Πειθαρχία!

32e3df9e
15 Νοεμβρίου 1981

«Κάθε επάγγελμα έχει την πειθαρχία του, κάθε πράξη επιδιώκει το στόχο της και κάθε σκέψη έχει το σκοπό της.
Αυτός είναι ο κύκλος που μέσα του είναι παγιδευμένος ο ανθρώπινος νους.
Όντας σκλάβος της γνώσης, ο νους προσπαθεί πάντα να επεκτείνει τις γνώσεις του, τη δράση του μέσα στο πεδίο τους, καθώς κάθε σκέψη του, αναζητάει το σκοπό της.

.

6a00d83451619c69e201a73dc475bb970d

.

Σε όλα τα σχολεία η πειθαρχία θεωρείται πλαίσιο του νου και της δραστηριότητάς του, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια επανάσταση ενάντια σε κάθε μορφή ελέγχου, καταστολής ή αυτοσυγκράτησης. Αυτό έχει οδηγήσει σε κάθε μορφή ανεκτικότητας, απρέπειας και αναζήτησης ευχαρίστησης με οποιοδήποτε κόστος. Κανείς δεν σέβεται κανέναν. Μοιάζει να έχει χαθεί κάθε μορφή προσωπικής αξιοπρέπειας και βαθιάς ακεραιότητας. Κι αυτή η κοινωνική ανεκτικότητα έχει γίνει σεβαστή και αποδεκτή σαν κανόνας ζωής.
Σπαταλάνε εκατομμύρια σε ναρκωτικά για να σκοτώνουν το ίδιο τους το σώμα και τον νου. Για την ανάπτυξη ενός καλού νου, ενός νου που έχει την ικανότητα να αντιλαμβάνεται τη ζωή ως μια αδιάσπαστη ενότητα −αυτό σημαίνει καλός νους− χρειάζεται να υπάρχει στα σχολεία μας κάποιο είδος πειθαρχίας.

.

ancienne-gravure-18-eme-par-robert-benard

.

Πρέπει μαζί να κατανοήσουμε τις μισητές και ίσως αξιοκαταφρόνητες λέξεις «πειθαρχία» και «κανόνες». Για να μαθαίνεις χρειάζεται να έχεις προσοχή· για να μαθαίνεις πρέπει να υπάρχει όχι μόνο η ακοή του αυτιού, αλλά και να «πιάνεις» από μέσα σου αυτό που λέγεται. Για να μαθαίνεις χρειάζεται να παρατηρείς. Καθώς ακούτε ή διαβάζετε αυτού του είδους τις δηλώσεις, πρέπει να δίνετε την προσοχή σας χωρίς να σας το έχουν επιβάλει, χωρίς να σας πιέζουν ή να περιμένετε κάποια ανταμοιβή ή τιμωρία.
Πειθαρχία σημαίνει «μαθαίνω», όχι «υποτάσσομαι.»

.

medecin

.

Αν θες να γίνεις μάστορας ξυλουργός, πρέπει να μάθεις να χρησιμοποιείς τα κατάλληλα εργαλεία για κάθε είδος ξύλου, και αυτό θα το μάθεις από ένα μάστορα ξυλουργό.
Αν θες να γίνεις καλός γιατρός, πρέπει να σπουδάσεις πολλά χρόνια, να μάθεις όλα τα μέρη του σώματος, τους πολλούς τρόπους θεραπείας του και λοιπά.
Κάθε επάγγελμα απαιτεί να μάθεις γι’ αυτό όσο πιο πολλά μπορείς.
Μαθαίνω για το επάγγελμα σημαίνει συσσώρευση γνώσεων γι’ αυτό και απόκτηση όσης επιδεξιότητας μπορώ.
Η μάθηση είναι η ουσία της πειθαρχίας**
.

.dsc07273-jpgoriginal

.

Το να μαθαίνω γιατί κανείς πρέπει να είναι ακριβής στις ώρες που τρώει, ποια είναι κατάλληλη ώρα για ύπνο και λοιπά σημαίνει ότι μαθαίνω τι θα πει να έχω τάξη στη ζωή μου. Σ’ έναν κόσμο που βρίσκεται σε αταξία και όπου υπάρχει πολλή σύγχυση στα πολιτικά, στα κοινωνικά, ακόμα και στα θέματα της θρησκείας, τα σχολεία μας πρέπει να είναι κέντρα τάξης και εκπαίδευσης με νοημοσύνη.
Το σχολείο είναι ένας ιερός τόπος όπου όλοι μαθαίνουν για την πολυπλοκότητα της ζωής, αλλά και την απλότητά της.
Έτσι, η μάθηση απαιτεί επιμέλεια και τάξη.

.

illustrations_des_fables__-_-dor%ce%b9_gustave_btv1b2200114q

Η πειθαρχία δεν είναι ποτέ προσαρμογή, μη φοβάστε τη λέξη και επαναστατήστε εναντίον της.
Η λέξη «θεός» έχει γίνει εξαιρετικά σημαντική για τους περισσότερους ανθρώπους· όπως η λέξη «έθνος» ή το όνομα κάποιου πολιτικού και λοιπά. Το όνομα του πολιτικού είναι η εικόνα του· η εικόνα του θεού είναι χτισμένη εδώ και χιλιάδες χρόνια από σκέψη και φόβο.
Ζούμε με εικόνες δημιουργημένες από το νου ή από κάποιο επιδέξιο χέρι (καλλιτέχνη).
Για να μάθει κανείς γι’ αυτές τις εικόνες, τις οποίες έχει αποδεχτεί ή έχει δημιουργήσει ο ίδιος για τον εαυτό του, χρειάζεται να έχει επίγνωση.
.

 

be85ab33

.

Εκπαίδευση δεν είναι μόνο να μαθαίνει κανείς γύρω από ακαδημαϊκά θέματα, αλλά και το να εκπαιδεύει τον εαυτό του».

.

ΚΡΙΣΝΑΜΟΥΡΤΙ

«Για την πειθαρχία»

Από το βιβλίο «Γράμματα στα σχολεία» – (Δεύτερος Τόμος)

.

*Στα αγγλικά η λέξη discipline, που μεταφράζεται ως πειθαρχία, σημαίνει και μαθητεία, γιατί προέρχεται από τη λέξη disciple που σημαίνει μαθητής .

*

*

*

Advertisements

About Άιναφετς

To Άιναφετς είναι το ανάποδο του ονόματος Στεφανία και μ’ αυτό εμφανίζεται ως “μάγισσα Άιναφετς” σε ιστορίες του “Παραμυθά.
This entry was posted in Διάφορα. Bookmark the permalink.

27 Responses to Πειθαρχία!

 1. Ο/Η Ελίνα λέει:

  Στο κείμενο που έλεγε για τη συνήθεια, αυτό ακριβώς είχα στο μυαλό μου όταν έγραφα ότι μου αρέσει η συνήθεια. Την πειθαρχία με την έννοια που τη λέει παραπάνω, σκεφτόμουν. Και συμφωνώ πολύ κι εγώ ότι έχει παρεξηγηθεί ο όρος και πως δεν έχει καμία απολύτως σημασία τα παιδιά ή οι μεγάλοι να κάνουμε κάτι επειδή μετά θα επιβραβευτούμε ή θα τιμωρηθούμε. ΑΦ, Άιναφετς!

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Καλημέρα Ελίνα μου!
   Συνεπής σ’ αυτό που η ίδια έχω ορίσει ως πειθαρχία, απαντώ στα σχόλια όλων, έστω με σχετική καθυστέρηση… 😉
   Καταλαβαίνω πολύ καλά πώς εσύ έχεις ορίζει την συνήθεια και πώς την πειθαρχία, έτσι όπως το έθεσες, είναι αλληλένδετα!
   Προσωπικά η παρακάτω φράση είναι εντελώς ξεκάθαρη:
   Πειθαρχία σημαίνει «μαθαίνω», όχι «υποτάσσομαι.»
   Επίσης είναι πολύ σημαντικό να έχει κανείς επίγνωση, ότι πειθαρχεί γιατί αυτό θα φέρει εσωτερική (και εξωτερική) τάξη και όχι γιατί περιμένει επιβράβευση η τιμωρία! 😛

   ΑΦ! στους τέσσερεις σας! 🙂

 2. Ο/Η Μαρία Κανελλάκη λέει:

  Ίσως φταίει η ετυμολογία της λέξης που συμπεριλαμβάνει και το «άρχω», και που εκ προοιμίου είναι μια έννοια που δημιουργεί αντίδραση. Ίσως να το έχουμε συνδυάσει και το στρατό και το σχολείο, εκεί που η πειθαρχία σημαίνει υποταγή έως και εξευτελισμό. Μεγάλη κουβέντα άνοιξες Στεφανία μου… Το κείμενο στη βάση του ακούγεται λογικό, μα ως συνήθως η πράξη αλλοιώνει τις έννοιες και τις θεωρίες. Κρατάμε τις προσωπικές μας «πειθαρχίες» λοιπόν, έτσι όπως τις ορίζουμε με βάση το αξιακό μας σύστημα και προχωράμε.
  Καλό απογεματάκι να έχεις!

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Όταν κανείς προσωπικά κατα-νοήσει ποια είναι η σημασία της πειθαρχίας στη ζωή του, Μαρία Κ. μου, νομίζω πως η πειθαρχία θα είναι αυτή που θα τον βοηθήσει να έχει ο ίδιος τα ηνία της ζωής του και τότε θα ανακαλύψει πως η πειθαρχία φέρνει ελευθερία! 😉
   Και όταν κάποιος ζει πειθαρχημένα (με την παραπάνω έννοια) αυτό αντανακλάται στην καθημερινότητα του και επηρεάζει θετικά και το περιβάλλον του!

   ΑΦιλιά πολλά πολλά και να έχεις μια όμορφη μέρα όπως εσύ την ορίζεις! 🙂

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Ευχαριστώ Πελαγία και Γιώργο για την αναδημοσίευση!
   Αυτό δείχνει πως έχετε κατανοήσει πολύ καλά το παραπάνω κείμενο!

   ΑΦιλιά και την καλημέρα μου, στα δυο σας! 🙂

 3. Ο/Η aristea k λέει:

  Λατρεύω την πειθαρχία και τη θεωρώ βάση για κάθε εκπαίδευση και μάθηση. Θα συμφωνήσω και με την Ελίνα, ότι κι εγώ τη συνήθεια την έχω με την έννοια της πειθαρχίας. Χωρίς αυτή θα επικρατούσε το αντίθετο: η αναρχία. Πειθαρχία για μένα είναι τα όρια. Όρια δεν σημαίνει δέσμευση. Σημαίνει σεβασμός.
  Υπέροχη τροφή για σκέψη και συζήτηση Στεφανία μου!
  Σε φιλώ γλυκά! ♥

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Αν δεν ήσουν πειθαρχημένη Αριστέα μου, θα ήταν αδύνατο να δημιουργήσεις, γιατί η οποιαδήποτε δημιουργία χωρίς την εσωτερική πειθαρχία δεν φέρει ικανοποιητικά αποτελέσματα! 😉
   Επίσης δεν πρέπει να φοβόμαστε να βάζουμε κανόνες στη ζωή μας, γιατί αυτοί οριοθετούν την καθημερινότητα μας… απλά πραγματάκια ακόμα και στα ζωάκια που έχουμε σπίτι μας! 😛

   ΑΦιλάκια πολλά και πάντα καρδιάς! 🙂

 4. Ο/Η serenata λέει:

  Συμφωνώ απόλυτα με την Μαρία Κανελλάκη.
  Η υποταγή με ενοχλεί…νομίζω έχουμε(κακώς)συνδυάσει την πειθαρχία με το ‘πρέπει’…με εντολές…
  Στην πραγματικότητα μας βοηθά σε πολλά.
  Κι εγώ λέω πολλές φορές πως χρειάζομαι πειθαρχία σε πράγματα που κάνω στη ζωή μου.
  Για να μη διασπάται η προσοχή.
  Μεγάλο θέμα άνοιξες Στεφανία μου.

  Πολλά πολλά φιλάκια:))

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Χαίρομαι πολύ Σοφία μου, που διακρίνεις πολύ καλά την βαθιά σημασία της πειθαρχίας στη ζωή μας… αυτό θα σε βοηθήσει να βάλεις όρια και τάξη στη καθημερινότητα σου και αυτό όπως εσύ τα ορίζεις! 😛

   ΑΦιλιά πολλά και πάντα τρυφερά! 🙂

 5. Ο/Η dodo λέει:

  ΑΥΤΟπειθαρχία 😉

 6. Ο/Η Poupermina _ λέει:

  Προκειμένου να τα βγάλουμε πέρα με την πεπερασμένη μας ύπαρξη (πάει να πει την ύπαρξη με ΌΡΙΑ), (μας) βάζουμε όρια που μας επιτρέπουν να την διευρύνουμε στα πλαίσια των ΟΡΙΩΝ. That’s discipline.

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Όταν κατα-νοηθεί η εσωτερική πειθαρχία και γίνει πράξη, το όρια θα είναι εκεί! 😉
   Ο καλύτερος τρόπος να εκπαιδεύσουμε τους εαυτούς μας, είναι να πειθαρχήσουμε γιατί: Πειθαρχία σημαίνει «μαθαίνω», όχι «υποτάσσομαι.»

   ΑΦιλιά πειθαρχημένα! 🙂

 7. Ο/Η mr. & mrs. tomary λέει:

  Αν και τόσο παλιό μοιάζει όντως τόσο επίκαιρο.Δυστυχώς η σημασία της λέξης έχει παρερμηνευθεί και χρησιμοποιείτε ως μια άλλη έννοια της υπακοής, βλέπε στρατός και σχολείο.
  Την καλησπέρα μας και πολλά,γλυκά φιλιά και από τους 4!

 8. Ο/Η Άιναφετς λέει:

  Δυστυχώς Νικολέτα μου, μόνο ζημιά, μας έχει προκαλέσει η σχολική και στρατιωτική πειθαρχία! 😦
  Τώρα έχει έρθει και η δική σου ώρα ως μανούλα να βάλεις και την σχετική πειθαρχία που θα χρειαστεί το αγοράκι σας!!! 😉

  ΑΦιλιά πολλά πολλά και στα τέσσερα σας! 🙂

 9. Ο/Η Marina Tsardakli λέει:

  Μαγισσούλα μου, ενώ είχα γραφτεί στο blog σου παρατήρησα πως τις τελευταίες ημέρες δεν είχα λάβει κείμενο σου, και πέρασα να δω τι συμβαίνει. Η wordpress, είχα καταργήσει την συνδρομή μου στο blog σου. Και ξαναγράφτηκα! Δεν ενέδωσα σε όσους προσπαθούν να μπλοκάρουν την επικοινωνία μας χαχαχα
  Τώρα είναι θέμα έλλειψης πειθαρχίας; Δεν ξέρω, θα σε γελάσω. Θα ήθελα, το συγκεκριμένο κείμενο, να το δω να διαβάζεται στην Βουλή. Σε έναν χώρο που η πειθαρχεία ειδικά στους νόμους, είναι άφαντη!
  Σε φιλώ γλυκά :*

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Καλημέρα Μαρινάκι μου!
   Και μένα μου έκανε εντύπωση που δεν ερχόντουσαν με mail οι αναρτήσεις σου και σκέφτηκα πως το Μαρινάκι έχει «άλλα» στο νου της και δεν έχει χρόνο για blogging! 😉
   Μάθαμε πια να μη μασάμε, να μη το βάζουμε κάτω με τίποτα, να γκρινιάζουμε με μέτρο (!) και όλα αυτά αν δεν ήμασταν πειθαρχημένες/οι δεν θα τα είχαμε καταφέρει! 😛

   ΑΦιλιά πολύ πολύ γλυκά! 🙂

 10. Ο/Η roula1smaragdenia λέει:

  Και μονο η λεξη σαν λεξη .. πειθαρχία σε κανει να αντιδρας .. αλλά αν η εννοια της ειναι αλλη οπως λεει Κρισναμουρτι.. θα είναι συνόνημη της επίγνωσης..Στεφανια μου η οποια θα μας κανει να πειθαρχίσουμε στον εαυτό μας .. υπαρχει ομως και η πειθαρχια σε κανονες. .οπως στον κώδικα οδικης κυκλοφορίας… που ειναι ανυπαρκτη..δυστηχώς .. εδω σ αυτην την περιπτωση πρεπει να υπαρχει η πειθαρχια ..στον νομο..αν υπηρχε.. θα θρηνούσαμε λιγοτερα θυματα στην ασφαλτο.. …
  Τελικα φιλεναδα..αν η εννοια της πειθαρχίας ειναι η μαθηση τοτε θελω να πειθαρχώ οσο υπαρχω…!!!!!
  Σε αφηνω με ενα ερωτηματικο στη σκεψη .. αν σωστα.. εγραψα.. η εκανα καμια μπαρούφα..χα..χα..
  να περνας ομορφα είτε πειθαρχείς είτε όχι…!!!φιλακια βροχερα αποψε… !!!

 11. Ο/Η Άιναφετς λέει:

  Όταν διαβάζω πως, η έννοια της πειθαρχίας είναι συνώνυμη της επίγνωσης, δεν έχω τίποτα να προσθέσω ή να σχολιάσω!!! 😉
  Εμείς οι γιαγιάδες δεν κουραζόμαστε να μαθαίνουμε γιατί είμαστε πειθαρχημένες! 😛

  ΑΦιλιά Ρουλίτσα μου και να έχεις ένα Σ/Κ όπως το επιθυμείς! 🙂

 12. Αααααααααααα, δεν ξεύρω για εσάς, αλλά προσωπικά είμαι πολύ πειθαρχημένο άτομο!
  Εντάξει, όχι σε όλα τα επίπεδα, αλλά το προσπαθώ!
  Καλό Σαββατοκύριακο εύχομαι!
  Κίσιζ μαγισσούλα!

 13. Ο/Η Άιναφετς λέει:

  Δεν ξέρω σε πιο βαθμό είμαι πειθαρχημένη ή όχι, πάντως στο blogging προσπαθώ να δείχνω κάποια συνέπεια στον βαθμό των δυνατοτήτων μου, φυσικά! 😛
  Δεν τη φοβάμαι τη πειθαρχία και δεν έχω αισθανθεί πως με καταπιέζει, αντιθέτως μ’ ελευθερώνει! 😉
  Καλό Κυριακάτικο βραδάκι!

  ΑΦιλιά πολλά πολλά Αρτίστα μου! 🙂

 14. Ο/Η Evi λέει:

  Πολύ πολύ σημαντικό το μάθημα της πειθαρχίας..Πειθαρχία σημαίνει «μαθαίνω», όχι «υποτάσσομαι.» Αυτό πρέπει να το έχουμε κατά νου, γιατί πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν το αντίθετο..καλό βράδυ, φιλιά πολλά μαγισσούλα μου!!

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Μεγάλη υπόθεση Εύη μου, να καταλάβει κανείς πως πειθαρχώντας, βάζοντας όρια ή κανόνες στον εαυτό του, μαθαίνει και δεν υποτάσσεται! 😉
   Και… δεν μας ενδιαφέρει τι κάνουν οι άλλοι, γιατί έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε πρώτα με τους εαυτούς μας!

   ΑΦιλιά πολλά πολλά! 🙂

 15. Κρατάω αυτό πειθαρχία σημαίνει «μαθαίνω», όχι «υποτάσσομαι και εκπαίδευση δεν είναι μόνο να μαθαίνει κανείς γύρω από ακαδημαϊκά θέματα, αλλά και το να εκπαιδεύει τον εαυτό του.
  Διαφωτιστική η ανάρτηση σου για μένα σε ευχαριστώ καλό μεσημέρι 🙂 😉

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Χαίρομαι που αυτή η δύσκολα κατανοητή ανάρτηση έριξε περισσότερο φως στην έννοια της πειθαρχίας και της εκπαίδευσης του εαυτού μας! 😉

   ΑΦιλιά πολλά και πάντα τρυφερά! 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.