
If you observe your own mind, you will see how cluttered up and burdened it is with belief, and you think that belief is necessary.
You use belief as a hypothesis – which is sheer nonsense.
********************
Αν παρατηρήσεις τον νου σου, θα δεις πόσο περιφραγμένος και περιορισμένος είναι από την πίστη και νομίζεις πως η πίστη είναι απαραίτητη.
Χρησιμοποιείς την πίστη σαν μια υπόθεση- που είναι σκέτη ανοησία.
.

.
When a man is inquiring, he does not start out with a hypothesis, he has a free mind.
He is not attached to any dogma and he is not bound by any fear.
He starts out denying all that and then begins to seek.
But you never deny for various reasons.
(…)You never deny because it would not be respectable in a respectable society – though that society is really rotten. You never deny because you might lose your job or position. (…) Therefore, you are bound consciously or unconsciously, through fear, to the dogma,
to the tradition in which you have been brought up.
Again this is a fact; this is not my fancy.
This is a psychological, everyday fact.
********************
Όταν ένας άνθρωπος ερευνά, δεν ξεκινά με υποθέσεις, έχει έναν ελεύθερο νου.
Δεν είναι προσκολλημένος σε κανένα δόγμα και δεν είναι περιορισμένος από κανένα φόβο.
Ξεκινά με το να αρνείται όλα αυτά και τότε αρχίζει να ερευνά.
Αλλά ποτέ δεν αρνείσαι για διάφορους λόγους.
(…) Δεν αρνείσαι γιατί δεν θα είναι σεβαστό σε μια αξιοπρεπή κοινωνία- παρόλο που αυτή η κοινωνία είναι πραγματικά διεφθαρμένη.
Ποτέ δεν αρνείσαι γιατί μπορεί να χάσεις την δουλειά ή την θέση σου.
(…) Επομένως, είσαι συνειδητά και ασυνείδητα περιορισμένος, μέσα από τον φόβο, στο δόγμα, στην παράδοση με την οποία έχεις ανατραφεί.
Και πάλι, αυτό είναι ένα γεγονός, δεν είναι φαντασίωση μου.
Αυτό είναι ένα ψυχολογικό, καθημερινό γεγονός.

(…) If I am frightened, I am bound to seek comfort, shelter, security in whatever form comes along, because fear dictates – not sanity, not clarity.
Fear dictates conformity; fear dictates that I must imitate, that I must follow somebody in the hope I shall find comfort.
Krishnamurti
February 4 1962
Fifth Talk in New Delhi
*********************
(…) Φοβάμαι, περιορίζομαι να αναζητήσω παρηγοριά, καταφύγιο, ασφάλεια σε οποιαδήποτε μορφή εμφανίζεται, επειδή ο φόβος υπαγορεύει- ούτε υγεία, ούτε διαύγεια.
Ο φόβος υπαγορεύει συμμόρφωση, ο φόβος υπαγορεύει πως πρέπει να μιμούμαι, πως πρέπει να ακολουθώ κάποιον με την ελπίδα πως θα βρω παρηγοριά.
Κρισναμούρτι
4 Φεβρουαρίου 1962
Πέμπτη Ομιλία στο Νέο Δελχί
.

Μια μικρή ιστορία.
Πριν από πολλά χρόνια σ’ ένα χωριό ζούσε ένας άνθρωπος. Από μικρός ήταν ακίνητος. Πάνω από τριάντα χρόνια βρισκόταν στο κρεβάτι του και το μόνο που έκανε, ζητούσε απ’ το Θεό να τελειώσει αυτή η ζωή.
Ίσως ο θάνατος θα τον έβρισκε μέσα στο κρεβάτι, αν μια φορά δεν περνούσε απ’ το χωριό ένας γέρος. Ο οδοιπόρος μπήκε στο σπιτάκι που ζούσε ο κακομοίρης και ζήτησε νερό. Ο άρρωστος έκλαψε και είπε:
– Σε όλη μου τη ζωή δεν έκανα ούτε ένα βήμα.
– Πότε δοκίμασες να κάνεις αυτό το βήμα, ρώτησε ο γέροντας.
Ο άρρωστος δεν θυμόταν, ούτε ήξερε πόσο χρονών είναι.
– Πάρε αυτό το μαγικό ραβδί, είπε ο οδοιπόρος, στηρίξου πάνω του και φέρε μου νερό.
Ο άπορος τόλμησε και… και σηκώθηκε απ’ το κρεβάτι. Ξανά έκλαψε, όμως τώρα απ’ τη χαρά του.
– Πώς να σ’ ευχαριστήσω. Τι θαυμάσιο ραβδί μου έδωσες;
– Αυτό το ραβδί το βρήκα μπροστά στην είσοδο του σπιτιού σου!
********************
Ας προβληματιστούμε για τους περιορισμούς, που θέτουμε οι ίδιοι στον εαυτό μας.
Να κατανοήσουμε ότι τα μοναδικά εμπόδια, που βρίσκονται στο δρόμο μας, είναι αυτά που εμείς οι ίδιοι τοποθετούμε. Τις περισσότερες φορές τα τοποθετούμε επειδή δεν θέλουμε να αναλάβουμε το κόστος των συνεπειών των ενεργειών μας.
.
ΥΓ: Διαβάστε εδώ αποσπάσματα ομιλιών του Κρισναμούρτι με θέμα τον «φόβο».
.
.
Καλησπέρα Στεφανία μου.
Πως είστε; Πως προχωράμε σε μια νέα πραγματικότητα, η οποία ομολογώ και δεν μου αρέσει (φυσικό είναι…) αλλά και με προβληματίζει.
Τι σε προβληματίζει; θα ρωτήσεις. Μα όλα αυτά τα οποία αλλάζουν ως προς τις συνθήκες εργασίας των ανθρώπων, εμφανώς προς το χειρότερο. Φοβάμαι μην παγιοποιηθούν Στεφανία με αφορμή την πανδημία. Αυτό ειλικρινά το θεωρώ φαβορί να συμβεί και πλέον έχω να λέω πολλά και διάφορα για τις προθέσεις εκείνων που «μας προστατεύουν».
Εν ολίγοις με τρώνε τα …φίδια.
Καλή συνέχεια στη μέρα σου.
Όσο θα προσέχουμε-φροντίζουμε πρώτα τον εσωτερικό μας κόσμο Γιάννη μου, όλοι μας θα είμαστε καλά… γιατί αυτό εννοεί ο Κρισναμούρτι με το παραπάνω κείμενο του… η ελευθερία ξεκινά μέσα μας και ακόμη και κλεισμένοι στα σπίτια μας και κάτω από αυστηρή αστυνόμευση, η καρδιά μας, είναι ελεύθερη να φροντίσει και τον άλλο και να αναθεωρήσει ότι χρόνια τώρα μας κρατούσε σε περιορισμό… 😉
Συμφωνώ απόλυτα για το τι κρύβεται πίσω απ΄όλο αυτό που σίγουρα έχει σαν σκοπό να περιορίσει μέσα από τον φόβο τον απλό άνθρωπο και να πάρει τις τύχες όλων μας, ξεκινώντας απ΄την οικονομία αφού όλα για το χρήμα γίνονται… 😛
Θα μπορούσα να γράφω ώρες γι αυτό, αλλά θέλω να μείνω πρώτα στην πανδημία φόβου που έχει κατακλύσει την ανθρωπότητα και συνιστώ σε όλους ψυχραιμία και προπαντώς επίγνωση!
ΑΦιλιά καρδιάς και άσε τα φίδια να πνίξουν τους υπεύθυνους! 🙂
Εμένα μου αρεσει να μενω σπιτι μου. Ειναι το καταφυγιο μου και πρέπει να το ακολουθησουμε όλοι. Δυστυχως τοι συστημα υγειας αυτης της χωρας ειναι διαλυμμενο, ας το καταλαβουμε και ας μην φτανουμε στα ακρα…..
Φιλια
Όποιος τα έχει καλά με τον εαυτό του, Αριάδνη μου, δεν θα υποφέρει απ΄τον εγκλεισμό, γιατί η καρδιά μας, δεν μπορεί με τίποτα να φυλακιστεί! 😉
Θα δεις πόσο χρήσιμο θα είναι αυτό, όχι μόνο για να μην εξαπλωθεί ο ιός, αλλά και για τις σχέσεις γονιών παιδιών και ζευγαριών που έτσι θα ανακαλύψουν την πραγματική τους σχέση… θα υπάρξουν χωρισμοί ή θα αυξηθούν οι γεννήσεις… το σίγουρο είναι πάντως πως θα γίνουν πολλές αναθεωρήσεις ιδεών! 😉
Όσο διαλυμένο και αν είναι το σύστημα υγείας από μας εξαρτάται να προσέχουμε για να έχουμε όπως λέει και η παροιμία! 😛
Πολλά συνετά ΑΦιλιά και από μένα! 🙂
Ναι τα δυσκολότερα και χειρότερα εμπόδια είναι αυτά που εμείς βάζουμε στο δρόμο μας. Αλλά και αυτό το τρομαχτικό που ζούμε, ο περιορισμός, μήπως δεν είναι δικά μαςεμπόδια; Ανθρώπινα;
Πώς είστε εσείς; Από διάθεση σίγουρα καλά. Και γιατί έχεις το χώρο να κινηθείς και δεν σε περιορίζει κανείς, σωστά; Από υγεία εύχομαι να μεινει αλώβητη
Σ’ευχαριστούμε γι αυτό το μάθημα ζωής
Σε φιλώ από μακριά και με ασφάλεια
Έτσι Άννα μου, «τα δυσκολότερα και χειρότερα εμπόδια είναι αυτά που εμείς βάζουμε στο δρόμο μας» και αν αυτό γίνει συνειδητό δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε, γιατί θα ζούμε με επίγνωση των κινδύνων ειδικά των ψυχολογικών που με μεγάλη μαεστρία εξαπολύουν τα MME όλου του πλανήτη…
Ας μην γίνουμε πρόβατα, μπορούμε να έχουμε σωστή πληροφόρηση μέσα από το διαδίκτυο φτάνει να λειτουργήσει η διάκριση μας! 😉
Για μας εδώ στην εξοχή τίποτα δεν έχει αλλάξει στην καθημερινότητα μας, συναντάμε τους φίλους μας στους περιπάτους που κάνουμε έξω, φροντίζουμε τους κήπους μας και όσοι είναι μόνοι έχουν την φροντίδα και την στήριξη όλων μας!
ΑΦιλιά και καλή εσωτερική δύναμη πρώτα απ΄όλα! 🙂
Για όσους δεν μένουν εξοχή, τα πράγματα είναι ζόρικα, Στεφανία μου. Η πόλη είναι από μόνη της αφιλόξενη και τοξική, φαντάσου τον εγκλεισμό μιας ολόκληρης οικογένειας στα λίγα τετραγωνικά ενός διαμερίσματος, με μόνη πρόσβαση στη «φύση» μια μπαλκονόπορτα και μια γλατρούλα στο μπαλκόνι. Θα δοκιμάσουμε νεύρα, αντοχές και αυτοκυριαρχία. Ελπίζω να μην νικήσει ο φόβος. Γιατί αυτή τη φορά, η «συμμόρφωση» είναι καθεστώς και νόμος. Ο Κρισναμούρτι (ή όποιος Θεός) μαζί μας… 🙂
Τα πράγματα είναι ζόρικα για όλους ακόμα και στην εξοχή… όταν τα πάντα είναι κλειστά εκτός από φαρμακεία και τρόφιμα, ο καθαρός αέρας δεν γεμίζει αισιοδοξία όσους φοβούνται… άλλο φοβάμαι και άλλο συνειδητά προσέχω. Ο φόβος ρίχνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και μας κάνει επιρεπής στο παραμικρό ιό, ενώ αν είμαστε προσεχτικοί που σημαίνει είμαι παρόν, ο κίνδυνος εξάπλωσης αμέσως περιορίζεται… γιατί για μένα όλο αυτό, είναι πανδημία φόβου! 😉
ΑΦιλιά Μαρία Κ. με επίγνωση και σύνεση! 🙂
Kάτω ο φόβος!!!
Αλλά γιατί φόβος αν υπάρχει πρόνοια και σύνεση; Όσο για το κλείσιμο στο σπίτι στην πόλη θα συμφωνήσω με την Μαρία Κανελλάκη. Εμείς ευτυχώς είμαστε μόνον δύο αλλά οι απέναντι ζουν αρκετές μέρες τώρα σε κατάσταση νευρικής κρίσης. Άνθρωποι, σκυλί, παιδιά όλοι μια φωνή και ένας καυγάς.
Πρέπει να μάθουμε στην πειθαρχία τώρα που το επιβάλλει και η περίσταση.. Να ζούμε με λίγα και σε λίγα π.χ. τετραγωνικά αν υπάρχει ανωτέρα βία.
Δεν το βρίσκω κακό φτάνει να μην κρατήσει για πάντα όπως υπονοεί ότι θα συμβεί και ο Γιάννης πιο πάνω.
Μιλούσα σήμερα ( απ’ τον φωταγωγό 🙂 με μια νεαρή συγκάτοικο και μου λέει «Όλοι παραπονούνται για τον εγκλεισμό τους. Αναρωτιέμαι, «καλά πόσο έξω έβγαιναν αυτοί οι άνθρωποι που τώρα τους κακοφαίνεται τόσο; Σε μένα δεν άλλαξε κάτι.»
Η απαγόρευση ενοχλεί κυρίως. Μάλλον…
Καλό βράδυ Στεφανία μου και να προσέχεις 🙂
Μήπως Μαρία μου, τα πράγματα είναι απλά μες την πολυπλοκότητα τους; 😉
Όλα τα όντα πάνω στην Γη φοβούνται και προς τον κίνδυνο προφυλάσσονται, αυτή είναι μια ενστικτώδη αντίδραση επιβίωσης… αλλά ο άνθρωπος διαφέρει από τα ζώα γιατί διαθέτει νοημοσύνη (άσχετα αν δεν την χρησιμοποιεί!) και αν αφήνει τον φόβο να τα τον κατευθύνει δύσκολα θα ζήσει, απλά θα επιβιώνει ρίχνοντας πάντα την ευθύνη στο έξω, στον άλλο, στο άλλο και όχι στον ίδιο του τον εαυτό! 😉
Οδυνηρό μάθημα η πανδημία για την ανθρωπότητα που δεν ξέρει να εκτιμά ούτε την υγεία, ούτε τα λίγα τετραγωνικά που ζει με όλη την οικογένεια… τώρα ήρθε η στιγμή ο καθένας μας, να συνειδητοποιήσει το πώς ζούσε όλο αυτό το διάστημα και να πειθαρχήσει και για το καλό του και φυσικά για το καλό του συνόλου! 😛
Ναι, η απαγόρευση ενοχλεί, ενώ αν είχε δει πώς ο ίδιος μια ζωή έχει περιορίσει την ζωή του, με ιδέες και απόψεις, μάλλον θα αναθεωρήσει και έτσι εύχομαι να μάθει τι σημαίνει πραγματικά, ελευθερία! 😉
ΑΦιλιά και καλή ηλιόλουστη μέρα ακόμα και από τα παράθυρα μας! 🙂
Πόσο επίκαιρο και ενδιαφέρον το θέμα – περιορισμός.
Επιστρέφω στο blogging διστακτικά, λόγω δικών μου περιορισμών. Επηρεάστηκα από γεγονότα στον προσωπικό και κοινωνικό χώρο μου. Ίσως να τα άφησα να με επηρεάσουν και να περιορίσουν τον νου. Αναρωτιέμαι αν θα ακούγομαι το ίδιο δημιουργική και χαμογελαστή; Αυτό είναι το μότο μου εξάλλου. Αν όχι, τότε τι; Τι θα ακούγομαι και τι θα κάνω; Δεν ξέρω αν ο φόβος οδηγεί σε περιορισμό ή το αντίστροφο, με τον περιορισμό να προκαλεί φόβο για οτιδήποτε βρίσκεται εκτός του οικείου πλαισίου. Ξέρω πως το μέρος όπου ο περιορισμός συναντά τον φόβο είναι παγερό.
Θα διαβάσω τα αποσπάσματα για τον φόβο με τον πρωινό καφέ.
Καλή δύναμη στην παρέα, με υπομονή και κατανόηση
Καλημέρα Joanna μου, πάντα χαίρομαι να σε διαβάζω!
Σημαντικό βήμα για την εσωτερική μας ελευθερία είναι να δούμε πώς οι ίδιοι περιορίζουμε τους εαυτούς μας… ο φόβος του τι ΘΑ ΑΝ συμβεί το ένα ή το άλλο, μας περιορίζει και δεν αφήνει τον νου μας, να λειτουργήσει δημιουργικά! 😉
Δεν χρειάζεται να φοβόμαστε μια κατάσταση αν είμαστε στο εδώ και τώρα μας, γιατί έτσι λειτουργεί η επίγνωση και ξέρουμε ανά πάσα στιγμή πώς να δράσουμε! 😛
Ελπίζω ο καφές να ήταν γλυκός, μια και ο Κρισναμούρτι εξηγεί πολύ καλά τι είναι ο φόβος και πώς λειτουργεί! 😉
Πολλά δυναμικά και υπομονετικά ΑΦιλιά σου στέλνω! 🙂
Πιο ανησυχητική, κι απ’ τον ίδιο τον ιό, είναι η χάλκευση της αλήθειας, η χειραγώγηση των μαζών, η εξαχρείωση των ΜΜΕ, οτιδήποτε εμποδίζει την ελευθερία της βούλησης και της επιλογής, οτιδήποτε σπείρει τον πανικό. Αν και όσοι επιζήσουμε θα θυμόμαστε την γενοκτονία του ανθρώπινου γένους που αντιμετωπίζεται πια σαν ευτελές και αναλώσιμο υλικό.
Καθημερινές ιστορίες, δυσάρεστες οι περισσότερες, μιας τεράστιας οικονομικής μηχανής που κατευθύνει την άγνοια και τον φόβο. Καλούμαστε σ’ έναν άλλο τρόπο ζωής, άγνωστο για μας, αλλά απαραίτητο.
. Δεν είναι ο εχθρός εκτός των τειχών. Εντός μας είναι. Όταν ελάχιστα ενδιαφερόμαστε για συλλογικότητα και ατομική ευθύνη είναι ότι χειρότερο και επικίνδυνο.
Η ρήση του Παλαμά: «χρωστάμε σε όσους ήρθαν, πέρασαν ,θα ‘ρθούνε, θα περάσουν, κριτές θα μας δικάσουν οι αγέννητοι και οι νεκροί…» είναι ότι πιο επίκαιρο διάβασα τις μέρες αυτές του περιορισμού.
Να συνειδητοποιήσουμε την ευθύνη μας και φυσικά δεν πρόκειται για μια μάχη καλού και κακού, πίστης και ορθολογισμού, αλλά με υπεύθυνη συμπεριφορά μπορούμε να τα καταφέρουμε.
Καλή δύναμη Στεφανία μου…..θα περάσει κι αυτό.
καλό βράδυ!
Καλημέρα Αννίκα μου!
Δεν ξεκινάν τα πάντα μέσα απ’ τον καθένα μας;
Εσύ και εγώ δεν είμαστε ο κόσμος;
Αν έχουμε κτίσει γερούς τείχους στην φυλακή του νου μας, πώς θα επιβιώσουμε γενικά και σαν προέκταση και από μια πανδημία φόβου καλά οργανωμένου;
Χρωστάμε πρώτα στους εαυτούς μας, σεβασμό, φροντίδα, αγάπη… έτσι «λειτουργεί» η ευθύνη απέναντι στην ανθρωπότητα…
Όλοι μας έχουμε απέραντη δύναμη μέσα μας, φτάνει να το πιστέψουμε και να το κάνουμε πράξη! 😉
Ναι! «Καλούμαστε σ’ έναν άλλο τρόπο ζωής, άγνωστο για μας, αλλά απαραίτητο»… και να συμπεριφερθούμε σαν όντα με νοημοσύνη, αποδεικνύοντας πως τα πάντα είναι πιθανά!
Πολλά ΑΦιλιά και καλή δύναμη σε όλους με αγάπη στις καρδιές μας! 🙂
Απομόνωση: https://www.youtube.com/watch?v=rTXhfKJveEA
Ω! Dodoula μου, ευχαριστώ, είχα ξεχάσει τον πανέμορφο στίχο! 😉
ΑΦιλιά ελεύθερα! 🙂
Δεν έχει αλλάξει κάτι για μένα. Δουλεύω εδώ και καιρό
από το σπίτι, τα πάω καλά με την αφεντιά μου, έχω την
καλύτερη παρέα( ο Μαξ! ☺) οπότε, στα κενά μου διαβάζω,
ώστε να βγω κι άλλο από την άγνοια μου.
Και θυμάμαι πάντα τον Αλυσοδεμένο Ελέφαντα,
του Μπουκάι. Μπορώ να κουνήσω το πασαλάκι όσο είμαι
παρατηρητής… γιατί έτσι μπορώ να δω πόσο στον αέρα
είναι όλοι οι φόβοι μου!
Μιλάω για μένα, γιατί μόνο για μένα μπορώ να λέω. ☺
Φιλάκια καρδιάς στην πολύτιμη μαγισσούλα μας! ♥
Καλά κάνεις και μιλάς για σένα Αριστέα μου, αλλά παρ όλη την αυτάρκεια μας, να μην ξεχνάμε πως έχουμε κοντά μας, ηλικιωμένους που λόγω της κατάστασης είναι εντελώς εξαρτημένοι από μας! 😉
Η φύση είναι πανέμορφη αυτή την εποχή, ας την χαρούμε κάνοντας μοναχικούς διαλογιστικούς περιπάτους, έτσι δυναμώνουμε και το ανοσοποιητικό μας σύστημα! 😛
ΑΦιλιά καρδιάς και επίγνωσης! 🙂
Τι τύχη να ζούμε μέσα στη φύση, μαγισσούλα μου, ε;
Φυσικά και φροντίζουμε για τους ηλικιωμένους. Εγώ είμαι
για τους γονείς μου η μόνη τους επαφή με τον έξω κόσμο, οπότε
πρέπει να φροντίσω με κάθε τρόπο να παραμείνω υγιής!
Φιλάκια πολλά ♥
Έτσι ακριβώς Αριστέα μου! ❤
Νομίζω ότι αν έχουμε επίγνωση (!) της κατάστασης, θα συνειδητοποιήσουμε ότι η «καραντίνα» μας, δεν είναι τιμωρία, είναι αναγκαιότητα ως μέτρο προφύλαξης.
Είναι μια κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.
Και πραγματικά, ας αναλογιστούμε τα εμπόδια, που βάζουμε οι ίδιοι στον εαυτό μας! Τώρα που είμαστε σπίτι, είναι μια καλή ευκαιρία, να δουλέψουμε λίγο με τον εαυτό μας!
Σε ευχαριστούμε για την τροφή για σκέψη μαγισσούλα μου!
Φιλάκια πολλά! 🙂
Λες Μαρινάκι μου, να υπάρχουν άτομα που την καραντίνα την αισθάνονται τιμωρία; 😉
Δεν νομίζω πως ο ιός ακόμα και αν το δεις φιλοσοφικά, μας «έπεσε» από άνωθεν (το άνωθεν λένε πως είναι Αγάπη) για να μας τιμωρήσει, μάλλον για να μας δώσει την ευκαιρία να πάψουμε να είμαστε εγωκεντρικά άτομα… τώρα, το ότι θα επωφεληθούν οικονομικά «κάποιοι» απ’ την δυστυχία χιλιάδων ανθρώπων αυτό είναι εμφανές! 😛
Χαίρομαι που παρόλο το νεαρό της ηλικίας σου, έχεις δει πολύ καθαρά τι σημαίνει ο περιορισμός που οι ίδιοι βάζουμε στον εαυτό μας! 😉
ΑΦιλιά τρυφερά και με επίγνωση και με σύνεση! 🙂
Πως είσαι Στεφανία μου ?
( μαυτά που ζούμε, οι σχολιασμοί μας κάπως έτσι θα ξεκινούν.. στο εξής )
Περιορισμός λοιπόν, και σαφώς επίκαιρα και κατανοητά τα λόγια του δασκάλου, που μας δείχνουν που ακριβώς βρίσκεται ο… πραγματικός περιορισμός.
Τώρα όσο για τον φόβο,, ας προσέξουμε ωστε να κρατήσουμε αυτό το συναίσθημα σε χαμηλά επίπεδα, για να μην μετατραπεί σε κάτι καταστροφικό.
Είναι πολύ σημαντικό για τους ανθρώπους να έχουν επίγνωση των φόβων τους. Όχι όμως για να τους ορίσει ο φόβος, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Χρειάζεται να τον ακούμε χωρίς να τον υπακούμε. Διαφορετικά, ο φόβος καθορίζει, περιορίζει και αναστέλλει τον άνθρωπο και τελικά παραμορφώνει την ίδια την πραγματικότητα.
Τώρα όσο αφορά τη τη καθημερινότητά μου.. για πρώτη φορά στη ζωή μου ( με ένα κλειστό εστιατόριο)
… έχω χρόνο 🙂
κι ενώ όλοι παραμένουν σπίτι,
παραμένω στη κουζίνα 🙂
μαγειρεύοντας για την οικογένεια… φιλοσοφόντας!
Αγκαλιές και πολλά φιλιά (ασφαλή) 🙂
Το «πώς είσαι» Ειρήνη μου, θα έπρεπε να είναι η πραγματική καλημέρα, ασχέτως εξωτερικών καταστάσεων… Αν το «πώς είσαι» είναι καρδιάς όπως το δικό σου Ειρήνη μου, μπορεί να ζεστάνει και να ανακουφίσει τον άλλο, αλλά κατάντησε τυπικό και μόνο τώρα λόγω σοβαρής κρίσης ίσως μερικοί ρωτήσουν με την καρδιά τους… άλλο ένα «καλό» που θα φέρει η κρίση! 😉
Είχα μια θεία βιαστική και πολυάσχολη που όταν μου τηλεφωνούσε (σπάνια) έλεγε,
«τι κάνεις καλά» έδινε την απάντηση μόνη της και μπουρ μπουρ… είχε πάντα κάτι να σου ζητήσει! 😛
Έχει όντος ενδιαφέρον με αυτή την «ευκαιρία» να μελετήσει κανείς τον φόβο για να ανακαλύψει πως κανείς δεν φοβάται όταν είναι παρόν, γι αυτό και το λινκ περί φόβου στο τέλος της ανάρτησης! 🙂
ΑΦιλιά υπομονετικά, δυναμικά και καρδιάς! 🙂
Reblogged στις worldtraveller70.
Ευχαριστώ! 🙂
🌹
Εγκατασταθηκα με όλη μου την πραμάτεια σπίτι. Δεν παραλείπω μια γενναία βόλτα και… πέρασε μια βδομάδα!
Αυτό το: «πότε δοκίμασες τελευταία φορά να..;» είναι η τέλεια ερώτηση προς τον εαυτό μας!
Καλημέρα, μαγισσούλα!
Η απάντηση μου, Πουπερμίνα μου, απειθάρχητη είναι κάτω απ΄της Ελευθερίας! 😉
Καλημέρα Στεφανία μου και καλημέρα και στους προλαλήσαντες.
Εύχομαι να είστε καλά 🙂
Σπίτι κι εγώ με τον γιο μου, ο περιορισμός δεν μου είναι κάτι ξένο, αν θυμηθώ τους 2,5 μήνες το 2012 που ήμουν «σπιτήρης» ένεκα πνευμονίας ( λόγω ιδιάζουσας κατάστασης, όπως γνωρίζεις, είχα υπογράψει χαρτί και είχα βγει από το νοσοκομείο μετά την πρώτη εβδομάδα για να συνεχίσω την θεραπεία σπίτι…).
Υπομονή, ψυχραιμία , εσωτερική δύναμη και υπεύθυνη στάση χρειάζεται…
Ο γιος μου, μια μέρα πριν κλείσουν τα σχολεία μου είπε :» Βάζεις στοίχημα πως όλα τα καφέ θα είναι γεμάτα αύριο κάτω;» Κι έτσι ήταν, για δύο μέρες, απ’ ότι μου είπαν φίλοι που έχουν μαγαζιά στην κεντρική αγορά…Μετά ξεκίνησε ο περιορισμός.
Δεν με ενοχλεί το «μέσα» ,πάντα έβρισκα τρόπους να περάσω όμορφα στο σπίτι. Όμως στις ελάχιστες φορές που βγήκα ( γιατί έχω και μια μάνα που φροντίζω «εξ’ αποστάσεως» βέβαια για ψώνια/φάρμακα … ) είδα αρκετό εκνευρισμό στους ανθρώπους…λυπηρό αλλά και αναμενόμενο θα έλεγα…
Τα λόγια του Κρισναμούρτι διαχρονικά…
Πολλά πολλά ΑΦιλιά σου στέλνω και καλή δύναμη σε όλους εύχομαι 🙂
Καλημέρα Ελευθερία μου!
Είμαστε καλά, ούτως ή άλλως όταν ζεις σ’ ένα βουνό μες την λουλουδιασμένη φύση και μακριά απ΄ τα πάντα, η ζωή σου, δεν μπορεί να αλλάξει δραματικά, αλλά αλλάζει η ατμόσφαιρα γύρω σου και ας μην ανοίγεις την TV…
Ναι, υπάρχει αρκετός εκνευρισμός γιατί λίγοι είναι αυτοί που ξέρουν να περνούν καλά με τον εαυτό τους και βασικά να πειθαρχούν, βλέπεις έχουμε συνδυάσει την πειθαρχία με τα χρόνια στο σχολείο! 😉
Θυμάσαι πόσο πειθάρχησαν οι καπνιστές στην απαγόρευση;
Πειθαρχούμε μόνο μπροστά στον κίνδυνο θανάτου ή φυλάκισης ή μεγάλου χρηματικού ποσού και δεν βλέπουμε τους ψυχολογικούς περιορισμούς που οι ίδιοι βάζουμε στους εαυτούς μας! 😛
Πολλά πολλά ΑΦιλιά και στα δυο σας! 🙂
Όντος εξαιρετική η ερώτηση Πουπερμίνα μου! 😉
«πότε δοκίμασες τελευταία φορά να..;»
ΑΦιλιά χαμογελαστά και πολύ φιλοσοφημένα! 🙂
ΥΓ: Οι βόλτες είναι με την μηχανή; (χαχαχαχα) 😀
Τέτοιον καιρό μόνο ποδαράτα, για άσκηση!
Μα ναι, και κρατάμε «αποστάσεις»! 😉
Πόσοι από τους ανθρώπους θα βγουν αλώβητοι μετά από αυτό Στεφανια μου δεν ξέρω ..έχω την εντύπωση ότι ίσως κάποιοι να ξανά επαναδιαπραγματευτούν κάποια πράγματα στην ζωή τους και να την δουν με άλλα μάτια..
Ο φόβος είναι κακός σύμβουλος.. κάποιους περιορισμούς ας τους βάζουμε από μόνοι μας.. με την υγεία δεν παίζουμε φιλενάδα ..δυο απλά πράγματα είναι …τι δεν καταλαβαίνουμε;.. προσωπική μας ευθύνη είναι προστατεύσουμε ..τον εαυτό μας και τους αγαπημένους μας…
Ας αξιοποιήσουμε τον ελεύθερο χρόνο μας προς όφελος της γνώσης μας…
Ειναι μια κατάσταση που δεν μπορούμε να την αποφύγουμε..ίσως μετά απο αυτό να γίνουμε καλύτεροι οι άνθρωποι…το ελπίζω και το εύχομαι Στεφανία μου..
Καλή υπομονή και όλα θα φτιάξουν ο άνθρωπος ποτέ δεν το έβαλε κάτω..και επιβίωσε
Στεφανία μου καλή υπομονή.. και… θα τα βγάλουμε πέρα…νυχτερινά φιλάκια..😉
Αχ Ρούλα μου, δεν είναι κρίμα να πρέπει να πεθάνουν μερικές χιλιάδες για να βάλουμε μυαλό; Στους πολέμους ανά των αιώνων, δεν έχουν πεθάνει χιλιάδες, έβαλε μυαλό ο άνθρωπος, σταμάτησαν οι πόλεμοι;… δυστυχώς ο εγωκεντρισμός δεν γιατρεύεται με μια πανδημία… Είδες πώς ξεχύθηκαν οι έγκλειστοι στις εξοχές, είδες την ανευθυνότητα στο μεγαλείο της; 😉
Τουλάχιστο ας αξιοποιήσουμε τον ελεύθερο χρόνο μας προς όφελος της γνώσης μας όπως πολύ σωστά εύχεσαι και θα συμπληρώσω ας αναθεωρήσουμε και τις σχέσεις μεταξύ μας! 😛
Πολλά και τα δικά μου υπομονετικά και δυναμικά ΑΦιλιά! 🙂
Κάτσε να φέρω κάτι σαν συμπλήρωμα χιχιχι
http://loimoxi.blogspot.com/2020/03/blog-post_17.html
φιλί και έφυγα 🙂
Από συμπληρώματα και συμβουλές άλλο τίποτα Μάνια μου! 😉
Προς το παρόν όσο δεν έχουμε κολλήσει, τα συμπληρώματα διατροφής και γνώσης θα δυναμώσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα! 😛
Πολλά ΑΦιλιά εκεί πέρα! 🙂
Καλησπέρα Στεφανία μου, καλησπέρα σε όλους στην παρέα σου! Ο λόγος στην αμφισβήτηση των δεδομένων από το παρελθόν και στο παρόν, στην αμφισβήτηση των Κανόνων κάθε εξουσίας, πολιτικής,οικονομικής, θρησκευτικής ή όποιας άλλης. Δυστυχώς, το σύνηθες είναι οτι οι πολλοί τα δέχονται τα παραπάνω αδιαμαρτύρητα, δεν τα αμφισβητούν καν.Γιατί, καθώς το βλέπω, δεν σκέπτονται, απλά.Και αν ποτέ αμφισβητήσουν δεν δρουν ανάλογα με τα όσα τους υπαγορεύει η σκέψη τους γιατί φοβούνται..Η επαναστατικότητα δεν είναι ίδιον του καθενός μας.Γιαυτό υπάρχουν οι ηγέτες, άλλως τε.Ο φόβος στις παραπάνω περιπτώσεις, δεν είναι ο υγιής φόβος.Γιατί είναι παράγοντας ανελευθερίας, ατομικής και στον βαθμό συλλογικότητας, και κοινωνικής Και ο άρρωστος φόβος προκαλεί αρρώστειες. ψυχολογικές και σωματικές ή και από τις δυο. Ο υγιής φόβος έχει άλλες αιτίες, πραγματικές,όχι θεωρητικά δογματικές, οδηγεί σε δράση (με πράξεις ή παραλείψεις), καλεί σε ελιγμούς, δρα εκτονωτικά της εσωτερικής ενέργειας.Η κατάσταση που βιώνουμε και καλούμαστε να την αντιμετωπίσουμε, ανεξαρτήτως της πηγής της, προκαλεί ένα φόβο σε σχέση με τις τραγικές συνέπειές της σε βάρος συνανθρώπων μας. Είναι μια
πραγματική κατάσταση και μας καλεί να σκεφτούμε και να αντισταθούμε σε αυτήν πράττοντας ανάλογα, σύμφωνα και με τις οδηγίες των πλέον ειδικών… Όχι μόνο σε ο,τι αφορά στον εαυτόν μας αλλά στην δική μας σχέση με τους άλλους. Η άρνηση του φόβου εδώ είναι επίσης μια επανάσταση χωρίς αιτία..Άρρωστη κατάσταση και αυτή..
Καλησπέρα Βεατρίκη μου!
Τι ζει η ανθρωπότητα!… και είναι άπειρα τα διδάγματα που μπορεί να πάρει κανείς, ναι, φτάνει να αμφισβητήσει γιατί η αμφισβήτηση είναι αυτή που τον βάζει να σκεφτεί! 😉
Υπάρχει υγιής φόβος;
Το αμφισβητώ, για μένα υπάρχει η επίγνωση που λειτουργεί πάντα στο παρόν, μια και σε κάθε μας στιγμή καλούμαστε να δράσουμε, φτάνει να μπορούμε να ακούσουμε την καρδιά μας…
Όλα τα έμβια όντα, γνωρίζουν τον φόβο, τον φόβο μπροστά σ’ έναν υπαρκτό κίνδυνο, όπου συνήθως η ενστικτώδης αντίδραση είναι να το βάλλεις στα πόδια όπως κάνουν τα ζώα…εμείς οι άνθρωποι όμως διαθέτουμε μια λογική για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και να αξιολογήσουμε τα δεδομένα του κάθε κινδύνου για να δράσουμε συνετά και να μην πέσουμε στον πανικό που βλέπουμε στις μέρες μας…για μένα η ήρεμη αντιμετώπιση, είναι κάτι σαν συναισθηματική υγεία! 😉
ΑΦιλιά πάντα καρδιάς! 🙂