Ευθυμία!

 

Ποιο είναι το σπουδαιότερο πράγμα στη ζωή;

Tι αξίζει να επιδιώξουμε πάση θυσία;
Μπορεί να είναι απλώς η ευθυμία;

Μήπως είναι η αγάπη, η επιτυχία, ο πλούτος, η οικογένεια, η δόξα;
Ο καθένας μπορεί να δώσει μία διαφορετική απάντηση σε αυτή την ερώτηση, γιατί βέβαια, για τον καθένα ίσως το σπουδαιότερο πράγμα να είναι κάτι διαφορετικό.
Μήπως όμως υπάρχει κάτι που θα ταίριαζε με βεβαιότητα σε κάθε άνθρωπο;

Έτσι ισχυριζόταν ο φιλόσοφος και επιστήμονας Δημόκριτος, ο οποίος έζησε από το 470 ή 460 έως το 370 Π.Κ.Χ. ο Δημόκριτος απαντά: «η ευθυμία», την οποία αξιολογεί ως το ύψιστο καλό.

.

.

Ο ίδιος ο Δημόκριτος πάντως, φαίνεται πως ωφελήθηκε πολύ από αυτή τη μέθοδο.
Ο «γελαστός φιλόσοφος», όπως τον αποκαλούσαν οι συμπολίτες του, εξέπληξε τον κόσμο με τις γνώσεις που απέκτησε στα μαθηματικά, στη γεωμετρία, στην αστρονομία, στην ιστορία κι ένα σωρό, άλλα κράτησε το μυαλό του ελεύθερο από τις αγκυλώσεις της θρησκείας και της πολιτικής. Ταξίδεψε σε όλες τις σπουδαίες πόλεις της Μ. Ασίας, επισκέφτηκε φυσικά την Αθήνα, ίδρυσε στην πατρίδα του, τα Άβδηρα της Θράκης, μία σπουδαία σχολή, έγραψε 70 έργα (δυστυχώς διασώθηκαν ελάχιστα μόνο αποσπάσματα) κι έζησε εκατό περίπου χρόνια!

.

.

Πρώτ’ απ’ όλα, όπως όλοι γνωρίζουμε, κανείς δεν μπορεί να εργαστεί, να διασκεδάσει, να επιτύχει οτιδήποτε στη ζωή του, αν έχει καταβληθεί από άγχος. Γνωρίζουμε επίσης ότι το άγχος προκαλείται από την ανησυχία.
Αν είσαι υπερβολικά φτωχός, ανησυχείς και αγχώνεσαι προσπαθώντας να βρεις τρόπους να επιβιώσεις. Αλλά ακόμα και αν έχεις όλα τα αγαθά του κόσμου, μπορεί να πέσεις στην παγίδα της απληστίας και να ανησυχείς καθημερινά μήπως τα χάσεις. (…)
Τότε, αναρωτιέται κανείς, πώς επιτυγχάνεται αυτή η γαλήνια κατάσταση ισορροπίας;

.

.

Οτιδήποτε και αν κάνεις κάντο με μέτρο!
Απόλαυσε το φαγητό, τον έρωτα, τον πλούτο, ό,τι μπορείς να αποκτήσεις, αλλά μην ξεχνάς πως η υπερβολή θα ταράξει την εσωτερική σου ισορροπία.
«Όταν κάποιος νιώθει μεγάλη ένταση και ανησυχία, σημαίνει πως έχασε το μέτρο και έφτασε στην υπερβολή», λέει ο Δημόκριτος. Αν, λοιπόν, έχετε τόσες πολλές ανεκπλήρωτες επιθυμίες, ώστε να χάνετε τον ύπνο σας ή να βρίσκεστε σε συνεχή εκνευρισμό, περιορίστε τις και προσπαθήστε ν’ απολαμβάνετε περισσότερο εκείνα που ήδη έχετε.

.

.

Κάθε φορά που περιορίζετε τις περιττές συγκινήσεις σε καταστάσεις υπερβολικής χαράς ή υπερβολικού πόνου, εκπαιδεύετε τον εαυτό σας να προσαρμόζεται στις πραγματικές συνθήκες.
Ο πόνος θα έρθει κάποια στιγμή για όλους· αντί να αναρωτιόμαστε «γιατί να συμβεί σε μένα αυτό», καλύτερα να αξιοποιήσουμε όση βοήθεια έχουμε για να τον αντιμετωπίσουμε.
Και όταν έρθει η μεγάλη χαρά, ας μην υπερβάλουμε, σαν να πρόκειται να κρατήσει για πάντα. Γιατί όταν οι περιστάσεις αλλάξουν πάλι, δύσκολα θα αντέξουμε την μετάπτωση. Είναι αδύνατον να προσαρμόσουμε την πραγματικότητα στις προσδοκίες μας, μπορούμε όμως να πάρουμε την τύχη στα χέρια μας, λέει ο Δημόκριτος:

«Οι άνθρωποι δημιούργησαν την εικόνα της Τύχης για να δικαιολογήσουν τη δική τους αβουλία. Διότι η τύχη ελάχιστα αντιμάχεται τον συνετό, αλλά η οξυδερκής προνοητικότητα εξομαλύνει τα περισσότερα προβλήματα της ζωής».

.

.

(…) Η επιχειρηματολογία του Δημόκριτου είναι ισχυρή και πειστική. Αυτό που πρωτίστως πρέπει κάποιος να επιδιώκει στη ζωή του είναι η ευθυμία, μία ευχάριστη, σταθερή κατάσταση ψυχής, η οποία του επιτρέπει να εξετάζει με προσοχή τις συνθήκες, να ελέγχει τις αντιδράσεις του όταν αλλάζουν οι περιστάσεις, να χαίρεται και να λυπάται με μέτρο, να είναι ο κύριος του εαυτού του, και άρα, ελεύθερος άνθρωπος που ξέρει ανά πάσα στιγμή τι κάνει και γιατί το κάνει.

Αποσπάσματα από:
Πηγή:http://www.grethexis.com

.

.

Να είσαι ευχαριστημένος με αυτό που έχεις,
να χαίρεσαι με το πώς είναι τα πράγματα.

Όταν συνειδητοποιήσεις
ότι δεν λείπει τίποτα,
όλος ο κόσμος σου ανήκει.

Lao Tsu

 

.

 

.

 

.

About Άιναφετς

To Άιναφετς είναι το ανάποδο του ονόματος Στεφανία και μ’ αυτό εμφανίζεται ως “μάγισσα Άιναφετς” σε ιστορίες του “Παραμυθά.
This entry was posted in Διάφορα. Bookmark the permalink.

16 Responses to Ευθυμία!

 1. Ο/Η Giannis Pit λέει:

  Καλησπέρα καλή μου και καλή σου βδομάδα.
  Να πω ότι η Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία είχε μια προσέγγιση στην ζωή πιο άμεση και απλή. Θέλω να πω ότι δεν ήταν βυθισμένη στον αναχωρητισμό και στον ασκητισμό.
  Και την Ευθυμία προήγαγαν, και την Ηδονή τη σωματική, και το να περνάς καλά βιωματικά επίσης, και το σώμα ακόμα. Και καλά έκαναν.
  Μετά πήγαμε σε μια ενοχοποίηση τέτοιων αντιλήψεων. Μαυρίσαμε τα πάντα. Βουλιάξαμε στον άκρατο ιδεαλισμό, στην εξιδανίκευση του πνεύματος και …τρία πουλάκια (επέτρεψέ μου το χιούμορ).
  Το ότι επισημαίνεις αυτά τα χαρακτηριστικά είναι θετικό και καλό πάντα μας κάνει πιστεύω.
  Τα φιλιά μου.

 2. Ο/Η Άιναφετς λέει:

  Καλησπέρα καλέ μου Γιάννη!
  Είδες πόσο άμεσα και απλά μιλάει στη καρδιά μας ο «γελαστός φιλόσοφος» και ας έχουν περάσει αιώνες; 😉
  …» να χαίρεσαι και να λυπάσαι με μέτρο, να είσαι ο κύριος του εαυτού σου, και άρα, ελεύθερος άνθρωπος που ξέρει ανά πάσα στιγμή τι κάνει και γιατί το κάνει»…. 😛

  ΑΦιλιά με ευθυμία λοιπόν! 🙂

 3. Ο/Η διονύσης μάνεσης λέει:

  Καλησπέρα, Άιναφετς και παρέα. Καλά τα λέει ο κυρ Δημόκριτος. Και καλά τα είπαν και τα λένε αρκετοί φιλόσοφοι και άλλοι. Εκείνο που με απασχολεί είναι γιατί όλα αυτά, ενώ ακούγονται εύλογα, απλά, δυνατά, εφικτά,ταυτόχρονα αποτελούν ιδιαίτερα δυσπρόσιτους στόχους για τον άνθρωπο. Μήπως οι δυνάμεις μέσα μας και η ισορροπία τους δεν είναι τόσο απλό πράγμα όσο θα θέλαμε να πιστεύουμε; Αν το μέτρο είναι τόσο «σωτήριο» (και δε διαφωνώ καθόλου σ’ αυτό), τι είναι αυτό που κάνει πολύ δύσκολη την επίτευξή του; Τι είναι αυτό που πρέπει να εξασκήσουμε και με ποιο τρόπο θα γίνει κάτι τέτοιο;
  Καλησπέρες, λοιπόν, μαγκωμένες, είναι αλήθεια, από τις δύσκολες μέρες που περνάνε οι συνάνθρωποί μας.

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Ζόρικο Διονύση για μένα το θέμα «ευθυμία» που ανέβασα χθες χωρίς να μπορώ να φανταστώ τι θα ακολουθούσε, πώς κανείς λοιπόν αντιμετωπίζει τόσο πόνο με μέτρο; …
   Εσύ αναλογίζεσαι πολύ σωστά: «Αν το μέτρο είναι τόσο «σωτήριο» (και δε διαφωνώ καθόλου σ’ αυτό), τι είναι αυτό που κάνει πολύ δύσκολη την επίτευξή του; Τι είναι αυτό που πρέπει να εξασκήσουμε και με ποιο τρόπο θα γίνει κάτι τέτοιο;
   Και αναρωτιέμαι: Καμιά λογική δεν μας «λέει» πώς να αποφύγουμε τον πόνο και αυτό μήπως γιατί μάθαμε να κυνηγάμε μόνο ότι μας είναι ευχάριστο, έτσι, όταν έρχεται η θλίψη είμαστε ανίκανοι να την διαχειριστούμε και να κρατήσουμε μέτρο, ούτε που μας έχει περάσει ποτέ από το μυαλό να κρατήσουμε μέτρο στην ευχαρίστηση, έτσι δεν είναι;
   Δεν νομίζω πως εδώ «παίζει» κάποια εξάσκηση, όσο η επίγνωση της αδυναμίας μας και να αφήσουμε την επίγνωση που είναι μια φλόγα που καίει προβληματισμούς και περιορισμούς, να κάνει τη δουλειά της…

   Πολλά ΑΦιλιά πολύ στενάχωρα αλλά καρδιάς! 🙂

 4. Ο/Η dodo λέει:

  «Διότι η τύχη ελάχιστα αντιμάχεται τον συνετό, αλλά η οξυδερκής προνοητικότητα εξομαλύνει τα περισσότερα προβλήματα της ζωής»: τα περισσότερα, ίσως ναί. Αλλά όχι όλα- σήμερα είναι δύσκολο να μη νοιώσεις οδύνη εμπρός στην κακή τύχη τών ανθρώπων…

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Η οξυδερκής προνοητικότητα Dodoula μου, είναι πρωτίστως εσωτερική κατάσταση, από εκεί και πέρα ο καθένας καλείται να διαχειριστεί την οδύνη για τον συνάνθρωπο του, βάσει των αποθεμάτων κατανόησης, συμπόνοιας και αγάπης που έχει η καρδιά του…
   Είναι η τρίτη φορά μέσα στα τελευταία χρόνια που η φωτιά (του Καλάμου) έχει περάσει πάνω και μέσα από το κτήμα μας… πέρσι τον Αύγουστο, σαν θαύμα δεν κάηκε και το σπίτι, ενώ κάηκε όλο το κτήμα… χθες βλέπαμε την φωτιά πάλι να πλησιάζει και ευτυχώς τέθηκε υπό έλεγχο, έτσι είμαι σε θέση να γνωρίζω από πρώτο χέρι πόσο σημαντική είναι πρώτα η Ζωή σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όπως και η ανθρώπινη αδυναμία μπροστά σε ακραία φαινόμενα…

   ΑΦιλιά πάντα τρυφερά! 🙂

 5. Ο/Η Mia λέει:

  Η ευθυμία έδωσε πλέον τη θέση της στον πόνο και τη θλίψη. Καλή σου μέρα, μαγισσούλα μου.

 6. Ο/Η Άιναφετς λέει:

  ‘Ετσι ακριβώς Μία μου…
  Το μόνο που όμως είναι στο χέρι μας όσο και δύσκολο και αν αυτό φαντάζει, είναι να κρατάμε το μέτρο…

  Πολλά ΑΦιλιά φίλη μου! 🙂

 7. Ο/Η mariakat80 λέει:

  Μαγισσούλα μου; εισαι καλά;;; Σε σκεφτόμουν χθες δεν θυμόμουν και που είναι το κτήμα σας, και ανησύχησα!

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Ευχαριστώ Μαράκι μου που με σκέφτηκες…
   Το κτήμα όπου ζούμε τα τελευταία 23 χρόνια βρίσκεται στην ΒΑ Αττική όπου στις 7 το απόγευμα «εκδηλώθηκε» φωτιά στον Κάλαμο και παρόλο που τα καναντέρ βρισκόντουσαν αλλού, οι επίγειες δυνάμεις την έβαλαν υπό έλεγχο και αυτό τα μεσάνυχτα, έτσι τη γλυτώσαμε για τέταρτη φορά… πέρσι τον Αύγουστο κάηκε όλο το κτήμα (7 στρεμ) και το σπίτι την γλύτωσε χάρη στην εξαιρετική «δουλειά» των πυροσβεστών… είμασταν τυχεροί, ενώ πολλοί άλλοι όχι…

   Πολλά πολλά τρυφερά ΑΦιλιά σου στέλνω και προσέχεις το Μαράκι! 🙂

 8. Ο/Η roula1smaragdenia λέει:

  Στεφανια μου..δεν μπορω να σου απαντησω γυρω απο το θεμα σου σημερα δυστηχως..Σιγουρα ειμαι εκτος θεματος και απλα θα ηθελα να πω πως η δυναμη του ανθρωπου ειναι πολύ μεγαλη και θα ξαναχτισει οτι καταστραφηκε.. ομως οι απωλειες των ανθρωπων τους. θα χρειαστεί πολύ χρονο και κουραγιο για να διαχειριστουν οτι συνβαινει…. δεν ξερω αν εκει μπορει να υπαρχει μετρο..!! και να αποδεχτουν την πραγματικοτητα.. ισως με καποια ιατρικη συμπαρασταση..δεν ξερω …συγνώμη φιλη μου ..!! ειμαι συγκλονισμενη οπως όλοι μας!!
  Να είσαι καλά !!

  • Ο/Η Άιναφετς λέει:

   Και όμως Ρούλα μου, απάντησες και μάλιστα είσαι μέσα στο θέμα…
   Δεν μπορούμε πάντα να είμαστε κύριοι των καταστάσεων, αλλά μπορούμε να είμαστε κύριοι του εαυτού μας, τουλάχιστο βάζοντας μέτρο στις αντιδράσεις μας… έτσι μόνο μπορούμε να βοηθήσουμε τον συνάνθρωπο που πονά, όπως γίνεται εξάλλου και τώρα από τόσο κόσμο…

   ΑΦιλιά πολλά και καρδιάς! 🙂

 9. Ο/Η Πουπερμίνα λέει:

  Καλημέρα, Άιναφετς, θα έρθουν και πάλι εύθυμες ημέρες. Ας μένουν τα συμπεράσματα..Σε φιλώ!

 10. Ο/Η Άιναφετς λέει:

  Οδυνηρό μάθημα για όλους μας Πουπερμίνα… και φυσικά πάλι θα έρθουν εύθυμες μέρες και τότε εύχομαι να είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε το ότι αναπνέουμε ελεύθερα…

  ΑΦιλιά συννεφιασμένα! 🙂

 11. Ο/Η maniaspirit λέει:

  τι κάνω και γιατί το κάνω ?? ωχου μπελάαας χχαχα
  Σε φιλώ 🙂

 12. Ο/Η Άιναφετς λέει:

  Ναι καλέ! 😛
  Να πάρει η ευχή, έρχεται μια στιγμή που αρχίζεις να «βλέπεις» πως δεν μπορείς να κάνεις πίσω!
  Με μέτρο λοιπόν, ας ευθυμήσουμε! 😉

  ΑΦιλιά γλυκά και καλή μας πανσέληνος (με έκλειψη)! 🙂

  https://www.cnn.gr/news/ellada/story/140367/matomeno-feggari-erxetai-i-megalyteri-ekleipsi-selinis-toy-21oy-aiona

  Ματωμένη σελήνη… και πραγματικά για την Ελλάδα…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.