Αταραξία.

Σκιάθος, την ώρα που ανέτελε η πανσέληνος.

.

Εάν σας μιλούσε ο Επίκουρος αυτή τη στιγμή, θα σας παρότρυνε να απλοποιήσετε τη ζωή σας.
Ακούστε πώς θα το έθετε, εάν τον είχαμε μαζί μας τώρα:
«Παιδιά μου, οι ανάγκες σας είναι λίγες, είναι εύκολο να τις καλύψετε και μπορείτε να αντέξετε κάθε απαραίτητη ταλαιπωρία.
Μην περιπλέκετε τη ζωή σας με τέτοιους τετριμμένους στόχους όπως πλούτη και φήμη:
Είναι ο εχθρός της ATΑΡΑΞΙΑΣ.
Η φήμη, για παράδειγμα, δεν είναι παρά οι απόψεις που έχουν οι άλλοι για μας και αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε να ζήσουμε τη ζωή μας όπως επιθυμούν οι άλλοι.
Για να επιτύχουμε και να διατηρήσουμε τη φήμη μας, πρέπει να μας αρέσει αυτό που οι άλλοι επιθυμούν και να αποφεύγουμε ό,τι αποφεύγουν κι αυτοί.
Ως εκ τούτου, τι θέλετε μια ζωή δόξας ή μια ζωή στην πολιτική; Εγκαταλείψτε κι αυτή την ιδέα.
Και πλούτο; Να το αποφύγετε! Είναι μια παγίδα.
Όσα περισσότερα αποκτούμε τόσο περισσότερα θέλουμε, και τόσο πιο βαθιά είναι η θλίψη μας όταν δεν μπορούμε να τα αποκτήσουμε.
Παιδιά μου, ακούστε με: Εάν επιθυμείτε την ευτυχία, μην σπαταλάτε τη ζωή σας αγωνιζόμενοι για κάτι που πραγματικά δεν χρειάζεστε».
Irvin D. Yalom, απ΄το βιβλίο «Το Πρόβλημα Σπινόζα» εκδόσεις Άγρα.
.

«Ο πόνος είναι πάντα εδώ.  Όταν του κλείνεις την πόρτα, αυτός χτυπάει κάποια άλλη και ξαναμπαίνει από αλλού…..”
― Irvin D. Yalom, Κοιτάζοντας τον Ήλιο: Αφήνοντας πίσω τον Τρόμο του Θανάτου

.

«Είναι λάθος να κάνεις παιδιά από ανάγκη, λάθος να χρησιμοποιείς το παιδί σου για να ανακουφίσεις τη μοναξιά σου, λάθος να δίνεις σκοπό στη ζωή σου με την αναπαραγωγή ενός  αντιγράφου του εαυτού σου. Είναι λάθος επίσης να αναζητάς την αθανασία με το να σπέρνεις τον σπόρο σου στο μέλλον, νομίζοντας ότι περιέχει τη συνείδησή σου! »

― Irvin D. Yalom,  από το βιβλίο, «Όταν έκλαψε ο Νίτσε».

.

Ίρβιν Γιάλομ με τη γυναίκα του Μαίριλιν

Τα βιβλία του Ίρβιν Γιάλομ έχουν εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο και οι κριτικοί τον περιγράφουν ως συγγραφέα που «εμπνέει», «εκπλήσσει», «προκαλεί τον νου» και «αλλάζει τη ζωή».

.

1:56

Αν μπορείτε να διαθέσετε 20 λεπτά, σας συνιστώ να παρακολουθήσετε τη παρακάτω συνέντευξη που παραχώρησε το 2016 αποκλειστικά στον Ψυχολόγο Χάρη Πίσχο για το Psychologynow.gr, που μιλάει για τη ζωή του, για την ψυχοθεραπεία, τις σχέσεις, τον έρωτα και την Ελλάδα.
Προσωπικά βρήκα επίσης πολύ ενδιαφέρουσα την εμπειρία που είχε σ’ ένα από τα ταξίδια του στην Πελοπόννησο.

.

*

**

 

***

About Άιναφετς

To Άιναφετς είναι το ανάποδο του ονόματος Στεφανία και μ’ αυτό εμφανίζεται ως “μάγισσα Άιναφετς” σε ιστορίες του “Παραμυθά.
This entry was posted in Διάφορα. Bookmark the permalink.

54 Responses to Αταραξία.

 1. Ο/Η Mia λέει:

  Στεφανία μου, πέρασα για μια καλημέρα. Να είσαι βέβαιη ότι θα επανέλθω για να δω το βίντεο. Πολλά φιλιά για ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο, γλυκιά μου.

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Ευχαριστώ Μία μου, για το πέρασμα και ελπίζω να βρεις καιρό να δεις τη συνέντευξη γιατί είμαι σίγουρη πως θα τη βρεις πολύ ενδιαφέρουσα!

   ΑΦιλιά πολύ γλυκά και να έχεις και εσύ ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο! 🙂

   • Ο/Η Mia λέει:

    «Όσο περισσότερη αβίωτη ζωή έχουμε μέσα μας, τόσο περισσότερο θα νιώθουμε λύπη και δυστυχία και περισσότερο φόβο». Λάτρεψα τη συνέντευξη του Γιάλομ. Πόσο δίκιο έχει! Καθόμαστε και περιμένουμε. Σαν γάτοι. Τι? Γιατί? «Νομίζω ότι θα πρέπει να ζούμε τη ζωή μας χωρίς να νιώθουμε ότι δεν την έχουμε ζήσει». Ας σκεφτούμε τι σημαίνουν αυτά τα λόγια του. Και τι πρέπει να κάνουμε τελικά εμείς για να βγούμε απ’ την απάθεια και να δραστηριοποιηθούμε. Ευχαριστώ για τους προβληματισμούς που μου έθεσε η συνέντευξη, Στεφανία μου. Πολλά φιλιά.

    • Ο/Η Άιναφετς λέει:

     Κάποτε Μαρία μου, είχα διαβάσει κάτι που επειδή με σόκαρε, «γράφτηκε» μέσα μου και αυτό είναι : «Να ζεις τη κάθε στιγμή σαν να είναι η τελευταία»!!! 😉
     Φυσικά και δεν μπορούμε να έχουμε συνέχεια κάτι τέτοιο στο νου μας, αλλά μπορούμε να μη σπαταλάμε τη ζωή μας σε ανούσιες ασχολίες ή συζητήσεις ή σχέσεις και να δοκιμάσουμε να ξαναβρούμε τη χαμένη χαρά της παιδικότητας μας! 😛

     ΑΦιλιά καλή μου φίλη και εύχομαι να έχεις ένα δημιουργικό Σαββατοκύριακο! 🙂

     • Ο/Η Mia λέει:

      Να ξαναβρούμε τη χαρά της παιδικότητάς μας είναι ακατόρθωτο, φίλη μου. Δεν έχουμε πια την αθωότητα που είχαμε ως παιδιά. Μπορούμε όμως να αντιμετωπίζουμε τη ζωή θετικά και να «αδράξουμε τη μέρα». Αυτή η φράση μου έμεινε χαραγμένη από τον Κύκλο των Χαμένων Ποιητών. Πολλά φιλιά, Στεφανία μου, και καλή εβδομάδα να έχουμε.

      • Ο/Η Άιναφετς λέει:

       Μπορεί να μην έχουμε την ανεμελιά των παιδιών Μαρία μου, αλλά μπορούμε να βρούμε ξανά τον αυθορμητισμό των παιδιών και να μη φοβόμαστε να εκφράσουμε τα συναισθήματα μας όποια είναι αυτά, πάντα με σεβασμό προς τους άλλους! 😉

 2. Ο/Η Μαρία Κανελλάκη λέει:

  «Πρέπει να απολαύσουμε τη ζωή μ’ αυτά που μας δίνει…»
  Εξαιρετική επίσης η ιστορία με το γάτο, γέλασα και προβληματίστηκα πολύ.
  Στεφανία μου πολύ χρήσιμη η παραπομπή σου στον μεγάλο ψυχοθεραπευτή, κι ό,τι μπορεί ο καθένας μας ας το κρατήσει σα μπούσουλα ζωής.
  Καλό σαββατοκύριακο εύχομαι 🙂

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Και σε μένα Μαρία Κ. μου, άρεσε η ιστορία του γάτου! 😉
   «Όσο περισσότερη αβίωτη ζωή έχουμε, όταν φτάσουμε προς το τέλος, τόσο περισσότερο θα νιώθουμε λύπη και δυστυχία και περισσότερο φόβο»…
   Γι αυτό και πρέπει να ζούμε τη ζωή μας, όσο μπορούμε πιο συνειδητά και με όλο μας το είναι! 😛
   Τον τελευταίο καιρό μελετώ τον Υάλομ και αναγνωρίζω σ’ αυτόν πολλές αλήθειες!

   ΑΦιλιά πολλά πολλά και καλά να είμαστε για ν’ απολαύσουμε ένα ακόμα ηλιόλουστο και χαμογελαστό Σ/Κ! 🙂

 3. Ο/Η dodo λέει:

  Ευλογημένη η αταραξία της θάλασσας κάτω από την καλοκαιρινή πανσέληνο!

 4. Ο/Η F. λέει:

  Πράγματα που έχουμε ακούσει, πράγματα που έχουμε συνειδητοποιήσει, πράγματα που γνωρίζουμε, πράγματα που χρειάζεται να μας τα υπενθυμίζουν γιατί είμαστε λίγο δύσκολοι, ανέτιμοι… πες το όπως θέλεις, μαγισσούλα μου! Όπως ο ίδιος ο Γιαλόμ και τα μπαγκάζια που εξακολουθεί να κουβαλάει στα ταξίδια, παρά την όμορφη εμπειρία στην Ελλάδα!
  Αστειάκια! χαχαχα
  Ευχαριστούμε πολύ για όσα μοιράζεσαι! ❤

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Έχει ενδιαφέρον φακίδα μου, πως ενώ έχουμε ακούσει, έχουμε διαβάσει, έχουμε συνειδητοποιήσει αρκετά πράγματα που μας φέρνουν γαλήνη, εξακολουθούμε να μη παίρνουμε εύκολα τα μαθήματα που μας στέλνει η ζωή και αυτό μάλλον γιατί έχει χαθεί το γέλιο απ΄τις καρδιές μας και η παιδική μας αγνότητα! 😉

   Είναι τόσο εμφανές πως όσο λιγότερα υλικά αγαθά κατέχουμε, τόσο και λιγότερο αυτά μας κατέχουν! 😛

   Πολλά πολλά τρυφερά ΑΦιλιά σου στέλνω! 🙂

 5. Ο/Η Marina Tsardakli λέει:

  Τι όμορφη εικόνα μαγισσούλα μου.
  Όσο για το βίντεο στο τέλος, για να είμαι απόλυτα ειλικρινής επειδή υπήρχε μια διάρκεια, με κούρασε λιγάκι το λευκό των γραμμάτων ειδικά στην αρχή, γιατί σε κάποια σημεία χάνονταν στην εικόνα. (#η γκρίνια της ημέρας χαχα) Κατά τα άλλα, είναι μια πολύ όμορφη συνέντευξη και αξίζει να την δει κάποιος και με το παραπάνω.
  Μου άρεσε πολύ το απόσπασμα του Γιάλομ, που αφορά τα παιδιά. Δυστυχώς πολλοί κάνουν παιδιά για λάθος λόγους.
  Καλό απόγευμα μαγισσούλα μου και καλό τριήμερο εύχομαι 🙂
  Σε φιλώ γλυκά ❤

 6. Ο/Η Άιναφετς λέει:

  Υπάρχουν τόσα πράγματα γύρω μας Μαρινάκι μου, που μπορούν να φέρουν την «αταραξία» στις καρδιές μας και είναι κρίμα που πολλοί από μας, δεν μπορούν να συνδεθούν με αυτά, να χαλαρώσουν το τρέξιμο και να γίνουν έστω για λίγο, παιδιά! 😉

  Το γιατί κάνουν οι άνθρωποι παιδιά, είναι μια μεγάλη ιστορία και σπάνια «εξετάζουν» σε τι κόσμο τα φέρνουν…

  ΑΦιλιά πολύ γλυκά και καλό μας Σαββατοκύριακο από αύριο!

 7. Ο/Η Ανέσπερη λέει:

  Αγαπημένος! Και το βιβλίο του «Όταν έκλαψε ο Νίτσε» επίσης στη λίστα των αγαπημένων μου βιβλίων.
  Δεν είχα ιδέα για την συνέντευξη που μας παρέπεμψες και σ’ ευχαριστώ ιδιαίτερα γιατί αυτήν ακριβώς τη στιγμή χρειαζόμουν να «ακούσω» τη φωνή που θα με ξυπνούσε από ένα όνειρο που προκαλούσε δυσφορία. Μένω σ’ αυτό :
  »… Δεν υπάρχει τέλος στην προσωπική αλλαγή, στην προσωπική εξέλιξη, και σε όλα αυτά που μπορείς να μάθεις για τον εαυτό σου. … «
  και σήμερα κοιμάμαι πιο ανάλαφα …

  Στεφανία μου
  Σ’ ευχαριστώ.

  Αγκαλιά από μια «ζεστή» γωνιά του βορά.

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Πολλά απ΄αυτά που διαβάσαμε Ζωή μου, ή ακούσαμε και μας εντυπωσίασαν είτε είναι του Γιάλομ είτε άλλων ψυχολόγων ή δασκάλων, δουλεύουν υποσυνείδητα και έρχεται μια ευλογημένη στιγμή που ανακαλύπτουμε πως μέσα μας έχει γίνει μια αλλαγή, ευτυχώς που τίποτα δεν παγιώνεται και όλα πάλι μπορούν ν’ αλλάξουν… αυτό «τα πάντα ρει» του Ηράκλειτου που λέγαμε!!! 😉
   Προσωπικά δεν δίνω πια μεγάλη σημασία στα όνειρα και ίσως γι αυτό και έχουν πάψει να μου φέρνουν δυσφορία και αυτή η «δια βίον μαθητεία» τι υπέροχο πράγμα! 😛

   Βροχερή αλλά πολύ τρυφερή αγκαλιά απ΄το βουνό μου! 🙂

 8. Ο/Η Ανέσπερη λέει:

  Αποσυντονίστηκα και δεν σου έγραψα το λόγο που σε επισκέφτηκα.
  Για όλα υπάρχει πρώτη φορά!!! Έμεινα στη δική σου «πρώτη φορά» μαζί με τόσα άλλα, μα δυστυχώς οι βαθμοί ήτανε περιορισμένοι και οι επιλογές μου έπρεπε να περιοριστούν … 😉
  Ακόμη μία αγκαλιά απ’ τη βορινή «ζεστή» γωνιά μου!

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Η «πρώτη φορά» ήταν για το συμπόσιο ποίησης στης Αριστέας μας! 😉
   Πάντως η βαθμολογία σ’ αυτά τα συμπόσια ποίησης είναι πιο πολύ μια ένδειξη για το τι αγγίζει ή έχει «πέραση» στον άλλο και για μένα ήταν ένα τεστ εξαιρετικά ενδιαφέρον, αν και είχα ξαναδοκιμάσει πάλι με haikou πριν καιρό, βλέπεις και είναι κάτι που ανέκαθεν με διασκέδαζε! 😛

   Καλό μας απογευματάκι! 🙂

 9. Ο/Η Giannis Pit λέει:

  Πολύ ωραία και βαρβάτα θέματα. Επισημάνσεις που καίνε πραγματικά μία προς μία. Αλήθειες που πονάνε. Είναι δύσκολο να αντέξεις ως άνθρωπος σε τόσα μαζικά εξωτερικά ερεθίσματα που ξεστρατίζουν τη σκέψη σου μακριά και αλλοπρόσαλλα.
  Στεφανία μου, κάθε σου κουβέντα συμβάλλει και στη δική μας προσπάθεια για αυτογνωσία.
  Να είσαι καλά.

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Πολύ χαίρομαι Γιάννη μου που και εσύ έχεις αρχίσει να «μπαίνεις» για τα καλά στην επίπονη διαδικασία αυτογνωσίας! 😉
   Και αυτό που είναι υπέροχο σ’ όλη αυτή τη «διαδικασία» είναι πως κάποια στιγμή ανακαλύπτουμε πως οι αντοχές μας στα εξωτερικά αλλοπρόσαλλα γεγονότα έχουν αλλάζει γιατί το μέσα μας έχει αρχίσει ν’ αλλάζει οπτική γωνιά! 😛
   Η «δουλειά» πάντα ξεκινά από μέσα, πρέπει να το έχεις δει και πρακτικά με τις ξύλινες κατασκευές σου!!! 😉

   ΑΦιλιά πολλά πολλά και καλό μας βραδάκι! 🙂

 10. Ο/Η nikol λέει:

  Χαίρομαι Στεφανία μου για τη σημερινή σου παρουσίαση !! Ο Γιάλομ για μένα είναι πολύ αγαπημένος ψυχοθεραπευτής και συγγραφέας !! Στα βιβλία του βρίσκω μεγάλες αλήθειες δοσμένες με την απλότητα που πρέπει να βλέπουμε τη ζωή μας . Στους δύσκολους καιρούς μου πραγματικά ρουφούσα τις λέξεις των βιβλίων του και γέμισα πολλά κενά μου και φόβους !!
  Είχα την μεγάλη χαρά το 2009 στο μέγαρο Μουσικής να παρακολουθήσω την διάλεξη του που ακόμα θυμάμαι πόσο πλημμυρισμένη από συναισθήματα έφυγα !!
  Σε φιλώ με την αγάπη μου

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Προσωπικά Νικόλ μου, πολύ τελευταία ανακάλυψα τον Γιάλομ, δεν έχω διαβάσει κανένα του βιβλίο αλλά έχω ακούσει πολλές συνεντεύξεις του αυτές τις μέρες και ομολογώ πως η αμεσότητα και η καλοσύνη που εκπέμπει με έχουν γοητεύσει! 😉
   Πάνω από 30 χρόνια μελετώ τον Κρισναμούρτι που είχα και την τύχη να συναντήσω και προσωπικά αρκετές φορές πριν πεθάνει και εξακολουθώ να τον μελετώ, μια και αυτό το ταξίδι προς τα μέσα, όπως ξέρεις και εσύ πολύ καλά, δεν τελειώνει (ευτυχώς) ποτέ! 😛

   ΑΦιλιά πάντα με πολύ αγάπη! 🙂

 11. Ο/Η Анастасия н. λέει:

  Μια αποκάλυψη ήταν για ‘μένα το «Όταν έκλαψε ο Νίτσε» κι ευγνωμονώ τη φίλη που μου το πρότεινε (κάπου, στο μακρινό 2002).
  Ακούγοντας τη συνέντευξη, βρήκα σημεία ταύτισης (έχω βρεθεί «δίχως αποσκευές», όχι σ’ ένα ταξίδι όπου αυτές δεν έφτασαν ποτέ, αλλά σε φάση ζωής. Εκεί, μετά τη συνειδητοποίηση ότι πρέπει να ζήσεις με το «τίποτα», ή περιμένεις παθητικά -σαν το γάτο!- ή γίνεσαι ευρηματικός και ανακαλύπτεις ότι τα ουσιώδη, τα βασικά, βρίσκονται πάνω σου, μέσα σου ή ένα-δυο μέτρα γύρω σου. Σημείο μηδέν, σημείο εκκίνησης).
  Τα πλούτη είναι ανούσια και περιττά, ο πλούτος βρίσκεται στα απλά (μα μεγαλειώδη).

  Υπέροχη ανάρτηση, Στεφανία μου!
  Να είσαι καλά που φεύγω μ’ ολόφορτο το πουγκάκι μου!
  Πολλά φιλιά!❤

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Αυτό το «χωρίς τίποτα» Αναστασία μου, το έχω ζήσει βασικά συναισθηματικά από μικρή πολλές φορές… μικροί θάνατοι κάθε φορά…
   Και αυτό όχι μόνο «χωρίς τίποτα» υλικά, μέχρι που τελικά ανακαλύπτεις πως το υλικό «τίποτα», είναι πολύ πιο υποφερτό από το συναισθηματικό «τίποτα»… και τότε αρχίζεις και ψάχνεσαι εσωτερικά, δεν το βάζεις με τίποτα κάτω, έτσι μαθαίνεις για σένα και τη ζωή που είναι κάτι υπέροχο που δεν έχει τέλος! 😉

   Όσα λιγότερα κουβαλάς μέσα και απ΄έξω σου, τόσο αυτό το ταξίδι γίνεται πιο ανάλαφρο και γοητευτικό, έτσι δεν είναι; 😀

   Πολλά ΑΦιλιά και να ξέρεις, το «πουγκί» μαζί το γεμίζουμε όταν δεν φοβόμαστε ν’ ανοίξουμε τις καρδιές μας! 🙂

 12. Ο/Η aristea k λέει:

  Απόλαυσα το βίντεο Στεφανία μου γιατί ο λόγος του Γιάλομ, είτε ο γραπτός, είτε ο προφορικός είναι κατανοητός, μεστός και ουσιώδης. Έχω ξεκινήσει να διαβάζω Γιάλομ σιγά σιγά. Είναι πολλοί οι τίτλοι που είναι μπροστά μου να διαβαστούν (είναι και πολυγραφότατος!)
  Πραγματικά αυτή η ανάλαφρη αίσθηση του να μην χρειάζεσαι πολλά είναι υπέροχη. Αλλά σαν τον Γιάλομ, ακόμα κι αν την νιώθουμε πρόσκαιρα, μετά το ξεχνάμε και επιστρέφουμε στην ύλη!
  Μαγισσούλα μου, σε ευχαριστούμε 🙂
  Πολλά, γλυκά φιλιά ♥

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Όπως εξηγώ και στην Αναστασία, για μένα Αριστέα μου, το να ταξιδεύεις (εσωτερικά) χωρίς να χρειάζεσαι αποκούμπια είναι το ζητούμενο… όσες λιγότερες εξαρτήσεις υλικές αλλά προπαντώς συναισθηματικές έχεις, τόσο το καλύτερο για σένα… εξ άλλου το έχουμε συζητήσει πολλές φορές μαζί και ξέρω πως και εσύ κοιτάζεις προς τα «εκεί»…

   Και πώς να μην αναρωτηθεί κανείς, γιατί να πρέπει να περάσει κάποιος απ΄τα σαράντα κύματα για ν’ αρχίσει να βρίσκει τη γαλήνη μέσα του; 😉

   Το ευχαριστώ δικό μου, που μαζί τόσο καιρό εξετάζουμε όλα όσα μας απασχολούν! 😛

   ΑΦιλιά πάντα καρδιάς! 🙂

 13. Ο/Η Πουπερμίνα λέει:

  Νομίζω, ότι όλοι οι τρόποι που δοκιμάζει κανείς στην οδό προς την αταραξία, δεν τον προστατεύουν από την ταραχή, αλλά φέρνοντάς τον αντιμέτωπο με τον εαυτό του, του μαθαίνουν να την αντέχει και να την εκτρέπει (πχ σε δημιουργικότητα)

 14. Ο/Η syros2js λέει:

  Η αλήθεια είναι πως πλην ελαχίστων αποσπασμάτων δεν έχω τολμήσει να «μελετήσω» Γιάλομ…
  Τί να σχολιάσω για το βίντεο? Σχεδόν κάθε φράση είναι και απόφθεγμα από μόνη της!
  Υπέροχη η ιστορία για τον γάτο και την αβίωτη ζωή, όπως επίσης βρήκα και εξαιρετική την τελική διαπίστωση του ενώ μπορείς να περάσεις υπέροχα χωρίς τίποτα, στο επόμενο ταξίδι πιθανότατα θα έχεις κάμποσες αποσκευές! χιχι!
  Και αυτό το πόσο μόνος μπορεί να νιώθει κανείς όταν βρίσκεται μέσα σε ομάδα… Πριν χρόνια, έγραφα συχνά στίχους γι’ αυτό το θέμα, ακόμα και αν δεν αφορούσε εμένα… Είναι ένα θέμα στο οποίο ανατρέχει συχνά ο νους μου, ακόμη και τώρα… (Ανοιχτοί λογαριασμοί?!???!?)
  Να είσαι καλά, Μαγισσούλα μου! Υπέροχη η ανάρτηση, όπως πάντα!
  ΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ πολλά-πολλά!
  ❤ ❤ ❤

 15. Ο/Η Άιναφετς λέει:

  Μα τι να πρωτοκοιτάξουμε- μελετήσουμε Γιάννα μου! 😉
  Τον Γιάλομ και η ίδια τον έπιασα σοβαρά στα χέρια μου, πριν λίγο καιρό και από τότε τον μελετώ με πάθος και μου δίνει πολύ χαρά! 😀
  Αυτή η ομαδική ψυχοθεραπεία αισθάνομαι πως σίγουρα βοηθά άτομα που βασικά έχουν πρόβλημα στις σχέσεις τους, δλδ είτε είναι πολύ ντροπαλά ή έχουν σοβαρά προβλήματα αποδοχής του εαυτού τους, είτε είναι εξαιρετικά μοναχικά κλπ, κλπ…πάντως προσωπικά δεν με βλέπω σε μια παρόμοια ομάδα γιατί δεν αισθάνομαι να έχω κανένα πρόβλημα με την επικοινωνία μου, όπως εξάλλου και όλοι μας εδώ!!! 😛
  Επίσης όλοι μας έχουμε ανοιχτούς λογαριασμούς βασικά με τον εαυτό μας και είμαι σίγουρη πως μπορούμε να βρούμε την άκρη!
  Και να μη ξεχνάμε: «Πως είμαστε ο δάσκαλος και ο μαθητής του εαυτού μας» όπως συχνά έλεγε ο Κρισναμούρτι! 😉

  ΑΦιλιά ηλιόλουστα και πολύ χαμογελαστά! 🙂

 16. Ο/Η koulpaword λέει:

  Γειά σου μαγεισουλα μου τα βιντακια αύριο στο σπίτι μάλλον μερικές φορές δεν το αντιλαμβανεσαι στο προσκήνιο το άγχος εγώ ήμουν Βούδας κι όμως έπεσα 😊😊

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Και ποιος σου είπε πως οι Βούδες δεν πέφτουν Κουλπάκο μου και πως δεν μπορούν να ξανασηκωθούν; 😛 😛

   Και γιατί «κάτι» μου λέει, πως όταν ακούσεις τα βιντάκια, το άγχος θα φύγει απ΄ το προσκήνιο; 😉 😉

   Πολλά πολλά ΑΦιλιά μαγικά! 🙂 🙂

 17. Ο/Η ANNA Flo λέει:

  Λατρεύω τον Γιάλομ και απόλαυσα τα βιβλια του όσο και το βίντεο. Νευρικός είναι το πρόσεξες; Πάντως αυτό με την αβίωτη ζωή πόσο σοφό!! Και να ζούμε κάθε μέρα χωρίς να μετανοιώνουμε…Υπέροχο! Θα διαβάσω την αυτοβιογραφία του όταν εκδοθεί, θα είναι ενδιαφέρουσα
  Καλή σου εβδομάδα Στεφανία μου

 18. Ο/Η Άιναφετς λέει:

  Και για μένα Άννα μου, ο Γιάλομ είναι και απολαυστικός και προσιτός! 😉
  Δεν ξέρω αν σου έχει τύχει να μιλήσεις για ώρα από το Skipe και μάλιστα να πρέπει ν’ απαντήσεις σ΄ ερωτήσεις συνάδελφου ψυχιάτρου… προσωπικά δεν το βλέπω σαν κάτι και τόσο χαλαρό! 😛

  Μπορείς να δεις το ντοκιμαντέρ για τη ζωή του που γυρίστηκε και παίχτηκε στους κινηματογράφους το 2014 και έχει τίτλο «Στον κήπο του Γιάλομ» και είναι ελεύθερο στο youtube, το πρώτο video της ανάρτησης μου, είναι το τρέιλερ της ταινίας! 😉

  ΑΦιλιά πολλά πολλά και καλή βδομάδα να έχουμε… με αταραξία! 🙂

 19. Ο/Η aswtos λέει:

  τον αγαπαμε τον γιαλομ
  αγαπαμε και μαγισσουλα
  κια φεγγαρι στο νησι
  και ολα

 20. Ο/Η Άιναφετς λέει:

  Χαίρομαι ασωτούλη που είσαι πάλι κοντά μας! 😀

  … οι ανάγκες μας είναι λίγες, είναι εύκολο να τις καλύψουμε και μπορούμε ν’ αντέξουμε κάθε απαραίτητη ταλαιπωρία…
  Ας μη περιπλέκουμε τη ζωή μας με τέτοιους τετριμμένους στόχους όπως πλούτη και φήμη:
  Είναι ο εχθρός της ATΑΡΑΞΙΑΣ…

  ΑΦιλιά πολλά και ατάραχα! 🙂

 21. Ο/Η vasiliki λέει:

  Αγαπημένος και πολύτιμος όπως και ο Επίκουρος 😍
  Έχω διαβάσει τα πάντα σχετικά με το Γιάλομ καθώς και όλα τα βιβλία του.
  Φιλί καρδιακό

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Μα τι καλά Βασιλική μου!!! 😀
   Τώρα καταλαβαίνω τι αποκάλυψε τη σοφία και τη δημιουργικότητα σου! 😉
   Βλέπεις η ίδια τον ανακάλυψα πολύ τελευταία και μ’ έχει ενθουσιάσει η αμεσότητα, η τρυφερότητα και η απλότητα που εκπέμπει!
   Προχθές μου δάνεισε μια φίλη δυο (χοντρά) βιβλία του, «Στο κήπο του Επίκουρου» και η «Θεραπεία του Σοπενχάουερ» και ετοιμάζομαι να συνεχίσω την μελέτη μου!

   Πολλά πολλά καρδιακά ΑΦιλιά και από μένα και καλό μήνα να έχουμε! 🙂

 22. Θεωρώ ότι «οι αποσκευές μας» στο μονοπάτι της ζωής είναι οι αρχές μας, τα ιδανικά μας και οι αξίες μας.
  Αν πορευόμαστε με σταθερό προσανατολισμό τα ανωτέρω, είμαστε πιο πλήρεις, πιο «πλούσιοι» και χρήσιμοι ως άνθρωποι…

 23. Ο/Η Άιναφετς λέει:

  Προσωπικά Ευρυτάνα μου, τα τελευταία χρόνια ξεφορτώνομαι πολλά απ΄αυτά που με βάραιναν που βασικά είχαν να κάνουν με τον τρόπο που μεγάλωσα, έτσι τώρα αισθάνομαι και πιο ανάλαφρη και πραγματικά πιο «πλούσια»! 😉

  ΑΦιλιά καλέ μου φίλε και εύχομαι ένα καλό και «πλούσιο» μήνα σε όλους! 🙂

 24. Πάλι δύσκολα μου έβαλες!
  Αλλά αυτά είναι που με βελτιώνουν!
  Καλό μήνα μαγισσούλα!
  Κίσιζ! Μένυ κίσιζ!
  😘😘😘

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Έλα καλέ που σου είναι δύσκολο αρτίστα πράμα, να:
   «Μην περιπλέκετε τη ζωή σας με τέτοιους τετριμμένους στόχους όπως πλούτη και φήμη»… που είναι εχθροί της ATΑΡΑΞΙΑΣ! 😛

   Καλά μήνα με μένυ ΑΦιλιά! 🙂

 25. Ο/Η roula1smaragdenia λέει:

  Πέρασα να σου ευχηθω καλο μηνα φιλεναδα.. και επαφύομαι να ξαναπερασω οπωσδήποτε 🙂 γιατι θελει πολύ μελετη η αναρτηση αυτή και ειναι αργα αποψε.. αυριο θα τα πουμε καλητερα μαγισσουλα μου… φιλακιαααα!! ❤

 26. Ο/Η Άιναφετς λέει:

  Να επαφύεσαι, να επαφύεσαι Ρούλα μου! 😉
  Και όταν ξαναπεράσεις με το καλό, θα δεις τι γλυκός, προσιτός και κατανοητός είναι ο Γιάλομ!

  ΑΦιλιά και να έχεις μια ατάραχη μέρα! 🙂

 27. Ο/Η roula1smaragdenia λέει:

  Και να μαι εδώ να γραφω για δευτερη φορα το σχολιο μου.. και αντε να θυμηθω τι εγραφα ..χι..χι.. παλι μου χαθηκε …αυτην την φορα θα το κάνω αντιγραφή ..να το εχω…για παν ενδεχόμενο..χα..χα.
  Ξέρω μαγισσούλα μου οτι απολαυσα το μεταφρασμενο βιντεο και ανακάλυψα οτι πόσο συνταιριάζουν οι σκεψεις μου με αυτου του μεγαλου και πολυγραφότατου ψυχολογου και χαρηκα τοσο πολύ …:D και περισσοτερο για ότι ειπε αυτο…. (πως ειναι ευχαριστηση του.. να κανει τους ανθρώπους να ειναι χαρούμενοι ) οι ιδέες του γυρω απο την ζωή .. απλες και κατανοητές …ποιον δεν βρισκουν σύμφωνο πες μου.. φιλεναδα…:) μαζέψαμε πάλι γνώση μαγισσουλα μου να εισαι καλά.. και
  να έχεις ενα ομορφο μηνα… στελνω αγαπη και φιλακιααααα!! ❤ 🙂

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Πολύ χαίρομαι Ρούλα μου, που κατάφερες να δεις τα video και ν’ ανακαλύψεις πόσο ταίριαζαν οι σκέψεις σας! 😉
   ‘Ενας πραγματικά τρυφερός άνθρωπος που μόνο καλό μπορεί να κάνει σε όσους τον μελετήσουν!

   ΑΦιλιά με πολύ αγάπη και να έχουμε έναν ατάραχο μήνα! 🙂

 28. Ο/Η Π.......Ξωτικό λέει:

  Δεν βρίσκω το σχόλιο που άφησα ,μάλλον κάποια πατάτα έκανα πάλι .
  Η φωτογραφία σου θεραπευτική ,οτι πρέπει για …διαλογισμό και αταραξία 😉
  Ο Γιάλομ πολύ αγαπημένος και διαβασμένος ,αλλά μια φορά δεν φτάνει μάλλον 😉
  (Μελαγχόλησα λίγο μόνο πρόσφατα που είδα μια τελευταία συνέντευξή του ,πολύ καταβεβλημένος και μελαγχολικός … ούφ )
  Λέγε-λέγε εσύ όλο και κάτι μένει .
  Φιλούδιαααααααααα τρυφερά και ζεστά 😉

 29. Ο/Η Άιναφετς λέει:

  Βλέπεις Ξωτικούλι μου, τώρα πια, όταν θέλω να βάλω μια δική μου φωτογραφία που να παραπέμπει σε «αταραξία» μόνο στη Σκιάθο θα τη βρω… τα καμμένα εδώ μόνο μελαγχολία δημιουργούν… 😉
  Ε! πάλι καλά ο Γιάλομ, μη ξεχνάμε πως στη συνέντευξη είναι και 80 χρονών!

  ΑΦιλιά πάντα τρυφερά και πολύ ζεστά! 🙂

 30. Ο/Η Woman in blogs λέει:

  Κάθε φορά που έρχομαι εδώ, Στεφανία μου, εκτός από τη χαρά που μου δίνουν όσα ξαναδιαβάζω ή μαθαίνω, νιώθω τόσο ζεστά και οικεία. Γιατί οι αναρτήσεις σου μου θυμίζουν έντονα τους γονείς μου. Με την παραμικρή αφορμή άρχιζαν μια συζήτηση που πήγαινε παντού και με συνέπαιρνε!!!
  Και πάντα φεύγοντας από εδώ χάνομαι σε σκέψεις…
  Ευχαριστώ! 💟💖💟

 31. Ο/Η Άιναφετς λέει:

  Είσαι τυχερή που μεγάλωσες με παρόμοιους γονείς Αλεξάνδρα μου! 😉
  Φαίνεται τώρα, πως και η ίδια σαν μανούλα και σαν γιαγιά πια, έχω κατά νου, τα θέματα που αναρτώ να μας προβληματίζουν θετικά, να μας χαλαρώνουν και να μας βοηθούν να διαχειριστούμε μια καθημερινότητα γεμάτη προκλήσεις και ανατροπές! 😛

  ΑΦιλιά τρυφερά και με πολύ αγάπη! 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.