Ο ανεπανάληπτος Γιάννης Τσαρούχης.

“… Έχοντας αποθέσει όλες μου τις ελπίδες στην ζωγραφική, είχα τύψεις όταν ασχολιόμουν με κάτι άλλο.
Δεν έχω ταλέντο συγγραφέα, αλλά έχω ιδέες.
Να μου συχωρέσουν αυτή την αδυναμία να το νομίζω.
Με τη ζωγραφική μόνο, δεν θα μπορούσα να βγάλω το άχτι μου για ένα σωρό πράγματα με τα οποία διαφωνούσα στην καθημερινή μου ζωή”.

 

Yannis_Tsarouchis_Piraeus

.

Ο Γιάννης Τσαρούχης γεννήθηκε στον Πειραιά στις 31 Δεκεμβρίου του 1909 (όπως δηλώνει ο ίδιος) και κατάγεται από την γνωστή οικογένεια Μεταξά από τα Ψαρά.
Τα πρώτα του έργα τα εξέθεσε το 1929 στο «Άσυλο Τέχνης». Η επιτυχία που σημείωσε τον οδήγησε στη συνέχεια να φοιτήσει στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου (1929 – 1935). Παράλληλα, μαθήτευσε κοντά στον Κόντογλου (1931 – 1934), ο οποίος τον μύησε στη βυζαντινή αγιογραφία, ενώ μελέτησε τη λαϊκή αρχιτεκτονική και ενδυμασία. Μαζί με τους Πικιώνη, Κόντογλου και Αγγ. Χατζημιχάλη πρωτοστάτησε στο αίτημα της εποχής για την ελληνικότητα της τέχνης.
Απεβίωσε στις 20 Ιουλίου του 1989 στην Αθήνα.
(Για περισσότερα εδώ).

 

ΤΟ-ΚΑΦΕΝΕΙΟ-ΠΑΡΘΕΝΩΝ-_Γιαννης-Τσαρούχης«Καφενείο, ο Παρθενών».

.

«Γεννήθηκα στο τελευταίο πάτωμα ενός σπιτιού τρίπατου, στην οδό Λουκά Ράλλη και Βασιλέως Γεωργίου, στον Πειραιά. Όπως τα περισσότερα νέα σπίτια στον Πειραιά ήταν νεοκλασικό. Το να βγεις περίπατο στον Πειραιά εκείνη την εποχή ήταν σαν να σεργιανίζεις σε μια γιγαντιαία σκηνογραφία με βράχια και ωραία σπίτια με αγάλματα και αετώματα.»

 Ο Γιάννης Τσαρούχης, εκτός από ζωγράφος, υπήρξε σκηνοθέτης, σκηνογράφος, ενδυματολόγος, συγγραφέας και μεταφραστής αρχαίων τραγωδιών. Το χιούμορ και η ευρυμάθειά του φαίνονται στις αποφθεγματικές του φράσεις και στις διηγήσεις του.
.
.
.
46895_157992770878989_157885080889758_507182_2137281_n
Ζωγραφιά μακέτας, «Η τρικυμία του Σαίξπηρ». 1968
.
.
.
assets_LARGE_t_420_1395015Κοστούμια απ΄τις «Όρνιθες» του Αριστοφάνη.
.
.

«Μόνο με παραμύθια κατακτώνται οι άνθρωποι».

«Τόσα πολλά αγράμματα τσογλάνια… Τι φρίκη Θεέ μου»…

 .

.tumblr_n19k4tyUSf1tts9bdo1_1280«Ευριπίδη Ορέστης».
Μακέτα σκηνικού 1968.

.

Δε σταμάτησαν ποτέ να ζητούν ν΄αγοράσουν έργα του, άνθρωποι λιγότεροι ή περισσότερο πλούσιοι. Αυτό τον δυσαρεστούσε και του έφερνε μελαγχολικές σκέψεις. “Τρομάζω”, έλεγε, “γιατί δεν είναι πολύ πίσω ο καιρός που κανείς δεν τα ήθελε ούτε για χάρισμα. Δεν καταλαβαίνω τι μεσολάβησε. Φαίνεται ότι, όπως σπάνε πιάτα στα μπουζούκια, θέλουν να αγοράσουν και ένα έργο μου”.
Για να τους αποφύγει, ζητούσε εξωφρενικές τιμές. Δεν είχε όμως υπολογίσει τι βιτσιόζοι είναι οι νεόπλουτοι Έλληνες. Οι μεγάλες τιμές τούς διέγειραν περισσότερο. Λυπόταν που είχε γίνει ένα είδος μόδας και τα έργα του πωλούνταν τόσο ακριβά, που κι ο ίδιος, όπως έλεγε, δεν μπορούσε πια να τα αγοράσει. Αντιπαθούσε τους συλλέκτες που αγοράζουν έργα του και τα φυλακίζουν χωρίς να μπορεί κανείς να τα δει.

“ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΑΡΟΥΧΗΣ”.
Αλέξιος Σαββάκης.
Εκδόσεις Καστανιώτης.

 

img_4b583740119c9«Αντίγραφο του Τιτσιάνο».

 

«Στην Ελλάδα ζούμε πολυτελέστερα απ’ όσο μας επιτρέπουν τα μέσα μας, πέρα από τις οικονομικές μας δυνατότητες και τις ψυχικές μας ικανότητες. Αυτό ήδη μας δημιουργεί προβλήματα και θα μας προξενήσει μεγάλο κακό».

 

YannisTsarouchis2-cc0ca

.

Μια κυρία του ζητούσε να ζωγραφίσει το πορτρέτο του γιου της. Μέσα στην ίδια αμοιβή ζητούσε κι ένα ναύτη. Ήταν πολύ φθηνά. “Όχι”, της είπε. “Με την τιμή αυτή δεν μπορώ να σας δώσω κι ένα ναύτη επιπλέον. Θα ζωγραφίσω το γιο σας όμως σαν ναύτη”.

 

Tsarouhis4seasons«Οι τέσσερεις εποχές»

.

Μια άλλη Αθηναία συλλέκτρια του ζητούσε φορτικά να ζωγραφίσει τα μέλη της οικογένειάς της ως τις τέσσερις εποχές. Εκείνη ως φθινόπωρο, το σύζυγό της ως χειμώνα και τις κόρες της ως καλοκαίρι και άνοιξη. Μια μέρα, που υπήρχε αρκετή αναστάτωση στο Μαρούσι, επειδή θα ταξιδεύαμε (όταν επρόκειτο να ταξιδέψει, ο Τσαρούχης, κυριευόταν από άγχος) χτύπησε το τηλέφωνο. Το σήκωσα κι ήταν αυτή. Ρωτούσε αν ο κύριος Τσαρούχης είχε αποφασίσει για τη σύνθεση. “Είναι η κυρία…”, είπα, “και ρωτά τι κάνατε με την ιδέα των εποχών. Ρωτά αν θα τη ζωγραφίσετε ως φθινόπωρο”. “Πες της ότι αυτή μόνο ως θεομηνία μπορώ να την κάνω”.

.

«ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΑΡΟΥΧΗΣ”
Α. Σαββάκης.
Εκδόσεις Καστανιώτη.

 

eikastika-IT_499_opt-254x300[1]

.

«Οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν εκτιμούν τους καλλιτέχνες.
Μόνο όσοι παρακαλούν γονατιστοί θεωρούνται άξιοι».

Ένα εξαιρετικό άρθρο για τον Τσαρούχη μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

 

«Έτσι… απλά», είναι μια σειρά από 11 videos. Σ’ αυτό που διάλεξα, ο Τσαρούχης μαζί τον Μάνο Χατζηδάκη συνομιλούν στο περιβόλι του στη Γαλλία…
Σ’ αυτό το video, που για μένα είναι αποκαλυπτικό, ο Τσαρούχης ομολογεί πως αν ήταν να ξαναρχίσει τη ζωή του, θ’ ασχολιόταν μόνο με τη γη… η γη, το περιβόλι του έμαθαν πολλά.

.

 

«Δεν μ’ ενδιαφέρει το Ελληνικό… αλλά το καλό και το αρεστό.
Συνέβη όμως πολλές φορές γυρεύοντας το καλό, να συναντήσω το Ελληνικό».

«Στην Ελλάδα όλα γίνονται όπως θέλουν οι μέτριοι.
Η μετριότητα κατάντησε να είναι κάτι απαραίτητο… η μετριότητα και η καπατσοσύνη».

Και το πολύ γνωστό μας, «στην Ελλάδα είσαι ότι δηλώσεις», που αποδίδεται στον Γιάννη Τσαρούχη δεν το είπε ο ίδιος.

.

.

.

About Άιναφετς

To Άιναφετς είναι το ανάποδο του ονόματος Στεφανία και μ’ αυτό εμφανίζεται ως “μάγισσα Άιναφετς” σε ιστορίες του “Παραμυθά.
This entry was posted in Διάφορα. Bookmark the permalink.

38 Responses to Ο ανεπανάληπτος Γιάννης Τσαρούχης.

  1. Ο/Η Levina λέει:

    Πως να σου πω ότι είναι μακράν ο αγαπημένος μου, ζωγράφος, άνθρωπος, όνειρο, ιδέα που γνώρισα ποτέ και θα ήμουν τόσο ευτιχέστερη και περήφανη να είχα την τιμή να τον γνώριζα από κοντά, να στεκώμουν σε μια γωνιά και απλά να τον κοιτούσα να δημιουργεί και τίποτα περισσότερο!
    Φανατική συλλέκτρια σε ότι έχει να κάνει με το όνομά του , να προσπαθώ να αποκρυπτογραφήσω αυτόν τον περίφημο άνθρωπο, αυτό το εύστροφο μυαλό και τα ονειροπόλα μάτια ….
    Αυτά τα μάτια που έμοιαζαν με ανοιχτό βιβλίο… όλη την Ελλάδα μπορούσες να αντικρύσεις στα βάθη τους μέχρι τους αρχαίους χρόνους…
    Να είσαι καλά μαγισσούλα μου με αυτό το ποστ που έβαλες… σαν να μου έκανες ένα δώρο νοιώθω 🙂

    σε φιλώ γλυκά….και θα με ακούσεις πολύ σύντομα 🙂
    Καλό βράδυ να έχουμε….με μπόλικη ομίχλη και υγρασία να σκεπάζει το βουνό μας….

    • Ο/Η Άιναφετς λέει:

      Εκτός από κοντά, (που τα είπαμε μια χαρά! 😉 ) απ’ εδώ τώρα, μάθε και κάτι που δεν έγραψα στην ανάρτηση και δεν πρόλαβα να σου πω:
      Το 1951 ο Παραμυθοσύντροφος πρωτοβγήκε στο θέατρο και ήταν 8 χρονών, έπαιζε στη «Νεράιδα του Χιονιού» του Άντερσεν. Σ’ αυτή τη παράσταση τα σκηνικά και τα κοστούμια ήταν του Τσαρούχη. Μου διηγήθηκε πως θυμάται πολύ καλά το ατελιέ του σε μια σοφίτα Πλατεία Συντάγματος και Καραγεώργη Σερβίας γωνία, τον πήγε η μητέρα του για του πάρει τα μέτρα για το κοστούμι που θα φορούσε!
      Φαντάζομαι θα χάρηκες όταν τον άκουσες στο video να λέει, πως αν θα ξανάρχιζε τη ζωή του, θα ασχολιόταν με τη γη… αυτό για μας που ζούμε ένα με τη γη, μας λέει πολλά έτσι δεν είναι Εύη μου;

      ΑΦιλιά και καλή μας δύναμη! 🙂

  2. Ο/Η nasia λέει:

    τι όμορφο και συνοπτικό αφιέρωμα σε αυτόν τον πανέξυπνο άνθρωπο!
    Καλημέρα Άιναφετς!

    • Ο/Η Άιναφετς λέει:

      Καλησπέρα Νάσια μου!
      Χαίρομαι όταν καταφέρνω να μεταδώσω την ουσία μιας παρόμοιας προσωπικότητας!

      ΑΦιλιά και εύχομαι πολύ δύναμη, κουράγιο, υπομονή με τ’ αγγελούδια σου! 🙂

  3. Ο/Η mia petra λέει:

    Τίποτα δεν είναι τυχαίο τελικά για τις μεγάλες προσωπικότητες! Καλημερούδια και φιλιά 🙂

  4. Θαυμάσια ανάρτηση. Μόνο, αν μου επιτρέπεις, μια μικρή διόρθωση. Το «είσαι ό,τι δηλώσεις» δεν το είπε ο Τσαρούχης. Δες ΕΔΩ
    και Καλό μας απόγευμα!

    • Ο/Η Άιναφετς λέει:

      Πολλές τέτοιες παρανοήσεις γίνονται και θα γίνονται στις μέρες μας, Δάφνη μου και σ’ ευχαριστώ που το επισήμανες! 😉
      Βλέπεις ο Τσαρούχης έχει πει τόσα άλλα για τους Νεοέλληνες κατά τη γνώμη μου, πολύ χειρότερα… αν ακούσεις το video θα το διαπιστώσεις και η ίδια!
      «Ήταν τρομερό αυτό που έκανα, να περιμένεις να σε εκτιμήσουν άνθρωποι που δεν εκτιμάς για να κερδίσεις λεφτά»…

      ΑΦιλιά και καλό μας βραδάκι πλέον! 🙂

  5. Ο/Η dodo λέει:

    Ευχαριστίες για το πολύ ωραίο αφιέρωμα!

  6. Ο/Η lefti λέει:

    Ήταν τόσα που δεν ήξερα για τον Τσαρούχη…
    Πολύ μου άρεσε η ανάρτηση..
    Όμορφο απόγευμα Μαγισσούλα μου 🙂
    AΦιλιά πολλά!

    • Ο/Η Άιναφετς λέει:

      Αχ! Ελευθερία μου, ενώ σου έγραφα, μπήκε «σφήνα» ο Παραμυθοσύντροφος και έτσι μετατοπίστηκε πιο κάτω το σχόλιο σου!
      Νομίζω όμως πως θα σου αρέσει αυτή η «σφήνα»! 😉
      ΑΦ! 🙂

  7. Ο/Η Paramithas λέει:

    Το βίντεο μου άρεσε πολύ γιατί πρώτη φορά είναι μαζί δύο άνθρωποι που έχουν συνδεθεί με αλλαγές στη ζωή μου. Ο Τσαρούχης, στα οχτώ μου ήταν ενδυματολόγος – σκηνογράφος του παιδικού έργου, την πρώτη φορά που έπαιξα στο θέατρο κι επειδή έμενε απέναντι από το Θέατρο Κυβέλης, στο Σύνταγμα (ούτε το θέατρο, ούτε το σπίτι του υπάρχουν πια) τον θυμάμαι να έρχεται κάποιες φορές και ,όρθιος κάτω στην πλατεία και δίπλα στη σκηνή, να με βλέπει για λίγο να παίζω και μετά να φεύγει. Κι ήταν εκεί και την πρώτη φορά που βγήκα επαγγελματίας πια ηθοποιός στο θέατρο το 1966, με την Λαμπέτη. Και ήρθε μετά την παράσταση και μου είπε μια εξαιρετική παρατήρηση για το παίξιμό μου, που μου ‘δωσε κουράγιο και δεν θα ξεχάσω ποτέ. Και ο Μάνος Χατζιδάκις ήταν εκείνος που με βοήθησε και με στήριξε -ως διευθυντής της Ραδιοφωνίας- όταν παράτησα το ηθοποιός θεάτρου το 1975, να περάσω στην παρουσίαση, συγγραφή και παραγωγή παιδικών εκπομπών στο ραδιόφωνο πρώτα και μετά στην τηλεόραση. Συγνώμη, μ’ έπιασε φλυαρία, αλλά δεν τους είχα δει ποτέ μαζί!…

  8. Ο/Η Άιναφετς λέει:

    Βλέπεις Ελευθερία μου, σχεδόν με κάθε ανάρτηση, αυτή που πρώτα μαθαίνει, είμαι η ίδια! 😉
    Ως ενδυματολόγος και σκηνογράφος, φυσικά και τον είχα μελετήσει, παρόλο που δούλευα για την ΤV και για τα τότε σίριαλ οι μακέτες που έκανα, ήταν πιο πολύ για τους τεχνικούς παρά για την ίδια την παραγωγή (!), γι αυτό και τότε δεν χρειάστηκε να μελετήσω τον άνθρωπο πίσω από τ’ όνομα, έτσι αυτή την φορά πραγματικά ενθουσιάστηκα με αυτά που έμαθα και άκουσα στα 11 videos του!

    ΑΦιλιά πολλά πολλά και να έχεις ένα όμορφο βραδάκι! 🙂

  9. Ο/Η aristea k λέει:

    Στεφανία μου σε διάβασα στη δουλειά αλλά δεν είχα διαρκώς την πολυτέλεια του πληκτρολογείν!
    Υπέροχο αφιέρωμα σε μια μεγάλη μορφή του πολιτισμού μας!
    Σε φιλώ γλυκά ♥

  10. Ο/Η Άιναφετς λέει:

    Ελπίζω Αριστέα μου, να καταφέρεις ν’ ακούσεις και το video του Τσαρούχη όπως και το σχόλιο του Παραμυθοσυντρόφου! 😉
    Καλή ξεκούραση!

    ΑΦιλιά τρυφερά και καλό μας βραδάκι! 🙂

  11. Ο/Η Hengeo λέει:

    Όμορφο αφιέρωμα Στεφανία, αυτό με το φθινόπωρο-θεομηνία απίστευτο χαχα!
    ΑΦ! 🙂
    Υ.Γ. Θα σου στείλω αύριο sms όπως είπαμε.

    • Ο/Η Άιναφετς λέει:

      Και αν το καλοσκεφτείς Γιώργο μου, «υπάρξεις» που φέρνουν παρόμοιες θεομηνίες υπάρχουν όλες τις εποχές και εσύ πάλι όλα τα συνδέεις με την μετεωρολογία!!! χαχαχαχα! 😉

      ΑΦ! και να δούμε αν θα τα καταφέρουμε! 🙂

  12. Ο/Η Margo λέει:

    Καλημέρα καλημέρα! Διπλό για να είναι πιο δυνατό 🙂
    Η ανάρτηση είναι εξαιρετική, αλλά σήμερα ειδικά, η αναφορά σε έναν άνθρωπο σαν τον Τσαρούχη για μένα είναι και πολλά περισσότερα. Μηνύματα που χρειαζόμουν τόσο από τη ζωή του όσο και από τις παροιμιώδεις φράσεις του.
    Ακόμη μου άρεσε που ο παραμυθάς μας διηγήθηκε τη συνάντησή του με τους δυο αγαπημένους μας δημιουργούς.
    Ευχαριστώ διπλά λοιπόν 🙂
    Φιλιά πολλά και πάντα αληθινά!

    • Ο/Η Άιναφετς λέει:

      Καλημέρα αγαπημένη Margo!
      Έχω μια (ελαφριά) αίσθηση, πως αυτό που μας άγγιξε πιο πολύ (εσένα και μένα), είναι πως αν ο Τσαρούχης ξανάρχιζε τη ζωή του, θα ασχολιόταν μόνο με τη γη… το περιβόλι! 😉

      Όσο για τον Παραμυθοσύντροφο, χάρη στο Τσαρούχη και στο Χατζιδάκη έκανε ότι έκανε στη ζωή του και ήταν τυχερός που βρέθηκαν στο δρόμο του!

      Αν έχεις λίγο χρόνο, άκουσε το video no 1 απ΄το youtube ή όποιο άλλο διαλέξεις, τελικά μόνο έτσι γνωρίζουμε πραγματικά αυτές τις μεγάλες προσωπικότητες!

      ΑΦιλιά και εύχομαι καλή δύναμη σε όλη την όμορφη οικογένεια σου! 🙂

  13. Ο/Η oneiraparamithiou λέει:

    Απο τους πολυαγαπημένους ζωγράφους της αρχιτεκτόνισσας αρχαιολόγου μητέρας μου, που είναι η κουλτουριάρα της οικογένειας και μας έχει έμφυσήσει όποια λαχτάρα για την τέχνη και την και την αισθητική. Εμεις τα μικρα αλεπουδακια, μαθαινουμε ακόμα…Θα της προωθήσουν το βίντεο, δεν νομίζω ότι έχει υπόψη της τούτη την συνάντηση…Και γω κράτησα τη οξύμωρη ρήση του Τσαρούχη, να περιμένει κανεις να εκτιμούν τη δουλεια του άτομα που δεν εκτιμά-δυστυχώς αυτο συμβαίνει σε πολλές δουλειές εκει έξω και όχι μόνο στην τέχνη-τα χουμε συναντήσει όλοι- και βέβαια κρατώ και την άποψή του για την επαφη με τη γη…προς το τέλος της ζωής του ανθρώπου, του γίνεται πιο συνειδητό ότι πρεπει να είναι πιο κοντα εκει απο όπου προέρχεται, να ενδυναμώσει τους δεσμούς του με την φύση. Τυχεροί όποιοι μπορούν να την έχουν κοντα τους όπως εσείς καθημερινά… Όσο για τους νεόπλουτους και τους Νεοέλληνες, επειδη και γω κανω τις ίδιες σκέψεις πολλές φορές, προσπαθώ απο την άλλη να είμαι αντικειμενική και να λέω ότι η αισθητική και η καλαισθησια εκτός απο έμφυτη, είναι και κάτι που αν εισαι τυχερός και μεγαλώνεις μέσα σε αυτήν, ξεκινήσεις με καλλιεργημενους γονείς και μορφωμένους, σίγουρα θα έχεις εναύσματα διαφορετικα, δηλαδη θα μάθεις να εκτιμάς γρηγορότερα, απο ότι κάποιος άλλος που θα ξεκινήσει απο το 0 ή το αρνητικό της ανέχειας και της επιβίωσης, και που αν ξαφνικά βρεθεί στο άλλο άκρο, δύσκολο να μην πάρει λαθος στροφή, έτσι δεν είναι; Με όλο το σεβασμό προς τον μεγάλο ζωγράφο, διαφορετικά ένστικτα και σκέψεις διαμορφώνει ένα παιδι του δρόμου που καλείται να επιβιώσει πρωτα και διαφορετικα κάποιος που γεννιέται σε ένα όμορφο και πλούσιο σπιτικο. Για αυτο και τσαντιζομαι τόσο με την κατάντια της δημόσιας παιδείας σήμερα, γιατι είναι το μόνο σκαλοπάτι για κάποιους που δεν έχουν την πολυτέλεια να ταξιδέψουν για να γεμίσουν εικόνες και εμπειρίες η να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Αλλα μπήκα σε χωράφια δύσκολης και άλλης συζήτησης οπότε και σταματώ. 🙂
    Νομίζω ότι κάποιο λαθάκι έχεις κάνει με την ημερομηνία θανάτου του Τσαρούχη, μαγισσούλα. 1981 η 1989; Αφιλακια γλυκα!

    • Ο/Η Άιναφετς λέει:

      Πολύ χαίρομαι όταν μου γράφεις «έτσι», θα χαιρόμουν περισσότερο όμως αν όλα όσα έχεις μέσα στη καρδούλα σου, τα έγραφες και στο blog σου, όπως έκανες, παλιά! 😉

      Νομίζω πως η αισθητική, το ταλέντο και βασικά το ήθος (όχι ο κοινωνικός καθωσπρεπισμός) είναι έμφυτα στον άνθρωπο. Ο πρώτος μου άνδρας ο Γαλλοαρμένης που υπήρξε ένα πολύ μεγάλο ταλέντο (έφυγε απ΄ τη ζωή πέρσι) ήταν από πολύ φτωχική οικογένεια και για να μπει στη σχολή Καλών Τεχνών στο Παρίσι (και για να αγοράσει παπούτσια, ήταν σχεδόν ξυπόλητος όταν τον γνώρισα!), ξεφόρτωνε βαγόνια τις νύχτες… ή το «έχεις», στη ζωή ή δεν το «έχεις»… Φυσικά αυτό που σου γράφω ισχύει για όσους έχουν πάθος και αγάπη γι αυτό που κάνουν και τίποτα δεν μπορεί να τα σταματήσει …
      Πες στην μανούλα σου, (και είσαι τυχερή που έχεις μια τέτοια μανούλα!) πως στο youtube μπορεί ν’ ακούσει τον Τσαρούχη να λέει πολλά και είμαι σίγουρη πως θα της αρέσει πολύ! 😉

      ΑΦιλιά πολύ τρυφερά… και διόρθωσα το λάθος, ευχαριστώ! 🙂

      • Ο/Η oneiraparamithiou λέει:

        Θαυμάζω ανθρώπους ή καλύτερα προσωπικότητες σαν και αυτη του πρώτου σου συζύγου μαγισσούλα μου και εισαι τυχερή που γνωρίσεις και εζησες με έναν τέτοιο άνθρωπο…η αλήθεια είναι ότι έχω αμελήσει τόσο το ιστολογιό μου όσο και τις ιστορίες μου, προσπαθω να βάλω σε μια τάξη τον εαυτό μου και τη ζωή μου (καλε γίνεται να μπει κανείς σε…τάξη;). συμφωνω επίσης μαζι σου ότι το ταλέντο και το ήθος είναι έμφυτες αρετές. Αφιλακια γλυκα καληνύχτας!

        • Ο/Η Άιναφετς λέει:

          Μη ξεχνάμε όμως πως πολλές φορές αυτές οι έντονες ταλαντούχες προσωπικότητες στη καθημερινότητα τους, μπορεί να μη μπορείς να ζήσεις μαζί τους, ειδικά όταν είσαι 23 χρονών και έχεις και ένα μωρό… 😉

          ΑΦιλιά γλυκιάς καληνύχτας! 🙂

  14. Ο/Η ekfrasou λέει:

    Ανεπαναληπτος οντως Στεφανια μου!
    Καλημερα! Φιλακια πολλα!

  15. Ο/Η Άιναφετς λέει:

    Χαίρομαι Κική μου, που και εσύ βρήκες τον Τσαρούχη ανεπανάληπτο! 😉

    Πολλά ΑΦιλιά και καλή συνέχεια σε ότι κάνεις! 🙂

  16. Ο/Η mariela λέει:

    Τσαρούχης, μοναδικός!!!!!
    Είχα την τύχη να τον γνωρίσω στο Παρίσι…. ο λόγος του ήταν καθηλωτικός, αν δε λάβεις υπόψιν σου ότι ήμουν μόλις 19 χρονών στο ξεκίνημα της καλλιτεχνικής μου διαδρομής, μπορείς να καταλάβεις το «εφέ» που είχε επάνω μου….
    Μου αρέσουν ιδιαίτερα όλες οι μακέτες που έχει κάνει με τέμπερα για το θέατρο, τις θεωρώ μοναδικά έργα και δυστυχώς δεν τις παρουσιάζουν συχνά….
    φιλάκια!

    • Ο/Η Άιναφετς λέει:

      Πω, πω Μαριέλα, τι μου λες τώρα!
      Ήσουν εξαιρετικά τυχερή που γνώρισες τον Τσαρούχη και αυτό όταν ήσουν 19 χρονών, φαντάζομαι την επίδραση που είχε πάνω σου, είναι απ΄ τις συναντήσεις που μας
      σημαδεύουν για μια ζωή! 😉
      Συμφωνώ για την τέμπερα… είναι και το αγαπημένο μου υλικό!

      ΑΦιλιά πολλά και χαμογελαστά! 🙂

  17. Ο/Η ηλιογράφος λέει:

    Φοβερός, σ΄ευχαριστώ πολύ για την ανάρτηση!

  18. Τον Τσαρούχη τον εχω ακουστα σαν ζωγραφο θα αναγνώριζα τους πίνακες του παντου όπου τους εβλεπα εχει ένα δικο του τρόπο οπως άλλωστε και οι πιο πολλόι ζωγραφοι… δεν ήξερα οτι ηταν και όλα τα άλλα ..(από που να τα ξερω άλλωστε;) Μαγισσούλα μου..στο δημοτικό δεν μας μάθαιναν ……. εξ ού και τα ορθογραφικα λαθη.. ..θα μπορουσα να τα μαθω απο το ιντερνετ τωρα… αλλα ξερω οτι οταν θα έρθω εδώ .. θα κανω μαθήματα γνώσης.. και αυτό με ευχαριστεί .. εστω και αν καμια φορα αργώ στο μαθημα..χι.χι. να είσαι καλα πάντα και να μας γεμίζεις πάντα ποιότητα.. να έχεις ενα ομορφο Σαββατοκύριακο…φιλάκιαααα..!!!:):)

    • Ο/Η Άιναφετς λέει:

      Καλημέρα Ρουλίτσα μου αγαπημένη!
      Κοίτα να δεις και αυτό που θα σου γράψω είναι έτσι και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει:
      Η ποιότητα του ανθρώπου δεν μετριέται απ΄ το πόση εγκυκλοπαιδική γνώση έχει αποθηκεύσει το κεφάλι του ή αν κάνει ή όχι ορθογραφικά λάθη (να δεις η ίδια πόσα κάνω, να είναι καλά το σύστημα εδώ και τα διορθώνει!) αλλά μετριέται απ΄τις πράξεις του, απ΄ τη καλοσύνη και απ΄ την αγάπη που έχει στη καρδιά του… Τα πολλά λόγια, τα διπλώματα, οι επαγγελματικές επιτυχίες, οι γνώσεις και όλα τα παρόμοια, δεν κάνουν τον άνθρωπο, τέλος… αυτό πρέπει να το καταλάβουμε πολύ καλά και να είμαστε ο εαυτός μας!!! 😉
      Θέλω επίσης να προσθέσω και κάτι που θεωρώ πολύ σημαντικό, που είναι το χιούμορ, δηλαδή να μπορούμε να γελάμε με τα διάφορα τρελά η περίεργα του εαυτού μας, αλλά χωρίς να τον κατηγορούμε, είμαστε όπως είμαστε και σε όποιον αρέσουμε! 😉

      ΑΦιλιά πάντα καρδιάς και να έχουμε ένα δημιουργικό Σ/Κ ! ❤

  19. Ο/Η Αθηνά... λέει:

    Εξαιρετικό αφιέρωμα για μια τεράστια προσωπικότητα!

  20. Ο/Η Άιναφετς λέει:

    Χαρά μου που σου άρεσε!!!
    Αφιλιά πάντα χαμογελαστά! 🙂

  21. Παράθεμα: Είσαι; | Άιναφετς

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.