Η ευτυχία του Επίκουρου…

110

.

Θέλεις να είσαι ευτυχισμένος; Φυσικά και θέλεις! Τότε τι σε εμποδίζει;
Η ευτυχία σου εξαρτάται μόνο από εσένα.

Αυτό υποστήριζε ο Επίκουρος, ένας από τους πιο παρεξηγημένους Έλληνες φιλοσόφους.
Το βασικό εμπόδιο για την ευτυχία έλεγε ότι είναι το άγχος.

Το λεξικό μας λέει ότι άγχος είναι η συναισθηματική κατάσταση που χαρακτηρίζεται κυρίως από έντονη συνεχή δυσφορία και οφείλεται σε φόβο ή ανησυχία για κάτι.
Η λέξη προέρχεται από το αρχαίο ἄγχω που σημαίνει στραγγαλίζω, πνίγω (ότι δηλαδή κάνει το άγχος στην ευτυχία.)
Η φιλοσοφία του Επίκουρου βασιζόταν σε τέσσερις βασικές αλήθειες. Ονομάζεται και «θεραπεία με τα τέσσερα μέρη», ένα γιατρικό για την επιδημική ασθένεια του ανθρώπινου άγχους:

«Θεραπεία με τα τέσσερα μέρη»

«Δεν υπάρχουν θεϊκά πλάσματα που μας απειλούν.
Δεν υπάρχει μετά θάνατο ζωή.
Αυτό που χρειαζόμαστε είναι εύκολο να το αποκτήσουμε.
Αυτό που μας κάνει να υποφέρουμε είναι εύκολο να το υπομείνουμε.»

.

«Μην φοβάσαι το Θεό»

Επίκουρος έλεγε: «Είμαι έτοιμος να συναγωνιστώ τον Δία σε ευτυχία όσο έχω ψωμί και νερό.»
Φυσικά μια τέτοια άποψη έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με κάθε θρησκεία αφού της αφαιρεί κάθε δύναμη επιβολής πάνω στις μάζες αφού δείχνει ότι δεν είναι θεόσταλτη. Δεν είναι να απορεί κανείς ότι η άποψη του πολεμήθηκε απ’ όλες τις θρησκείες και η προπαγάνδα που στήθηκε τον παρουσίαζε ως άθεο.

.

«Μην ανησυχείς για το θάνατο»

Ίσως από τις πιο γνωστές ιδέες του. «Μην φοβάστε», έλεγε, «το θάνατο, γιατί όταν υπάρχουμε δεν είναι ο θάνατος παρόν και όταν είναι παρόν δεν υπάρχουμε εμείς». Προκαλεί σύγχυση το να ανησυχείς για την θνητότητά σου και είναι αχαριστία να απεχθάνεσαι τα όρια της ζωής.

.

«Ό,τι είναι καλό είναι εύκολο να το αποκτήσεις»

Οι βασικές μας ανάγκες είναι λίγες και εύκολες να αποκτηθούν:
Φαγητό, νερό, στέγη και ασφάλεια από τους εχθρούς μας. Δεν χρειάζονται για να αποκτηθούν πολύ προσπάθεια ή πολλά χρήματα. Όλες οι άλλες ανάγκες είναι επίπλαστες και απαιτούν κόπο και χρήμα για να αποκτηθούν. Αν μάλιστα καταφέρουμε και τις αποκτήσουμε μας στερούν την ελευθερία γιατί απαιτούν ακόμα περισσότερο κόπο και χρήμα για να τις κρατήσουμε δημιουργώντας φυσικά περισσότερο άγχος. Και ενώ τα σώματα μας χρειάζονται όλα τα παραπάνω, το μόνο που χρειάζονται οι ψυχές μας είναι να είναι πεπεισμένες ότι τα σώματα μας θα πάρουν όλα αυτά που χρειάζονται.

Σώμα ικανοποιημένο και ψυχή σίγουρη μας κάνουν χαρούμενους και αυτό είναι το κλειδί για την ευτυχία. Η Επικούρεια φιλοσοφία μας βοηθάει να καταλάβουμε πόσο λίγα χρειαζόμαστε, να είμαστε ευτυχισμένοι που τα κατέχουμε και να έχουμε την σιγουριά ότι θα συνεχίσουμε να τα κατέχουμε. Από την άλλη δεν υπάρχει λόγος να μην χαιρόμαστε τις εκάστοτε πολυτέλειες αν τύχει να είναι εύκολα προσβάσιμες. Δεν υπάρχει κάτι κακό στην πολυτέλεια αυτή καθ’ αυτή, αλλά κάθε εξάρτηση από αυτή είναι επιζήμια για την ευτυχία μας, όπως και κάθε επιθυμία για άχρηστα πράγματα.

.

«Ό,τι είναι τρομερό είναι εύκολο να το υπομείνεις»

Αυτή η διδασκαλία είναι ίσως η πιο δύσκολη να αποδεχτούμε. Η αρρώστια και ο πόνος δεν είναι ευχάριστα σε κανένα αλλά η φύση μας έχει κάνει έτσι ώστε να μην υποφέρουμε πολύ από αυτά. Η αρρώστια για παράδειγμα είναι είτε σύντομη, είτε χρόνια και είτε μέτρια ή βαριά, αλλά χρόνια και βαριά είναι εξαιρετικά σπάνιο· έτσι δεν χρειάζεται να ανησυχούμε με την προοπτική ότι θα υποφέρουμε.

Αυτό που έχει την μεγαλύτερη σημασία στη φιλοσοφία του Επίκουρου είναι η πεποίθηση ότι δεν ερχόμαστε στη γη δεμένοι με σχοινιά. Δεν είμαστε οι μαριονέτες ενός δημιουργού· δεν υπάρχει κάποιο σενάριο που πρέπει να ακολουθήσουμε ή από το οποίο περιοριζόμαστε.
Από εμάς εξαρτάται να ανακαλύψουμε τους περιορισμούς που μας θέτει η ίδια η φύση μας.

.

epikouros

Το παραπάνω κείμενο είναι απόσπασμα απ΄την εξαιρετική ανάρτηση που μπορείτε να διαβάσετε εδώ 

.

.

.

About Άιναφετς

To Άιναφετς είναι το ανάποδο του ονόματος Στεφανία και μ’ αυτό εμφανίζεται ως “μάγισσα Άιναφετς” σε ιστορίες του “Παραμυθά.
This entry was posted in Διάφορα. Bookmark the permalink.

36 Responses to Η ευτυχία του Επίκουρου…

  1. Ο/Η aristea k λέει:

    Γιατί εμένα μου θυμίζει αρκετά την ανατολική φιλοσοφία; ( όταν δεν προσδοκάς δεν απογοητεύεσαι κι επίσης όσα λιγότερα χρειάζεσαι, τόσο περισσότερο νιώθεις ευτυχισμένος)
    Είναι κάτι που το δουλεύω συνεχώς μαγισσούλα μου: να μην εξαρτώ τη χαρά μου από τα αντικείμενα. Θυμάμαι κάποτε όταν καταστρεφόταν κάτι αγαπημένο, θλίψη που είχα! Όχι πια. Κάθε τι που φθείρεται, καταστρέφεται, χάνεται, είναι πια παρελθόν. Δεν μου επιτρέπω πια τέτοιες στενοχώριες!
    Παρ’ όλα αυτά πολλή δουλειά υπάρχει ακόμα να γίνει κι εσύ βοηθάς με λιθαράκια κάθε φορά και σε ευχαριστούμε!
    Καλό ξημέρωμα μαγισσούλα μου ♥

    • Ο/Η Άιναφετς λέει:

      Γιατί η φιλοσοφία των προγόνων μας σου θύμισε ανατολική φιλοσοφία; 😉
      Γιατί κατά την ταπεινή μου γνώμη Αριστέα μου, είναι η μόνη φιλοσοφία που δεν αρκείται μόνο στη διάνοια-εγκέφαλος των Δυτικών αλλά σε προτρέπει να γνωρίσεις τον εαυτό σου χωρίς να ξεχνάς πως εκτός από νου, έχεις και μια καρδιά-αίσθημα που ξέρει πολύ καλά να σε καθοδηγήσει και ένα σώμα που «ότι σιωπά το στόμα, το φωνάζει το σώμα» (με διάφορες αρρώστιες!) 😛
      Μεγάλη υπόθεση να μάθει κανείς να μη συσσωρεύει τίποτα… όχι μόνο αντικείμενα αλλά και αναμνήσεις, μόνο έτσι ανάλαφρα βήμα βήμα και χωρίς άγχος μπορούμε να πορευτούμε! 😉

      Φυσικά και έχουμε πολύ πολύ δουλειά μπροστά μας, ευτυχώς! 😉

      ΑΦιλιά και να έχουμε ένα τρυφερό και δημιουργικό απογευματάκι! 🙂

  2. Ο/Η Ανέσπερη λέει:

    Ο νους μας είναι αληταριό Στεφανία μου!
    Όλο θα δραπετεύει . –
    ❤ ❤ ❤

    • Ο/Η Ανέσπερη λέει:

      Οι καρδούλες έπρεπε από κάτω να μπουν, αντί χαιρετισμού.
      Έχασε έτσι η τελεία και παύλα την έμφασή της 😦

      Υ.Γ. https://www.youtube.com/watch?v=0daJ3PsOI2I

      • Ο/Η Άιναφετς λέει:

        Αληταρίο ο νους, δε λες τίποτα Ζωή μου!!! 😉
        Όπως και το άγχος, καθαρά νοητική λειτουργία, ευτυχώς όμως που μερικοί μερικοί έμαθαν ν’ ακούν και να εμπιστεύονται τη καρδιά τους και αυτοί, ας μην ανησυχούν! ❤

        Ευχαριστώ πολύ για το τραγούδι με τον εξαιρετικό στίχο! 😛

        "Όλα του κόσμου τα πουλιά όπου κι αν φτερουγίσαν όπου κι αν χτίσαν την φωλιά όπου κι αν κελαηδήσαν Εκεί που φτερουγίζει ο νους εκεί που ξημερώνει μαργώνουν τα πουλιά της γης κι ούτε ένα δεν ζυγώνει Σαν αερικό θα ζήσω σαν αερικό Ανάσα είναι καυτερή και στέπα του Καυκάσου η σκέψη που παραμιλά και λέει τα όνειρά σου. Όσες κι αν χτίζουν φυλακές κι αν ο κλοιός στενεύει ο νους μας είναι αληταριό που όλο θα δραπετεύει Σαν αερικό θα ζήσω σαν αερικό Σαν αερικό θα ζήσω σαν αερικό…"

        Μια ζεστή αγκαλιά καρδιάς σου στέλνω… γιατί εκείνη ξέρει να ζει σαν αερικό! 🙂

  3. Ο/Η rena christodoulou λέει:

    Πολύ σωστά Όλα αυτ..
    Κάπου χασαμε το δρόμο μας.
    Να είσαι καλ..

  4. Ο/Η Φρίντα λέει:

    Εξαιρετικά αποσπάσματα της Επικούρειας Φιλοσοφίας, γλυκιά μου μαγισσούλα, με αποκορύφωμα την τελευταία φράση του Γνωμολογίου!!!
    Έχουμε, άραγε, συνειδητοποιήσει, πόσες φορές τη μέρα χρησιμοποιούμε τη λέξη «άγχος» ή ακόμη χειρότερα ζούμε μέσα σ’ αυτό? Η έννοια του άγχους είναι συνυφασμένη με την έννοια του φόβου και η έννοια του φόβου είναι συνυφασμένη με την έννοια του αδύναμου, η δε έννοια του αδύναμου είναι συνεπακόλουθο της έννοιας ενός κάποιου κοινωνικού «γίγνεσθαι».
    Ο Επίκουρος μάς παρουσιάζει τα μονοπάτια της θεραπείας. Το ζητούμενο και το ευκταίο είναι, απλά, να θελήσουμε να τα περπατήσουμε. Τι έγραψα?? .. απλά??? … χμμμμμμμμ 😉
    Πάντως, εσύ το λεγόμενο λιθαράκι το έβαλες 🙂
    Καλό Σαββατοκύριακο, με πολλά γλυκά φιλιά, με Ααγάπη ❤

    • Ο/Η Άιναφετς λέει:

      Τα λιθαράκια εμείς τα βάζουμε (αν θέλουμε!) Φρίντα μου, έχοντας «επίγνωση» της κατάστασης μας! 😉
      «Η επίγνωση είναι μια φλόγα που καίει περιορισμούς και μπλοκαρίσματα, η επίγνωση φέρνει τη σωστή σκέψη έτσι και τη σωστή δράση!», το βρήκα στο τελευταίο βιβλίο του Κρισναμούρτι που μετέφρασε ο Παραμυθοσύντροφος και θα κυκλοφορήσει τον Γενάρη! 😛

      ΑΦιλιά πάντα γλυκά και με Αγάπη! 🙂

  5. Ο/Η serenata λέει:

    Τις απόψεις του Επίκουρου για το θάνατο είχα διαβάσει..
    Περιέχονται στην ανάρτηση σου μαγισσούλα μου.
    Το άγχος δύσκολα το αποβάλεις όταν είναι μέρος του χαρακτήρα.
    Πολύ ενδιαφέρουσα η ανάρτηση σου, οι αρχαίοι μας έχουν σοφές θεωρίες για τη ζωή.
    Καλό Σαββατοκύριακο!

    Φιλάκια πολλά:))

    • Ο/Η Άιναφετς λέει:

      Ο χαρακτήρας πλάθεται Σοφία μου και είναι 100% στο χέρι μας αν κάτι δεν μας αρέσει, να το αλλάξουμε… αυτό που δεν αλλάζει είναι το χρώμα των ματιών μας, το χρώμα δέρματος… ακόμα και τ’ όνομα μας μπορούμε ν’ αλλάξουμε, φτάνει να το θέλουμε! 😛

      Τα πάντα παύουν να είναι θεωρία, όταν γίνουν πράξη και μόνο έτσι έρχεται η αλλαγή… γιατί από λόγια (όπως ξέρεις πολύ καλά!) χορτάσαμε!!! 😀
      Η ευτυχία σου εξαρτάται μόνο από εσένα…

      ΑΦιλιά πάντα τρυφερά και να έχεις μια χαρούμενη Κυριακή! 🙂

  6. Ο/Η nikol λέει:

    Είναι σπουδαίο να μελετάμε Στεφανία μου όσα οι φιλόσοφοι μας άφησαν !! Και εγώ θεωρώ ότι το άγχος είναι ανασταλτικός παράγοντας στη ζωή μας . Προσπάθησα πολύ για να μην έχω άγχος που κάνει κακό και σε μένα και στους δικούς μου ανθρώπους !!Δεν είναι εύκολο βέβαια σήμερα αλλά τίποτα δεν αλλάζει αν μέσα μας έχουμε το φόβο !!
    Να είσαι καλά !!
    ΣΕ φιλώ με την αγάπη μου

    • Ο/Η Άιναφετς λέει:

      Για δοκίμασε Νικόλ μου, να μη προσπαθήσεις να μην έχεις άγχος αλλά απλά να έχεις μόνο επίγνωση του και τότε θα μείνεις έκπληκτη με το αποτέλεσμα! 😛
      Διάβασε και τι γράφω πιο πάνω και στη Φρίντα! 😉

      Και η ίδια εύχομαι τα καλύτερα για σένα και την οικογένεια σου!

      Πολλά πολλά ΑΦιλιά καρδιάς σου στέλνω! 🙂

  7. Κάτι τέτοια έλεγε και δίδασκε και του κολλήσανε τη ρετσινιά του «Άθεου».
    Ήταν σπουδαίος φιλόσοφος που τις ιδέες του ασπάστηκε μέχρι και ο Μαρξ.
    Κι όμως πολεμήθηκε λυσσαλέα απ’ αυτό ακριβώς που μαχόταν. Τη δεισιδαιμονία και την αμάθεια. Εξαιρετικά αποσπάσματα Στεφανία μου.
    Καλή Κυριακή να έχεις!

    • Ο/Η Άιναφετς λέει:

      Και πόσο λάθος κάνουν, έτσι όπως εννοούν τον Αθεϊσμό! 😉
      Εξάλλου κατά την γνώμη μου, οι ιδέες του, δεν διαφέρουν καθόλου απ΄ των Ανατολικών που κάθε άλλο παρά Άθεοι είναι! 😛

      Νομίζω πως αξίζει τον κόπο να πολεμάμε την άγνοια που βασίζεται για όλα τα «κακά» της ανθρωπότητας! 😉

      ΑΦιλιά Μαρία Κ. μου και καλό Κυριακάτικο βραδάκι θα ευχηθώ! 🙂

  8. Ο/Η dodo λέει:

    Κρατήστε μου, παρακαλώ, μιά θέση στήν μηχανή τού χρόνου, όταν φεύγει για την εποχή του Επίκουρου- έχω να τον ρωτήσω πολλά 😉

  9. Πραγματικά, εξόχως ενδιαφέρουσα ανάρτηση. Μπράβο!

  10. Ο/Η Άιναφετς λέει:

    Πολύ χαίρομαι Ευρυτάνα ιχνηλάτη μου, που ο πρόγονος μας σου κράτησε το ενδιαφέρον!

    Πολλά ΑΦιλιά και ευχαριστώ για την προτροπή! 🙂

  11. Ο/Η sigatabga λέει:

    Επειδή με χαρακτηρίζουν τέσσερα Άλφα, ήτοι Άννα, Αθηνά, Αρτίστα και Άγχος, θα πάρω την θεραπεία με τα τέσσερα μέρη και θα την κάνω ευαγγέλιο! Και θα απαλλαγώ από το τελευταίο Άλφα!
    Ευχαριστώ πολύ για αυτή την ανάρτηση. Είναι πολύτιμη βοήθεια!
    Φιλί μεγάλο!
    🌼💜😘

  12. Ο/Η Άιναφετς λέει:

    Και είμαι σίγουρη πως η «ομελέτα» θα έχει πλήρη επιτυχία γιατί: 😛
    «Η ευτυχία σου εξαρτάται μόνο από εσένα…»

    Αυτό που έχει την μεγαλύτερη σημασία στη φιλοσοφία του Επίκουρου είναι η πεποίθηση ότι δεν ερχόμαστε στη γη δεμένοι με σχοινιά. Δεν είμαστε οι μαριονέτες ενός δημιουργού· δεν υπάρχει κάποιο σενάριο που πρέπει να ακολουθήσουμε ή από το οποίο περιοριζόμαστε.
    Από εμάς εξαρτάται να ανακαλύψουμε τους περιορισμούς που μας θέτει η ίδια η φύση μας. 😉

    Καλή δημιουργική βδομάδα και πολλά πολλά ΑΦιλιά! 🙂

  13. Ο/Η Π.......Ξωτικό λέει:

    Ωραίααα μ’έστειλες να ξαναδιατρέξω ένα πολύ καλό βιβλίο (του Γ.Ζωγραφίδη) για τον Επίκουρο.
    με την επανάληψη όλο και κάτι ελπίζω να μάθω 😉
    Το βίντεο δεν κατάλαβα πως το βλέπω , αφήνω άλλη μια φράση απ’αυτές που μου άρεσαν :
    «Η ζωή των ανοήτων είναι αχάριστη και ανήσυχη : προβάλλει τα πάντα στο μέλλον »

    μαζί με πολλάααααα ζεστούλικα φιλιά 😉

    • Ο/Η Άιναφετς λέει:

      Ο Επίκουρος, μας θυμίζει αλήθειες που έχουμε ξεχάσει και αυτή είναι η ομορφιά των φιλοσοφικών κειμένων! 😉
      Και πόσο αληθινό αυτό που μετέφερες εδώ!
      «Η ζωή των ανοήτων είναι αχάριστη και ανήσυχη : προβάλλει τα πάντα στο μέλλον» …
      Η κύρια αιτία του άγχους είναι πως αδυνατούμε να ζούμε στο παρόν και συνέχεια σκεφτόμαστε τι έγινε και τι φοβόμαστε μη γίνει μελλοντικά! 😛

      ΑΦιλιά πολλά πολλά και ευχαριστώ για τα ζεστούλικα! 🙂

      ΥΓ: Για κάποιο λόγο, το video που σύστηνα δεν είναι πια διαθέσιμο (κρίμα)! 😦

  14. Ο/Η Memaria λέει:

    Το Θεό δεν τον φοβάμαι, εδώ δεν τον φοβούνται άλλοι που καταστρέφουν τόσο κόσμο, εγώ θα τον φοβηθώ; Ούτε το θάνατο φοβάμαι, το δικό μου δηλαδή…να δεις που από άγχος για τον επιούσιο θα πάω τελικά και θα το κατανοήσει ακόμα κι ο Επίκουρος αυτό…
    Πάμε στη θεραπεία να πιάσω τα μέρη της ένα ένα!
    «Δεν υπάρχουν θεϊκά πλάσματα που μας απειλούν.»
    Απολύτως ξεκάθαρο….φυσικά και δεν υπάρχουν!

    «Δεν υπάρχει μετά θάνατο ζωή.»
    Εννοείται πως δεν υπάρχει…έβγαλαν το παραμυθάκι για να μην τους πολυσκοτίζουμε όσο αυτοί απολαμβάνουν τα επίγεια που μας στερούν! Μας τάζουν παράδεισο και ξεμπερδεύουν και κόλαση για να μας ελέγχουν!

    «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι εύκολο να το αποκτήσουμε.»
    Άμα έχεις να πληρωθείς μήνες, πληρώνεσαι μια στο τόσο ή είσαι άνεργος ευκολότερο είναι να χάσεις κι αυτά που έχεις, παρά να αποκτήσεις όσα χρειάζεσαι!

    «Αυτό που μας κάνει να υποφέρουμε είναι εύκολο να το υπομείνουμε.»
    Χμμμ…μάλλον δεν υπέφερε και τόσο…αν πάω να το πω αυτό στους πρόσφυγες ας πούμε, πώς θα το πάρουν?…ή σε όσους υποφέρουν με τόσους τρόπους γύρω μας…ξαναχμμμμμμ…

    Αυτά τα λίγα από μένα!
    Φιλιά πολλά!

    • Ο/Η Άιναφετς λέει:

      Ευχαριστώ Μαρίαme μου, για το σχόλιο σου γιατί έτσι κατά τη γνώμη μου πρέπει να είναι το blogging, όταν φυσικά το θέμα προσφέρεται! 😛

      «Ό,τι είναι τρομερό είναι εύκολο να το υπομείνεις»…
      Ναι Χμμμ! Γι αυτό και σπεύδει να προσθέσει πως:
      «Αυτή η διδασκαλία είναι ίσως η πιο δύσκολη να αποδεχτούμε»…
      Αυτό το «εύκολο» σίγουρα δεν είναι καθόλου «εύκολο» αλλά κατά την ταπεινή μου γνώμη μπορεί να γίνει εφικτό και εδώ σηκώνει πολύ πολύ κουβέντα ή μια ολόκληρη ανάρτηση, περί εύκολου, δύσκολου ή τρομερού!!! 😉
      Εξάλλου ο Επίκουρος, μας προειδοποιεί:
      ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΠΕΔΙΩΞΑ Ν’ ΑΡΕΣΩ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ
      ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΡΕΣΟΥΝ ΔΕΝ ΤΑ ΓΝΏΡΙΣΑ
      ΚΑΙ ΑΥΤΆ ΠΟΥ ΕΓΏ ΓΝΩΡΊΖΩ ΑΠΈΧΟΥΝ ΠΟΛΎ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ….

      ΑΦιλιά πάντα τρυφερά και να έχουμε μια καλή βδομάδα! 🙂

  15. Ο/Η roula1smaragdenia λέει:

    Τωρα να πω οτι δεν είναι σωστα ετσι που τα έλεγε ο Επίκουρος; (πρωτη φορα διαβαζω γι αυτόν) πολύ καλα τα έλεγε .. στην θεωρία .. αλλα στην πραξη Στεφανία μου αν δεν παραδεχτουμε αυτό που είμαστε να εχουμε επιγνωση να διορθωσουμε τα κακώς κείμενα μας..τότε σιγουρα το άγχος ενας υπουλος εχθρος θα μας κατατροπωσει.. !!
    Οπότε θα συμφωνήσω με το Επίκουρο και με σένα….. η ευτυχία βρίσκεται μέσα μας ας την βρουμε να της ανοιξουμε την πορτα να βγει να μας γνωρισει..!!
    Τώρα αν ειμαστε ευχαριστημενοι με όσα έχουμε …που δεν έχουμε δηλαδή… ας σκεφτουμε οτι υπαρχουν ανθρωποι εκει έξω που δεν έχουν τα απαραίτητα. και τότε θα δούμε πόσο καλα είμαστε..!!
    Το βιντεο θα το δω μολις βρω χρονο και θα ξαναρθω να σου τα πουμε φιλακιαααα ..καρδιας.. ❤ ❤

    • Ο/Η Άιναφετς λέει:

      Χαίρομαι Ρούλα μου που σου δόθηκε η ευκαιρία να διαβάσεις έστω και αυτά τα λίγα για τον Επίκουρο! 😉

      «Σώμα ικανοποιημένο και ψυχή σίγουρη μας κάνουν χαρούμενους και αυτό είναι το κλειδί για την ευτυχία. Η Επικούρεια φιλοσοφία μας βοηθάει να καταλάβουμε πόσο λίγα χρειαζόμαστε, να είμαστε ευτυχισμένοι που τα κατέχουμε και να έχουμε την σιγουριά ότι θα συνεχίσουμε να τα κατέχουμε»… 😛

      Προσωπικά αυτή η Επικούρεια «σιγουριά», ειδικά στην εποχή που ζούμε, μου αφήνει πολλά κενά!!! 😉

      Το βίντεο έχει αφαιρεθεί… κρίμα! 😦

      Καλή βδομάδα να έχουμε με πολλά πολλά ΑΦιλιά καρδιάς! 🙂

  16. Ο/Η Marina Tsardakli λέει:

    Μαγισσούλα μου, καλά τα είπε ο Επίκουρος. Για μένα το θέμα είναι ότι πολλές φορές ο άνθρωπος δεν αφουγκράζεται τις ανάγκες του και θεωρεί ευτυχία, κάτι που έφερε ευτυχία στους άλλους. Κάτι που όμως μπορεί να μην ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία του. Αν λοιπόν ο άνθρωπος αρχίσει να αγωνίζεται για το χαμόγελο του και σταματήσει να αναζητά χαμόγελα που δεν του ανήκουν πιστεύω πως θα γίνει ευτυχισμένος.
    Σε φιλώ, σε καλημερίζω και σε καλοβδομαδίζω 🙂

  17. Ο/Η Άιναφετς λέει:

    Ας αναζητήσει λοιπόν κανείς Μαρινάκι μου, αυτό που ονομάζεις «χαμόγελο» εκεί που νομίζει πως θα το βρει γιατί αν έχει «επίγνωση» και ακούει τη καρδιά του, έχει πολλές πιθανότητες να το ανακαλύψει! 😉

    ΑΦιλιά πολλά πολλά και εύχομαι σε όλους μια χαμογελαστή βδομάδα! 🙂

  18. Ο/Η womaneditor λέει:

    Το νόημα της ζωής ανακαλύπτεις ξανά και ξανά με τον Επίκουρο. Είναι η φιλοσοφία του από αυτές που αγγίζουν ψυχή και μυαλό, τα κάνουν φιλαράκια και τα μαθαίνουν να προχωρούν αρμονικά στη ζωή. Να κατακτούν κάθε στιγμή της χωρίς δεκανίκια. Πώς, λοιπόν, οι θρησκείες να μην τον μισούν;;;;
    Καλή μας εβδομάδα, μαγισσούλα μου, απαλλαγμένη από ό,τι μας πνίγει. ❤

  19. Ο/Η Άιναφετς λέει:

    Καλό μήνα να έχουμε όλοι μας Αλεξάνδρα μου! 🙂
    Και μια και η ευτυχία είναι στο χέρι μας, ας το αποδείξουμε και έμπρακτα στους εαυτούς μας! 😛
    Πριν λίγο γράφοντας σε μια φίλη, θυμήθηκα το παρακάτω:
    «Ο δρόμος προς την ευτυχία, είναι πάντα υπό κατασκευή»!!! 😀

    ΑΦιλιά πολλά πολλά και… καλό μας δρόμο! 🙂

  20. εύστοχος σε όλα ο Επίκουρος μακάρι να μπορούσαμε να τα εφαρμόσουμε στο χέρι μας είναι άλλωστε… ενδιαφέρουσα και χρήσιμη η ανάρτηση σου ευχαριστούμε για το μοίρασμα… καλημέρες!

  21. Ο/Η Άιναφετς λέει:

    Και ξέρεις γιατί είναι εύστοχος ο Επίκουρος; 😉
    Γιατί είναι στο χέρι μας να εφαρμόσουμε όσα μας λέει!!! 😉

    ΑΦιλιά πολλά πολλά «μυστήριο κορίτσι»! 🙂

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.