, την έλλειψη ουσιαστικών νόμων κ της εφαρμογής των, της ιδιαιτερότητας της γεωγραφικής της θέσης, του μικρού μεγέθους της, κ ΚΥΡΙΩΣ, αυτο που ξεχνάμε οι περισσότεροι, οτι απο την εποχή του νεοσύστατου πια ελληνικού κράτους μετα την Τουρκιά, αρχές του 19αι πως συστάθηκε κ επαναξεκίνησε με δανεικά κ ξένες πλάτες…κ αυτο συνεχίζεται, πρώτον γιατι μια ζωή τα δανεικά τα ξεπληρώνουμε με δανεικά και δεύτερον…γιατι μάλλον μας βολεύει (;;) (πχ μια γεωργική κ ναυτική χώρα χωρίς αγρότες Έλληνες στα χωράφια, χωρίς ναυτικούς, χωρίς γιατρούς κ δασκάλους στα ακριτικά νησιά αφου ολοι κυνηγάμε τις θεσούλες ή το να δίνουμε απλα διαταγές στη «βιομηχανία» του τουρισμού). Όπως έλεγε κ μια εκπομπή παλιά της ΕΡΤ, «Ελλάδα δεν ειναι μόνο Αθήνα», κάτι που τείνουμε να ξεχνάμε, κ το θυμόμαστε…μόνο οταν μας συμφέρει, στις διακοπές, όπου κ ανακαλύπτουμε μέρη και παραδόσεις ξεχασμένα, αναθερμαίνοντας εθνική συνείδηση κ καλλιεργώντας τοπική ταυτότητα.
  Αφιλακια, να περάσετε ομορφα κ να ξεκουραστείτε μαγισσουλα μου στο νησί σας ευχομαι!!

 18. Ο/Η Άιναφετς λέει:

  Ευτυχώς που πλησιάζουν Κατερίνα μου, οι μέρες που θα βρεθούμε έστω για λίγο στη Σκιάθο και ευτυχώς που ο πατέρας μου είχε τότε την έμπνευση και αγόρασε αυτό το σπίτι εκεί πριν 44 χρόνια γιατί τώρα ποιος αγοράζει εξοχικά και γενικά ποιος κάνει εύκολα διακοπές! 😛
  Συμφωνώ απόλυτα με το πολύ «έτσι» σχόλιο σου σχετικά με την Ελλάδα και το μόνο που θα προσθέσω είναι πως ο Έλληνας έχει αποκτήσει την νοοτροπία του δημοσίου υπαλλήλου, που κάπου βολεύεται, κάπου την αράζει και αρκείται σ’ αυτό… γι αυτό και όλοι και όλα έχουν μαζευτεί στην Αθήνα… ευτυχώς τώρα οι νέοι δεν έχουν σε τέτοιο βαθμό αυτή την νοοτροπία, αν και τους κακόμαθαν οι γονείς τους όλα αυτά τα χρόνια και ευτυχώς πάλι που μερικοί γυρίζουν στις πατρίδες των γονιών τους, παρόλο που το μέλλον τους διαγράφεται σκοτεινό… γενικώς… 😦
  Κρίμα και η Ελλάδα είναι όντος πανέμορφη, γι αυτό και την λιγουρεύονται οι ξένοι «λιγούρηδες»! 😎

  ΑΦιλιά πολλά πολλά και καλό μας μήνα (συνετό)! 🙂

 19. Ο/Η Oneiraparamithiou λέει:

  Συμφωνώ απόλυτα με το σχολιό σου μαγισσούλι μου!! 😘❤️

 20. Ο/Η Άιναφετς λέει:

  😎 + 😛 = 😀 X 2 = ❤ ❤

 21. Ο/Η charismavros λέει:

  Με ποιον να πρωτοσυμφωνήσω εγώ ο «φλύαρος» και για τι να πρωτολυπηθώ;;: Πολύ ωραίο άρθρο…πολύ πολύ.

 22. Ο/Η Άιναφετς λέει:

  Καλώς τον φλύαρο… ελπίζω να είσαι καλά και ν’ απολαμβάνεις αυτό το περίεργο καλοκαιράκι! 😛
  Τώρα, να συμφωνούμε ναι, να συμπονούμε ναι, εκεί καταλήγω…. γιατί τελικά η αίσθηση λύπης δηλητηριάζει ειδικά η αυτολύπηση… 😉

  ΑΦιλιά πολλά πολλά και πάω να κλείσω βαλίτσα! 🙂

 23. Παράθεμα: Τελειότητα | Άιναφετς

 24. Παράθεμα: Δυο ιστορίες του Χαλίλ Γκιμπράν | Άιναφετς

 25. Παράθεμα: Ρίσκο – Risk | Άιναφετς

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.