Οι εννέα τύποι ανθρώπων…

.

Σίγουρα όλοι μας έχουμε συναντήσει στη ζωή μας πολλούς διαφορετικούς τύπους ανθρώπων και οι περισσότεροι από μας μπορούμε να τους διακρίνουμε και ανάλογα να επιδιώξουμε τη παρέα τους ή να τους αποφύγουμε.
Το παρακάτω κείμενο που «έπεσε» στα χέρια μου, είναι μια συνέντευξη της
Σιμόν ντε Μποβουάρ  (19ο8-1986) στην αμερικάνικη έκδοση της HuffPost με τον τίτλο:
«The 9 people you’date, according to Simone de Beauvoir».
«Οι 9 τύποι που θα βγαίνατε ραντεβού, σύμφωνα με την Σιμόν ντε Μποβουάρ».

Η Σιμόν ντε Μποβουάρ Γαλλίδα συγγραφέας, φιλόσοφος, διανοούμενη, ακτιβίστρια και φεμινίστρια. Υπήρξε σύντροφος του διάσημου υπαρξιστή φιλοσόφου Ζαν Πωλ Σαρτρ. Ήταν μία από τις πρώτες γυναίκες που πήραν πτυχίο από τη Σορβόνη και έγινε γνωστή για τη συμβολή της στην παριζιάνικη πνευματική σκηνή.
Αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι ότι η Μποβουάρ είχε δώσει κάποια στιγμή μία λίστα με τους 9 τύπους ανθρώπων με τους οποίους θα βγούμε ραντεβού κάποια στιγμή της ζωής μας.

.

 1. Ο απαθής

(…) Ο απαθής τύπος μόλις δει έστω και μία αχτίδα ελευθερίας, τρομάζει και κλείνεται στον εαυτό του, μακριά από τον κόσμο. Έχει αποφασίσει εδώ και καιρό ότι τα πάντα στον κόσμο είναι ασήμαντα και βαρετά, γεγονός που έχει γίνει κάτι σαν «αυτοεκπληρούμενη προφητεία» με αποτέλεσμα αντί να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της ελεύθερης βούλησης, να κρύβεται από αυτές. Μπορεί να στέκεται μπροστά από το πιο σημαντικό μνημείο του κόσμου και πάλι να μην εντυπωσιάζεται.

Κίνδυνος: Χαμηλός. Θα τον εντοπίσετε από χιλιόμετρα.

.

 

2. Ο σοβαρός

Ίσως είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος ανθρώπου. Μόλις πάρει μία απόφαση κανείς δεν μπορεί να του αλλάξει γνώμη, ειδικά όταν η απόφαση αυτή έχει να κάνει με τις αξίες και τις πεποιθήσεις του. Αυτοί οι άνθρωποι εμφανίζονται παντού, από φανατικούς με τη θρησκεία, μέχρι διευθυντές σε μεγάλες εταιρείες. Γνωρίζουν ότι είναι «απατεώνες», αλλά έχουν ανάγκη να πιστεύουν σε κάτι, ακόμα κι αν αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη συμπεριφορά τους. Τουλάχιστον, μπορείτε να τους εντοπίσετε από την ειρωνεία της κατάστασης.

Κίνδυνος: Μεσαίος. Εάν έχετε παρόμοιες αξίες θα είστε μια χαρά.

.

.

 

3. Ο παθιασμένος

Μπορεί να τον μπερδέψετε με κάποιον που είναι «σοβαρός τύπος», αλλά ο παθιασμένος άνθρωπος θα επενδύσει όλη του την ενέργεια και τα πιστεύω του σε κάτι, αλλά δεν πιστεύει ότι το νόημα της ζωής βρίσκεται σε κάποιο αντικείμενο, αλλά στην σχέση που έχει με αυτό. Θα μιλάει με τις ώρες για ένα νέο φοβερό άλμπουμ ή για την ιταλική ποίηση. Εάν καταφέρετε να γίνετε εσείς το αντικείμενο του πόθου του, τότε θα περάσετε μαγικές στιγμές, αλλά δυστυχώς πολύ δύσκολα θα καταφέρετε να ξεπεράσετε την ιταλική ποίηση.

Κίνδυνος: Μεσαίος. Ιδανικός για έναν καλοκαιρινό έρωτα, αρκεί να μπορείτε να διαχειριστείτε το συναισθηματικό κενό που θα έρθει με τον χωρισμό.

.

.

4. Ο μηδενιστής

Αυτός ο τύπος είναι πιο συνηθισμένος στους εφήβους που έχουν χάσει την ειδυλλιακή φάση της παιδικής τους ηλικίας ή μπορεί να το συναντήσει κανείς σε μία κρίση ηλικίας, ειδικά στους ανθρώπους που προσπαθούσαν πάντοτε να είναι σοβαροί (και απέτυχαν). Οι μηδενιστές προσπάθησαν κάποτε να είναι ελεύθεροι αλλά δεν τα κατάφεραν, οπότε έχουν την τάση να είναι πιο πληθωρικοί και επιθετικοί.

Κίνδυνος: Υψηλός. Αντίθετα με τους απαθείς ανθρώπους δεν περιορίζονται στο να κάθονται και απλά να γκρινιάζουν. Πρέπει να αποδείξουν σε όλους ότι ο κόσμος δεν έχει κανένα νόημα, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα καταστρέψουν όλα όσα έχουν δημιουργήσει οι άλλοι.

.

.

5. Ο διαβολικός

Ένας περίεργος συνδυασμός από έναν σοβαρό άνθρωπο που είναι δαιμονικά πιστός σε αρχές ή σε μία ομάδα, αλλά μόνο για να μπορέσει να τα απορρίψει και να παραπονεθεί για αυτά. Πρόκειται παραδείγματος χάριν για μία γυναίκα που δουλεύει σε περιοδικό μόδας αλλά γκρινιάζει για τη βιομηχανία της μόδας ή για έναν άντρα που θέλει να τρώει μπέργκερ αλλά γκρινιάζει όταν ο κιμάς δεν είναι βιολογικός.

Κίνδυνος: Χαμηλός. Είναι εύκολο να τους εντοπίσετε, από τις διαφορετικές τους προσωπικότητες.

.

.

6. Ο περιπετειώδης

Πρόκειται για την αισιόδοξη εκδοχή του μηδενιστή. Ο περιπετειώδης γνωρίζει ότι υπάρχει ένα τελικό νόημα στη ζωή, οπότε αποφασίζει να «αγκαλιάσει την ηδονιστική ύπαρξη με περιέργεια, αρπάζοντας εκατομμύρια δυνατότητες χωρίς να παραμένει πιστός σε κανέναν. Του αρέσει να κάνει πράγματα για το καλό του. Οι περιπετειώδεις άνθρωποι έχουν τη μυστική επιθυμία, οι ανακαλύψεις τους να γραφτούν σε ιστορικά βιβλία, και για αυτό το λόγο ζητούν συνεχώς επιβεβαίωση.

Κίνδυνος: Υψηλός. Είναι πολύ εύκολο να σας παρασύρουν.

.

.

Ο επικριτικός

Είναι πολύ σκεπτικός και προσεκτικός και ακροβατεί ανάμεσα στον σοβαρό και τον μηδενιστή. Γι’ αυτό αποφεύγει να είναι αφοσιωμένος σε μόνο ένα δόγμα, αλλά συνεχίζει να πιστεύει ότι ορισμένα δόγματα έχουν μεγαλύτερη σημασία από άλλα.

Κίνδυνος: Χαμηλός. Δεν είναι εύκολο να σας παρασύρει και δεν είναι ευχάριστος στην παρέα.

.

.

8. Ο καλλιτέχνης

Όπως ο περιπετειώδης, έτσι και ο καλλιτέχνης έχει σχετικά ώριμες αντιδράσεις στις υπαρξιακές του κρίσεις. Αποδεχόμενος ότι ο κόσμος δεν έχει κάποια φοβερή ουσία που χρειάζεται να κυνηγήσει κανείς, ο καλλιτέχνης στρέφει την προσοχή του στην επιφάνεια της ζωής και προσπαθεί κάθε μέρα να μεταμορφώσει αυτή την επιφάνεια σε κάτι φοβερό. Όπως οι επικριτικοί, έτσι και οι καλλιτέχνες πιστεύουν ότι υπάρχει ένας αντικειμενικός χώρος έξω από τον χρόνο και την ελεύθερη βούληση, η ομορφιά.

Κίνδυνος: Μεσαίος. Μπορεί να βρεθείτε ανάμεσα σε χρώματα και τέμπερες αλλά κάποια στιγμή θα καταλάβετε ότι δεν θα μπορέσετε ποτέ να αναμετρηθείτε με το πραγματικό τους είδωλο που είναι η τέχνη.

.

.

9. Ο ελεύθερος.

Σύμφωνα με την Σιμόν ντε Μποβουάρ υπάρχει μία σπάνια «ράτσα» ανθρώπων που έρχεται αντιμέτωπη με την υπαρξιακή κρίση και καταφέρνει να την ξεπεράσει. Το καταφέρνει επειδή συγκεντρώνεται στην ευτυχία των άλλων, χωρίς εγωισμό και μένει πιστή σε μία μόνο αρχή: να προστατεύει την ελευθερία των άλλων. Πρόκειται για ένα σύντροφο αλτρουιστή, που είναι καλός ακροατής και θα θυσιάσει τον εαυτό του για το άλλο του μισό. Ζούμε ελπίζοντας ότι μια μέρα θα τον γνωρίσουμε.

.

“To will oneself free is also to will others free”
Says Beauvoir. Maybe she was the only one.

«Το να θέλει κανείς να είναι ελεύθερος
είναι επίσης να θέλει και τους άλλους ελεύθερους»
Είπε η Μποβουάρ. Ίσως ήταν η μόνη…

.

Το άρθρο αυτό βασίστηκε στο «The 9 People You’ll Date, According To Simone De Beauvoir» που δημοσιεύτηκε στην αμερικάνικη έκδοση της HuffPost.

.

Καθώς «διάλεγα» φωτογραφίες που να ταιριάζουν στις περιγραφές των 9 τύπων της Μποβουάρ, διαπίστωσα πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να βάλεις μια εικόνα (φωτογραφία) στον κάθε τύπο, γιατί δεν πρόκειται για κραυγαλέους τύπους και μπορείς πολύ εύκολα να παραπλανηθείς, γι αυτό πριν βγούμε ραντεβού (για καφέ ή ποτάκι το λέμε στην εποχή μας), ας έχουμε το νου μας και σε άλλα σημάδια!!!

.

Ένα αντιπροσωπευτικό 4′ video της Σιμόν ντε Μποβουάρ στα αγγλικά.

 

.

«Γυναίκα δε γεννιέσαι,
γίνεσαι».

.

 

.

About Άιναφετς

To Άιναφετς είναι το ανάποδο του ονόματος Στεφανία και μ’ αυτό εμφανίζεται ως “μάγισσα Άιναφετς” σε ιστορίες του “Παραμυθά.
This entry was posted in Διάφορα. Bookmark the permalink.

51 Responses to Οι εννέα τύποι ανθρώπων…

 1. Καλημέρα σας – και στους 9 τύπους!
  Είναι θαυμαστό ότι η Σιμόν ντε Μποβουάρ κατάφερε να ταξινομήσει σε 9 τύπους τους ανθρώπους, αλλά άλλο τόσο θαυμαστό είναι ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή στον πλανήτη περί τα 7.600.000.000 άνθρωποι-μονάδες χωριστές και ιδιαίτερες με την αυτόνομη προσωπικότητά της η καθεμιά – για να μην αναφερθούμε και στα υπόλοιπα έμψυχα και μας πιάσει ίλιγγος!

  Με ρωτούσε τις προάλλες ένας φιλομαθής νεαρός αν υπάρχει κάποιος που να είναι ίδιος με κάποιον άλλο. «Όχι, βέβαια», του απάντησα, με την έπαρση του σοφού συνομιλητή. «Τότε, γιατί χρησιμοποιούμε τη λέξη «ίδιος», αναρωτήθηκε και με στρίμωξε και μένα για τα καλά. «Το όμοιος δε μας φτάνει;»
  Και να σκεφτείτε ότι δεν είχε περάσει πολλή ώρα από τότε που του μιλούσα για την ..οικονομία της γλώσσας! (Τη δική μου πάντως γλώσσα την κατάπια ευθύς!)

  Ωραίο θέμα, Άιναφετς. 9 καθρέφτες μάς έβαλες, κοιταζόμαστε και προσπαθούμε να καταλάβουμε ποιος καθρέφτης είναι ψεύτης και ποιος αληθινός 🙂

  Καλό σαββατοκύριακο.

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Δεν μου αρέσει Διονύση να κατηγοριοποιώ τους ανθρώπους, αν και έχω δει πως το κάνω απλοϊκά… «μου πας» ή «δεν μου πας» και τελευταία είδα πως χρησιμοποιώ συχνά αυτό που είπε ο Πλάτωνας στο Συμπόσιο: «Όμοιος ομοίω αεί πελάζει»! 😉
   Οι άνθρωποι είναι αυτοί που είναι και μπορεί εμφανισιακά να είμαστε εντελώς διαφορετικοί, ψυχολογικά μοιάζουμε, είμαστε «ίδιοι» 😉 … όλοι θέλουν να είναι αρεστοί και να τους αγαπούν, όλοι υποφέρουν, όλοι (που και που!) χαίρονται, τον περισσότερο καιρό φοβούνται, ελπίζουν, φαντασιώνονται, παραπλανιούνται, θυμώνουν και λοιπά!!! 😛
   Το κείμενο της Σιμόν (έτσι την έμαθα!) για μένα είναι βασικά ψυχολογικό και επίσης μου άρεσε, για το χιούμορ του… βάζει βαθμούς κινδύνου στα «ραντεβού», κάτι πολύ έξυπνο! 😉
   Μη ξεχνάμε πως γράφτηκε μια εποχή που στη Γαλλία γινόταν «χαμός» και η ίδια ως φοιτήτρια τότε στο Παρίσι, είχα επηρεαστεί πολύ, ειδικά από το φεμινιστικό κίνημα!

   ΑΦιλιά με πολλά χαμόγελα κατα-νόησης! 🙂

 2. Ο/Η dodo λέει:

  Ο Σαρτρ τι τύπος να ήταν άραγε… 😉

 3. Ο/Η Giannis Pit. λέει:

  Απαθής: δεν αντέχεται η μιζέρια του και η παραίτησή του.
  Σοβαρός: δεν μπορώ το πείσμα και την εμμονή σε κάτι εγωπαθές «το είπα και αυτό είναι»
  Παθιασμένος: χμμμμ, βρίσκω πολλά δικά μου χαχαχαχαχα, θετικά και αρνητικά
  Μηδενιστής: απαπαπαπαπα μακριά….!
  Διαβολικός: κατάλαβα…..! επίσης μακριά…!
  Περιπετειώδης: να κρατήσουμε τα καλά του ε ; τι λέτε ;
  Επικριτικός: οι συνεχείς μεταβολές στα πιστεύω του ενοχλούν κάπως….
  Καλλιτέχνης: όμορφα χαρακτηριστικά που μπορούμε να πάρουμε πολλά.
  Ελεύθερος: ωωωω το ιδανικό…! η συνεχής μας προσπάθεια να αποκτήσουμε τα χαρακτηριστικά του.

  Πολύ όμορφο θέμα Στεφανία. Μας έδωσες τροφή για σκέψη κι περισυλλογή.
  Να είσαι καλά.

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Να σου πω ειλικρινά Γιάννη μου, τι έχω δει προσωπικά για τους 9 τύπους των ανθρώπων που αναφέρει η Σιμόν;
   Έχω και από τους 9… και αν είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας, θα δούμε λίγο πολύ πως όλοι μας «κουβαλάμε» αρκετά από αυτά τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά, χωρίς να είμαστε 100% ένας από αυτούς τους τύπους!!! 😉
   Και «ραντεβού» στη ζωή μου, έχω βγει με τους περισσότερους και δόξα το Θεό, είμαι ακόμα ζωντανή! 😛

   Πολλά πολλά ΑΦιλιά σου στέλνω και ας «παίξουμε» ανάλαφρα με τους διάφορους τύπους γύρω και μέσα μας! 🙂

   • Ο/Η Fou a Graf λέει:

    Μα, άμα σου πω στο μυαλό μου είσαι;! Ακριβώς αυτό σκεφτόμουν, έχω στοιχεία και από τους 9. Ίσως με λίγο περισσότερο περιπετειώδη, μια και έψαξα να βρω με ποιους μοιάζω εγώ κι όχι με ποιους βγαίνω ραντεβού. χαχα!

    • Ο/Η Άιναφετς λέει:

     Καλώς την! 😀
     Πάλι κάτι έκανε η wordpress και δεν μου εμφάνισε το σχόλιο σου, πάλι καλά που με στείλανε κάποιοι νέοι (για εδώ) bloggers και είδα το σχόλιο σου! 😉
     Καλό οι περιπετειώδεις τύποι γιατί έχουν πιο πολλές ευκαιρίες να «πέσουν» στον καλό! Που τι «καλός» και αυτό μέχρι ν’ αποδειχτεί το αντίθετο! χαχα! 😛
     Χαίρομαι πολύ πολύ για τις αστραπή εμφανίσεις σου!

     ΑΦιλιά χαρούμενα! 🙂

 4. Ο/Η Marina Tsardakli λέει:

  Μου άρεσε που ο ελεύθερος άνθρωπος δεν έχει «κίνδυνο». Είναι αναμφισβήτητα, επικίνδυνα ωραίος όμως! Ίσως γι’ αυτό, να είναι και σπάνιος.
  Ένα απόφθεγμα της Ντε Μποβουάρ που έχω σε post it στην αρχή της ατζέντας μου, γιατί θέλω κάθε μέρα να θυμάμαι, είναι το εξής: «Το παρόν δεν είναι ένα εν δυνάμει παρελθόν. Είναι η στιγμή της επιλογής και της δράσης.».
  Καλό Σαββατοκύριακο μαγισσούλα μου! Σε φιλώ 😘

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Ω! Σοφό μου Μαρινάκι… τι ορθό το απόφθεγμα που καλά κάνεις και το βλέπεις με τη πρώτη ευκαιρία και δεν ήξερα πως είναι της Μποβουάρ… μπράβο της, μπράβο σου! 😉
   «Το παρόν δεν είναι ένα εν δυνάμει παρελθόν. Είναι η στιγμή της επιλογής και της δράσης.»
   Ε! γι αυτό και «επίγνωση» μπορεί να έχει κανείς μόνο στο παρόν!!! 😛

   Α Φιλιά και καλό μας Σαββατοκύριακο λοιπόν και προσοχή στους τύπους που κυκλοφορούν γύρω και μέσα μας! 🙂

 5. Ο/Η F. λέει:

  Καλησπέρα, μαγισσούλα μας! Διαβάζοντας το κείμενο συνειδητοποίησα ότι το κάνω… «αντιδραστικά». Κάτι μέσα μου «κλωτσάει». Αντιλαμβάνομαι απόλυτα τη χρησιμότητα της κατηγοριοποίησης και της τυποποίησης χαρακτήρων στην ψυχολογία και στη φιλοσοφία. Ωστόσο η συγκεκριμένη κατηγοριοποίηση των ανθρώπων για ένα πιθανό ραντεβού βάσει υπαρξιακών προβληματισμών μου φαντάζει κάπως «ελαφριά» για Μποβουάρ, ενώ παράλληλα έχω ενστάσεις και ως προς την ονοματολογία (π.χ. σοβαρός, διαβολικός κ.λπ.). Βέβαια, δεν είμαι φιλόσοφος και μπορεί να ξύπνησα στραβά σήμερα! I guess everyone ‘s a critic! :p
  Σε γλυκοφιλώ κι ελπίζω να μην σε στενοχώρησα με το σχόλιό μου.

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Πόσο μου αρέσει Κατερίνα μου, η όποια αντίδραση γιατί αυτό το κλώτσημα (ας πούμε) έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον γιατί μπορεί να φωτίσει πολλές πτυχές της προσωπικότητας μας, κάτι πολύ χρήσιμο για να γνωρίσουμε σε βάθος τους εαυτούς μας!!! 😉
   Μη ξεχνάμε πως όλο το κείμενο, εκτός απ’ τις αλήθειες στις οποίες αναφέρεται, είναι και χιουμοριστικό, εξ ου και οι τίτλοι!
   Αχ! και αυτοί οι σοβαροφανείς και διαβολικοί τύποι που κυκλοφορούν ανενόχλητοι!!! 😉
   Φυσικά και δεν είναι ορθό να βάζουμε ταμπέλες στους ανθρώπους, αλλά έλα ντε που δεν μπορούμε να μη δούμε πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι ένα άτομο, πχ τοξικό ή εγωκεντρικό ή αλαζονικό ή ναρκισσιστικό ή επικριτικό ή ότι άλλο για τη παρέα μας- σχέση μας…ή ραντεβού; 😛

   ΑΦιλιά και να έχουμε ένα όμορφο και ήρεμο Σαββατιάτικο βραδάκι! 🙂

 6. Θα έλεγα πως κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός, με χαρακτηριστικά απ’ όλους τους τύπους που περιλαμβάνονται στη λίστα της. Αλλά επειδή δεν μ’ αρέσει η γενίκευση, έχω κι εγώ τις ενστάσεις μου Στεφανία μου. Αγαπάω πολύ την συγγραφέα Μποβουάρ, αυτό τον καιρό μάλιστα διαβάζω το βιβλίο της «Ωραίες εικόνες». Όπως και να’χει βέβαια, σίγουρα διακρίνω κάποια χαρακτηριστικά ανθρώπων, με τους οποίους δεν θα έβγαινα ποτέ ραντεβού 🙂
  Φιλία πολλά Στεφανία μου!

 7. Ο/Η Άιναφετς λέει:

  Μα φυσικά και δεν είναι σωστό να γενικεύουμε οτιδήποτε Μαρία Κ. μου, αλλά η Μποβουάρ έζησε σε μια εποχή που οι τότε αξίες άρχισαν ν’ αμφισβητούνται σοβαρά, μη ξεχνάμε πως υπήρξε ακτιβίστρια και δεν αρκέστηκε μόνο να γράφει, φιλοσοφικά και ψυχολογικά δοκίμια! 😛
  Θυμάμαι (με φρίκη!) τότε που ζούσα στο Παρίσι και μόλις είχα γεννήσει, οι φεμινίστριες μέσα σ’ όλα φώναζαν, «μη θηλάζετε δεν είστε αγελάδες» και η αφεντιά μου, επηρεάστηκε και δεν θήλασα τον γιο μου… φυσικά στον δεύτερο άλλαξα μυαλά! 😉

  Ας μείνουμε στο χιουμοριστικό μέρος του «καταλόγου» και στη διάκριση μας, έτσι που να μη κινδυνεύσουμε στα ραντεβού μας!!! 😀

  ΑΦιλιά πολλά και χαμογελαστά! 🙂

 8. Ο/Η maria mytripsonblog λέει:

  Εντάξει…διαλέγω τον τελευταίο και κλείνω ραντεβού!
  Και για να σοβαρευτώ…ανατρίχιασα με αυτό που διάβασα παραπάνω….μου κάνει τεράστια εντύπωση που οι φεμινίστριες αντί να δεχτούν τη φύση τους ως γυναίκες και να την αποδεχτούν με τιμή και καμάρι εξίσωναν τη γυναίκα που θηλάζει με την αγελάδα! Εντάξει θηλαστικά είναι και οι αγελάδες και οι άνθρωποι, αλλά δεν φαντάζομαι πως το έλεγαν με αυτή τη λογική!
  Μάλλον είχαν μπερδέψει τα πάντα!
  Φιλιά πολλά!!

 9. Ο/Η Π.......Ξωτικό λέει:

  Πολύ γέλασα με τους βαθμούς επικινδυνότητας ,που δίνει σε τόσο λίγους την υψηλή δηλαδή 😉
  Μακάρι να ήταν τόσο απλά τα πράγματα και να έφτανες τόσο γρήγορα στην καρδιά του κρεμμυδιού που είναι ο καθένας μας . Συνήθως μέχρι να το ξεφλουδίσεις έχεις ρίξει πολύυυ κλάμα 😉
  (εγώ πάλι σε αντίθεση με’σένα έχω ολόκληρη βιβλιοθήκη με τα δικά της αλλά τον Σάρτρ δεν τον πολυαντέχω ,υποθέτω πως θα ήθελε να τον κατατάξει στον ελεύθερο αλλά τώρα πια (και έχοντας διαβάσει και «τις λέξεις» του πρόσφατα ,νομίζω πως κατα βάθος κάθε άλλο παρα τέτοιος ήταν . Ξέρω μπορεί να ακούγεται… βλάσφημο αλλά δεν πειράζει ,μεταξύ μας επιτρέπεται 😉 🙂
  Ωραία δουλειά για μελέτη πάντως μας έβαλες πάλι .
  Φιλούδια Κυριακάτικα πολλά !!!

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Μα έτσι δεν είναι ξωτικούλη μου;… Αν δεν είμαστε προσεχτικοί μπορεί το ραντεβού μας, να μην αποδώσει τα επιθυμητά… τι επιθυμητά (!) αλλά όταν είσαι νέος γεμάτος ρομαντικές ιδέες και βρίσκεσαι σε παρόμοιο «ψάξιμο», ο βαθμός επικινδυνότητας είναι υψηλός παντού! 😛
   Με έχει απασχολήσει η σχέση Σιμόν και Ζαν Πωλ γιατί τη βρίσκω πολύ «προχώ»! 😉
   Οκ ! η σχέση τους ήταν «πνευματική»… Οκ! να μη παντρευτούν, αλλά και το να ζουν κατά διαστήματα σε «τρίο», (με φυσικά τις νεαρές ερωμένες του Πωλ), δεν μου φαίνεται και πολύ υγιές…θα μου πεις τα χαρέμια στις μουσουλμανικές χώρες που είναι και το όνειρο πολλών ανδρών!!! 😉
   Αναρωτιέμαι αν αυτός ο τρόπος ζωής είναι φεμινισμός ή υποταγή και τίποτα δεν με πείθει πως η Σιμόν, δεν ζήλευε! 😛
   Για μένα οι τύποι στιλ Σαρτρ που δηλώνουν ελεύθεροι, είναι άκρως επικίνδυνοι!

   ΑΦιλιά πολύ χαμογελαστά και καλή μας Κυριακή! 🙂

   • Ο/Η Π.......Ξωτικό λέει:

    Κοίτα τώρα σύμπτωση ,έπεσα πάνω σε έργο με την ζωή τους ,στο κανάλι της Βουλής !!!
    Είπε λοιπόν κάποια στιγμή η Σιμόν σε μια νεαρή που φλέρταρε ο Σάρτρ και προσπαθούσε να καταλάβει την σχέση τους πως «η συμφωνία που κάναμε εμείς αφορούσε εμάς και την ανεξαρτησία μας ως συγγραφείς ,αλλά νομίζω πως έβλαψε όσους προσπάθησαν να την μιμηθούν » ….
    Νομίζω πως ήταν απίστευτα μπερδεμένος και «υστερικός» κατά κάποιον τρόπο .
    Κι εγώ πιστεύω οτι πήρε πολλές πίκρες αλλά τελικά νομίζω πως ήταν αυτή που βγήκε κερδισμένη απ’αυτή τη συμφωνία 😉
    Τι ωραία σύμπτωση , Σαν να περάσαμε το βράδυ παρέα !!!!
    φιλάκιιιιιιιιιιιιιιιιι

    • Ο/Η Άιναφετς λέει:

     Είχα δει παλιά τη ταινία και την είχα βρει, ενδιαφέρουσα! 😉
     Α! και είδες Ξωτικούλη μου και τι «σύμπτωση» χαχαχα! Σα να ήρθε το Σύμπαν να μου συμπαρασταθεί και να βοηθήσει την κατανόηση!!! 😛
     Όταν ένα ζευγάρι «καταφεύγει» σε συμφωνίες, για μένα δεν είναι σχέση, είναι ένδειξη συμβιβασμού και όπου υπάρχει συμβιβασμός, χάνεται η ελευθερία του ατόμου… δεν πάει να είναι συγγραφική η ανεξαρτησία, δεν είναι ελευθερία! 😉
     Ο Σαρτρ «τραβούσε» τις κοπελίτσες επειδή ήταν διάσημος… νομίζεις πως θα τραβούσε καμιά αν ήταν ένας απλός κουλτουριάρης (και κακάσχημος!); Νομίζεις πως ο Σαρτρ θα «πήγαινε» με καμιά από αυτές αν ήταν άσχημες ή αμόρφωτες, όχι βέβαια!!!
     Κανένας (για μένα) δεν βγαίνει κερδισμένος από παρόμοιους συμβιβασμούς! 😉

     ΑΦιλιά πολύ χαμογελαστά και bonne semaine! 🙂

 10. Ο/Η Άιναφετς λέει:

  Οποιοδήποτε κίνημα, Μαρία (me) μου, είτε είναι πολιτικό ή θρησκευτικό ή οικολογικό ή ότι άλλο, όταν αγγίζει τα άκρα γίνεται επικίνδυνο, το ίδιο τότε και με τις φεμινίστριες ειδικά στην Ευρώπη! 😉 «Πετάξτε τα σουτιέν» φώναζαν, ευτυχώς δεν χρειάστηκε να το κάνω λόγω μικρού στήθους και ήταν και μια δικαιολογία για να μη θηλάσω!!! Τραγικό! 😦
  Φυσικά και ο φεμινισμός βοήθησε να απελευθερωθεί κάπως η γυναίκα, αλλά έκανε και πολύ κακό στις σχέσεις ανδρών- γυναικών και νομίζω πως θα περάσουν πολλά χρόνια για τη πλήρη απελευθέρωση… δες, τις μουσουλμανικές χώρες ή την ύπαιθρο στην Ελλάδα! 😛

  ΑΦιλιά πολλά πολλά και καλά να περάσεις με τον τύπο Νο 9 (αν τον βρεις)!!! 🙂

 11. Ο/Η Mia λέει:

  Λοιπόν Στεφανία μου, είμαι ανάμεσα στον παθιασμένο και στον καλλιτέχνη. Τώρα καλό είναι αυτό? Χα, χα. Πολλά φιλιά, φίλη μου.

 12. Ο/Η Mary Pertax λέει:

  Στεφανία μου πολύ ενδιαφέρον το θέμα και δεν μπορεί να δοθεί ορισμός ούτε να αναλυθεί στις γραμμές μια ανάρτησης. Ο κάθε άνθρωπος έχει τον τύπο του. Κουβαλάει μέσα του τα βιώματα του, τις αξίες που διδάχθηκε, τα όνειρα και τους στόχους του και όλα δουλεύονται στο μύλο του χρόνου και της εμπειρίας και εκφράζονται με τις επιλογές μας και την συμπεριφορά μας. Με αυτό το σκεπτικό ο καθείς είναι μοναδικός. Τα γενικά χαρακτηριστικά είναι κοινά. Λίγο πολύ κάποια από αυτά τα έχω γνωρίσει κάποια τα έχω απορρίψει και κάποια τα έχω δεχθεί ή ανεχθεί. Ωστόσο εγώ θα σταθώ στο τελευταίο που μου έχει μείνει. «Το να θέλει κανείς να είναι ελεύθερος
  είναι επίσης να θέλει και τους άλλους ελεύθερους». Είναι το πιο σημαντικό πιστεύω από όλα. Γιατί πολλοί αρέσκονται και επιζητούν να βλέπουν στον άλλον τον καθρέφτη τους.
  Να είσαι καλά πολλά φιλιά!

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Ναι Μαίρη μου, είναι όπως τα λες! 😉
   Πριν δημοσιεύσω το παραπάνω κείμενο της Μποβουάρ, είχα περιπλανηθεί αρκετά στο διαδίκτυο όπου διάβασα δεκάδες κείμενα που κατηγοριοποιούσαν τους ανθρώπους και είδα πως ήταν γενικά και μάλλον απλοϊκά, γι αυτό και βρήκα τα λεγόμενα της Μποβουάρ ενδιαφέροντα και με πολύ χιούμορ! 😛
   Μη ξεχνάμε πως για πολλούς, οι άνθρωποι είναι είτε καλοί, είτε κακοί και εκεί σταματούν και ίσως να έχουν δίκιο, φτάνει να μπορούν να τους ξεχωρίσουν πριν βγουν ραντεβού! 😉
   Χαίρομαι που στάθηκες και εσύ στο εξαιρετικά σημαντικό:
   «Το να θέλει κανείς να είναι ελεύθερος είναι επίσης να θέλει και τους άλλους ελεύθερους»…

   ΑΦιλιά πολλά και τρυφερά! 🙂

 13. Ο/Η ANNA Flo λέει:

  Λοιπόν Στεφανία μου…δεν βγαίνω με κανέναν ραντεβού εκτός του τελευταίου αλλά τον έκλεισε η Μαρία και δεν μας βρίσκονται και πολλοί. Πού να ψάχνω τώρα;;
  Σοβαρά- σοβαρά κάθε ένας μας/μια, έχει λίγο από τον καθένα από τους 9 τύπους. Και να μην ξεχνάμε ότι ο χαρακτήρας του καθένα μας έχει διαμορφωθεί από το περιβάλλον που έζησε. Εξάλλου πιστεύω κάτι που διάβασα ως αληθινό: »ο άνθρωπος είναι και άγγελος και διάβολος μαζί»
  Σε φιλώ και εύχομαι καλό βράδυ

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Κράτα τον τελευταίο καλά κρυμμένο Άννα μου, γιατί όπως είδες κινδυνεύει το ραντεβού σου!!! 😉
   Μα ναι παιδάκι μου, όλοι μας έχουμε στοιχεία στο χαρακτήρα μας των 9 παραπάνω τύπων, ας το παραδεχτούμε να τελειώνουμε!!! 😛
   Και φυσικά αν η αφεντιά μου, είχε γεννήσει πχ στην Ζιμπάμπουε τον γιο μου, όπου τι φεμινισμός και πράσινα άλογα, δεν θα σκεφτόμουν αν πρέπει ή δεν πρέπει να τον θηλάσω, αλλά βλέπεις τότε στο Παρίσι γινόταν το «έλα να δεις»… και είδα! 😀

   ΑΦιλιά αγγελοδιαβολικά!!! 🙂

 14. Καλέ τι ραντεβού μου λέει η Σιμόν;
  Είμαι ύπανδρη η γυναίκα! Και μεσήλιξ! Για ποια ραντεβού μου λέει;
  Ήρθε αργά στον δρόμο της ζωής μου το άρθρο αυτό!
  Αποστέλλω διαδικτυακούς ασπασμούς!
  😘😘😘

 15. Ο/Η Άιναφετς λέει:

  Τι ραντεβού καλέ Αρτίστα μου… ποιος βγαίνει ραντεβού στην εποχή μας; … να εκεί που πας (όταν και αν πας) για καφέ μετά τη δουλειά 😉 ή ποτάκι σε κανένα μπαράκι, 😉 πολλά μπορούν να προκύψουν, γι αυτό ξαναδιάβασε το παραπάνω κείμενο για παν ενδεχόμενο!!! 😛
  Α! και μένα μου έμαθε και η ζωή και η Σιμόν, πως ποτέ δεν είναι αργά στη ζωή μας! χιχιχι! 😉
  Άκου μεσήλιξ τσ τσ τστ! 😛

  Ανταλλάσσω τους διαδικτυακούς ασπασμούς με πολλά πολλά ΑΦιλιά καρδιάς! 🙂

 16. Ο/Η nikol λέει:

  Θα πω και εγώ με τη σειρά μου Στεφανία μου πως κανένας άνθρωπος σαφώς δεν ανήκει σε καμμία κατηγορία , απλά στον χαρακτήρα μας υπάρχει λίγο απο όλα !!!!! Η ψυχή και οι σκέψεις μου ελεύθερα πετούν , έστω και αν για πολλά χρόνια ΄΄ανάγκες ΄΄ με προσγείωναν . Θα έχω το νου μου /οταν βγω (καθότι σπιτόγατα) μήπως υπάρχει κάποιου κρυμμένο ελεύθερο μυαλό !!
  Την σχέση Μποβουάρ – Σάτρ για την εποχή εκείνη αλλά και για τη σημερινή ελεύθερη δεν θα την έλεγα , ίσως επικίνδυνη για την πνευματική τους ισορροπία.
  Σε φιλώ με την αγάπη μου

 17. Ο/Η Άιναφετς λέει:

  Μα ναι Νικόλ μου, κανένας μας δεν ανήκει καθαρά σε μια κατηγορία!
  Και ναι, η ελευθερία είναι εσωτερική κατάσταση και σαφώς δεν είναι «κάνω ότι γουστάρω»! 😉
  «Το να θέλει κανείς να είναι ελεύθερος
  είναι επίσης να θέλει και τους άλλους ελεύθερους»…
  Όσο για πνευματική ισορροπία των ζευγαριών που θέλουν να τους μιμηθούν και η ίδια διατηρώ τις επιφυλάξεις μου! 😛

  Πολλά ΑΦιλιά Νικόλ μου και καλή μας βδομάδα!

 18. Ο/Η roula1smaragdenia λέει:

  χα..χα.. να μαι εγώ μετα απο την αναρρωση μου είπα να κανω μια βόλτα Μαγισσούλα μου…
  Τωρα τι να πω που κατεβαινα διαβάζοντας τους τύπους….. αν και πολύ αργα για μενα το κειμενο αυτό..χα..χα,, ότι γνωρισα γνωρισα λέω… μέσα μου..χι..χι. ;).φτανοντας όμως στον τελευταίο και τυχερό…λέω όπα.. εδω είμαστε…καλέ φιλεναδα; και διαβάζω… Πρόκειται για ένα σύντροφο αλτρουιστή, που είναι καλός ακροατής και θα θυσιάσει τον εαυτό του για το άλλο του μισό. Ζούμε ελπίζοντας ότι μια μέρα θα τον γνωρίσουμε…… :)χα..χα..για τον δικο μου λέει…μα τοσο τυχερή είμαι;.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ειναι ακριβως αυτό.!!!!! ❤ 🙂
  Σε ευχαριστώ πολύ που μου το επιβεβαιωσε και η Μποβουαρ… !!!
  Να περνας όμορφα φιλεναδα.. φιλακιααα.. 🙂

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Είσαι όντος εξαιρετικά τυχερή Ρούλα μου, αλλά και ο Σμαραγδένιος σου, είναι πολύ τυχερός γιατί έχει μια σύντροφο άξια του που τον εκτιμά και αναγνωρίζει όλα του τα χαρίσματα! 😉
   Η αρμονία σ’ ένα ζευγάρι δεν είναι δεδομένη και θέλει πολύ πολύ δουλειά! 😛
   Να είστε καλά και να προσέχεται ο ένας τον άλλο!!! ❤ ❤

   ΑΦιλιά ζεστά παρόλο τον παγωμένο αέρα που λυσσομανά! 🙂

 19. Ο/Η eleniplus λέει:

  Στεφανία μου γλυκιά, εκμεταλλεύομαι το άρθρο σου για να σου ευχηθώ καλή και ευτυχισμένη χρονιά! Θέλω να σε ρωτήσω κάτι προσωπικό, πού μπορώ να σε βρω;

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Συχνά σ’ έχω στο νου μου, Ελένη μου, ειδικά που μας είχες μάθει σε τόσο όμορφες και χρήσιμες αναρτήσεις… αλλά καταλαβαίνω πως αυτό τον καιρό έχεις τρεχάματα, γι αυτό γράψε μου στο steftapta@yahoo.gr για να σε βοηθήσω όπως μπορώ! 😛

   ΑΦιλιά πολλά πολλά και καλή δυναμική χρονιά, σου εύχομαι! 🙂

 20. Ο/Η Woman in blogs λέει:

  Πολύ χαμηλούς βαθμούς επικινδυνότητας δεν έβαλε;;; Το διασκέδασα, Στεφανία μου!
  Φιλιά! ♥♥♥

 21. Ο/Η Άιναφετς λέει:

  Σε κάποιο σχόλιο Αλεξάνδρα μου, ρωτήθηκα μεταξύ αστείου και σοβαρού για τους βαθμούς επικινδυνότητας και σκέφτηκα πως σε κανένα ραντεβού δεν υπάρχει πραγματικός κίνδυνος αν πατάς γερά στα πόδια σου και ξέρεις καλά τι ζητάς από τον άλλο ή τι ζητάς απ΄τη ζωή σου! 😉
  Φυσικά υπάρχουν και οι διαβολικοί τύποι που αν και εσύ είσαι και λίγο διαβολάκος, μπορείς να χειριστείς πολύ καλά το ραντεβού σου!!! 😛

  ΑΦιλιά πολλά και πάντα τρυφερά! 🙂

 22. Ο/Η efge63 λέει:

  Χαίρομαι πάρα πολύ που σε βρήκα με αφορμή ένα σχόλιό μου!!

  Από την πρώτη ήδη ανάρτηση που διάβασα με πήρες μαζί σου!!!!

  Καλή συνέχεια σε ότι κάνεις!!!!!

 23. Ο/Η Άιναφετς λέει:

  Πόσο χαίρομαι να συναντώ γιαγιάδες… σοφές γιαγιάδες… νέες γιαγιάδες μιας νέας και εξαιρετικά δύσκολης εποχής όπου τα παιδιά μας, «βλέπουν» εντελώς διαφορετικά τη μητρότητα! 😉
  Πάω με τη σειρά μου να σε γνωρίσω!!! 😀

  ΑΦιλιά και καλή δύναμη σε μας και στα παιδιά μας! 🙂 Το Α σημαίνει Αληθινά Φιλιά! 🙂

 24. Ο/Η Άιναφετς λέει:

  Και θα την έχουμε την συνοδοιπορία γιατί «εκπέμπουμε» στα ίδια μήκη κύματος! 😛
  Προς το παρόν «έχω πάθει πλάκα» γιατί είδα- άκουσα τα δυο vιdeo που έχεις στο blog σου, σχετικά με το Σκοπιανό… ΤΡΟΜΕΡΟ!

  ΑΦιλιά συγκλονισμένα! 🙂

 25. Ο/Η katinaki λέει:

  xaxaxa. Επίτρεψε μου να βάλω και τον καληνυχτάκια… Για να ελαφρύνουμε κάπως το κλίμα.
  Μια επίσης σοβαρη κατηγορία είναι ο καλλιεργημένος τυχοδιώκτης. Τυπος με μόρφωση που συνδυάζεται με μυαλό, περιπετειώδης, αλλαζόνας και ευαίσθητος. Βαθμός κινδύνου υψηλότατος. (Define danger!)

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Ω! μου αρέσει πολύ ο καληνυχτάκιας, αυτός που θα πει «καληνύχτα»… γιατί συνήθως οι οικείοι, θεωρούν τη καλή νύχτα αυτονόητη και παραλείπουν την ευχή! 😉
   Ο τύπος που αναφέρεις όντας αλαζόνας, είναι definite danger, πρώτα για τον εαυτό του γιατί το αγνοεί και ας φαίνεται ευαισθητούλης… εμείς όμως Κατινάκι μου, δεν μασάμε, έτσι δεν είναι; 😛

   Πολλά πολλά βροχερά ΑΦιλιά σου στέλνω! 🙂

   ΥΓ: Είσαι ακόμα στη μακρινή χώρα! 😉

 26. Ο/Η boufos λέει:

  Ενώ είναι σχεδόν ελάχιστοι οι τελευταίοι, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία. .

 27. Ο/Η Άιναφετς λέει:

  Σημασία έχει πού αισθανόμαστε πως εμείς οι ίδιοι ανήκουμε και μάλλον έχουμε λίγο απ΄όλους τους τύπους! 😛
  «Το να θέλει κανείς να είναι ελεύθερος
  είναι επίσης να θέλει και τους άλλους ελεύθερους»…
  Ας φροντίσουμε λοιπόν πρώτα για τη δική μας ελευθερία και τότε σίγουρα θα έχουμε και πολύ καλύτερη σχέση και με τους άλλους, έτσι δεν είναι Κάτια; 😉

  ΑΦιλιά πολλά και τρυφερά! 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.