Χορεύετε;


Θέλετε να χορέψετε μαζί μου;

λα λα λα λα
α χα χα χα
μπιλι μπιλι μπιλι
(και τα λόγια περισσεύουν!)

.

Ωραίαααααααα, περπατήσαμε, δοκιμάσαμε και να βαδίσουμε, έτσι τώρα ήρθε και η ώρα να χορέψουμε, ανάλαφρα, χαριτωμένα, τσαχπίνικα… όπως η πανέμορφη Μπαρντό και ο αξέχαστος Danio Moreno!

«Να μιλήσουμε για το χορό;
Ο χορός δεν είναι θέμα συζήτησης.
Ο χορός είναι να χορεύεις».
~Peter Saint James

.

.

Ο χορός στην αρχαία Ελλάδα

Στους Νόμους του, ο Πλάτωνας, διακήρυξε πως ο αρχαίος ελληνικός κυκλικός χορός έπρεπε να αναγεννηθεί και να καταστεί ένα από τα θεμελιώδη στοιχεία της εκπαίδευσης. Πιο συγκεκριμένα έγραψε τα εξής: «Οφείλουμε να περάσουμε όλη τη ζωή μας «παίζοντας» ορισμένα παιχνίδια -θυσία, τραγούδι και χορό- για να κερδίσουμε την εύνοια των θεών, να προστατευτούμε από τους εχθρούς μας και να τους νικήσουμε στη μάχη». Με αυτόν τον τρόπο ο Πλάτωνας επικεντρώνεται στα κύρια τελετουργικά καθήκοντα του ευσεβούς πολίτη (…)
Όπως ο πολιτικός νόμος είναι βάση για την κοινωνική τάξη, έτσι και ο μουσικός νόμος είναι η βάση του χορού και της ηθικής τάξης στο πολιτικό σώμα.
(συνέχεια)

.

 

.

Παραδοσιακοί χοροί

Οι σημερινοί χοροί έχουν τις ρίζες τους στην αρχαιότητα.
Στην Μινωική Κρήτη οι νέοι και οι νέες χόρευαν για τον ερχομό της Άνοιξης, στην Κλασική Ελλάδα οι πεπλοφόρες Παρθένες χόρευαν στις Καρυές προς τιμήν της Αρτέμιδος και στα Παναθήναια προς τιμήν της Αθηνάς.

Για τους Έλληνες οι εθνικοί χοροί έχουν μια ξεχωριστή σημασία. Οι χοροί αυτοί δεν σχεδιάστηκαν από κάποιον ειδικό, δεν τους γέννησε η φαντασία ενός ειδήμονα, αλλά τους έπλασε η ψυχή του λαού. Έγιναν από ανθρώπους οι οποίοι μη γνωρίζοντας ανάγνωση και γραφή και μη διαθέτοντας άλλη μόρφωση, χόρευαν και τραγουδούσαν για να ξεσκεπάσουν τα συναισθήματά τους.

Το ύφος, ο χαρακτήρας του χορού, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Από το κλίμα της περιοχής, τη γεωγραφική κατάσταση του τόπου και κυρίως από τον πολιτισμό, ο οποίος είναι συνυφασμένος με το χορό, το δημοτικό τραγούδι, τα ήθη και τα έθιμα και γενικότερα με τη λαϊκή παράδοση μιας χώρας.

Οι απλοί άνθρωποι δεν χορεύουν για να κάνουν τέχνη, αλλά για να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, να δείξουν τον πόνο ή τη χαρά τους.

(συνέχεια)

Εδώ και ένας εκτενέστατος κατάλογος με τους σύγχρονους χορούς στην Ελλάδα.

.

«Κανείς δεν νοιάζεται αν μπορείς να χορέψεις καλά.
Απλά σήκω και χόρεψε…»
~Dave Barry

.

.

«Ο χορός είναι σιωπηλή ποίηση».
~Σιμωνίδης ο Κείος

 

Ο χορός δίνει χαρά.
Είναι δημιουργία και ταξίδι.
Σε διδάσκει να μαθαίνεις μόνος και ελεύθερος να εκφραστείς.
Είναι ποίηση εν κινήσει.
Είναι το σώμα και η ψυχή μαζί ενωμένα και εκφρασμένα.
Αυτό είναι χορός. Γι’ αυτό και δεν υπάρχουν λάθη.
Κάθε σώμα και κάθε ψυχή, επιλέγει τη δική του μοναδική έκφραση.
Ο χορός είναι πραγματικό ταξίδι.
Επειδή απολαμβάνει κανείς τη διάρκεια και δεν τον νοιάζει το τέλος του.
.

Τα οφέλη του χορού, είναι και ψυχολογικά.
Η μουσική συμβάλλει στην ψυχική ισορροπία και ο χορός είναι μια δυνατότητα έκφρασης, μια διέξοδος από την καθημερινότητα και το στρες.
Κάθε χορός γεννήθηκε εξάλλου για να υπηρετήσει μια κοινωνική ανάγκη.

Ο χορός επίσης έχει την καταπληκτική ικανότητα να βελτιώνει τις εγκεφαλικές λειτουργίες, μειώνει κατά 76% τις πιθανότητες μιας μελλοντικής άνοιας.
Η έρευνα έγινε στο Κολέγιο Ιατρικής Άλμπερτ Αϊνστάιν στη Νέα Υόρκη, σε μια περίοδο 21 χρόνων, με την εξέταση ηλικιωμένων κατοίκων από 75 ετών και άνω.
Ο στόχος της έρευνας ήταν να βρεθεί αν υπήρχε σωματική ή εγκεφαλική δραστηριότητα που να έχει επίπτωση στην πνευματική οξύτητα.
Τελικά βρέθηκε ότι όσοι χορεύουν συχνά, ενισχύουν τη νευροπλαστικότητα του εγκεφάλου, προκαλώντας τον εγκέφαλο να βρει λύση και νέες νευρικές οδούς, ενισχύοντας έτσι τις νευρικές συνάψεις.

Πηγή

.

«Ο χορός είναι η κρυμμένη γλώσσα της ψυχής».
~Martha Graham
.

.

Ο χορός του Σίβα

«Όλα τα πράγματα είναι συγκεντρώσεις ατόμων που χορεύουν και που χάρη στο χορό τους παράγουν ήχους. Όταν ο ρυθμός ενός χορού αλλάζει, τότε και ο ήχος υποβάλλεται σε αλλαγές. Κάθε άτομο τραγουδά συνέχεια το τραγούδι του και ο ήχος κάθε λεπτό δημιουργεί λεπτές κι ευαίσθητες μορφές.»

Ο χορός του Σίβα δεν συμβολίζει μόνο τους κοσμικούς κύκλους της δημιουργίας και της καταστροφής αλλά τον καθημερινό ρυθμό της ζωής και του θανάτου που, σύμφωνα με τον Ινδικό Μυστικισμό, αποτελεί τη βάση κάθε μορφής ύπαρξης.
Ο χορός του Σίβα είναι το σύμπαν που χορεύει, η ασταμάτητη ροή ενέργειας μέσα από την ανεξάντλητη ποικιλία των προτύπων που η ίδια γεννά, διατηρεί και καταστρέφει ασταμάτητα.

(Απόσπασμα από εδώ)

.

«Υπάρχουν σύντομοι δρόμοι για την ευτυχία,
και ο χορός είναι ένας από αυτούς».

~Peter Saint James

.

Ανάλαφρα ξεκινήσαμε να χορεύουμε και ανάλαφρα θα τελειώσουμε και αυτό πηγαίνοντας σ’ ένα Shopping Center στην Βουδαπέστη!

.

.

«Αγάπησε σαν να μην έχεις πληγωθεί ποτέ,
τραγούδα σαν να μην ακούει κανείς,
ζήσε σαν να είναι ο παράδεισος στη γη».
~Mark Twain

.
.

.

.

About Άιναφετς

To Άιναφετς είναι το ανάποδο του ονόματος Στεφανία και μ’ αυτό εμφανίζεται ως “μάγισσα Άιναφετς” σε ιστορίες του “Παραμυθά.
This entry was posted in Διάφορα. Bookmark the permalink.

38 Responses to Χορεύετε;

 1. Ο/Η F. λέει:

  Τι υπέροχη παρουσίαση είναι αυτή, Άιναφετς μας! Καλά, να πω ότι συγκινήθηκα με τον Κρητικό χορό (είδα τις στολές και άσε – Ηρακλειωτάκι γαρ) :p
  Πέρα από δείγμα πολιτισμού, ο χορός είναι πολύ ώραία έκφραση συναισθημάτων, γυμναστική και συνάμα διασκέδαση – τι κι αν δεν έχεις το ρυθμό μέσα σου; Λικνίσου κι άσε τη μουσική να σε παρασύρει. Αχ τι καλά! Ένα αισιόδοξο και μελωδικό κείμενο!
  Κάνω μια πιρουέτα και σε καληνυχτίζω, μαγισσούλα μου! ❤

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Τουλάχιστο Κατερίνα μου, ας λικνιστούμε ψυχικά μέχρι «να» αποφασίσουμε «να» βάλουμε λίγη μουσική και «να» χορέψουμε… πολλά τα «να», αλλά, πολύ καλύτερα από τα ΘΑ! 😛
   Το πεντοζάλη είναι ο αγαπημένος μου χορός και ο μόνος που «ξέρω» να χορεύω μαζί με τον Καλαματιανό… τα τσιφτετέλια έρχονται τελευταία! 😉
   Μου αρέσει να βλέπω άνδρες να χορεύουν, σε αντίθεση με μερικούς μερικούς (κουλτουριάρηδες!) που θεωρούν φλώρικο* τον χορό, ευτυχώς που ο Παραμυθοσύντροφος μου, υπήρξε χορευταράς… τώρα χορεύω μόνη! 😀

   ΑΦιλιά και με πολλές πιρουέτες αλλά και με πολλά ωπα ωπα! 🙂

   ΥΓ: Σήμερα ανακάλυψα και την Φρικηπαίδεια θέλοντας να δω από που βγήκε η λέξη «φλώρος», για δες, έχει πολύ γέλιο:
   http://frikipaideia.wikia.com/wiki/%CE%A6%CE%BB%CF%8E%CF%81%CE%BF%CF%82
   https://www.slang.gr/lemma/3723-floros

 2. Ο/Η efge63 λέει:

  Τζιτζίκια στήσαν το χορό με το χορό, στο ντάλα μεσημέρι και στέκουν γύρω τα παιδιά και παίζουν παλαμάκια
  Μια πεταλούδα διάφανη πορτοκαλιά και μαύρη στου γέρου κόσμου στάθηκε τα φρύδια επάνω αντήλιο κι έπαιζε και κρυφόγνεφε της πίκρας μαντηλάκι
  Ίσκιοι της νύχτα και νερά ναι, και νερά φύλλα πλατιά της νύχτας παίχ’ τε βιολιά αχτίνες μου παίχ’ τε μου παπαρούνες παίχ’ τε ταμπούρλα κόκκινα τον νυχτοπεντοζάλη

  Καλημέρα Στεφανία μου … τι ανάρτηση φοβερή .. τόσες πληροφορίες με ξεσήκωσες πρωί πρωί χαχα!!

  Η αλήθεια είναι ότι «όπου γάμος και χαρά» η Έφη είναι πρώτη χαχαχα!!!

 3. Ο/Η Marina Tsardakli λέει:

  Ο χορός μού αρέσει πολύ. Όταν ήμουν μικρή, έκανα παραδοσιακούς χορούς και ρυθμική. Μετά μεγάλωσα κι είχα διάβασμα, αλλά χόρευα και χορεύω στη πρώτη ευκαιρία. Γιατί είναι ένας πολύ ευχάριστος τρόπος να ξεδώσεις, να γυμναστείς, να διασκεδάσεις.
  Λατρεύω τους ανθρώπους γεμάτους ενέργεια, που είναι έξω καρδιά, χορεύουν και τραγουδούν. Δε μπορώ, εκείνους που «κρίνουν» στις κοινωνικές εκδηλώσεις τις χορευτικές ικανότητες των υπολοίπων, λες και βρίσκονται στο dancing with the stars.
  Φιλάκια πολλά μαγισσούλα μου!

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Θυμάμαι Μαρινάκι μου, πως είσαι χορευταρού και μπράβο σου!!! 😛
   Μόνο που είναι κρίμα για τους χορευταράδες, να περιμένουν γενέθλια, γάμους ή βαφτίσια να χορέψουν… δεν θα ήταν και πιο απλό να βάλουμε λίγη χορευτική μουσική και έτσι να γυμναστούμε και να διασκεδάσουμε στο σπίτι, έστω και μόνοι; 😉

   Διάβασε στο σχόλιο της Κατερίνας (Φακίδα) για τους ξενέρωτους που όχι μόνο δεν χορεύουν οι ίδιοι αλλά κριτικάρουν αυτούς που χορεύουν! 😉

   ΑΦιλιά πολλά πολλά με την μαγεία του χορού! 🙂

   • Ο/Η Marina Tsardakli λέει:

    Μαγισσούλα μου, έχεις δίκιο, ότι δεν πρέπει να περιμένουμε «ειδικές» αφορμές, για να κάνουμε πράγματα που μας αρέσουν: όπως ο χορός.
    Προσωπικά, χορεύω όταν βρω χρόνο κι ο καιρός δε μου επιτρέπει να βγω για περίπατο. Όμως ξέρω πολλούς δικούς μου ανθρώπους, που αν και χορευταράδες, έχουν τόσο εξαντλητική καθημερινότητα, που και να θέλουν δεν τους μένει, ούτε χρόνος, ούτε ενέργεια.
    Μακάρι όλοι, να βρίσκουμε χρόνο, να κάνουμε πράγματα που αγαπάμε και μας διασκεδάζουν. Δεν υπάρχει ωραιότερο πράγμα.
    Ανταποδίδω τα φιλιά και στέλνω ευχές για καλό μεσημέρι 🙂

    • Ο/Η Άιναφετς λέει:

     Συμφωνώ Μαρινάκι μου, πως πολλοί είναι οι άνθρωποι στην εποχή μας που και να αγαπούν τον χορό δεν έχουν την δύναμη να χορέψουν ακόμα και στις γιορτές, γιατί οι έννοιες ρουφούν πολύ ενέργεια! 😉
     «Νηστικό αρκούδι, δεν χορεύει», έτσι βγήκε και αυτή η παροιμία! 😛

     ΑΦιλιά και καλή μας νύχτα! 🙂

 4. Ο/Η Άιναφετς λέει:

  Και ντάλα μεσημέρι μαζί με τα τζιτζίκια Έφη μου, η αφεντιά μου, απαντά! 😉

  Τι ωραία λόγια το Νυχτοπεντοζάλη, πολύ σ’ ευχαριστώ!
  Ε! με στίχο του Γιάννη Ρίτσου και με μουσική Νίκου Μαμαγκάκη, φυσικότατο!!! 😉

  Το καλό με το καλοκαιράκι είναι που γίνονται πολλοί γάμοι και εκεί θα χορέψουμε και το Νυχτοπεντοζάλη! 😀

  ΑΦιλιά πολλά πολλά τώρα και πολύ χορευτικά! 🙂

  • Ο/Η efge63 λέει:

   Στο δικό μου ιστολόγιο σου έστειλα ένα παπαγάλο που χορεύει ποντιακά .. εδώ σου στέλνω αυτό γιατί μου άρεσε χαχαχα!!! Καλό μεσημέρι …. και να ξέρεις οι καλύτεροι χοροί θέλουν θεατές …… στο σπίτι γίνονται οι πρόβες χαχαχα!!

   • Ο/Η Άιναφετς λέει:

    Οι μαριονέτες είναι η αδυναμία μου και όταν χορεύουν και χορό της κοιλιάς είναι ότι καλύτερο! 😉

    ΑΦιλιά και πολλά ευχαριστώ και για αυτό το video! 🙂

 5. Κάθομαι και σκέφτομαι ποια κατεύθυνση να πάρει το σχόλιο..Του εγκωμίου για την παρουσίαση; Συνηθισμένα τα βουνά..Της εκμυστήρευσης για τη σχέση του γράφοντος με το χορό; Κίνδυνος διατριβής..Φιλολογικού συμπληρώματος, δίκην εκφράσεων που περιέχουν «χορό»; – π.χ, «όποιος είναι έξω απ’ το χορό πολλά τραγούδια ξέρει», «τον χόρεψε το χορό του Ησαΐα» κτο; Μπα..
  Και, τελικά, κοντεύει να γίνει χωρίς να πει τίποτα… Δεν έρριχνα, καλύτερα, καμιά στροφή, να εκφραζόμουν τουλάχιστον με χορό; Θυμάμαι το Ζορμπά που το έκανε αυτό και που είχε συγκινήσει τον άλλο χαρακτήρα του έργου, το συγγραφέα..
  Μάλλον θα πρέπει να επανέλθω – χορεύοντας ή όχι..

  ΥΓ. Τα σέβη μου στον παραμυθά – και χορευταράς;!

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Χμ! σαν να μου φαίνεται Διονύση μου, πως μάλλον σκέφτεσαι να ρίξεις μια στροφή για να ξεγλιστρήσεις μετά μαεστρίας και για να μη γίνεις πιο προσωπικός! 😉
   Εξάλλου και εκτός χορού έχουμε βρεθεί και τον χορέψαμε τον χορό του Ησαΐα (και εις διπλούν η αφεντιά μου!), έτσι ευπρόσδεκτο το φιλολογικό συμπλήρωμα! 😛
   Ο Ζορπάς, μου έχει αφήσει την ωραιότερη αίσθηση αντρικού μοναχικού χορού που έχω δει μέχρι στιγμής! 😉

   ΑΦιλιά αναμένοντας την χορευτική σου, επι- στροφή! 🙂

   ΥΓ: Ο παραμυθάς χόρευε ροκ στην εποχή του και έχει ακόμα κάτι του ροκά! 😉

 6. Ο/Η Giannis Pit λέει:

  Μπορεί να μην είναι ζωή ο χορός ; Όχι φυσικά…..!
  Μπορεί να μην είναι ερωτισμός ο χορός ; όχι φυσικά….!
  Μπορεί να μην είναι υγεία σωματική και ψυχική ο χορός ; όχι φυσικά…!
  Μπορεί να μην είναι απελευθέρωση των αισθήσεων ο χορός ;
  Μα φυσικά όχι….!

  Πήραμε κάποια όμορφα μαθήματα ακόμα από τη σκέψη σου Στεφανία.
  Της οποίας πλέον έχω γίνει πιστός ακόλουθος να το ξέρεις.
  Τα φιλιά μου και τον σεβασμό μου.

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Μετά απ΄το περπάτημα, τις ήπιες ασκήσεις πολεμικών τεχνών, το Τai Tchi κλπ, είσαι πανέτοιμος να χορέψεις… εκεί να δεις τι θα πουν οι γύρω σου! χαχαχα! 😉
   Ξέρουν ότι γράφεις και ποιήματα ή τους το απέκρυψες; 😛

   ΑΦιλιά Γιάννη μου και μη το βάζεις με τίποτα κάτω! 🙂

 7. Ευχαριστούμε για τον ορισμό του «φλώρου» Στεφανία μου. Όπως ευχαριστώ προσωπικά, για τον υπερήφανο κρητικό χορό, του οποίου είμαι φανατική οπαδός. Όχι να τον χορεύω, πιο πολύ να καμαρώνω τα παιδιά που συνεχίζουν την παράδοσή τους και διατηρούν τη ντοπιολαλιά και τους χορούς των προγόνων τους. Μ’ αρέσει πολύ να βλέπω εδώ στην Αθήνα, να γίνονται εκδηλώσεις από κρητικούς συλλόγους, στους οποίους συμμετέχουν και μικρά παιδάκια ακόμα.
  Γιατί ο συγκεκριμένος χορός θέλει αυτό το τίναγμα ψυχής, δεν μαθαίνεται με βήματα μόνο, αλλά θέλει λεβεντιά και όρθιο ανάστημα.
  Χορέψαμε στους ρυθμούς σου απόψε, μάθαμε, ακούσαμε και ξεφύγαμε απ’ την στατική καθημερινότητά μας. Τα φιλιά μου!

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Πριν σου απαντήσω Μαρία Κ. μου, διάβαζα στο Νίκο τα του «φλώρου» και έκλαιγα πάλι από τα γέλια!!! 😀
   Μπράβο στα νέα αγόρια που χορεύουν αυτόν τον υπέροχο κρητικό χορό και μπράβο στους γονείς που τα ενθαρρύνουν να χορεύουν! 😉

   Χαίρομαι που έβαλα ένα λιθαράκι για να ελαφρύνει λίγο η ζόρικη φάση που περνάμε όλοι! 😉

   ΑΦιλιά χορευτικά και χαμογελαστά! 🙂

 8. Ο/Η Woman in blogs λέει:

  Απολαυστική η χοροανάρτησή σου, μαγεύει και τώρα θέλω να σηκωθώ και να χορέψω!!!
  😚👫🐙

 9. Ο/Η Άιναφετς λέει:

  Να χορέψεις Αλεξάνδρα μου και αυτό με την καρδιά σου! 😉

  ΑΦιλιά με πολλές αυτοσχέδιες χορευτικές φιγούρες! 🙂

 10. Ο/Η Πουπερμίνα λέει:

  ευτυχώς

 11. Ο/Η Άιναφετς λέει:

  Μήπως λείπει κάποια φιγούρα απ’ το σχόλιο; 😛

  ΑΦιλιά με πολλά πολλά λαλαλα και μπιλι μπιλι! 🙂

 12. Ο/Η Άιναφετς λέει:

  Τα θυμάμαι Dodoula μου, τα πανέμορφα χορευτικά σου σχέδια και τα σουρεάλ σχόλια μας! 😉

  ΑΦιλιά και πολύ σ’ ευχαριστώ για το μοίρασμα! 🙂

  ΥΓ: Το σχόλιο σου, περίμενε έγκριση γιατί φαίνεται πως η wordpress δεν «χορεύει» εύκολα με το blogger! 😀

 13. Ο/Η vasiliki λέει:

  Ναι, θέλοντας και μη ,πεντοζάλι.

 14. Ο/Η Άιναφετς λέει:

  Καλώς την Βασιλική που μας ήρθε με το πεντοζάλι! 😉

  ΑΦιλιά χαμογελαστά και καλό μας καλοκαίρι! 🙂

  ΥΓ: Όλα καλά; 😉

 15. Ο/Η Mia λέει:

  Στεφανούλα μου, είδα όλα τα βίντεο και ενθουσιάστηκα. Η Μπαρντό υπέροχη, το κρητικό πεντοζάλι εκπληκτικό (μην ξεχνάς ότι έχω ρίζες από Κρήτη), ο χορός με το κοράκι μοναδικός, ενώ λατρεύω τους ινδικούς χορούς και το αργεντίνικο τάνγκο! Τι να πω? Μ’ έφτιαξες, φιλενάδα. Πάω να σύρω ένα πεντοζάλι για πάρτη σου! Χα, χα. Πολλά φιλιά, φίλη μου.

 16. Ο/Η Άιναφετς λέει:

  Ξέρεις Μία μου, τι χαρά που είναι για μένα να διαβάζω πως όλοι οι χοροί οι τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους, άρεσαν; 😀

  ΑΦιλιά πολύ χαμογελαστά και καλό σου πεντοζάλι! 🙂

 17. Ο/Η mariakat80 λέει:

  Μόνο χορεύω ;;; δίνω πόνο!!!
  Χάχαχα. Και τους παραδοσιακόυς τους αγαπάω πολύ αλλά και οταν πάω σε κέντρα (μόνο στην Καιτη πια) του δίνω και καταλάβαινει!!!!
  Είναι ψυχοθεραπεία ο χορός μαγισσουλα μου

 18. Ο/Η Άιναφετς λέει:

  Περίεργο θα μου φαινόταν αν δεν ήσουν χορευταρού Μαράκι μου!!! 😉
  Ελπίζω γρήγορα να βρεθείς στο κέντρο της Καίτης και να του δώσεις να καταλάβει… αλλά και λίγη εξάσκηση και στο σπίτι, στο εντωμεταξύ δεν βλάπτει, έτσι δεν είναι; 😛

  ΑΦιλιά χορευτικά και πολύ ψυχοθεραπευτικά! 🙂

 19. Ο/Η Chris.Pinturicchio λέει:

  Μου θύμισες πανέμορφα χρόνια που χόρευα μικρός 🙂

 20. Ο/Η Άιναφετς λέει:

  Και η ίδια Χρήστο μου, χόρευα πολύ στα νιάτα μου, τώρα μου αρέσει να παρακολουθώ τους νεότερους να χορεύουν αλλά συχνά λικνίζομαι μελωδικά (ειδικά όταν είμαι μόνη!) με τα χορευτικά τραγούδια της εποχής μου! 😉

  ΑΦιλιά μελωδικά και χορευτικά! 🙂

 21. Ο/Η Yannis Tzitzikas λέει:

  Γεια σου Άιναφετσ. Ωραία ανάρτηση! Να προσθέσω και την προσωπική μου εμπειρία: η καλύτερη (πιο εντατική) γυμναστική 3,5 λεπτών που έχω συναντήσει είναι να χορέψεις με πάθος έναν Μαλεβιζιώτη (https://www.youtube.com/watch?v=aq6RS5YZDSM)

 22. Ο/Η Άιναφετς λέει:

  Καλημέρα Γιάννη, σ’ ευχαριστώ για τον Μαλεβιζιώτικο χορό που πρωί πρωί γέμισε ενέργεια και χαρά το σπιτικό μου!!! 😀
  Προσωπικά, ότι χορεύεται με πάθος (εκεί που μπαίνει η καρδιά) έχει άριστα αποτελέσματα στο σώμα και στον ψυχισμό μας και ο «δικός» σου χορός, θέλει πάθος και σωματική αντοχή (σωστές αναπνοές) και μπράβο σου αν τον χορεύεις (ακόμα)! 😉

  «Πηδηχτός χορός της κεντρικής Κρήτης. Χορεύεται από άντρες και γυναίκες, οι οποίοι σχηματίζουν κύκλο και πιάνονται από τους καρπούς με τους αγκώνες λυγισμένους. Αρχική θέση είναι η προσοχή. Το όνομά του δηλώνει προέλευση από το Κάστρο (Ηράκλειο) ή από την επαρχία Μαλεβιζίου του νομού Ηρακλείου». (Πιο πολλές λεπτομέρειες στο λινκ του κειμένου)

  Κρατώ ευλαβικά, «Αρχική θέση είναι η προσοχή»! 😛

  ΑΦιλιά και να έχουμε μια δυναμική Κυριακή! (Α=Αληθινά) 🙂

 23. Ο/Η roula1smaragdenia λέει:

  Καμια φορα..χα..χα. να μην πω τις περισσοτερες τωρα τελευταια που ερχομαι καθυστερημενη όχι μονο θα χορεψω.. αλλα θα παραχορεψω κιόλας με τόσους χωρούς που είδα εδώ και ξεσηκώθηκα..:D μου αρεσει πολύ ο χωρός αν και μονο πιτσιρικα χορευα ..μπορει να καθομαι ωρeς να βλεπω να χορευουν.. και εδώ αυτό εκανα φιλεναδα.. αργησα που αργησα ειπα να το ευχαριστηθω..χα..χα..:)
  Μακραν ο πιο λεβεντικος ο κρητικος χορός…αντριχιαζει απο το συναισθημα.. !! ❤
  να είσαι κλα που με χόρεψες εστω και αργά μαγισσουλα μου.. πολλα θαλασσινα φιλακιαααα!!! 🙂

 24. Ο/Η Άιναφετς λέει:

  Γιατί ανησυχείς Ρούλα μου, δεν έχουμε δώσει η μια στην άλλη συγκεκριμένο χρονικό ραντεβού επίσκεψης ή σχολιασμού και όταν η μπλογκοπαρέα μας μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, είναι φύση αδύνατη η μπλογκοσυνέπεια!!! 😛
  Να χορεύουμε ακόμα και όταν δεν μας δίνεται η ευκαιρία, όλοι οι χοροί στο κόσμο υπάρχουν και για να τους απολαμβάνουν και τα ματάκια μας! 😉
  Και δική αδυναμία το πεντοζάλι και αυτό απ΄το σχολείο που το είχα διδαχτεί! 😉

  ΑΦιλιά πολλά και επί τέλους βροχερά… πώς θα χορέψει και η γη; 🙂

 25. Ο/Η aristea k λέει:

  Ω! Πόσο ωραία ανάρτηση! Πραγματικά!
  Θυμήθηκα που λες μαγισσούλα μου μια δική μου στιγμή, με το χορό κυρίαρχο, πριν χρόνια.Ήταν η πρώτη φορά μετά από την κατάθλιψη που είχα βιώσει, που έβγαινα μέσα από ακανόνιστες, τρελές κινήσεις από την ακινησία, ξανά στη ζωή. Ένα ορχηστικό με ταμπούρλα θυμάμαι, και με τη βοήθεια των ανιψιών, λύθηκα! Είχα μήνες να περάσω τόσο όμορφα και να γελάσω με τη ψυχή μου. Αυτή η ανάμνηση δεν χάνεται με τίποτα!
  Τι μου θύμησες….

 26. Ο/Η Άιναφετς λέει:

  Καλημέρα αγαπημένη μου Αριστέα! 😀
  Πόσο δίκαιο έχεις… ναι, ο χορός λύνει! 😛
  Είναι καλό (επιβάλλεται!) να ζούμε στο παρόν, αλλά οι εμπειρίες μας είναι χρήσιμες γιατί μας διδάσκουν τι λάθη ή τι σωστά κάναμε στο παρελθόν! 😉
  Μου αρέσει να θυμάμαι, πως εμπειρία δεν είναι το γεγονός αλλά τι κάνουμε με το γεγονός! 😉

  ΑΦιλιά γλυκά! 🙂

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Ξαναβρήκα την ακριβή διατύπωση της «εμπειρίας»:
   «Εμπειρία δεν είναι αυτό που συμβαίνει σε κάποιον, είναι αυτό που κάνει κανείς με αυτό που του συμβαίνει». Aldous Huxley (1844-1963)
   ΑΦ! 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.