Περπάτημα…

 

.

Ότι περπατάμε, περπατάμε αλλά περπατάμε άραγε σωστά;
Γιατί φαίνεται πως υπάρχει σωστός και λανθασμένος τρόπος περπατήματος ή βαδίσματος.

Ας περπατήσουμε λοιπόν μόνοι ή με παρέα και να μάθουμε (μαζί!) πώς είναι το σωστό βάδισμα…

Τώρα, υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο περπατώ και στο βαδίζω;

περπατώ < αρχαία ελληνική περιπατῶ < περι- + πατῶ
Open book 01.svg Ρήμα: Χρησιμοποιώ τα πόδια μου για να κινηθώ.

βαδίζω < αρχαία ελληνική βαδίζω
Open book 01.svg Ρήμα:
Κινούμαι, προχωρώ, περπατώ
(μεταφορικά) προβαίνω σε σειρά ενεργειών
Ακολουθώ συγκεκριμένη κατεύθυνση

Δεν βρήκα καμιά ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στο περπατώ και το βαδίζω, μόνο που τη λέξη «βαδίζω» την χρησιμοποιούμε ίσως πιο πολύ μεταφορικά δλδ στην ψυχολογία μας.
Σ΄αυτό το κείμενο όμως διάλεξα να κάνω ένα διαχωρισμό, «εξετάζοντας» τα καλά του περπατήματος στο σώμα μας και τα καλά του βαδίσματος, στην ψυχολογία μας.

.

.

Περπάτημα

Η υποκινητικότητα που χαρακτηρίζει το σύγχρονο τρόπο ζωής έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στη σωματική και ψυχική υγεία του ατόμου.
Το περπάτημα, το οποίο αποτελεί τη συνηθέστερη κινητική δραστηριότητα του ανθρώπου, αποτελεί ένα από τα καταλληλότερα μέσα άσκησης για την πρόληψη προβλημάτων υγείας, ενώ παράλληλα λειτουργεί θεραπευτικά για μια σειρά από παθήσεις.
Πιο αναλυτικά, οι άνθρωποι που περπατάνε με έναν γρήγορο ρυθμό και όχι καμπουριαστά, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, κάνουν πιο θετικές σκέψεις, ενώ αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι και ενεργητικοί.

.

Είναι καλό να περπατάμε μετά από κάθε γεύμα, βοηθά και στο αδυνάτισμα, τώρα που έρχεται και το καλοκαιράκι!

Ναι, να περπατάμε. Όχι να τρέχουμε μεγάλες αποστάσεις ή με μεγάλες ταχύτητες. Μόνο να περπατάμε με λογική ένταση και με ταχύτητα 5 έως 6 χιλιόμετρα την ώρα, επί μισή ώρα περίπου, πέντε ή έξι φορές την εβδομάδα.
Ίσως δεν θα αισθανθείτε τα οφέλη αμέσως, αλλά οι ενδείξεις είναι ότι μακροπρόθεσμα το συστηματικό βάδισμα μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη πρόληψης, από τη μείωση των κινδύνων εγκεφαλικής συμφόρησης, διαβήτη και οστεοπόρωσης μέχρι θεραπευτική αγωγή της αρθρίτιδας, της υπέρτασης και ακόμη της κατάθλιψης.
.
.
.
 1. Επιλέξτε άνετα παπούτσια, τα οποία να είναι σχεδιασμένα ειδικά για το περπάτημα. Να φοράτε φαρδιά ρούχα, ειδικά τώρα το καλοκαίρι, διότι η άσκηση ανεβάζει τη θερμοκρασία. Μην ξεχνάτε να έχετε μαζί το αντηλιακό σας και ένα μπουκαλάκι νερό.
 2. Ξεκινήστε σε επίπεδο έδαφος το περπάτημα. Αν αποφασίσετε να περπατήσετε σε ανώμαλο έδαφος στην αρχή, μπορεί να προκαλέσει κάποιους μικροτραυματισμούς, πόνους στις αρθρώσεις σας, στο ισχίο, στο πέλμα ή στο γόνατο.
 3. Δεν χρειάζεται να βιαστείτε. Περπατήστε σε έναν ρυθμό που σας ταιριάζει. Να θυμάστε πάντα πως πρέπει πάντα να είστε σε θέση να μιλήσετε χωρίς να κουράζεται η αναπνοή σας.
  Προσωπικά καλύτερα να μη μιλάμε, πρώτα γιατί λαχανιάζουμε και ψυχολογικά διακόπτουμε τα οφέλη του σιωπηλού περπατήματος, όπως θα δούμε στη συνέχεια.
 4. Έχετε την δυνατότητα να αυξήσετε την ενεργητικότητα του περιπάτου σας, ταλαντεύοντας τα χέρια σας πιο έντονα, χωρίς να αυξήσετε τον πραγματικό ρυθμό του περπατήματος. Αν περπατάτε γρήγορα μπορεί προσθέσετε περισσότερη πίεση στα γόνατά σας!
 5. Η στάση σας πρέπει να είναι η σωστή. Πρέπει να στέκεστε ίσια γιατί αν έχετε κάποια άλλη κλίση στο σώμα σας, θα προκαλέσετε πίεση στου μυς ή στους συνδέσμους σας.

.

7. Βήματα για σωστό περπάτημα
.

1. Δεν ξεχνάμε τις αναπνοές

Πρώτα απ’ όλα, δεν ξεχνάμε να παίρνουμε βαθιές αναπνοές. Συνήθως όταν περπατάμε έχουμε την τάση να συλλογιζόμαστε όλα εκείνα που μας απασχολούν· διάφορες εκκρεμότητες, επαγγελματικά και οικογενειακά ζητήματα ή ακόμη και τι θα ετοιμάσουμε για βραδινό. Όταν σκεφτόμαστε κάτι που μας δημιουργεί ένταση, συχνά ασυναίσθητα, μειώνουμε τον ρυθμό εισπνοής εκπνοής. Μένοντας συγκεντρωμένοι στην αναπνοή μας κινούμαστε με μεγαλύτερη ελευθερία.

2. Ψηλά το κεφάλι

Εκμεταλλευτείτε τον χώρο που υπάρχει πάνω από το κεφάλι σας. Μην κορδωθείτε, απλώς ισιώστε την πλάτη σας τραβώντας τους ώμους σας πίσω και διατηρώντας το κεφάλι σε όρθια και χαλαρή στάση, δίχως να υψώνετε το πηγούνι.

3. Πλάτη- στήριγμα

Όταν περπατάμε εστιάζουμε κυρίως στη μπροστινή πλευρά του σώματος, ιδίως όταν βιαζόμαστε. Θα φανούμε ,όμως, ψηλότεροι αν αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε τους μυς της πλάτης αξιοποιώντας τον υποστηρικτικό τους ρόλο.

4. Κρατήστε χαμηλά τη λεκάνη

Αποφύγετε ο γοφός να ακολουθεί την κίνηση του ποδιού που κινείται προς τα μπρος. Διατηρήστε τον βηματισμό σας κρατώντας χαμηλά τη λεκάνη σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα. Ευθυγραμμίστε την με τη σπονδυλική στήλη και διατηρήστε τη θέση αυτή.

5. Σταθερό πόδι

Μείνετε συγκεντρωμένοι στο πόδι που στηρίζει το σώμα κατά τη διάρκεια της κίνησης, παρά σε εκείνο που κινείται. Σε αντίθετη περίπτωση, το σταθερό πόδι θα κινηθεί ασυναίσθητα προς τα μπρος προκειμένου να ακολουθήσει τον βηματισμό κι εσείς θα χάσετε κάθε έλεγχο των κινήσεων. Επιτρέψτε στο σταθερό πόδι να ξεδιπλωθεί αρμονικά, κρατήστε σταθερή επαφή μεταξύ πέλματος και εδάφους και διατηρήστε το σώμα σας σε όρθια θέση προκειμένου να μην «πέφτει» το βάρος του στη λεκάνη, ρίχνοντάς την προς τα μπρος.

6. Σταθερό περπάτημα

Κάντε ένα μεγάλο βήμα προς τα μπρος και παρατηρήστε τι συμβαίνει χαμηλά στην πλάτη σας. Πιθανότατα θα αισθανθείτε περισσότερη ένταση στην περιοχή αυτή, όπως και στον γοφό. Με την πάροδο του χρόνου αυτό μπορεί να οδηγήσει σε στέλεχος. Για αυτό αποκτήστε τη συνήθεια να κάνετε μικρότερα βήματα προκειμένου το σώμα να κινείται πιο εύκολα.

7. Ανάλαφρο περπάτημα

Σηκώστε ανάλαφρα το πόδι σας από το πάτωμα δίνοντας ροή στην κίνηση και μετακινώντας πρώτα τη φτέρνα καθώς το γόνατο κινείται προς τα μπρος, παρά σηκώνοντας ολόκληρο το πέλμα διά μιας. Πατήστε το ανάλαφρα στο έδαφος, αποφεύγοντας έτσι να κινείτε σπασμωδικά τις αρθρώσεις σας.
Επιπλέον φαίνεστε μακράν πιο κομψοί και ανάλαφροι.

.

.

Βάδισμα

Όλοι ξέρουμε πως το βάδισμα είναι μια πολύτιμη άσκηση που συνεισφέρει στην καλή υγεία.

Όμως αυτό που δεν είναι ευρύτερα γνωστό είναι πως προσθέτοντας ορισμένα ειδικά στοιχεία, μπορούμε να μετατρέψουμε ένα απλό περίπατο σε έναν περίπατο προσοχής και επίγνωσης.

Το παρακάτω είναι ένα  μικρό απόσπασμα από το βιβλίο του Victor Sanhez.
«Οι διδασκαλίες του Δον Κάρλος».
O  V.S. σύμφωνα με τα γραφόμενα του φαίνεται  ότι έχει βιώσει την άσκηση αυτή  του βαδίσματος για τα καλά, παρέα με ινδιάνους στις ερήμους της Αμερικής.
Και σίγουρα είναι εμπνευσμένος και από τα γραπτά του Κάρλος Καστανέντα .
Είναι ένας εξαιρετικός οδηγός, απαραίτητος,  για τον περιπατητή και πεζοπόρο που  αναζητά και ψάχνει το κάτι παραπάνω.

.

.

< Αν και φαινομενικά, όλοι «γνωρίζουν πώς να περπατούν, το γεγονός είναι ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι πρέπει να διδαχθούν πώς να βαδίζουν σωστά και πώς να έχουν από το περπάτημα αυτό…………..ειδικά αποτελέσματα.

Οι αδιαμφισβήτητοι δάσκαλοι του περπατήματος είναι αυτοί που επί αιώνες περπατούν ακούραστοι πάνω στο πρόσωπο της γης, πάνω στο πρόσωπο του όντος που αγαπούν και είναι, οι ινδιάνοι!!!

Από αυτούς μπορούμε να διδαχτούμε το σωστό περπάτημα…

Το βάδισμα της προσοχής είναι μια εξαιρετική άσκηση για το σταμάτημα του εσωτερικού διαλόγου (διανοητική φλυαρία).
Η συχνή πρακτική σίγουρα θα προκαλέσει μια κατάσταση …σιωπής ! >>

.

.

Ορισμένα από τα βασικά στοιχεία αυτής της άσκησης  σύμφωνα με τον Victor Sanhez είναι τα παρακάτω.

<< 1. Η προσοχή σας να είναι στραμμένη όχι στις σκέψεις…… αλλά στο ίδιο το περπάτημα και στα στοιχεία της προσοχής.

2. Να περπατάτε απόλυτα σιωπηλοί, αν παραστεί ανάγκη να μιλήσετε, σταματήστε για μια στιγμή και πείτε όσα  χρειάζεται να πείτε πριν συνεχίσετε.

3. Διατηρήστε σταθερά την προσοχή σας στο γύρω χώρο και στα συναισθήματα που σας προκαλεί αλλά αγνοείστε τις σκέψεις που έρχονται.

4. Δώστε προσοχή στο πως νιώθει το σώμα σας, ειδικά στο υπογάστριο.
Επίσης τα ίδια αποτελέσματα μπορεί να έχει κάποιος όταν εστιάζει την προσοχή του στην περιοχή της καρδιάς.

5. Εστιάστε την προσοχή σας στους  ήχους.
Η εστίαση της προσοχής μόνο στους ήχους είναι αρχικά λίγο δύσκολη ή λίγο παράξενη αφού μεγαλώσαμε μαθαίνοντας να εστιάζουμε περισσότερο σε αυτά που βλέπουμε, αλλά καταλήγει …… είναι πολύ πολύ  ενδιαφέρουσα εμπειρία.

6. Μην κρατάτε τίποτα στα χέρια – για να μεταφέρετε κάτι χρησιμοποιείτε σακίδιο πλάτης.

7. Παρατείνετε την άσκηση μέχρι να φτάσετε σε μια κατάσταση ξεχωριστής προσοχής.
Όταν το πετύχετε, μπορείτε να συνεχίσετε επί αόριστον.>>

.

.

Η δυτική στάση συνήθως θεωρεί πως οποιοδήποτε ταξίδι αποτελείτε από δυο κύρια σημεία,  την εκκίνηση και την άφιξη. Έτσι σε οποιοδήποτε ταξίδι, είτε αυτό γίνεται με τα πόδια είτε με κάποιο όχημα, αυτό που μας περιμένει στο δρόμο έχει μικρή μόνο σημασία.
Ο κύριος σκοπός του σύγχρονου τρόπου αντίληψης, είναι να φτάσει κανείς στον προορισμό του και μάλιστα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Είναι γεγονός πως οι σύγχρονοι δυτικοί έχουν πολύ σοβαρό πρόβλημα να τοποθετήσουν τους εαυτούς τους εκεί που βρίσκεται η πραγματικότητα …
σ
το εδώ και στο τώρα.

Η διατήρηση της προσοχής πάνω σε όλα τα στοιχεία που αναφέρονται  ταυτόχρονα ακούγεται ίσως  δύσκολο στο νου μας  η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται μια περίοδος εξάσκησης που όμως είναι ευχάριστη.

Γεγονός είναι ότι όλα αυτά τα στοιχεία καταλήγουν να είναι …ΕΝΑ…. στην πορεία.

.

.

«Και κατά την διάρκεια ….. αλλάζουν πολλές καταστάσεις της συνείδησης σε διαφορετικά επίπεδα, αυξημένη αντίληψη, επίγνωση, συνειδητότητα….
και όσο ποιο προσεκτικό και παρατεταμένο είναι το περπάτημα, τόσο πιο έντονο θα είναι το αποτέλεσμα της οξυμένης αντίληψης. 

 Και όπως λέει ο Victor Sanhez.. ………… τότε θα ξέρετε πώς να περπατάτε».

.

Όταν ενεργούμε σύμφωνα με την πραγματικότητα ,
απολαμβάνουμε το να ζούμε από στιγμή σε στιγμή
αποκομίζοντας αληθινή γνώση και εμπειρία.

<< Δεν υπάρχουν μονοπάτια …τα μονοπάτια φτιάχνονται με το περπάτημα>> 

Απόφθεγμα των Αβοριγίνων

.

Πηγή & Αποσπάσματα από:
.

Σωστό περπάτημα

7 Βήματα για σωστό περπάτημα

Το βάδισμα της προσοχής

 .

 

.

About Άιναφετς

To Άιναφετς είναι το ανάποδο του ονόματος Στεφανία και μ’ αυτό εμφανίζεται ως “μάγισσα Άιναφετς” σε ιστορίες του “Παραμυθά.
This entry was posted in Διάφορα. Bookmark the permalink.

68 Responses to Περπάτημα…

 1. Ο/Η efge63 λέει:

  Καλημέρα Στεφανία .. ωραία η ανάρτηση και οι συμβουλές..

  Περπατώ … πάντα μου άρεσε να περπατώ.. παρόλο που ζω στο κέντρο βρίσκω μέρη να περπατήσω….

  Να τρέξω δεν μπορώ … χαχαχα!!!

  Φιλιά πολλά πολλά!!!!

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Χαίρομαι Έφη μου, που παρόλο που ζεις σε κέντρο πόλης, βρίσκεις μέρη να περπατήσεις κάτι όχι πάντα εύκολο! 😉
   Και για να μας κάνει διπλό καλό το περπάτημα, καλό είναι να εξασκηθούμε στη σιωπή όσο μπορούμε φυσικά! 😛

   ΑΦιλιά πολλά πολλά και χωρίς τρέξιμο! 🙂

   • Ο/Η efge63 λέει:

    Εκείνα τα Αναφιώτικα τα έχω χιλιοπερπατήσει και με την ανάβαση και να’θελα δε μπορώ να μιλήσω χαχα!!

    Είναι πολύ καλό να περπατάμε και ειδικά όταν είμαστε στη φύση ακόμη καλύτερα γιατί κακά τα ψέματα μέσα στην πόλη δεν είναι κι ότι καλύτερο με τόσο καυσαέριο…

    Να’ σαι καλά μαγισσούλα μας και φιλιά στον Παραμυθά μας!!!!

    • Ο/Η Άιναφετς λέει:

     Α! Τα πανέμορφα Αναφιώτικα και ας έχουν ανηφόρες, αλλά τελικά παντού μπορεί κανείς να εξασκηθεί στο σιωπηλό περπάτημα και ας γίνεται γύρω του χαμός… και αυτό ακούγοντας τους εξωτερικούς ήχους… δοκίμασε το την επόμενη φορά και θα δεις τη διαφορά! 😉
     Ο Παραμυθάς χρόνια τώρα και «βαδίζει» και «περπατά» κάθε μέρα!

     ΑΦιλιά πολλά και από τα δυο μας! 🙂 🙂

 2. Ο/Η ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ λέει:

  Ωραίο θέμα
  το περπάτημα σίγουρα κάνει πολλά καλό
  αλλά δυστυχώς πόσοι το κάνουν και , μάλιστα και με σωστό τρόπο;

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Όλοι ξέρουμε Δελφινάκι μου, πως το περπάτημα, μας κάνει καλό άσχετα αν το κάνουμε με σωστό τρόπο!
   Και τι μας εμποδίζει όταν αποφασίσουμε να περπατήσουμε να το κάνουμε έτσι ώστε να ωφεληθεί και η ψυχούλα μας; 😉

   ΑΦιλιά πολλά και πολύ τρυφερά!

 3. Αγαπώντας το περπάτημα και τις περιηγήσεις, κλέβω λίγα μυστικά για τη σωστή στάση του σώματος και τις αναπνοές, γιατί όντως έχουν ευεργετική επίδραση στη διάρκεια της άσκησης. Όσες φορές είχα κάτι αρνητικό στο μυαλό μου, δεν ήμουν συγκεντρωμένη στο σώμα μου και κουράστηκα γρήγορα. Ευχαριστούμε πολύ Στεφανία μας!

 4. Ο/Η Giannis Pit λέει:

  Αχα……! Στεφανία μου εδώ είμαστε…!
  Κατ αρχήν να σε συγχαρώ για την ανάδειξη της σημασίας στη ζωή μας σωματικά και ψυχολογικά του περπατήματος-βαδίσματος.
  Χαίρομαι να μπαίνουν τέτοιες προτροπές στον σύγχρονο άνθρωπο.
  Είμαι από αυτούς που, ως συνταξιούχος, έχω το χρόνο και περπατώ κάθε μέρα, μάλιστα ει δυνατόν και 2 φορές τη μέρα στο ελάχιστο 1 ώρα.
  Μάλιστα το περπάτημά μου γίνεται με ακόμα 45′ λεπτά γυμναστικής που θα περιλάβει είτε απλές αερόβιες ασκήσεις είτε kung fu stretching σε ερασιτεχνικά βέβαια στάδια (δεν είμαστε τίποτα …σαολίν), είτε απλές διατάσεις κινήσεις tai chi.
  Όλα αυτά, ειδικά σε μας του ηλικιωμένους δίνουν μια άλλη ευεξία, μια άλλη ποιότητα κίνησης και αναπνοής.
  Συν το ότι ανεβαίνει στα ύψη η ψυχολογία μας.
  Σε ευχαριστούμε Στεφανία μου από καρδιάς.

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Μα ναι Γιάννη μου, εδώ είμαστε!!! (και μεταφορικά!) 😉
   Χαίρομαι που αναγνωρίζεις και στη πράξη τα οφέλη του βαδίσματος-περπατήματος!
   Αν το καλοσκεφτείς πόσα πράγματα κάνουμε καθημερινά μηχανικά χωρίς να βάζουμε αυτή την απαραίτητη προσοχή για να οφεληθούμε και ψυχικά! 😛
   Η αφεντιά μου, πάνω από 30 χρόνια κάνει γιόγκα σχεδόν κάθε πρωί για μισή ώρα, τελευταία έχω προσθέσει και ασκήσεις tai chi, Qi Gon και patting! 😉
   Υπήρξα δασκάλα γιόγκα για αρκετά χρόνια ακόμα και στα ΚΑΠΗ της περιοχής μου! 😀

   Αδικαιολόγητοι όσοι δεν ασκούνται ειδικά στην εποχή μας με τόσο στρες γύρω μας!

   Πολλά χαρούμενα ΑΦιλιά και ενέργεια σου στέλνω! 🙂

   • Ο/Η Giannis Pit λέει:

    Ωωωωωωωω καλή μου, εξαιρετικά ενδιαφέρον αυτό που λες.
    Θα ήθελα πραγματικά πολύ, εδώ στην περιοχή μας, να υπήρχε ένα σύλλογος για TAI CHI κύρια σε ώριμες ηλικίες για να μπορούσαμε ομαδικά και συλλογικά να απολαύσουμε τι αυτό προσφέρει. Δυστυχώς δεν υπάρχει μήτε σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης. Κρίμα γιατί σε άλλες χώρες το TAI CHI συνταγογραφείται, ναι καλά άκουσες, ως ψυχοθεραπεία και φυσιοθεραπεία.
    Πολλά τα φιλιά μου και ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ.

    • Ο/Η Άιναφετς λέει:

     Έτσι έχουν τα πράγματα σ’ αυτή τη χώρα Γιάννη μου που πρώτο έρχεται (παντού) το ποδόσφαιρο! 😉
     Ότι κάνει ο καθένας μόνος του πλέον… δοκίμασες το patting;… είναι πανεύκολο και ενεργοποιεί όλα μας τα όργανα, υπάρχουν φορές που κάνω μόνο patting και άλλες που τα κάνω όλα και άλλες που μόνο βαδίζω και άλλες που «κάνω» το σπίτι και αυτό γυμνάζει αν ξέρεις συγχρόνως να παίρνεις βαθιές ανάσες… όχι σκόνης!!! 😀

     ΑΦιλιά και καλό συνειδητό μήνα να έχουμε! 🙂

     • Ο/Η Giannis Pit λέει:

      Στεφανία μου, όχι, το patting δεν το ξέρω. Από νέος αγαπούσα τις πολεμικές τέχνες με μια σαφή αναφορά: Απεχθάνομαι τις επιθετικές και αυτές που προάγουν το κάθε λογής μπούλιγκ . Όμως οι κάθε λογής αναστολές κοστίζουν και έφτασα στο σήμερα, στην ηλικία μου, να ακροβατώ στην υπέρβαση των βιολογικών μου ορίων σε κινήσεις και ασκήσεις του Κουνγκ Φου, που έστω και σε αυτό το στάδιο είναι εκπληκτικές στο να ανοίξουν τα φτερά σου.
      Δεν έχω λόγια να σε ευχαριστήσω για τον διάλογο και τη συμβουλή.

      • Ο/Η Άιναφετς λέει:

       Καλησπέρα Γιάννη μου!
       Χαίρομαι που ασκείσαι και ειδικά ακολουθώντας Ανατολικές μη επιθετικές πρακτικές άσκησης και αν θυμάμαι καλά είσαι και λάτρης του ποδηλάτου που ελπίζω να μην το έχεις εγκαταλείψει! 😉
       Απλά σε ρωτούσα αν είδες το παραπάνω video που είναι παρακλάδι του Tai chi και που προσωπικά έχω εντάξει και στη γιόγκα! 😛

       Καλό Κυριακάτικο καλοκαιρινό απογευματάκι θα ευχηθώ! 🙂

       • Ο/Η Giannis Pit λέει:

        Στεφανία, το ποδήλατο δεν το έχω εγκαταλείψει. Το περιόρισα εξ ανάγκης από δύο πράγματα. Μου έκλεψαν το δικό μου εδώ και καιρό και δυστυχώς αυτό που έχω είναι ελαφρύ και …μηγιάγκιχτο γεγονός που το καθιστά επιρρεπές σε ατυχήματα και δεύτερο η αλλαγή του αυτοκινήτου σε άλλο με χώρο που δεν το χωράει που έκοψε μετακινήσεις.
        Ναι, είδα πολλά βίντεο για το QiDong. Όχι μόνο τα είδα αλλά προσπάθησα να «ξεπατικώσω» κομμάτια από την κίνησή του για να τα εντάξω στις ασκήσεις μου.
        Όμως αυτά τα πράγματα Στεφανία μου θέλουν δάσκαλο και μάλιστα δάσκαλο σοβαρό και εχέγγυο.
        Δεν ξέρεις πόσο θλίβομαι που δεν μπορώ πραγματικά να ακολουθήσω εδώ κοντά μας ένα τέτοιο σύλλογο.
        Ευχαριστώ που άνοιξες αυτό το θέμα. Γενικά ο κόσμος το σνομπάρει, ακόμα και οι δικοί μου στο σπίτι με …ειρωνεύονται σαν βάλω τέτοια θέματα. Γενικά σε κοιτάνε σαν να είσαι ή τρελός ή ψώνιο ή κανένα ούφο. Την ίδια στιγμή που τα γυμναστήρια είναι γεμάτα από διάφορους που αντί να τρέχουν στη φύση προτιμούν την μηχανική γυμναστική. Μεγάλο θέμα άνοιξες και είμαι μέσα.
        Καλό βράδυ.

        • Ο/Η Άιναφετς λέει:

         Μας νοιάζει Γιάννη μου, αν οι «άλλοι» όποιοι και να είναι αυτοί μας βλέπουν σαν ούφο… δεν μας νοιάζει φτάνει αυτό που κάνουμε να μας δίνει χαρά! 😉
         Το video με patting δεν θέλει δάσκαλο, (στο λέει μια πρώην δασκάλα γιόγκα!) απλά βλέπε και κάνε μέχρι θα το μάθεις χωρίς να βλέπεις! 😛

         ΑΦιλιά και πάω για περπάτημα-βάδισμα τώρα που δεν κάνει πολύ ζέστη! 🙂

         • Ο/Η Giannis Pit λέει:

          Δασκάλα Γιόγκα…..!!!! τι λες τώρα…..! τι ευλογία είναι αυτή Στεφανία μου….!
          Συνεπώς οι συμβουλές σου είναι σχολείο και να γιατί τα θέματά σου πάντα είναι συνοδευτικά με θετική αύρα και ανάσα ζωής.
          Χθες τη νύχτα έβλεπα βίντεο με αρχέτυπες κινήσεις (10) στο Τάι τσι.
          Σε ευχαριστώ πολύ.

          • Ο/Η Άιναφετς λέει:

           Έχω ειδικευτεί σε ασκήσεις γιόγκα για ηλικιωμένους και για τρια χρόνια δίδασκα και στα ΚΑΠΗ της περιοχής μου, η μεγαλύτερη ήταν 82 ετών!!! 😉

           ΑΦιλιά και μπράβο που φροντίζεις τόσο καλά τον Γιάννη! 🙂

          • Ο/Η Giannis Pit λέει:

           Δεν μπορούσε να είχε κανένα τέτοιο πρόγραμμα κοντά μας βρε Στεφανία ;; να πήγαινα για άτι ανάλογο ; αλλά που….

   • Ο/Η roula1smaragdenia λέει:

    Ξαναγυρισα για να κανω μαγισουλα μου τις ασκησεις Tai Chi ειναι πολύ χαλαρωτικες και ευκολες.. ειναι εκολο να τις βλεπεις απο το βιντεο και να τις κανεις…απλα θελουμε παρακινηση….χα..χα..τις ξερω και απο την εγγονη μου που ειναι και εκεινη δασκάλα γιογκα..και τάι τσι εχει παει Ινδία γι αυτό…και κανει και αυτην την τεχνική..χι..χι.. καλη χαλαρωση φιλεναδα..

 5. Ο/Η Άιναφετς λέει:

  Μα ναι Μαρία Κ μου, έχει μυστικά το καλό περπάτημα που ακόμα και η ίδια που συχνά περπατώ εδώ στο βουνό όπου ζω, δεν τα τηρώ πάντα, γι αυτό και επιδιώκω να βαδίζω μόνη για να αποφύγω τουλάχιστο την εξωτερική φλυαρία… όσο για την εσωτερική φλυαρία, θέλει πολύ πολύ εξάσκηση γιατί οι άτιμες οι σκέψεις (συνήθως άσχετες) δεν μας αφήνουν να απολαύσουμε τη σιωπή! 😉

  Πότε θα μας έρθεις να περπατήσουμε σιωπηλά μαζί… θα τα καταφέρουμε γιατί είμαστε (αρκετά) πειθαρχημένες! 😛

  ΑΦιλιά με βαθιές ανάσες γενικά και ειδικά! 🙂

 6. Ο/Η roula1smaragdenia λέει:

  Ακομα κια το περπατημα φιλεναδα θελει την μελετη του ε; και σιγουρα οταν γινεται σωστα.. εχει μεγαλητερες ωφελειες στην ψυχολογια μας.. και εμενα μου αρεσει να περπατω..εχουμε διπλα απο το σπιτι μας μαι παραλιακη χωρις πολύ κινηση.. τα απογευματα γινεται του πετρπατου.. .. εισαι τυχερή που μπορεις να περπατας και να σιωπας… !! 🙂
  την επόμενη φορρα που θα παω για περπατημα θα προσπαθησω να ακολουθησω τις συμβουλες του βαδισματος..!! σε ευχαριστούμε για τις συμβουλες μαγισσούλα μου.. 🙂
  Να περνας ομορφα επανω στο βουνο σου περπατωντας… καλο σου βραδυ..φιλακιαα ❤

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Ναι Ρούλα μου, όλα θέλουν μελέτη ή καλύτερα την προσοχή μας, ακόμα και το πλύσιμο των πιάτων! χαχαχαχα! 😉
   Η αφεντιά μου, με το πλύσιμο γενικώς (δόντια, χέρια, σώμα, πάτωμα, τζάμια, αυτοκίνητο κλπ!) εξασκήθηκε στη προσοχή! 😛
   Πάντως το περπάτημα- βάδισμα, προσφέρει και σωματικά πιο πολλά ωφέλη!
   Να ξέρεις Ρούλα μου, ότι το περπάτημα κοντά σε θάλασσα ή νερό, βοηθά δυο φορές παραπάνω απ΄ ένα περπάτημα- βάδισμα στο βουνό ή αλλού, είσαι τυχερή και αν μάλιστα ακούς μόνο τους έξω ήχους, ψυχολογικά μετά θα πετάς!!! 😉

   ΑΦιλιά πολλά πολλά και με βαθιές θαλασσινές ανάσες! 🙂

 7. Ο/Η F. λέει:

  Προσπαθώ! Αυτά. χαχαχα
  Ναι, δωρίζει πραγματικά πολλά και στο σώμα και στο μυαλό και στην ψυχή. Μας γυμνάζει, μας προσφέρει διαφυγή από τη ρουτίνα, μας συντονίζει ποικιλοτρόπως. Ότι προσπαθώ το είπα; 😉
  Καληνύχτα, μαγισσούλα μου γλυκιά! ❤

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Καλημέρα Κατερίνα μου! 😀
   Το περπάτημα-βάδισμα είναι ΦΑΡΜΑΚΟ για τα πάντα και χαίρομαι που το έχεις «δει»! 😉
   Αν μάλιστα θυμηθείς να εφαρμόσεις και τις παραπάνω «περιπατητικές» οδηγίες, πολύ γρήγορα θα δεις μέσα και απ΄έξω σου, τεράστιες διαφορές… αυτές είναι και οι αλλαγές που λέγαμε! 😛

   ΑΦιλιά πολλά πολλά και καρδιάς! 🙂

   ΥΓ: Το video στου Γιάννη με το patting είναι τόσο απλό και μπορείς να το κάνεις βλέποντας και τον κυριούλη! Έτσι το έμαθα και το κάνω πολύ συχνά! 😉

 8. Παράθεμα: Βόλτα στο Ίδρυμα Νιάρχου | ΕfiSoul63

 9. Όλες οι συμβουλές άριστες. Και, βέβαια, να περπατάμε «εις το δάσος» και «όταν ο λύκος δεν είναι εδώ» 🙂
  Μόνο μία αντίρρηση: Σε μένα, δυστυχώς, συμβαίνει το αντίθετο: Δεν κάνω θετικές σκέψεις, όταν προχωράω με γρήγορο ρυθμό και όχι καμπουριαστά. Όταν κάνω θετικές σκέψεις, προχωράω με γρήγορο ρυθμό και όχι καμπουριαστά. Πάντως, θα το δοκιμάσω, μπας και το πετύχω!

  Χρησιμοποιώντας καθημερινά (με το ποδήλατο) τον ποδηλατόδρομο που συνδέει την παραλία (Μοσχάτου) και το Γκάζι και που περνάει από την Καλλιθέα και τα Πετράλωνα, μια πολύ όμορφη διαδρομή για την κακοπαθημένη πόλη μας, και καθώς χρειάζεται να διασχίζω το .. πλήθος των πεζών που περπατούν/βαδίζουν στον ποδηλατόδρομο, σκέφτομαι πόσο πολύ συμβάλλουν οι κατάλληλες συνθήκες, για να διαμορφώσουμε συνήθειες. Εννοώ: Μόλις κατασκευάστηκε μία λωρίδα συνεχής, ελεύθερη από αυτοκίνητα ή άλλα εμπόδια, ο κόσμος άρχισε και τη χρησιμοποιεί με κάθε τρόπο που συμβάλλει στην αναψυχή του. (Εντάξει, είναι η πίκρα των ποδηλατών, καθώς ο μοναδικός τους ποδηλατόδρομος καταλαμβάνεται για άλλες χρήσεις,αλλά χαλάλι τους, είναι χαρά να βλέπεις τους ανθρώπους να χαλαρώνουν.)

  Επίσης: Βραία διαφοροποίησες, Άιναφετς, καλύτερα από τα λεξικά, τη διαφορά του βαδίσματος από το περπάτημα! Ο κύριος Λι ενθουσάστηκε!

  Καλημέρα 🙂

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Αχ! Διονύση μου, λύκους μπορεί κανείς να συναντήσει παντού (και κυριολεκτικά)! 😦
   Όταν περπατωβαδίζω στο βουνό «μου», έχω πάντα μαζί μου, ένα μακρύ ξύλο γιατί κυκλοφορούν συχνά τα σκυλιά των βοσκών που δεν διαφέρουν και πολύ απ΄ τους λύκους! 😉
   Προσωπικά, πολύ θα εκνευριζόμουν αν στην πανέμορφη διαδρομή για ποδήλατο που περιγράφεις, κυκλοφορούν πεζοί- λύκοι … ντριν ντριν δεν έχει το ποδήλατο σου; 😛
   Φυσικά υπάρχει και η λύση του βαδίσματος όπου και εκεί μπορεί κανείς να εξασκηθεί (όπως και οι Ινδιάνοι!) μάλλον καλύτερα, στη σιωπή!!! 😉

   Χαίρομαι που αυτή η φορά το γνωστό μου «κόλλημα» με τις λέξεις, ενθουσίασε τον κύριο Λι! 😀

 10. Ο/Η μαριελα λέει:

  Πολύ ενδιαφέρον, δεν είχα σκεφτεί ποτέ τις ομοιότητες και κυρίως τις διαφορές από το περπάτημα στο βάδισμα.
  Συχνά όταν βγάζω βόλτα το σκύλο για να σταματήσω την «εσωτερική μου φλυαρία» κάνω το ακόλουθο παιχνίδι:
  Εστιάζω κάθε φορά την προσοχή μου σε ένα πράγμα και το παρατηρώ. Πχ, μια φορά μπορεί να είναι τα χρώματα στους τοίχους των σπιτιών, την άλλη πόσα διαφορετικά δέντρα θα συναντήσω, την τρίτη τα παράθυρα ή τα μπαλκόνια, την τέταρτη τους περαστικούς κλπ. κλπ.
  Πέρα από το ότι είναι χαλαρωτικό έχει και ενδιαφέρον…
  πολλά φιλάκια να έχεις μια όμορφη μέρα!!!

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Ούτε και η αφεντιά μου Μαριέλα μου, γνώριζε με τόσες λεπτομέρειες για το περπάτημα, όσο για το βάδισμα, δική μου ιδέα να κάνω και τον λεκτικό διαχωρισμό!!! 😛
   Καλό και καλλιτεχνικότατο κόλπο διάλεξες για να σταματήσεις το εσωτερικό μπλα μπλα, αν και νομίζω πως το βάδισμα των Ινδιάνων, θα σου ταίριαζε καλύτερα…. και ο σκύλος σου, είμαι σίγουρη πως δεν θα είχε αντίρρηση!!! 😉
   Αν έχεις λίγο χρόνο, διάβασε το λινκ με το περπάτημα των Ινδιάνων, θα σου αρέσει! 😀

   ΑΦιλιά γλυκά και χαμογελαστά! 🙂

 11. Ο/Η dodo λέει:

  Παραμένει- ακόμη- ο βασικός τρόπος μετακίνησής μου 😉

 12. Ο/Η Άιναφετς λέει:

  Και εύχομαι Dodoula μου, να παραμείνει ο βασικός τρόπος μετακίνησης και επίγνωσης σου! 😉

  Πολλά πολλά περιπατητικά ΑΦιλιά σου στέλνω! 🙂

 13. Ο/Η mariakat80 λέει:

  Βρε Στεφανία μου οι αναρτήσεις σου καλύπτουν ολα τα πεδία πια!!! Χαχαχαχα
  Δυστυχως δεν το εχω πολύ εμ το περπάτημα. Παλια περπατούσα περισσότερο. Ενα θέμα με τη μέση ομως με έβαλε κατω και δεν εχω καταφέρει να ανακάμψω! Κουραζομαι πολύ ευκολα!

 14. Ο/Η Woman in blogs λέει:

  Αχ, πόσα πρέπει να έχω στο νου για ένα σωστό περπάτημα… Αλλά, αν πρόκειται να φτιάξω μονοπάτια, χαλάλι!!!
  Ωραία αναφορά, Στεφανία μου! 😊🍓

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Και ακίνητη να μείνεις Αλεξάνδρα μου, που «ξέροντας» σε, δεν πρόκειται να συμβεί, τα «μονοπάτια» θα χαραχτούν, μόνο που θα είναι δύσβατα!!! 😛
   Μόνο τους ήχους να ακούς και ο νους σου θα αδειάσει και ας μη πατούν τα πέλματα όπως «πρέπει» και το πηγούνι να είναι εκεί που «πρέπει» κλπ κλπ! 😉

   ΑΦιλιά και καλό βάδισμα λοιπόν! 🙂

 15. Ο/Η Άιναφετς λέει:

  Υπάρχουν ακόμα πολλά «πεδία» που δεν έχουν καλυφθεί… έτσι σε «δουλειά» να βρισκόμαστε! 😛
  Τώρα Μαράκι μου, κοίτα να δεις:
  «οὐκ ἐν τῷ πολλῷ τὸ εὖ, ἀλλ᾿ ἐν τῷ εὖ τὸ πολύ» και είναι μια παράφραση της ρήσης του αυλητή Καφισία, όταν ένας μαθητής του έπαιζε τον αυλό με ιδιαίτερη ένταση.
  Η φράση, μεταφράζεται ως, «το καλό δε βρίσκεται στο πολύ, αλλά το πολύ βρίσκεται στο καλό» και σημαίνει πως η ποσότητα δεν εξασφαλίζει την ποιότητα, αλλά η ποιότητα αντισταθμίζει την ποσότητα. Με άλλα λόγια, δεν έχει σημασία η ποσότητα (το πολύ) όσο η ποιότητα (το ευ). 😉
  Γι αυτό και λίγα βήματα «βαδίσματος» όμως θα σου δώσουν πιο πολλά από οποιοδήποτε ημίωρο περπάτημα!

  ΑΦιλιά πολλά και ποιοτικά Μαράκι αγαπημένο! 🙂

  γι αυτό δεν χρειάζεται ποσότητα αλλά ποιότητα

 16. Ο/Η serenatas λέει:

  Πριν λίγα χρόνια περπατούσα καθημερινά.
  Ενα μισάωρο κάθε πρωί.
  Μερικές φορές περπατούσα γιατί με βοηθούσε να ηρεμήσω μετά από ένταση.
  Αλλά από μια στιγμή και μετά έγινε μια ωραία συνήθεια.
  Μου άρεσε γιατί το μυαλό μου δεν πήγαινε σε προβλήματα.
  Μερικές φορές από όσα έβλεπα στο δρόμο έπαιρνα ιδέες για αναρτήσεις στο blog 🙂
  Τα τελευταία δυο χρόνια σταμάτησα και θέλω να ξαναρχίσω.
  Περισσότερο γιατί θυμάμαι πόσο καλύτερα ένιωθα κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το περπάτημα.
  Η ανάρτηση σου μαγισσούλα μου ήρθε πάνω στην ώρα!
  Πάνω που το σκεφτόμουν.
  Σ’ ευχαριστώ που με παρακίνησες!

  Φιλάκια πολλά ❤

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Μα ναι Σοφία μου, κρίμα που το είχες αφήσει, ειδικά που είχες και την εμπειρία του σωστού βαδίσματος! 😉
   Μπράβο που θα το ξαναρχίσεις, είδες πώς «τυχαία» μας πέφτουν χαλικάκια για να μας υπενθυμίσουν ότι τώρα είναι το σωστό timing για επανεκκίνηση! 😛

   ΑΦιλιά τρυφερά και χαρούμενα! 🙂

 17. Ο/Η Π.......Ξωτικό λέει:

  Μαγισσούλα σε είχα παρέα το πρωί στον διάδρομο του γυμναστηρίου (δεν ξέρω αν αυτό λέγεται περπάτημα ή βάδισμα 😉 προσπαθώντας να ακολουθήσω τις καλές συμβουλές . Ωραία περάσαμε 🙂
  Πολύ ζηλεύω το περπάτημα στην φύση ,δεν συγκρίνεται αλλά τι να κάνω ; απ’το καθόλου αποφάσισα τον διάδρομο . Πόσο νευριάζω άμα μιλάνε στο κινητό οι διπλανοί ,αποσυντονίζομαι τελείως .
  Η συγκέντρωση σε ό,τι κάνεις είναι πολύ σημαντική και όσο πάει το χάνουμε και περισσότερο.
  Δές κι αυτό για να ….γελάσεις -κλάψεις ….

  http://healthmag.gr/post/5567/badizw-kai-paramilw-ti-prokalei-o-syndyasmos-badishs-kai-kinhtoy

  ΥΓ. Τι μου θύμησες ,τα νιάτα μου που διάβασα και Καστανέντα 😉

  Ωραία είναι που αύριο θα σε έχω πάλι παρέα 🙂
  Φιλούδια γελαστά πολλάααα !!!

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Τίτλος απάντησης: ΑΠΑΠΑΠΑ! 😀
   Τώρα κατάλαβα Ξωτικούλι μου, γιατί το πρωί φτερνιζόμουν και νόμιζα πως έφταιγε το γιασεμί απ΄έξω ή τα κατακίτρινα σπάρτα «σου»! αχ! 😦
   Διάδρομος σε γυμναστήριο; Η Φρίκη και να έχεις μάλιστα διαβάσει και στα νιάτα σου Καστανέντα… πάλι καλά που πέρασες ωραία! 😛
   Η αφεντιά μου, μόλις γύρισε απ΄το απογευματινό της βάδισμα, λίγο πιο δύσκολο σήμερα γιατί είχα και τον Παραμυθοσύντροφο παρέα και δύσκολα «σιωπούσα»!!! 😉

   Τώρα, σε ρωτώ, δεν υπάρχει κανένα παρκάκι κοντά στο σπίτι σου, να πας να βαδίσεις για να μη ταλαιπωρείς το σώμα και το νου σου στο γυμναστήριο παρέα και με κινητά; 😉 ΑΠΑΠΑΠΑ! 😀
   ΚΑΙ το λινκ, ΑΠΑΠΑΠΑ! 😦

   ΑΦιλιά όμως πολύ χαμογελαστά και υπομονετικά! 🙂

 18. Ο/Η ANNA Flo λέει:

  Ωραίες συμβουλές. Και εγώ που δεν αγαπώ ιδιαιτέρως την γυμναστική αγαπώ το περπάτημα μόνο που δεν έχω πολύ χρόνο ελεύθερο λόγω υποχρεώσεων σε μπαμπά υπερήλικα.
  Αλλά όποτε βρω ευκαιρία μ’αρέσει ναι και τώρα θα ακολουθώ τις συμβουλές σου. Αλλά σιωπή;; Λίγο δύσκολο όταν είσαι με παρέα και στο κοντινό μας πάρκο δεν πάω ποτέ μόνη. Βλέπεις, έμποροι ναρκωτικών, όσοι παίρνουν τη δόση τους, τσαντάκηδες που καραδοκούν –πολλά τα κρούσματα–με έχουν φοβίσει.
  Τι τύχη να είσαι στην εξοχή! Τώρα που θα πάω εξοχή όμως…και καθαρός αέρας, δεν το συζητώ. Βάδισμα-περπάτημα!!!
  Φιλιά πολλά Στεφανία μου

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Φυσικά και ο μπαμπάς έχει προτεραιότητα, Άννα μου! 😀
   Δοκίμασε να πας για «βάδισμα» με κάποιο φίλο/η εξηγώντας τα ευεργετήματα του σιωπηλού βαδίσματος, έτσι θα δώσεις και την ευκαιρία στον φίλο/η να μάθει κάτι χρήσιμο και θα παρατηρήσεις και εσύ πολλά ενδιαφέροντα, μέσα σου… λέω τώρα!!! 😛

   Εμείς εδώ στην εξοχή, δεν έχουμε μεν τα δικά σας ζόρια, αλλά έχουμε τα άγρια σκυλιά των βοσκών! 😉

   ΑΦιλιά πολλά, καλό βάδισμα και καλό μας μήνα! 🙂

 19. Ο/Η mariafanblog λέει:

  Ευεργετικό το περπάτημα……εδω στο χωριό έχει πολλες επιλογές για περπατημα στο καθαρο αέρα… ❤

 20. Ο/Η Μαύρος Πητ λέει:

  Βρε θα το ξεκινήσω, που θα πάει. Στο υπόσχομαι 🙂

 21. Ο/Η Άιναφετς λέει:

  Δεν ξεχνώ τις υποσχέσεις… εσύ; 😛

  ΑΦιλιά πολλά πολλά Πέτρο μου και καλό μας μήνα! 🙂

 22. Ο/Η Marina Tsardakli λέει:

  Περπατάω (τελευταία ξεκίνησα μη φανταστείς), γιατί δε μπορώ να τρέξω που να με χρυσώνεις. Προσπαθώ να το κάνω τακτικά, κυρίως για να χαλαρώνω. Επίσης τακτικά, γυμνάζομαι (τελευταία επίσης) στο σπίτι, παρακολουθώντας βοηθητικά βιντεάκια. Κάνω κι εναλλαγές, γιατί βαριέμαι εύκολα!
  Γενικά, η άσκηση είναι καλή για διάφορους λόγους και πρέπει να την επιδιώκουμε. Χωρίς εξαναγκασμούς. Στους δικούς μας ρυθμούς!
  Καλό μήνα να έχουμε μαγισσούλα μου, με χαμόγελο και δημιουργικότητα! 🙂

 23. Ο/Η Άιναφετς λέει:

  Με τίποτα να μη τρέξεις στη ζωή σου, Μαρινάκι μου, ακόμα και αν σε χρυσώσουν, αυτό και μεταφορικά! 😉
  Ο καθένας μας, έχει τον ρυθμό του, αυτό που του αρέσει και αυτό πρέπει να ακολουθεί! 😀
  Δεν έχω ποτέ μπει σε γυμναστήριο και γιόγκα έμαθα σχεδόν ιδιωτικά απ΄ τη πρώτη δασκάλα γιόγκα που ήρθε στην Ελλάδα απ΄τις Ινδίες πριν ακόμα γεννηθείς!!! 😛
  Από περιέργεια δες το video με patting που έβαλα στου Γιάννη, είναι απίστευτα ευεργετικό και αυτά τα μικρά χτυπηματάκια είναι και διασκεδαστικά! 😉

  ΑΦιλιά πολύ πολύ τρυφερά και να έχουμε έναν υπέροχο μήνα! 🙂

 24. Ο/Η Πουπερμίνα λέει:

  Ωραίες περιπλανήσεις μεταξύ άθλησης, άσκησης και εξ-άσκησης – από εδώ το φέρατε, από εκεί το πήγατε, πάλι μας περπατήσατε στα ενδιαφέροντα μονοπάτια σας -!

 25. Ο/Η Άιναφετς λέει:

  Και χωρίς περιστροφές βαδίζουμε και όπου μας βγάλει… αγαπητή Πουπερμίνα! 😉

  ΑΦιλιά περπατημένα αλλά καρδιάς! ❤

 26. Ο/Η aristea k λέει:

  χεχε! Τώρα ξαναπερπατώ κάθε μέρα ξανά, λόγω της δουλειάς! Καλά και λόγω της απόστασης από την πόλη κι αφού δεν οδηγώ, έμαθα να κάνω δρόμους αναγκαστικά! Έμαθα να περπατώ γρήγορα, γιατί εξοικονομώ χρόνο, αλλά και βοηθάω και το αδυνάτισμα έτσι ☺
  Καθημερινά έχω σακίδιο. Με εξυπηρετεί περισσότερο!
  Αλλά όσον αφορά το νου… στο δρόμο σκαρώνω πάντα τις ιστορίες μου στο Παίζοντας με τις λέξεις! αχαχαχαχα! Σκέφτομαι πολύ όταν περπατώ και δεν απολαμβάνω συχνά τη φύση. Ίσως γιατί μένω και σε εξοχή και την έχω δίπλα μου!
  Πολύ καλή ανάρτηση μαγισσούλα μου!
  Πολλά φιλιά και καλό μήνα να έχουμε!

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Ωραία Αριστέα μου που σου δίνεται η ευκαιρία να περπατήσεις, αλλά για δοκίμασε και το «βάδισμα», δλδ να περπατήσεις ακούγοντας τους γύρω ήχους και όχι τις σκέψεις σου και τότε πες μου τη διαφορά! 😛

   ΑΦιλιά πολλά πολλά και να έχουμε τον μήνα που αξίζουμε! 🙂

 27. Ο/Η Mia λέει:

  Πολύ ενδιαφέρον, Στεφανία μου. Μου άρεσε ιδιαίτερα που συνέδεσες το βάδισμα με την ψυχολογία. Όσο για το περπάτημα, όπως φαίνεται, κάνω καλά που περπατάω τουλάχιστον μια ώρα την ημέρα, ε? Το κάνω αντί για γυμναστική και συνήθως με συνοδεύει ο σύζυγος. Πολλά φιλιά, φίλη μου.

 28. Ο/Η Άιναφετς λέει:

  Μπράβο για το περπάτημα Μία μου, προσωπικά το θεωρώ πιο αποτελεσματικό απ΄ τη γυμναστική! 😛
  Δοκίμασε και να «βαδίσεις» και ας είναι και ο σύζυγος μαζί σου… εξ άλλου μπορείς να του προτείνεις μια «σιωπηλή δοκιμή», μπορεί να τον ενδιαφέρει και αυτόν να δει τη διαφορά! 😉
  Στη συνέχεια θα έχει ενδιαφέρον να συζητήσετε μαζί την εμπειρία σας! 😉

  ΑΦιλιά και καλή περιπατητική βδομάδα θα ευχηθώ και στα δυο σας! 🙂

 29. Ο/Η Νικολέτα λέει:

  Πω πω η μαμά της γειτονιάς έγινες!
  Ίσια η πλάτη. Πάρε ανάσες. Πιο σταθερά. Απαπαπα με άγχωσες!!

  Είναι και βράδυ, θα προτιμήσω το βάδισμα!
  Φιλιά πολλά!! ❤

  υ.γ μου άρεσε πραγματικά η ανάρτηση σου μιας και το περπάτημα είναι το μόνο που με συγκινεί. Αν είναι και κοντά στη θάλασσα είναι ιδανικό!!

 30. Ο/Η Άιναφετς λέει:

  Πες γιαγιά!!! 😛
  Όσο για το «μαμά» άκου να δεις:
  Πριν αρκετά χρονάκια βοήθησα έναν πολύ αγαπητό μπλογκόφιλο που στη συνέχεια συνάντησα στη Λαμία, να στήσει το https://tovivlio.net/ που τώρα πια έχει παγκόσμια αναγνωσιμότητα… και που λες αυτός, με αποκαλούσε και με αποκαλεί ακόμα, «μαμ άγισσα» !!! 😀
  Και Ναι, το βάδισμα στη θάλασσα είναι το τοπ του βαδίσματος, όσο για περπάτημα, υπάρχει και ο Γ που αυτό δεν θα είναι περπάτημα αλλά τρέξιμο για πολλά πολλά χρόνια! 😉

  ΑΦιλιά και καλό σου «βάδισμα» και μεταφορικά! 🙂

  ΥΓ: Στο βιβλίονετ, μπορείς να στείλεις κείμενα σου, θα είναι ευπρόσδεκτα! 🙂

  • Ο/Η Νικολέτα λέει:

   Δεν γνώριζα πως ήταν έμπνευση του Κώστα το βιβλίονετ, μπράβο του!!
   Τον είχα δει αλλά υπέθεσα πως είναι απλά στην ομάδα της σελίδας!!!
   Είδες τελικά τι ταλαντούχα παιδιά βγάζει ο νομός μας; χαχαχα
   Έχω στείλει κάποιες φορές, γι αυτό και μου έκανε τόση εντύπωση!!

 31. Ο/Η Άιναφετς λέει:

  Ναι Νικολέτα μου, του Κώστα και του αδελφού του, έμπνευση ήταν, η αφεντιά μου απλά έβαλε λίγο ενθαρρυντικό χεράκι ως μαμά μάγισσα, στην αρχή! 😉

  Πολύ χαίρομαι που έχεις δει τη «συγγραφή» σοβαρά και που συνεχίζεις να γράφεις και στο blog σου, αλλά και να σχολιάζεις τις αναρτήσεις, είναι και εξαιρετική νοητική άσκηση! 😛

  ΑΦιλιά γλυκά και πολύ χαμογελαστά! 🙂

 32. Παράθεμα: Ο Παραμυθάς » Blog Archive » Το κλαρί με τα λουλούδια

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: