Η συνείδηση της ανθρωπότητας.

.

ΚΡΙΣΝΑΜΟΥΡΤΙ:  (Διαβάζει μία ερώτηση)  «Λέτε για την ανατροφή μίας νέας γενιάς ανθρώπων…» Εγώ το λέω; Δεν το λέω εγώ· η ανατροφή μίας νέας γενιάς είναι αναγκαία. Λοιπόν: «Λέγεται ότι είναι αναγκαία η ανατροφή μίας νέας γενιάς· αυτό είναι κάτι που θα συμβεί από  άτομα που θα αλλάξουν τον εαυτό τους – πράγμα που μοιάζει σχεδόν αδύνατο – ή μπορεί η αλλαγή και μόνο ελάχιστων ανθρώπων να επηρεάσει την ανθρώπινη συνείδηση στο σύνολό της;».

.
Μάλιστα… Καταλάβατε την ερώτηση;
Προφανώς είναι αναγκαία η ύπαρξη μίας νέας γενιάς ανθρώπων, πράγμα που εξαρτάται από την εκπαίδευση και λοιπά. Μοιάζει, όμως, σχεδόν αδύνατο να βασιστεί σε όλα τα ανθρώπινα πλάσματα η δημιουργία μιας καινούργιας κοινωνίας, ενός καινούργιου πολιτισμού. Και αφού αυτό μοιάζει αδύνατο, μπορεί να επηρεάσει το σύνολο της ανθρώπινης συνείδησης η μεταμόρφωση λίγων ανθρώπων; Λίγων ανθρώπων, όχι κάποιας ελίτ, αν και δεν ξέρω γιατί να φοβάται κανείς να χρησιμοποιεί τη λέξη «ελίτ», οι λίγοι είναι πάντα μία ελίτ.

.

.

 Οι επιστήμονες, βιολόγοι και λοιπά, κάνουν έρευνες για το πρόβλημα σε μία κατηγορία ζώων, μια ομάδα, σε ποντίκια ή σε λύκους, κάνουν έρευνες για να δουν αν αλλάξει ένα ζώο της ομάδας, αν αυτό επηρεάζει τη συνείδηση όλη την ομάδα αυτών των ζώων. Κάνουν πειράματα γι’ αυτό.
Συζητούσαμε προχθές το θέμα με κάποιους επιστήμονες. Λέγαμε δηλαδή, στις ομάδες κάποιων ειδών, όπως οι λύκοι ας πούμε, όπως διάφορες άλλες ομάδες ζώων, εάν ένα μέλος της ομάδας έχει κάποια αναμφισβήτητη εμπειρία, επιδρά συνολικά στα υπόλοιπα μέλη της ομάδας.

.


Είναι πολύ σημαντικό να το καταλάβετε αυτό. Εάν κάποιος από σας, ως μέλος του ανθρώπινου είδους, αλλάξει βαθιά και ριζικά μέσα του, φυσιολογικά θα επηρεάσει όλη την ανθρώπινη συνείδηση, επειδή εκπροσωπεί όλη την ανθρωπότητα, επειδή η συνείδησή του, είναι και η συνείδηση του κάθε ανθρώπινου πλάσματος· μία συνείδηση που είναι γεμάτη συγκρούσεις, πόνο, ανησυχία, μοναξιά, δυστυχία, βάσανα.
Δηλαδή, η συνείδησή σας, δεν είναι μόνο δική σας, είναι η συνείδηση του ανθρώπινου είδους. Που σημαίνει ότι ο καθένας σας ως ένα ανθρώπινο πλάσμα, εκπροσωπεί όλη την ανθρωπότητα, κι αυτή είναι μία  εκπληκτική αλήθεια.

.

.

Τώρα: εάν γίνει πραγματικά μέσα σας μία μεταμόρφωση, θα επηρεάσετε συνολικά την ανθρώπινη συνείδηση. Εσείς κι εγώ μπορεί να μην έχουμε πολεμήσει, αλλά ο πόλεμος είναι μέσα στη συνείδηση του ανθρώπινου είδους· σκοτώνουν, σκοτώνουν ατέλειωτα, όχι μόνο τις φάλαινες και τα μωρά της φώκιας, αλλά σκοτώνουν ο ένας τον άλλον. Αυτό είναι μέρος της συνείδησής μας.
Τώρα: αν δεις ότι το να σκοτώνεις σε οποιαδήποτε περίπτωση είναι κάτι απεχθές, εννοώ είναι κάτι ανίερο, τότε δεν παίρνεις μέρος σε αυτό τον σκοτωμό.
Μην ρωτήσετε: «καλά, και όταν τρώω το κουνουπίδι δεν το σκοτώνω;». Εδώ δεν μιλάμε για κουνουπίδια ή ντομάτες, μιλάμε για ανθρώπινα πλάσματα που σκοτώνουν το ένα το άλλο. Αν εσείς, ως ένα ανθρώπινο πλάσμα που είναι και ολόκληρη η ανθρωπότητα, αλλάξετε ριζικά – να αλλάξετε όχι το κτένισμά σας, αλλά να αλλάξετε βαθιά – τότε φυσιολογικά θα επηρεάσετε όλο το ανθρώπινο είδος.

.

.

Από αυτό, λοιπόν, γεννιέται το ερώτημα: Ως ανθρώπινα πλάσματα θα το κάνετε αυτό ή απλώς θα συνεχίσετε, τη μια μέρα μετά την άλλη, να επαναλαμβάνετε το ίδιο παλιό μοντέλο και να λέτε, «σάμπως άμα αλλάξω εγώ, θα τελειώσουν ποτέ οι πόλεμοι;»
Αυτό, ξέρετε, είναι το πρόβλημά μας. Οι πόλεμοι θα τελειώσουν όταν τελειώσεις εσύ με τον πόλεμο.  Μία ομάδα ανθρώπων, λοιπόν, κι ελπίζω με την καρδιά μου, ότι υπάρχει κάποια ομάδα ανθρώπων, ότι υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι στον κόσμο. Και αν αυτοί μεταμορφωθούν μέσα τους, αυτό θα επηρεάσει την ανθρώπινη συνείδηση στο σύνολό της.

3rd Public Question & Answer Meeting, Saanen, 1982

 
.
Μπορούμε να διαβάσουμε και σε παλαιότερες αναρτήσεις, τι είπε ο Κρισναμούρτι σχετικά με την
«Συνείδηση της ανθρωπότητας».
 .

.

(…) «Τι θα ‘πρεπε να κάνει ο καθένας μας, μπροστά σ’ αυτή τη τρομερή κοινωνία όπου ζούμε και όπου ο καθένας ενδιαφέρεται για τον εαυτό του, για τη δική του ικανοποίηση, θλίψη, δυστυχία, τη δική του οικονομική επιβίωση κι όλα τα παρόμοια;
Τι θα κάνουμε όλοι μαζί; Ή τι θα κάνει ο καθένας μας ξεχωριστά;»

.

«Η συνείδηση και η δουλειά μας».

(…) «Ξέρουμε τι είναι το υποσυνείδητο, είναι πολύ απλό:
Είναι τα κίνητρα μας, η συσσωρευμένη γνώση μας, οι φόβοι μας, οι ελπίδες μας, ο σωρός των εμπειριών μας, οι πόθοι μας, τα απωθημένα μας, η επιθυμία για την ύπαρξη θεού και η δημιουργία θεών- όλα αυτά είναι η συνείδηση μας».

«Τώρα: όταν συνειδητοποιώ ότι η συνείδηση μου είναι η συνείδηση όλης της ανθρωπότητας και ότι η συνείδηση της ανθρωπότητας είμαι εγώ, οποιαδήποτε αλλαγή κι αν γίνει μέσα μου θα επηρεάσει το σύνολο της ανθρώπινης συνείδησης».

.

 

.

 

 

 

About Άιναφετς

To Άιναφετς είναι το ανάποδο του ονόματος Στεφανία και μ’ αυτό εμφανίζεται ως “μάγισσα Άιναφετς” σε ιστορίες του “Παραμυθά.
This entry was posted in Διάφορα. Bookmark the permalink.

49 Responses to Η συνείδηση της ανθρωπότητας.

 1. Ο/Η Giannis Pit λέει:

  Βαθύτατες προσεγγίσεις που ακροβατούν σε πολύ δύσκολες έννοιες.
  Δεν είναι εύκολα μήτε αναγνώσιμες μήτε προσβάσιμες αυτές οι σκέψις και οι κουβέντες. Παρ όλα αυτά μένουν δίπλα στη ζωή μας ως πηγή που μπορεί να μας ανοίξει μεγάλους δρόμους.
  Την καλησπέρα μου Στεφανία μου.

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Και είναι στο χέρι του καθενός, ν΄ ανοίξει νέους δρόμους, Γιάννη μου! 😉
   Γιατί δεν έχουμε εξοικειωθεί με την αλήθεια, πως μοιραζόμαστε την ίδια συνείδηση με όλη την ανθρωπότητα!
   «Δηλαδή, η συνείδησή σας, δεν είναι μόνο δική σας, είναι η συνείδηση του ανθρώπινου είδους. Που σημαίνει ότι ο καθένας σας ως ένα ανθρώπινο πλάσμα, εκπροσωπεί όλη την ανθρωπότητα, κι αυτή είναι μία εκπληκτική αλήθεια»…
   Και την τεράστια ευθύνη, που φέρει ο καθένας μας, έτσι δεν είναι;

   ΑΦιλιά πολλά και ενθαρρυντικά! 🙂

 2. Ο/Η S For Summer λέει:

  Πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση!
  Φερειπείν μια αδιαμφισβήτητη θετική εμπειρία τι θα μπορούσε να ήταν; Αντίστοιχα με τον πόλεμο φαντάστηκα ότι θα μπορούσε να είναι εμπειρία με την θετική χροιά ίσως η μητρότητα ή η πατρότητα. Ακόμη κι αν όλοι δεν την έχουν βιώσει είναι κατά κάποιο τρόπο περασμένη στην συλλογική συνείδηση. Αυτό εννοείται;
  Σε ευχαριστούμε που μοιράζεσαι μαζί μας τέτοιες σκέψεις και μας κάνεις να φιλοσοφούμε και λίγο!
  Καλή συνέχεια Στεφανία και φίλοι συνοδοιπόροι!

 3. Ο/Η Άιναφετς λέει:

  Η προσέγγιση γίνεται ενδιαφέρουσα, αν ο καθένας μας παρατηρώντας τι γίνεται μέσα του, συνειδητοποιήσει πραγματικά ότι μοιράζεται με όλη την ανθρωπότητα, όχι μόνο ότι ψυχολογικά τον βασανίζει αλλά και ότι τον κάνει να χαίρεται! 😉

  «Βλέπω, οπουδήποτε κι αν βρεθώ ότι παντού υπάρχουν ανθρώπινα πλάσματα που βασανίζονται από τον πόνο, την αγωνία, από απελπιστική μοναξιά κι έτσι τη συνείδηση μας τη μοιραζόμαστε με όλα τα ανθρώπινα πλάσματα.
  Το συνειδητοποιείτε αυτό, όχι διανοητικά αλλά πραγματικά; Υπάρχει αυτό το αμετάκλητο γεγονός, ότι όλοι περνάμε από το ίδιο καλούπι, την ίδια αγωνία, ελπίδα, φόβο θάνατο…Είμαστε λοιπόν, ολόκληρη η ανθρωπότητα. Και όταν κανείς το συνειδητοποιήσει αυτό βαθιά, τότε παύει η σύγκρουση με τον άλλο»…

  ΑΦιλιά τρυφερά και φυσικά και όλοι μας, είμαστε συνοδοιπόροι! 🙂

 4. Ο/Η Π.......Ξωτικό λέει:

  Είτε είναι αλήθεια είτε όχι ,αν για μια στιγμή νιώσεις αυτό το τρομερό συναίσθημα , πως ό,τι κάνεις ό,τι σκέφτεσαι διαχέεται και επηρεάζει όλους (και οχι μόνο στο σήμερα ) και οτι εκπροσωπείς την ανθρωπότητα , τότε αλλάζεις για πάντα . Όσο κι αν σε λυγίζει το βάρος της ευθύνης δεν μπορείς ποτέ πια να το ξεχάσεις .
  Γι αυτό θα ήταν σπουδαίο αν αυτή ήταν η βασική αρχή της ανατροφής και της παιδείας .

  ΥΓ. Ξαναδιάβασα αυτό για την αταξία οπότε και πάλι τρέχωωωωω 😉

  Φιλιάαααααα γλυκά ευχαριστίας !

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Και δεν υπάρχει πισωγύρισμα, γι αυτό και η ευθύνη όσων συνειδητοποιούν πως είμαστε όλη η ανθρωπότητα, τεράστια! 😉
   Οι γονείς (και οι γιαγιάδες!) που έχουν αλλάξει πραγματικά, ήδη επηρεάζουν τα παιδιά τους που με τη σειρά τους επηρεάζουν φίλους και συμμαθητές και πάει λέγοντας!!! 😛

   Τότε, το 2011 στα σχόλια του «Αταξία»:
   Ο/Η Ξωτικό λέει:
   1 Νοεμβρίου 2011 στο 8:02 μμ (Διόρθωση)
   Ωωωχ τρέχω να βάλω τάξη… τέλος τα λόγια
   Καλό μήνα Μαγισσουλα !!!!

   Απάντηση (Μαγισσούλας)! 😛
   Ο/Η Άιναφετς λέει:
   1 Νοεμβρίου 2011 στο 8:32 μμ (Διόρθωση)
   Ναιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιι! Ξωτικούλι για τρέξε….
   Χμ! καμαρωτή καμαρωτή!!! 😉
   Καλό μήνα και σε σένα!
   ΑΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦΦιλάκι τακτικό! 😉

   Και σα να μπήκε και κάποια τάξη στη ζωή μας!!! 😛

   ΑΦιλιά «εν τάξη», Ξωτικούλη μου! 🙂

 5. Ο/Η F. λέει:

  Τα διάβασα όλα σαν καλή μαθήτρια :p και διαπιστώνω ότι τα βήματά μου μ’ έφεραν σ’ ένα πολύ όμορφο μονοπάτι, που μπορεί να μου βοηθήσει να βρω απαντήσεις και φως!
  Θέλει πολύ ψάξιμο και σκέψη, αλλά θαρρώ πως αρκεί να γίνει η πρώτη «ανακάλυψη» για ν’ αρχίσει καθένας μόνος του να ξετυλίγει το νήμα. Θαρρώ πως καθένας από μας είναι ένα μικρό θαύμα, που κουβαλά μέσα του λανθάνον το παρελθόν της ανθρωπότητας. Αφύπνιση χρειάζεται σήμερα για να φτιάξουμε το αύριο όπως επιθυμούμε.
  Και δουλειά, δουλειά, δουλειά…
  ΑΦιλάκια αγάπης κι ευγνωμοσύνης, μαγισσούλα μας! ❤

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Το μονοπάτι σου, Κατερίνα μου που δεν είναι μόνο δικό σου, έχει πολλούς συνοδοιπόρους που μπορεί να μην είναι όλοι φανεροί, αλλά σε βεβαιώνω ότι είναι παντού στον κόσμο! 😀
   » Που σημαίνει ότι ο καθένας σας ως ένα ανθρώπινο πλάσμα, εκπροσωπεί όλη την ανθρωπότητα, κι αυτή είναι μία εκπληκτική αλήθεια»…

   Έχει αποδειχτεί πως εάν ένα μέλος μιας ομάδας ζώων έχει κάποια αναμφισβήτητη εμπειρία, επιδρά συνολικά στα υπόλοιπα μέλη της ομάδας.
   Γιατί να «δουλεύει» στους λύκους, στα ποντίκια, στις μαϊμούδες και σε άλλα ζώα και να μη δουλεύει και σε μας που έχουμε νοημοσύνη; 😛

   Εδώ, πολύ επιστημονική μελέτη! 😉

   http://enallaktikidrasi.com/2014/04/8-epistimonikes-ereynes-pou-apodeiknyoun-oti-i-syneidisi-diamorfonei-to-ylliko-pedio/

   ΑΦιλιά πάντα καρδιάς! 🙂

 6. Ο/Η boufos λέει:

  Δεν έχει τελειωμό το μονοπάτι της γνώσης και ειδικά της αυτογνωσίας.. 💝

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Ευτυχώς Κάτια μου που δεν έχει τελειωμό η μελέτη του εαυτού μας! 😛
   Και για να πας μακριά, ξεκινάς από το εδώ και τώρα! 😉

   ΑΦιλιά πολλά και χαμογελαστά! 🙂

 7. Ο/Η διονύσης μάνεσης λέει:

  Χμ.. Δύσκολα, ε, μαγισσούλα; Το απλοϊκό μου μυαλό φτάνει μόνο μέχρι το σημείο σύμφωνα με το οποίο συναποτελούμε, συνδιαμορφώνουμε,όλοι μαζί, την ανθρώπινη συνείδηση. Ψηφίδες του παγκόσμιου μωσαΪκού. Και μία ψηφίδα να αλλάξει, αλλάζει το μωσαϊκό, παύει να είναι το ίδιο. Μέχρι εκεί το φτάνω. Μ’ αυτή την έννοια μπορώ να καταλάβω την αλλαγή. Το υπόλοιπο μου ακούγεται πολύ ωραίο, πολύ ενδιαφέρον, πολύ ελκυστικό, μα ίσως ουτοπικό – που δε θα ήθελα να είναι έτσι.

  Η ανάρτηση, πάντως, Στεφανία, και ελκυστική και ενδιαφέρουσα ήταν και μάλιστα αυτή ουδόλως ουτοπική! Κι αυτές οι σκέψεις, όπως επισημαίνει κι η Φακιδούλα πιο πάνω, τι καλά που βαδίζουν στο μονοπάτι της αφύπνισης!

  Τα φιλιά μου (εν πλήρει συνειδήσει 🙂 )

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Το μυαλό σου/μας, φτάνει εκεί που χρειάζεται για να αισθανθεί, να κατα-νοήσει πως σ’ αυτό τον πλανήτη, ο καθένας έχει τη θέση του όχι όμως σαν μια μονάδα χαμένη κάπου, αλλά «συναποτελούμε, συνδιαμορφώνουμε, όλοι μαζί, την ανθρώπινη συνείδηση, ψηφίδες του παγκόσμιου μωσαϊκού»…
   Δεν είναι όμορφο αυτό;… και ας είναι τεράστια η ευθύνη μας, όταν το συνειδητοποιούμε βαθιά, όπως έλεγε και ο «δικός» μας, Καζαντζάκης;
   «Ν’ αγαπάς την ευθύνη να λες εγώ, εγώ μονάχος μου θα σώσω τον κόσμο. Αν χαθεί, εγώ θα φταίω»…
   Αυτό που το κάνει να φαίνεται ουτοπικό, είναι πως δεν έχουμε συνειδητοποιήσει την ικανότητα- ενέργεια που φέρει ο καθένας, να αλλάξει ο ίδιος και ως επέκταση να επηρεάσει την συνείδηση της ανθρωπότητας! 😉

   Τα φιλιά είναι Αληθινά γιατί είναι «εν πλήρει συνειδήσει», αυτό δεν θα πει πως δεν είναι και τρυφερά! 🙂

 8. Ο/Η Mia λέει:

  Εκπληκτικός!!!!!!! Υπέροχος!!!!!!!!!!! Η νέα γενιά είναι πάντοτε η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Ας δώσουμε όμως εμείς πρώτα το καλό παράδειγμα. Ας σκύψουμε μέσα μας και ας αλλάξουμε ως προς το καλύτερο. Δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο, αρκεί να το θελήσουμε πραγματικά. Πολλά φιλιά, μαγισσούλα μου.

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Αν νοιώσει κανείς βαθιά μέσα του, Μία μου, την Αλήθεια που έχουν τα λόγια του Κρισναμούρτι, χωρίς να καταβάλει καμιά προσπάθεια, αυτή η Αλήθεια θα δράσει υποσυνείδητα μέσα του και θα ανθίσει… όπως ένας σπόρος που πέφτει σε εύφορο χώμα! 😉
   Τίποτα δεν γίνεται χωρίς τη θέληση μας, γιατί όπως είπε και ο Νίτσε στο Ζαρατούστρα:
   «Η θέληση ελευθερώνει» και «θέλω» θα πει ενεργώ… έτσι ας δώσουμε το καλό παράδειγμα όπως λες στη νέα γενιά! 😛

   Πολλά πολλά ΑΦιλιά και από μένα και να έχουμε ένα δημιουργικό Σαββατοκύριακο! 🙂

 9. Ο/Η Πουπερμίνα λέει:

  Και μόνον η ειλικρινής παραδοχή πως ο καθένας ως ανθρώπινο πλάσμα, εκπροσωπεί (φύση και δυνάμει) όλη την ανθρωπότητα, αποτελεί την ανάληψη μιας μεγάλης ευθύνης.

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Ω! Ναι…Τεράστια η ευθύνη όσων ειλικρινά παραδεχτούν κατανοώντας με τη καρδιά τους πως είμαστε όλη η ανθρωπότητα, γιατί μόνο αυτή η παραδοχή είναι δράση! 😉

   ΑΦιλιά Πουπερμίνα μου, γλυκά και καρδιάς! 🙂

 10. Ο/Η μαριελα λέει:

  Ανάρτηση με πολύ τροφή για σκέψη.
  Πιστεύω πως αν ο καθένας από εμάς φροντίσει να κάνει καλό στον εαυτό του ακόμα και σε πολύ απλά και καθημερινά πράγματα, τότε αυτόματα, κάνει καλό και στον διπλανό. Κάπως έτσι αντιλαμβάνομαι στην πράξη την «συνείδηση της ανθρωπότητας»
  Θα ήθελα εδώ να μοιραστώ μια προσωπική εμπειρία.
  Πριν από χρόνια ένα βράδυ στο Ηρώδειο, γύρισα και κοίταξα τον κόσμο γύρω μου.
  Ένιωσα ξαφνικά ότι με όλους αυτούς τους ανθρώπους εκείνη την ίδια στιγμή με ένωνε η μουσική.
  Ένιωσα ακόμα πως όλοι εμείς είμαστε ένα…. Ήταν υπέροχο συναίσθημα, που ακριβώς δείχνει ότι ένας μπορεί να επηρεάσει το όλον και όλοι τον ένα.
  Ζητώ συγνώμη για το «σεντόνι»!!! φιλάκια

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Ναι Μαριέλα μου, καλό θα είναι (απαραίτητο!) να ξεκινήσει κανείς φροντίζοντας τον εαυτό του, με αγάπη όμως και καλοσύνη και χωρίς να τον επικρίνει για να μπορέσει να βάλει τάξη στην καθημερινότητα του… και το πρώτο βήμα που είναι και το τελευταίο (όπως λέει και ο Κρισναμούρτι) είναι η επίγνωση στο εδώ και τώρα! Από εδώ ξεκινάμε για να φτάσουμε μακριά! 😛
   Χαίρομαι που έχεις δει στη πράξη πώς αλλάζει ο άλλος όταν εμείς οι ίδιοι αλλάξουμε συμπεριφορά, φυσικά αυτό συνήθως σηκώνει πολύ αντίδραση απ΄ την άλλη πλευρά γιατί τους ξεβολεύουμε… αλλά είπαμε από κάπου πρέπει να ξεκινήσει, αυτό το πρώτο βήμα!!! 😉
   Η εμπειρία που περιγράφεις είναι υπέροχη, γιατί είδες στη πράξη, αυτό το ΕΝΑ για το οποίο μιλούν αιώνες τώρα τόσοι φιλόσοφοι και τελευταία μάλιστα και επιστήμονες, ένιωσες με την καρδιά σου, αυτή την συλλογική συνειδητότητα! ❤

   ΑΦιλιά πολλά και χαρούμενα!

   ΥΓ: Να μας γράφεις παρόμοια σεντόνια γιατί είναι μια ακόμη μαρτυρία της συλλογικής συνειδητότητας! 😉

 11. Στη ρήση του Καζαντζάκη πήγε και μένα το μυαλό μου, διαβάζοντας το λόγο του Κρισναμούρτι. Όσο ουτοπικό κι αν μοιάζει, πιστεύω στη δύναμη της μονάδας. Όλοι οι μεγάλοι αγώνες άλλωστε, ξεκίνησαν από μια μικρή σπίθα ελπίδας και στοχοπροσήλωσης. Θέλει δουλειά πολλή βέβαια και αδιάκοπο αγώνα.
  Σε καληνυχτίζω γλυκά Στεφανία μου!

 12. Ο/Η Άιναφετς λέει:

  Ναι Μαρία μου, ο καθένας χωριστά έχει τεράστια δύναμη! 😉
  Διάβασε το απόσπασμα που έβαλε ο Παραμυθοσύντοφος μου, στο blog του… χωρίς να έχουμε συνεννοηθεί: 😉
  «…Αν δεν υπάρξει μια ψυχολογική, μια εσωτερική επανάσταση στον τρόπο που ζεις τη ζωή σου, στον τρόπο που σκέφτεσαι, στην καθημερινές ανήθικες δραστηριότητές σου, δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα για μια πραγματικά βαθιά, ισχυρή κοινωνική αλλαγή….»

  Το υπόλοιπο μπορεί να το διαβάσει κανείς στο:

  http://www.paramithas.gr/in-revolution/

  Δεν νομίζω πως θέλει αδιάκοπο αγώνα, θέλει «επίγνωση» ότι:
  «….η συνείδηση μου είναι η συνείδηση όλης της ανθρωπότητας και ότι η συνείδηση της ανθρωπότητας είμαι εγώ, οποιαδήποτε αλλαγή κι αν γίνει μέσα μου θα επηρεάσει το σύνολο της ανθρώπινης συνείδησης».

  ΑΦιλιά πολλά και πάντα καρδιάς! 🙂

 13. Ο/Η dodo λέει:

  «ελπίζω με την καρδιά μου, ότι υπάρχει κάποια ομάδα ανθρώπων, ότι υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι στον κόσμο»: σίγουρα υπάρχουν- ίσως όμως να μην αρκούν, τελικά 😉

 14. Ο/Η Άιναφετς λέει:

  Και ένας αρκεί, Dodoula μου, έλεγε ο Κρισναμούρτι, φτάνει αυτή η αλλαγή να είναι πραγματική! 😉
  Τα τελευταία χρόνια, μαθαίνω πως τα άτομα που δουλεύουν προς αυτή την κατεύθυνση όλο και πληθαίνουν και ας μην είναι θεαματική, πάντως «δουλεύει» σταθερά στη συνείδηση της ανθρωπότητας…

  Πολλά πολλά ΑΦιλιά αγάπης σου στέλνω! 🙂

 15. Ο/Η Νικολέτα λέει:

  Όλα ξεκινούν και όλα καταλήγουν σε εμάς.
  Απαλλαγμένοι από τη πεποίθηση που έχουμε ότι αλλάζοντας εμείς δεν θα αλλάξει τίποτα, είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε πως σιγά σιγά μια αλυσίδα δημιουργείται.
  Ελπίζω μια μέρα να είναι ατελείωτη.

  Σε φιλώ, κι εγώ, κι ο σύζυγος, κι ο γιος, κι ο γάτος, κι ο σκύλος μου μαζί! χαχαχα
  Καλό απόγευμα αγαπημένη ❤

 16. Ο/Η Άιναφετς λέει:

  Ξεκινάμε από εδώ που είμαστε και ξεκινάμε βάζοντας τάξη πρώτα στην εξωτερική μας ζωή! 😉

  Είμαστε οι κρίκοι μιας αλυσίδας, όπου η αιτία φέρνει ένα αποτέλεσμα και το αποτέλεσμα γίνεται η αιτία για ένα άλλο αποτέλεσμα και αυτό συνεχίζεται…

  ΑΦιλιά αγαπημένη Νικολέτα και υπόλοιπη οικογένεια, βεβαίως βεβαίως! 🙂

  ΥΓ: Το παραπάνω θα αρέσει και στον Δ! 😛

 17. Ο/Η ANNA Flo λέει:

  Πολύ σοβαρό θέμα και δυσκολοχώνευτο. Γιατί δεν πιστεύουμε ότι η μονάδα μπορεί να φέρει αλλαγή στο σύνολο…κι εκεί εγώ εστιάζω. Αν αλλάξουμε εμείς αν η συνείδησή μας γίνει παγκόσμια συνείδηση και το κάνεις και εσύ και το άλλος τότε ναι βλέπω μια μεγάλη αλλαγή που μπορεί να έλθει. Αλλά η αλλαγή της μονάδας μόνο οδηγεί στη μοναξιά, έτσι; Είμαστε μέρος του όλου συμφωνώ. Αλλά η συνείδησή μας αλλάζει και επηρεάζει όταν ενωθεί με άλλες μονάδες που αλλάζουν και αυτές προς το καλύτερο.
  Για να είμαι ειλικρινής το ταξίδι μου εδώ στο χώρο σου με κάνει και φιλοσοφώ για ώρες
  Καλό Σαββατόβραδο Στεφανία μου

 18. Ο/Η Άιναφετς λέει:

  Όταν Άννα μου, γίνει κατα-νοητό ότι:
  «Εάν κάποιος από σας, ως μέλος του ανθρώπινου είδους, αλλάξει βαθιά και ριζικά μέσα του, φυσιολογικά θα επηρεάσει όλη την ανθρώπινη συνείδηση, επειδή εκπροσωπεί όλη την ανθρωπότητα, επειδή η συνείδησή του, είναι και η συνείδηση του κάθε ανθρώπινου πλάσματος· μία συνείδηση που είναι γεμάτη συγκρούσεις, πόνο, ανησυχία, μοναξιά, δυστυχία, βάσανα».

  Η συνείδηση μου, η συνείδηση σου, η συνείδηση μας, ψυχολογικά είναι κοινή! 😉

  Δεν έχεις στην εμπειρία σου, πως η όποια συνειδητή σου αλλαγή, έχει επηρεάσει θετικά το περιβάλλον σου; Είμαι σίγουρη πως ναι, μόνο δες τη σημερινή σου ανάρτηση και θα το καταλάβεις… εκεί βρίσκεται η ευθύνη μας! 😛

  ΑΦιλιά γλυκά με ευχές για ένα όμορφο βραδάκι! 🙂

  • Ο/Η ANNA Flo λέει:

   Ναι σίγουρα το έχω προσέξει. Η όποια αλλαγή μου επηρεάζει το περιβάλλον μου.Σίγουρα όμως θα πρέπει να αποφασίσει και ο άλλος να αλλάξει για να δούμε μια γενική αλλαγή στην ανθωπότητα.Κάτι σαν αλυσίδα…Ωραίο που θα ήταν!!!
   Φιλάκια πολλά

   • Ο/Η Άιναφετς λέει:

    Η αλυσίδα υπάρχει Άννα μου και είναι «φτιαγμένη» από αυτούς που εργάζονται συνειδητά για το καλό της ανθρωπότητας! 😛
    Στην ‘Εφη παρακάτω, ( Efge63) υπάρχει πολύ κείμενο+video, για μελέτη σχετικά και με τους «άλλους»! 😉

    ΑΦιλιά πολλά πολλά και καλή μέρα να έχουμε! 🙂

 19. Ο/Η Chris.Pinturicchio λέει:

  Μεγάλο κείμενο για μεγάλες συζητήσεις

 20. Ο/Η Marina Tsardakli λέει:

  Δεν είμαι σίγουρη πια ότι περιμένω ή αποζητώ και σε προσωπικό, αλλά και σε συλλογικό επίπεδο την αλλαγή (ως ολοκληρωτική), αλλά σίγουρα περιμένω κι αποζητώ τη βελτίωση. Πιστεύω ότι μπορούμε να βελτιώσουμε το κόσμο, αν αλλάξουμε εμείς, όλοι μαζί, μα κυρίως ο καθένας ξεχωριστά.
  Και το θέτω έτσι, γιατί αγχώνομαι λίγο με την ευθύνη μου, απέναντι στο κόσμο. Αισθάνομαι κάπως μικρή και τι μπορώ να του προσφέρω, παρά την πιο όμορφη εκδοχή του εαυτού μου. Πασχίζω να το καταφέρω και τα καταφέρνω κάθε μέρα και λίγο περισσότερο. Δεν είμαι σίγουρη, αν θα φτάσω κάπου, μα απολαμβάνω το ταξίδι.
  Καλή Κυριακή μαγισσούλα μου και χρόνια πολλά για τη γιορτή της μητέρας ❤

 21. Ο/Η Άιναφετς λέει:

  Αυτό που έχει σημασία Μαρινάκι μου, είναι να κατανοήσει κανείς πως από μας ατομικά ξεκινάει η αλλαγή, μόνο αν αλλάξει νοοτροπία ο καθένας μας, αυτό θα έχει αντίκτυπο και στη συνείδηση της ανθρωπότητας! 😉

  Στις 30 Νοεμβρίου του 2012 σχολίασες το παρακάτω, σε μια ανάρτηση με τίτλο «Πρόκληση»:

  https://ainafetst.wordpress.com/2012/11/30/challenge/

  «Αφού μαγισσούλα μου σου ξεκαθαρίσω πως την ερώτηση «Ως ανθρώπινα πλάσματα έχετε επίγνωση όλη της αταξίας και της εκφυλιστικής πορείας που συμβαίνει γύρω σας και μέσα σας;» την εξέλαβα ως ρητορική, θα συνεχίσω λέγοντας σου πως νομίζω ότι πρώτα πρέπει να κοιτάξουμε την σχέση μας με τον εαυτό μας. Κι όταν αυτή γίνει αρμονική θα μεταδώσει με την σειρά της αρμονία και σε όλες τις άλλες σχέσεις μας και κατ’ επέκταση σε όλες τις πτυχές της ζωής μας. Και η καθημερινότητα μας θα γίνει καλύτερη και ουσιαστικότερη»!

  ‘Έξι χρόνια μετά χαίρομαι να διαπιστώνω την ωριμότητα σου! 😛

  ΑΦιλιά και ευχαριστώ για τις ευχές!
  Πολλές ευχές και για τη δική σου μανούλα! 🙂

 22. Ο/Η roula1smaragdenia λέει:

  Ναμαι και εγω Στεφανια μου.. με το μαθημα παραμασχαλα… πηγα διπλα στον παραμυθοσυντροφο σου… και εκει ω..του θαυματος καταλαβα αυτο που εμαθα απο παλια.. οτι αν δεν αλλαξουμε πρωτα εμεις.. που είμαστε η κοινωνια….και την συνηθεια μας να ριχνουμε παντα την ευθηνη στους αλλους για οτι κανουμε .. τοτε και η ανθρωποτητα δεν θα αλλαξει ποτε..
  Μακαρι οι καινουργιες γενιες που θα ερθουν..να αλλαξουν αυτον τον κοσμο και να τον κανουν καλυτερο απο οτι θα τον παρουν…
  Μακαρι να αφυπνήσουμε και εμεις τις συνείδησεις μας.. και να καταλαβοιυμε τα αυτονόητα..πως εμεις φεραμε τον κοσμο σ αυτα τα χαλια.. !!
  Υπαρχει ομως ελπιδα ..ελπίζω.. πως θα βρεθει εκεινος ο ανθρωπος..ομαδα… δεν ξερω που θα αλλαξει πολλα σ αυτον τον πλανητη …:)
  Με προβλημαστισμο φευγω και σου αφηνω την αγαπη μου .<3..φιλεναδα.. καλή εβδομαδα και καλο σου ξημερωμα φιλλακιαααααα!!! 🙂

 23. Ο/Η Άιναφετς λέει:

  Ας κάνουμε μια επανάληψη! 😀
  Έχω γράψει επανειλημμένως πως η Ρούλα η σμαραγδένια όνομα και πράμα, χρόνια τώρα έχει πάρει το μάθημα της και εδώ όταν έρχεται απλά αναγνωρίζει αυτά που η ζωή της έμαθε!!! 😛

  Δεν χρειάζεται να ελπίζεις πως θα βρεθούν Άνθρωποι να εργαστούν για το καλό της ανθρωπότητας γιατί υπάρχουν και ειδικά στη νέα γενιά!!! 😉
  Καλή μας βδομάδα! ❤

  ΑΦιλιά άνευ παρομοίων προβληματισμών, αλλά με χαμόγελα! 🙂 🙂 🙂

 24. Ο/Η Woman in blogs λέει:

  Είναι μια «δύσκολη» σκέψη αυτή, Στεφανία μου. Γιατί, τα αποτελέσματά της δεν μπορούμε να τα δούμε και ακόμα κι όταν τα βλέπουμε, και πάλι δεν παίρνουμε αποφάσεις που μας φέρνουν σε ρήξη με ό,τι έχουμε συνηθίσει… Πάντως, από τη μακρινή σύνδεσή μας με τη συνείδηση της ανθρωπότητας, εγώ βλέπω και πιο απτή πλευρά του θέματος: αυτή του παραδείγματος. Αλλάζεις τον κόσμο σου, εσωτερικό και εξωτερικό, όσο μπορείς, και γίνεσαι παράδειγμα.
  Φιλιά, Μαγισσούλα μου!

 25. Ο/Η Άιναφετς λέει:

  Έχεις δίκιο Αλεξάνδρα μου, «δύσκολα» κατανοούμε κάτι που δεν μπορούμε να δούμε και ας έχει προχωρήσει η επιστήμη πάνω στο θέμα με πολλά πειράματα και ούτως ή άλλως μόνο αν αλλάξει το κάθε άτομο βαθιά μπορεί να επηρεάσει την συνείδηση της ανθρωπότητας! 😛
  Ξεκινάμε λοιπόν, βάζοντας τάξη στη ζωή μας και κοιτάζουμε ν’ αλλάξουμε μικρά πραγματάκια που δεν μας αρέσουν πρώτα στον εαυτό μας, βήμα, βήμα, γιατί μόνο έτσι θα βρούμε μια σχετική εσωτερική ηρεμία! 😉

  ΑΦιλιά πολλά πολλά και να έχουμε μια δημιουργική βδομάδα! 🙂

 26. Ο/Η Mary Pertax λέει:

  Αν φτιάξουμε εαυτούς, και συνείδηση, σίγουρα επηρεάζει σταδιακά και το σύνολο. Είναι παρεμφερές με το φαινόμενο της πεταλούδας. Σταδιακά και μετά από λίγο καιρό αυτό που κάνεις επηρεάζει σε όλο και μεγαλύτερη έκταση. Έτσι έχουν τα πράγματα. Πάντα βέβαια με την προϋπόθεση πως ξέρεις ποιος είσαι. Γιατί αν πιστεύεις πως δεν έχεις τίποτα να φτιάξεις στον εαυτό σου δεν θα φέρεις καμιά αλλαγή πουθενά! Φιλιά πολλά!

 27. Ο/Η efge63 λέει:

  Το εύχομαι και το ελπίζω !!!!!!!!!!!!

  Ο κόσμος είμαστε εμείς …. αλλά πόσοι άραγε από τους βολεμένους… θα ήθελαν μια τέτοια αλλαγή???

  Καλημέρα Στεφανία !!!

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Αλίμονο Έφη μου, αν περίμενε ο καθένας μας απ΄τον οποιονδήποτε «άλλο» να κάνει έστω ένα βήμα αλλαγής… και σίγουρα η όποια αλλαγή, καθόλου δεν βολεύει αυτούς που μας τρομοκρατούν, γιατί έτσι μπορούν να μας χειριστούν καλύτερα! 😉
   Προχθές διαβάζοντας τον Κρισναμούρτι, «έπεσα» στο παρακάτω που έχει απόλυτη σχέση με το θέμα μας:
   «Έρχεσαι εσύ σαν φίλος και μου λες: “Κοίτα, η συνείδησή σου δεν σου ανήκει, υποφέρεις όπως υποφέρουν και οι άλλοι.” Σε ακούω και δεν απορρίπτω αυτό που λες, γιατί έχει νόημα, είναι λογικό και βλέπω ότι σε αυτό που μου έχεις πει μπορεί πιθανόν να υπάρχει ειρήνη στον κόσμο. Και λέω στον εαυτό μου:
   “Μπορώ λοιπόν να απελευθερωθώ από τον φόβο;” Βλέπω πως είμαι απόλυτα υπεύθυνος, για ολόκληρη την συνείδηση. Βλέπω πως όταν ερευνώ τον φόβο βοηθώ ολόκληρη την ανθρώπινη συνείδηση να μετριάσει τον φόβο»…

   Ευχαριστώ για το παραπάνω video, ένα ακόμα λιθαράκι για να κατανοήσουμε πως είμαστε ο κόσμος και ο κόσμος είμαστε εμείς! 😛

   ΑΦιλιά πολλά και καρδιάς! 🙂

 28. Ο/Η aristea k λέει:

  «Εγώ! Εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω της γης! Αν δεν σωθεί, εγώ θα φταίω!»
  Καζαντζάκης!
  Κατάλαβα καλά μαγισσούλα μου;

 29. Ο/Η Άιναφετς λέει:

  Ναι, Αριστέα μου!
  Ένας να κατά-νοήσει καλά και σε βάθος θα επηρεάσει την συνείδηση της ανθρωπότητας! 😉

  ΑΦιλιά καρδιάς φυσικά! 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.